Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

" />Seba moja wiedza w temacie karmienia ryb karpowatych jest "żadna" i polemizować z Toba nie będę:oops: co nieco wiem o karmieniu palet i dlatego pozwoliłam sobie zapytać o te kartofelki a ponieważ Arek zaczyna dopiero swoją przygodę z paletkami i nam ufa wolałabym by nie próbował karmić ryb ziemniakami ale juz nie zaśmiecam wątku,przepis na lane kluski ma jakby co a tym napewno krzywdy im nie zrobi
" />Arek zgodnie z obietnicą podaję przepis na najprostrze lane kluski.
Przepis zaciągnięty ze starego zeszytowego nr.akwarium (5-6 /86) artykuł napisał Pana Tadeusz Biesaga "Co to są dyskowce i paletki".
Według tego przepisu wystarczy :1 jajko , 1-2 łyżki stołowe mąki , 1 torebka Vibowitu.
Całość dokładnie wymieszać i wlewać powoli do gotującej się wody,gotować kilka minut następnie przepłukać wodą.Kluski nadają się do przechowywania przez kilka dni w lodówce.Tyle było napisane na temat klusek w powyższym artykule.
Wielkość podawanego pokarmu zależna jest od wielkości ryb i dla młodych ryb można je utrzeć na tarce by nie było zbyt wielkich kawałków.
Pamiętać trzeba by pokarm był całkowicie rozmarznięty i tyczy się to nie tylko klusek pokarm nie zjedzony powinien być usunięty po góra 2 godzinach bo resztki mogą nam znacznie zmienić parametry wody,więc lepiej jest podawać taką ilość jaką ryby zjedzą ze smakiem jak później niepotrzebnie grzebać w akwarium
Witam. Kluseczki są pyszne. Ja dodałam do podanego przepisu jeszcze jedno jajko i 3 łyżki mąki kukurydzianej i troszkę czosnku. Nakładam do garnka jak kluski lane i wychodzą ok. Bez mąki kukurydzianej rozlatują się, przynajmniej mi. Jem przyprawione ziołami prowansalskimi i szczyptą wegety. Pychota. Życzę smacznego.
Witam. Kluseczki są pyszne. Ja dodałam do podanego przepisu jeszcze jedno jajko i 3 łyżki mąki kukurydzianej i troszkę czosnku. Nakładam do garnka jak kluski lane i wychodzą ok. Bez mąki kukurydzianej rozlatują się, przynajmniej mi. Jem przyprawione ziołami prowansalskimi i szczyptą wegety. Pychota. Życzę smacznego.
Mąki kukurydzianej nie używamy Co najwyżej skrobię kukurydzianą (maizenę) choć też najlepiej w ograniczonych ilościach.
" />Zmęczony już Całek, spytał ze spuszczonym wzrokiem Oftopica, po ile do cholery !? To mógł wymyśleć tylko Pisemek, przyprowadzcie mi go natentychmiast. Natentychmiast zastanowił się, przecież skoro Pisemek ma paszport Dvdkowa, a tam przecież 2+2 wcale nie równa się 6,5644 ? Zastanowił klepnął Natentychmiasta w łysinę, ruszaj się, Całek czeka. Na co ? Może na włosy CO!? Zapytała obudzona Łysina i ponownie dostała od Natentychmiasta ze słowami: A Tobą to zajmie się Buraczek z przepisu na lane kluski z Magazynu Dla Kobiet ha ha ha. Jakie kufa ?- wykrzyknęły Kluski !? Natentychmiast wziął zamach.. ale było już za późno, kręciło mu się w głowie, jedyne co mógł wykrztusić z krtani to....Kluski mnie zalały... laaaaa laaaaalaaaa. Czego ? wydarły sie Laaaa i udały się do Naj, do samego szefa który przedstawił się McClusky....McLaneClusky.....
" />Ja z dyni uwielbiam zupe mleczną! Ale to nie każdemu smakuje... ja tam jestem mlekopij i dla mnie jest pyyyyyszna!
Dynię obraną ze skórki i wydrążoną ścieram na tarce z grubymi oczkami. Wrzucam do mleka i gotuję kilka minutek. Pod koniec gotowania ładuję kluski lane (w kubku rozmiąchać jajo i łyżkę mąki plus ociupinka soli). Uwielbiam takie jedzonko!
Z takiej startej dyni smażę również racuchy - przepis tak jak z jabłkami. 
Oczywiście Ewo, oto on:
Przepis na zupę dyniową
ok 1kg dyni
1 ząbek czosnku
papryczka chilli
łyżka masła
marchewka
por (biała część - można pominąć, jeżeli ktoś nie lubi)
2-3 ziemniaki
ewentualnie śmietana i/lub parmezan do posypania
sos sojowy
Dynię umyć, obrać z skóry, usunąć pestki i gniazda nasienne (pestki można wysuszyć i zjeść). Miąższ pokroić w kostkę (nie musi być równa ani mała). Czosnek i chilli pokroić w kosteczkę (ilość chilli zależna jest od ilości dyni i upodobania, ja daję ok 1/4 chilli na kg dyni). W garnku roztopić masło, podsmażyć na tym krótko czosnek z chilli, dodać dynię, dusić przez 5 min. Zalać wodą tak, żeby dynia lekko wystawała. Ugotować do miękkości, zmiksować. Marchewkę i pora pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę i dorzucić do zupy. Dodać sos sojowy (do smaku), sól i pieprz (jeżeli potrzebne). Gotować aż warzywa zmiękną.
Ja do takiej zupy nie daję już śmietany, ale można zrobić bez sosu sojowego i dać śmietanę pod koniec gotowania. Można przed podaniem posypać parmezanem albo innym śmierdzącym serem. Zamiast ziemniaków można dodać kaszę kuskus albo zrobić lane kluski, mogą być też grzanki albo groszek ptysiowy Uwaga! Zupa rzadko smakuje mężczyznom (nie wiem dlaczego), więc lepiej wcześniej zapytać
A, o makaron ci chodziło. A myślałam, że zaszpanuję przed ekipą nowym przepisem, pakując kluseczki - małe i krągłe, z dziurką, - do rosołku. Przekleństwo na tego, co wymyślił, żeby posługiwać się jednym określeniem i na makaron i na kluski ( to by jednak wyjaśniało, czemu mówi się kluski na kluski lane).
" />Jak większosć zapewne wie, jestem wegetarianką. Chciałabym przedstawić wam przepis na genialną zupę-krem z dyni na słodko:
Obraną dynię należy pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dolać mleka - tak aby zakryć dynię, ale aby w tym mleku nie pływała. Nie za duzo, bo potem zupa będzie za rzadka (a powinna mieć konsystencję kremu. Jesli będzie przesadnie gęsta, co raczej się nie zdarzy, to zawsze mozna mleka dodać) Gotujemy aż do miękkości (jakies 15 minut) Nasępnie przy pomocy tłuczka, dokładnie rozgniatamy kawałki dyni na jednolitą masę.
Teraz robimy kluski. Do szklanki wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, troche cukru, szczyptę cynamonu i mieszamy. Łyżeczką nabieramy trochę ciasta i wlewamy do gotującej się zupy. Lane kluski najlepiej się tutaj sprawdzają.
Czekamy aż kluski się ugotują (kilka minut) Teraz do zupy należy dodac cukier. Ma być słodka, ale dodajcie jak kto lubi.
Gotowe! Prościutka i naprawdę przepyszna. Serdecznie polecam spróbować!
Przepis zaczerpniety z Akwarystycznej Ksiżki kucharskiej - link do strony znajduje się w linkach pkmd .Kluski lane by SebZet
Skladniki:
jajko,
szpinak utarty drobniutko (dwie łyżki stołowe),
ząbek czosnku - utarty na tarce,
odrobina imbiru (podobno wplywa na intensywnosc ubarwienia),
suszona dafnia,
witaminy,
mąka kukurydziana - (tak na oko do zagęszczenia).
Przepis:
Składniki mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Całość wlewam na wrzącą wodę. Potem odcedzamy, do woreczków na płasko i do zamrażalnika. Następnie odłamuje potrzebny kawałek, rozmrażamy i do akwa. Ja trochę zmieniłem składniki i zamiast dafni stosuję kryla lub krewetki, ponieważ nie miałem pod ręką mąki kukurydzianej zastosowałem przenną. Stosuję ten przepis od pół roku oczywiście nie codziennie ok 3 razy w tygodniu i jest wszystko w porzadku. Rybcie jedzą z apetytem. Należy jednak uważać z ilością podawanego jedzenia bo może trochę mącić wodę. Jest jeszcze kilka przepisów na stronie SZeryFa, ale nie mam w tej chwili adresu. Jak znajde to dopiszę.
" />Bea 7 podaje przepisy Nie wiem w jakim wieku jest Twój synek więc podaje wszystkie
Od 5. miesiąca życia
PurÄĹ e owocowe (1 porcja)
Składniki:
1 duże (ok. 120 g) jabłko
2,5 łyżki stołowej NestlÄĹ Sinlac
do smaku - sok jabłkowy dla niemowląt lub koperek
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody.
Dodać NestlÄĹ Sinlac, zamieszać i gotowe.
Do smaku można dodać sok jabłkowy dla niemowląt lub drobno posiekany koperek.
Od 7. miesiąca życia jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinią lub morelą, od 10. mies. bananem. Nie podawać dzieciom uczulonym na jabłka i koperek.
Od 6. miesiąca
Zupka z brokułów
Składniki:
100 ml wody
1 łyżeczka ugotowanych brokułów
1 łyżeczka NestlÄĹ Sinlac
Sposób przygotowania:
Ugotuj brokuły w wodzie (muszą być bardzo miękkie).
Włóż brokuły do czystej, wyparzonej miseczki i rozetrzyj je na gładką masę (łyżką).
Dolej ostudzoną wodę, w której były gotowane, wsyp NestlÄĹ Sinlac i wymieszaj.
Podawaj przez smoczek jak do kaszki.
Starszym dzieciom do zupki można dołożyć kawałki nierozdrobnionych brokułów.
Nie podawać dzieciom uczulonym na brokuły
Powyżej 8. miesiąca życia
Lane kluseczki
Składniki:
50 ml wody
30 ml NestlÄĹ Sinlac ( 2 płaskie łyżki)
30 ml mąki bezglutenowej niskobiałkowej
z "PPK" (2 płaskie łyżki)
Sposób przygotowania:
NestlÄĹ Sinlac rozmieszaj z wodą.
Dodaj mąkę i starannie wymieszaj.
W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku.
Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając.
Gotuj 1-2 min.
Wylej na sitko.
Zahartuj polewając chłodną wodą.
PPK - piekarnia bezglutenowa Fundacja "Przekreślony Kłos" - mąka dostępna w sprzedaży wysyłkowej (022) 632 72 06 i w niektórych sklepach z produktami bezglutenowymi