Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Marzysz o świeżutkich bułkach na niedzielne śniadanie? Ale komu by się chciało rano je przygotowywać albo iść po nie do sklepu? Te bułki, oryginalny szwedzki przepis, robi się wieczorem, rosną sobie, kiedy Ty śpisz, a rano tylko wstawia się je do piekarnika. Pyszne! Z tego przepisu wychodzi około 12 sztuk. Upieczone bułki możesz zamrozić i wstawić je w razie potrzeby na 15 minut do piekarnika, by były znów jak świeżo upieczone.

* 25 g margaryny lub masła (1/10 kostki)
* 1 szklanka mleka
* 2 opakowania drożdży instant
* 500 g mąki pszennej lub mieszanej pół na pół z żytnią



* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
* 1/3 szklanki mleka do posmarowania
* mak, słonecznik, sezam itp. do posypania (niekoniecznie)

Jajko wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, by osiągnęło temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy, studzimy do temperatury pokojowej, mleko podgrzewamy by było letnie. Nie może być gorące! Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, wlewamy mleko, masło, dodajemy jajko, wyrabiamy mikserem. Z ciasta formujemy okrągłe
bułki
. Układamy na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze. Blachę wstawiamy na noc do lodówki na jej najmniej zimną półkę. Dzięki temu nasze
bułki
będą rosły powoli. Rano smarujemy
bułki
mlekiem, posypujemy ziarnem i wstawiamy na 5-10 minut do piecyka o temperaturze 250°C.



" />Przepis na szarlotkę dla blondynów

1. Z lodówki weź 10 jajek, połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę, następnym razem uważaj!
2. Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia.
3. Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek.
4. Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka końcówek miksujących i zacznij ubijać jajka.
5. Wciśnij od nowa końcówki do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać.
6. Umyj dokładnie twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę.
7. Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziemy dodawać mąkę.
8. Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki.
9. Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania.
10. Weź szybciutko prysznic!
11. Weź 4 jabłka i ostry nóż.
12. Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!
13. Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy 2 jabłek, więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy.
14. Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.
15. Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę, bo jak zaschnie to nie domyjesz!
16. Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.
17. Po godzinie jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik.
18. Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Otwórz okno i piekarnik.



A ja radzę zrobić pyszny tort... bez pieczenia! Ma same zalety: jest pyszny, szybki i nie potrzeba mąki.
Potrzebujemy:
- 2 galaretek (np. wiśniowych)+ EW. JESZCZE JEDNA
- 0,5 l. mleka skondensowanego niesłodzonego-- owoce do dekoracji (świerze lub kandyzowane)
2 galaretki rozrabiamy w 0,5 l. wody (czyli 2 razy mniej niż wg. przepisu na torebce. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz DOBRZE SCHŁODZONE MLEKO WLEWAMY DO WYSOKIEGO GARNKA i ubijamy mikserem ręcznym na niskich obrotach na stojącą "pianę". Teraz łączymy - także przy pomocy miksera - ze schłodzoną galaretką. Następnie NATYCHMIAST przekładamy do formy tortowej i wkładamy do lodówki. Ścina się błyskawicznie.
Wierzch możemy udekorować wg. własnego pomysłu, np. kandyzowanymi wiśniami z ogonkami - wygląda bardzo "trendy", albo owocami świerzymi lub rozmrożonymi zalanymi jeszcze jedną galaretką (która też musi być wystudzona i nieco "skondensowana" - mniej wody lub żelatyna extra).
Tort ma smak i konsystencję podobną do ptasiego mleczka.
Zrobiła go moja szefowa na swoje imieniny w pracy zdjęta żalem, że ja nigdy nie mogę jeśc ciasta ;)
Ja powtórzyłam przepis na swoje imieniny. Nawet Teściowej smakowało ;)
Pozdrawiam
Basia



Znalezione w necie :
przepis dla mężczyzn - bez urazy

1. Z lodówki weź 10 jajek, połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę,następnym razem uważaj!

2. Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijającje o brzeg naczynia.
3. Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj! W naczyniu mamy 5żółtek.

4. Weź mikser i wstaw do niego skrzydełkai zacznij ubijać jajka.
5. Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać.

6. Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniupozostały 2 żółtka, dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę.

7. Oklej ściany i sufit kuchni gazetami,meble pokryj folią, będziemy dodawać mąkę.
8. Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki.

9. Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania.
10. Weź szybciutko prysznic!
11. Weź 4 jabłka i ostry nóż.
12. Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!
13. Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy 2 jabłek więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy.
14. Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem,pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.
15. Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę bo jak zaschnie to nie domyjesz!
16. Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.
17. Po godzinie jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik.
18. Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Otwórz okno i piekarnik.



Przepis na ciasto krok po kroku ;-) Bardzo prosty przepis na
ciasto (tylko dla mężczyzn):

1. Z lodówki weź 10 jajek, połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj
podłogę,następnym razem uważaj!
2. Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia.
3. Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj! W naczyniu mamy
pięć żółtek.
4. Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka.
5. Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij
ubijać.
6. Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały dwa żółtka,
dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę.
7. Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią,
będziemy dodawać mąkę.
8. Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem
do torebki.
9. Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do
miksowania.
10. Weź szybciutko prysznic!
11. Weź 4 jabłka i ostry nóż.
12. Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij
obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!
13. Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy dwa jabłka
więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i
środkowy.
14. Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z
ciastem,pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.
15. Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę bo
jak zaschnie to nie domyjesz!
16. Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.
17. Po godzinie jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik.
18. Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Otwórz okno i
piekarnik.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)