Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


Puszczyk wrote:

| Szukam przepisu na chleb kukurydziany dla 9-miesięcznego synka. Jeden
| znalazłam, ale nic z tego nie wyszło. :-(

a na zwyklych drozdzach (i soli ;-)) nie wyrosnie?


Wyrośnie, ale jakie proporcje? Wymyślać przepisów na chleb jeszcze nie
umiem, bo tylko jeden w życiu udało mi się upiec. Ten co teraz piekłam miał
w kładzie tylko mąke, wrzątek, sól i olej. Nie chciał się upiec, był płynny,
a potem zamienił się w gliniastą masę z twardą skorupą, smakującą jak płatki
kukurydziane. :-))

Justyna



Nie wiem, jakie właściwości ma mąka kukurydziana i czy można ją dawać samą, bez
domieszki "normalnej" mąki. Ale spróbować zawsze można!

Znalazłam też dla Ciebie taki oto przepis (sama go nie wypróbowałam jeszcze)

Chleb kukurydziany
6 porcji
175 g mąki kukurydzianej,
2 łyżeczki proszku do piecźenia,
2 jajka,
15 ml chudego jogurtu,
1 łyżecźka miodu,
1 łyżka oleju.
Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać miękkie ciasto. Przełóż je do formy
lekko posmarowanej tłuszczem i piecź w temperaturze 200 stopni przez 15-20
minut.



To przepisy "ręczne"
DROŻDŻÓWKI KUKURYDZIANE

500 g mąki kukurydzianej
0,5 szkl. Mleka
jajko
0,5 kostki masła
4 dag drożdży
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli

Mleko zagrzej w garnuszku, by było ciepłe. Masło rozpuścić i przestudzić. Do
miski wlej mleko, masło, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier i jajko. Dobrze
wymieszaj. Dosyp mąkę i wymieszaj ciasto (będzie dość luźne i mało lepiące).
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie wyłóż na
stolnicę, podsyp mąką zagnieć i uformuj płaski kwadrat. Rozwałkuj i wykrawaj
kwadraty ok.8x8cm. Na środek każdego nałóż troczę nadzienia i zawiń zlepiając
wszystkie rogi razem. Każde ciastko odwróć na drugą stronę, ułóż na blaszce
pozostaw na ok. 15 min. Piecz w temp. 200st. Przez ok. 15 min.
Nadzieniem mogą być owoce, budyń, serek.

Niestety moje drożdżówki wyszły bardzo kruche, choć dobre w smaku. Podobno
najlepiej sparzyć połowę mąki kukurydzianej przeznaczonej do wypieku.

CHLEB KUKURYDZIANY
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki, aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko
posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni



Cos takiego - wlasnie mam w piekarniku pasztet i trafilam na ten temat! :)
Przepis mam z Biblioteczki Poradnika Domowego, z ksiazeczki zakupionej kilka
lat temu. Pol chleba razowego namoczonego w wodzie, 25 dag pieczarek, 3 cebule
i zabki czosnku, ziola, troszke maki kukurydzianej, sol pieprz. Wszystko
zmielone (warzywa tez podduszone) i wlozone do foremki na teoretycznie 50
minut, chociaz poltorej godziny jak nic trzeba potrzymac w piekarniku.
Smacznego!



duży wybó jest w tesco - żurkowa, kukurydziana, krupczatka i kilka typu 550, wiem, ze w sopocie na niepodległości w sklepie ze zdrową żywnością jest mąka razowa- ok 4 zł. ja mama moulinexa i na jest nieźle. nie korzystam z przepisów dołączonych do maszyny- za duzo wody, złe proporcje, wiec chlebek nie wyrósl
Chleb własnego wypieku, ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie
Mirjam Beile ta książka jest bardzo dobra, korzystam i polecam



Przepis na placuszki NAT
2-3 niewielkie cukinie obrać, wydrążyć nasiona i zetrzeć na tarce o grubych
otworach, dobrze posolić i odstawić na kilkanaście minut. Odcisnąć sok i wylać
go, a do papki dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i 2 ząbki czosnku,
starte na tarce o małych oczkach. Do tego pieprz ziołowy, jajko i trochę mąki
(np. orkiszowej czy kukurydzianej; żytniej nie próbowałam), dobrze wymieszać i
smazyć na oliwie, jak placki ziemniaczane. Pycha
Kto lubi (i może), to może dodać odrobinę startego, żółtego sera wymieszanego z
mąką.

A chlebek cebulkowy to robię tak: idę do pobliskiego sklepu, gdzie stoją różne
mąki z "Polskich młynów"- mają tam jednokilogramowe mieszanki na chleb domowy;
wybieram ten z cebulką i robię go wg przepisu, zamieszczonego na torebce
Ten chlebek jest, niestety, na drożdżach, ale tak 3-4 razy w miesiącu,
cieplutki, z pachnącym masełkiem- no po prostu musi u nas być

Smacznego!



Trochę rygorystyczna jest ale myślałam, ze będzie gorzej. Moja mała jest bardzo
mączna, więc na początku trochę "głodowała" bo nie lubi warzyw i miałam
nadzieję, że polubi warzywa ale nic z tych rzeczy. Przekonała się do jabłek i
kombinowałam modyfikowane naleśniki, racuchy itp.
Nie wolno: Cukier pod każda postacią (dozwolony ewent. ksylitol- bez niego
byłoby ciężko), produktów z białej i mieszanej mąki jakichkolwiek drożdży,
białego ryżu, owoców (oprócz jabłek) i orzechów. Trwało to 2 mce.
Mogła jeść chleb na zakwasie żytni, gryczany lub kukurydziany, ryż ciemny,
kartofle (Bogu dzięki), kasze (oprócz manny i kuskusu) ryby, mięso oprócz
wieprzowiny, jajka, wszystkie gotowane warzywa i woda i b. słabo zaparzone
herbatki. Nie najgorzej nam poszło, mała sama się pilnowała i mówiła w
przedszkolu, ze tego nie może. Chleb i chrupki na podwieczorek nosiłam swoje.
Dużo przepisów znajdziesz na stronie dzieci autystycznych www.dzieci.org.pl
powodzenia




Ja tez pieke sama chleb, ale dodaje zamiast cukru miod oraz zmielone siemie
lniane i rozne dodatki np. sloniecznik, pestki dyni, sezam. Olej najczesciej z
oliwek lub maslo. No i oczywiscie ja pieke chleb bezglutenowy wiec uzywam
roznych mieszanek maki tzw. organicznej :-) z grubego przemialu ale ryzowej,
kukurydzianej i troche topioki lub maki ziemniaczanej. Reszta podobna do
twojego przepisu Doki:-)
Robie tez w ten sposob pizze.
pozdr. annaklay



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)