Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


'niagara']a co do trunków to może ktoś wie z czym sie pije likier miętowy?

Likier miętowy polecam z tequilą.

Przepis

Kieliszek w kształcie wachlarza. Krawędzie moczysz w słodkiej wodzie, następnie maczasz je w suchej soli.



W międzyczasie skrusz lód, a najlepiej na płatki o grubości 1 mm, wsyp do kieliszka, wlej tequilę (najlepiej białą), dolej likieru miętowego i odrobinę syropu miętowego.

To ozdoby świeżą pachnącą mietę. Mnnn.



Albo prościej.



Do szklanki długiej i wąskiej wsyp lodu. z 5-6 kostek, następnie wlej jakieś 50 ml wódki, 50 ml likieru miętowego, 100 ml soku cytrynwego. na koniec syropu z limonek (odrobinę).

Włóż rurkę do szklanki, a do niej świeży listek mięty.



Pychota.



Więcej nie będę pisać. Nie można za wiele odkrywać.



Kocham robić drinki, gotować i inne rzeczy też kocham robić http://zyrardow24h.pl/public/style_emoticons/default/smile.gif np. jeździć konno http://zyrardow24h.pl/public/style_emoticons/default/biggrin.gif



Pozdrawiam



K.




dzięki za fajny przepis, ale w nim nie ma lakieru miętowego

ale numer , faktucznie napisałem syrop , powinno być likier ;-)

dla rechabilitacji .

1/3 Grenadiny,

1/3 ml likieru miętowego,

1,3 wódki czystej



Składniki w kolejności takiej jak napisałem wlewamy do kieliszka po ściance ale delikatnie, by ich nie zmieszać

kieliszek najlepszy do likieru lub inny wysoki i wąski

jeśli wszystko się uda powinna wyjść "niespodzianka" 3-kolorowa flaga ;-)

delikatnie pity najpierw postawi na nogi mocą alkocholu, potem pojawi świerzość mięty, żeby na koniec osłodzić słodyczą grenadiny ;-)

celowo nie pisałem dokładnych proporcji, wszystko zależy od "długości" kieliszka i wieczoru ;-)




'KJ Huzar']Kocham robić drinki

ja dopiero powoli odkrywam ;-)



" />Nie znam nazwy drinka ale:

- Wóka - Gruszkówka
- Sprite
- Święrzy ogórek pokrojony w kostkę

W zależności od tego jak mocne lubicie, wiadomo mieszamy w proporcji 50/50 i dodajemy do tego ogórek w kostce, tak, aby zakrywał wierzch, ale żeby nie było go zbyt dużo. Następnie chwilę czekamy, żeby aromaty się wymieszały (wystarczy 10 min) i gotowe. Przepis łatwy, a naprawdę bardzo dobry (przynajmniej mi smakuje)

Na koniec oczywiście ogórek zjadamy



Ja jestem barmanką,wiec moge podac ci pare łatwych przepisów na typowe babskie drinki.
Np.mohito,kobiecy drink,bardzo orzezwiający i bardzo dobry.A to jeden ze sposobów podania:http://www.sabibar.ru/menu/menujapan/coct/mohito.jpg,
potrzebne bedzie ci:
- łyżeczka cukru brązowego
- mniej niz cwiartka limonki
- 40 ml bacardi superior
- 3/4 kostki lodu
- woda gazowana
- mieta
sposób przyżądzania:
do wysokiej szklanki wsypujemy brązowy cukier 2 listki miety i limonke,ugniatamy aby wydusic sok z limonki.wrzucamy 3/4 kostki lodu,wlewamy 40 ml bacardi superior,ponownie wrzucamy 2 listki mięty i wlewamy wode gazowaną.na konciec przyozdabiamy mięta.


kolejny drink to cuba libre:http://supercocktails.com/i/0/289/Cuba+Libre.jpg
Potrzebne ci bedzie:
- cukier brazowy
- 3/4 kostki lodu
- mniej niz cwiartka limonki
- 40 ml rumu
- coca cola
- mieta
sposób pzyrzadzania:
do wysokiej szklanki wsypójemy cukier,limonke i mięte ugniatamy aby wycisnąć sok,nastepnie dodajemy lód,wlewamy rum i coca-cole,przyozdabiamy mięta lub limonką.

Życze smacznego:)

jezeli chcecie jeszcze jakies przepisy na dobre i szybkie drinki to piszcie a napewno podam wam przepisy i sposoby przyrzadzania.



" />1. Ujmijmy to zatem tak - dobro i zło są relatywne, ale działanie prawne i bezprawne nie jest relatywne. I da się określić, czy dane działanie jest prawne, czy nie i nie ma działań tochę prawnych, trochę bezprawnych. Czyli w kategoriach bezprawności świat jest czarno-biały.

2. Od tego każdy człowiek ma rozum, żeby sobie poradził z różnymi opiniami i reklamami. Nie róbmy z ludzi baranów.

3. Nie, bo ja go sobie zrobiłem. Ale zwróć uwagę, że wielu barmanów chroni przed ciekawskimi swoje przepisy na drinki (te wymyslniejsze).

Pozdrowienia
JednoSłowo



" />Nabyłem drogą kupna potężną ( 816 stron) książkę jak w tytule postu wydaną przez Wydawnictwo Olesiejuk. Napisana jest przez kilku autorów i nosi podtytuł "Uniwersalny podręcznik barmana". Tylko w części odzwierciedla to treść, ponieważ oprócz opisów surowców i utensyliów barmańskich ( nie wyłączając przepisów na drinki) zawiera głównie historię i szczegółowy opis technologii produkcji alkoholi mocnych. Książka napisana jest bardzo kompetentnie i zawiera dużą ilość konkretnych informacji bez często spotykanego w tego rodzaju publikacjach wodolejstwa. Szczególnie interesująca będzie dla domowych destylatorów chociażby z uwagi na rozbudowany rozdział omawiający destylaty owocowe ( z wielu surowców !).
Publikacja jest bogato ilustrowana bardzo ciekawymi zdjęciami - wiele z nich pokazuje stare miedziane alembiki !
Język tłumaczenia jest poprawny (dobra polszczyzna), czego niestety nie da się powiedzieć o terminologii ściśle fachowej ( str.120: "kondensator" w alembiku i "aerometr").
Dla mnie jest to książka b. ciekawa, kupić ją można m. in. w www.amazonka.pl



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)