Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Jest może na forum jakiś kucharz który pracował lub pracuje w da grasso w Żyrardowie?? Jeśli tak to może ujawnił by przepis na ciasto na pizze??http://zyrardow24h.pl/public/style_emoticons/default/tongue.gif



z góry dzięki:)



właśnie ja tez myślałem ze ciasto przywożą gotowe ale ostatnio bylem w kilku pizzeriach da grasso w rożnych rewirach polski i wszędzie pizza smakuje inaczej!!!! i muszę przyznać ze w każdej innej była po prostu niedobra!! ale od nas mi smakuje:D



a sosy swoja droga zrobiły sie w da grasso strasznie niedobre!!!! sama woda i koncentrat.



bedac pod wplywem "Czego nie lubicie je?? ?"


zakladam podobny temat kulinarny dla fantyków grzybów pod rozna postacia

smazone,
opiekane,
w bulce,
w sosach,
w pierogach,
w zupach,
w pizzy

wpisywac sie ziaki

temat dla lubiacych grzyby :D ja je kocham od dziecinstea :D

moze jakies przepisy na potrawy z grzybow zapodacie?

moj jest nastepujacy :D moge to jest 10 razy dziennie przez caly rok


Kapelusze z grzybów wrzucamy na chwile do goracej wody zeby sie chwile pogotowaly, po jakis 10 minutach gora 15, pilnujemy zeby sie nie rozgotowaly i nie pozwijaly, wyciagamy je, osuszamy i panierujemy jak schabowe, doslownie w panierce do kotletow schabowych, mozna urozmaicic jak sie chce, do bulki tartej dodac chili, slodkiej papryki, czosnku wycisnietego czy co tam chcecie, zamiast bulki mozna uzyc platkow migda?ów, posiekanych orzechow.

zapanierowane grzyby smazymy na duzym ogniu w glebokim tluszczu na zloto.

polecam z czerwonym winem albo same :D normalnie mistrzostwo swiata w wykonaniu mojego starego, ale jeszcze lepsze robil moj godfather R.I.P.




szczerze to o tym chlebie tylko słyszałem ale ryż z paprykarzem to raz próbowałem jak nic innego nie było a sklepy pozamykane a wiecie jacy informatycy są leniwi
Wiemy szczegolnie Radki(gdzie moja ukochana ikonka z gg;>....?)Moj R.kiedy wyjechalam do PL rzem z moja Gilotyna odzywiali sie przez tydzien sama chinszczyzna upolowana po drodze z pracy.Dwa razy grubsza byla...

A tak wracajac do tematu to prosze o przepis na ciasto drozdzowe do pizzy,dziekuje;)



" />
">
Taki sos czosnkowy to robię sam w 3 minuty:
- 1 mały ząbek czosnku
- pół szklanki mleka sojowego 'natural'
- pół szklanki oleju roślinnego
- 1/4-1/2 łyżeczki musztardy (można też zmielić drobno białą gorczycę)
- sól, pieprz, przyprawy (szczypta bazylii, tymianku, oregano)
ewentualnie:
- 1/2 łyżeczki octu (może być jabłkowy, winny... jakikolwiek)
lub łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki kozieradki w proszku

wszystkie składniki oprócz oleju wrzucam do blendera, zamykam i zaczynam miksować, następnie otwieram korek w wieczku nie przerywając miksowania i dolewam powoli oleju... do momentu aż ten otwór-wir się zamknie co będzie stanowiło informację o tym, że sos zgęstniał odpowiednio.

wychodzi elegancki wegański sos majonezowo-czosnkowy do kanapek, pizzy czy czego tam chcecie.



Pycha! Właśnie skończyliśmy to jeść.Bartek,masz jeszcze jakieś dobre przepisy na sosy,pasty...?



Ostatnio nie wbili sosu w pizze:) pizza byla swietna jak zwykle, ale znow cos podrozalo o 50 groszy, tym razem to przekroczyli moją zaporę, nie bede zamawial tak czesto jak dotychczas. Pizza dotarla w godzine i 5 min, ale bylem uprzedzony ze bedzie to godzinka, takze punktualnie.
ciasto jest cienkie ale stabilne, kawalek mozna wziasc na luzie w reke, nie zwija sie jak to w innych pizzach:) zawsze mieli takie ciasto, wloski przepis



" />według mnie najlepsza jest własnej roboty, w moim przypadku zawsze improwizowana

oto szybki przepis krok po kroku
1. zrobić ciasto (można kupić )
2. otworzyć piekarnik
3. blachę z ciastem umieścić w piekarniku
4. otworzyc lodówkę
5. przechylić lodówkę tak, aby jak najwięcej wpadło do otwartego piekarnika
6. zamknąć piekarnik
7. czekać aż usłyszy się marsza granego przez kiszki
8. przypomnieć sobie, że piekarnik wciąż nie jest włączony
9. włączyć piekarnik
10. kiedy pizza zacznie pukać w szybkę można



Ja wygrałam konkurs ogłoszony przez istniejący kiedyś zespól JUST5.Trzeba było wymyślić jakiś przepis bodajże na pizze.Zajęłam wtedy 1 miejsce.Najgorsze było to, że nagroda za 1 miejsce była gorsza od miejsca 2 i 3.Byłam zawiedziona

Jakiś czas temu moja fotka, w sumie to Patricka, zajęła 1 miejsce w konkursie fotograficznym "Dzieciaka".



" />Dziewczyny, a jak sie robi to ptasie mleczko? Mój mąż jest od 1,5 tygodnia na tej diecie (4 kg mniej). A uwielbia słodycze. Kupiłam na wszelki wypadek czekoladę bezcukrową (no ale przecież chyba nawet te "light" maja tłuszcz). Można taką? A, i jeszcze jedno. Albo moja wersja książki z przepisami Dukana ( w pdf) jest jakaś podejrzana, albo rzeczywiście niewielka ilość warzyw i to niektórych jest dozwolona nawet w tej fazie czyssto proteinowej. Wyczytałam np. przepis na pizzę z tuńczykiem i pomidorami, dania mięsne z dodatkiem papryki. Oprócz korniszonów pojawiaja się" kapary, no i szalotki oraz cebula. Czy te wszystkie rzezczy sa dozwolone w fazie proteinowej???



Też Wam sprawdzony przepis na pizzę. Te kupne w marketach są okropne , w pizzeriach bywa z tym różnie a sami możecie zrobić naprawdę dobrą.
Klasyczne ciasto to:
300g mąki, 20g świeżych drożdży (lub paczuszka suchych), 1/8 l letniej wody, 4-5 lyżek oleju lub oliwy, 1/2 lyżeczki soli, ...i ja do ciasta dodaję trochę tymianku (szczyptę). Ciasto porządnie wyrobić (ok. 10 min) w misce i zostawić na pól godziny
do wyrośnięcia. Następnie wyjąć i w dloniach wyklepać na placek i rozciągnąć palcami do wielkości blaszki - takiej od placków. ok 23 /45 cm lub do tortownicy. Wpierw wysmarować ją olejem. Najlepiej pędzelkiem. Ciasto w blaszce posmarować koncentratem pomidorowym (1 puszeczka lum sloiczek Lowicza) ale przyprawionym. Ja dodaję sól,bazylie,trochę cukru (do smaku). Obsypać to warstwą startego sera (mozarella lub gouda). Na to wylożyć warstwę usmażonych osobno pieczarek z cebulą (pieczrki w plastry a cebulę w piórka). Na to - co kto lubi..... ja daję :plasterki salami, peperoni,świeżą slodką paprykę pokrojoną w paseczki, oliwki zielone i czarne , troche pokrojonego pomidora i to wszystko posypuję obficie resztą startego sera zmieszanego z oregano. Wstawiam do pieca 245 - 250 oC na 20 - 25 min. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Smacznego.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)