Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

solic
czytalam w weekendzie "Krwawa historia smaku" Piotra Adamczewskiego. Wartosc
literacka ksiazki moze nie wielka, ale ciekawych tam przepisow paru jest.
Baklazan wystepowal w jednym z tych przepisow, no i Adamczewski radzil solic aby
gorzki smak odszedl. No i przypomniala mi sie ta dyskusja. Adamczewski w tego
wynika tez nieoswiecony.
Swoja droga, co wykazaly badania do pracy magisterskiej nt baklazanow?
Takie połączenie nie występuje w książkach o kuchni tajskiej, które mam. Jeśli
zielone curry z kurczakiem, to warzywa: tajskie bakłażany, zielona fasolka, czy
co tam mamy. Ananas jest tylko w przepisie na czerwone curry z kaczką. I
rzeczywiście do czerwonego curry trawy się nie dodaje.
Mnie by ananas w zielonym curry nie pasował. Podobnie z konkretnymi kolorami
curry kojarzą mi się konkretne mięsa. Ale możliwe, że jestem "zaprogramowana" :))
Kto Ci broni zrobić eksperyment?
Bakłażan faszerowany - ile wygrzebać miąższu?
Zrobiłam wczoraj bakłażana wg tego przepisu
mojegotowanie.onet.pl/17479,ksiazka_przepis.html i wyszedł naprawdę
bardzo smaczny, ale prosiłabym ekspertów o radę ile miąższu należy wygrzebać:
czy głównie pestki i ten obszar wogół nich czy raczej prawie do samej skórki.
W przepisie nie jest również sprecyzowane ile należy zapiekać, ja chyba
rozbiłam to za krótko, bo skórka była trochę twardawa.
M.
Coś z bakłażana
Czy ktoś mógłby mi doradzić co można zrobic z bakłażana? Będąc na Bliskim
Wschodzie dosłownie zajadałam się potrawami na jego bazie. Niestety nikt nie
chciał mi zdradzić żadnego przepisu, natomiast cieszono się bardzo, że tak
smakuje.
Z góry dziękuję za przepisy na niezbyt skoplikowane potrawy z tego ciekawego
warzywa (zwanego również oberżyną lub gruszką miłości)
2 cale baklazany wlozyc do piekarnika (GAZOWEGO!) i wyjac jak zmiekna.
( zdarza sie, ze skora jest twarda, wiec mozna je wtedy obrac po wyjeciu)
W tym czasie podsmazyc zmiazdzone 2-3 zabki czosnku na oliwie ( nie oleju!), az
zbrazowieja - trzeba uwazac bo szybko sie przypala- i dodac do nich 2-3 obrane
ze skory i pokrojone pomidory z calym sokiem jaki wycieka, podsmazyc i dodac
tak samo grubo posiekane baklazany przyprawiajac sola, grubo zmielonym
pieprzem, bazylia, tymiankiem, oregano.
Wg. uznania mozna dodac pieczarki, cebule, cukinie.
Powyzsze danie z baklazana mozna podac w zaroodpornym naczyniu skrapiajac
cytryna i ukladajac na wierzch plastry mozarelli, zapiec w piekarniku az sie
ser rozpusci.
PYCHA!!!!!
PRZEPIS OD GRECZYNKI- BAKLAZAN W JOGURCIE
Upiec 2 szt. w piekarniku lub na grillu, posiekac ( jesli chodzi o skore to -
jak poprzednio:) dodac zmiazdzony czosnek 2-3 zabki, dodac yogurt naturalny
(BEZ CUKRU!) wcisnac sok z cytryny, posolic i wszystko wymieszac na jednolita
mase. Super pasuje do grillowanego miesa.
Smacznego!!!!
jeszcze przypomniała mi sie jedna sałatka - ugotowana kasza (gryczana i każda
inna), pokrojony w kawałki i usmażony na oliwie bakłażan, pomidory, zalewamy
wszystko winegretem z potworną ilością soku z cytryny
chodzi o to, żeby całość była mocno kwaskowata, trzeba sobie samemu dobrać
proporcje, ale nie należy oszczędzać cytrusa :) można trochę świeżej bazylii
dodać
i jeszcze można klasycznie kaszę jaglaną na słodko ze śliwkami susz zapiekać,
nie mam przepisu pod ręką, ale w większości książek albo na stronach można
znaleźć
Witam,
Pamietam, ze jakis czas temu poradziliście mi w sprawie grillowanego baklazana.
jeszcze raz dziekuje za wszystkie rady, dzieki ktorym moglem rozpocząć naukę
gotowania. Inaczej nigdy nie zmusiłbym sie do tego...
Czy mógłbym jeszcze liczyć na jeden przepis: Jak zrobić zapiekankę, w której na
dole są ziemniaki, w środku mieso mielone, na górze takie coś białego?
CO to jest to białe na górze? Jak to zrobić? Czy mięso mielone wrzucić tam
surowe czy wczesniej opiec na patelni? Czy ziemniaki surowe pokrojone w
plastry, czy puree, czy frytki? Czy jest tam jakiś sos?
Jakie przyprawy? Ile piec w tym piekarniku? I na jakim programie?
Albo jakie są inne, proste przepisy na zapiekanki?
Przepraszam za naiwne pytania.
pozdrawiam
:)
ja już na tym forum (i nie tylko) podawałam przepis na grecką moussake.
Przedwczoraj znów robiłam, i znów bez bakłazana, bo mó małżonek dzielnie
twierdzi że bakłażanem jest słodka...
no i robie tylko na bazie ziemniakow, pomidorow i mięska. Wychodzi całkiem
smaczna.
Mam nadzieję, ze nie profanuję jej aż tak bardzo nie dodając bakłażana... :-((
ad hania - i na wstępie wyrzucamy rodzine i znajomych :) ew. mogą jeść co innego
ad giezik - siem ciesze, że podajesz linka, ale co to zmienia? przeszukiwajki
dostarczają sporo przepisów na musaki z ziemniaków, cukini czy kabaczka. ja mam
akurat źródło pisane państwa janiny pałęckiej i oskara sobańskiego 'musaka pod
akropolem', gdzie wspominają, jak to stołując sie u jakiejś greczynki zamówili
na obiad musakę, właśnie w przekonaniu, że to konkretna potrawa. po czym pani
wydelegowała do nich wnuczkę z pytaniem, z czego ta musaka ma być - wybrali
właściwie, tę z bakłażana :)
Bardzo prosze: parmigiana di melanzane / parmigiana z baklazanow /. Przepis
podawalam, poszukaj w wyszukiwarce:
www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=3;t=007124
Prawdziwy reportaz.
Ja smaze baklazany bez maki, a do srodka daje plastry mozzarelli.
Bakłażany pieczone
Bardzo pyszne i proste w przygotowaniu. Polecam.
Nie nalezy jednak przesadzac z oliwa- za pierwszym razem wyszly mi troszke
tluste.
Jesli nie masz oliwy czosnkowej, zmiksuj zabek czornku ze zwykla oliva z
olivek.
Dziekuje pani Marto, za ten przepis.Dzieki niemu uroslam w oczach szefowej.
Półlitrowe słoiki - przez 20 min., litrowe - przez 30. Proporcje składników:
2,5 l soku pomidorowego, 1 kg papryki, 0,5 szklanki czosnku, 0,5 sklanki cukru,
100 g octu, 1,5 łyżki soli, pieprz wg. gustu (jak nie lubisz, możesz w ogóle
nie dawać), 5 kg baklażanów.
Aha, zapomniałam powiedzieć: sok pomidorowy najpierw gotuje się na małym ogniu,
aż przestanie się pienić (mniej więcej kwadrans), a potem dodaje się tam
paprykę, czosnek, itede, i wsystko razem gotule się jeszcze 3-5 minut.
Jak wrócę do domu, posam jeszcze parę przepisów; z pamięci nie potrafię, muszę
zajrzeć do zeszytu.
cukinia po grecku z a la panierka
ja robie tak, ze kroje cukinie i baklazany, kaze im puszczac soki, co trwa jakas
godzine, oplukuje i maczamu w talerzu z maka z obu stron, i potem krociutko w
wodzie
jest powiedrzchnia a la panierka
przepis dotyczy gl. cukini, baklazana mozna ot tak na patelnie
a ten przepis z maka kuk. jest bomba, piekna wartwa panierki, rowniutka i
grubiutka, jak w produktach przemyslowych
:))
serio!
polecam przyprawic make, lepiej smakuje
pozdr
Wrzuć bakłażana w wyszukiwarkę forum kuchnia, spora część przepisów jest
wegetariańska.
Najbardziej lubię pokrojonego w plastry, posypanego przyprawami, opanierowanego
i usmażonego. Po prostu. Ale to wszechstronne warzywo i możną z niego zrobić o
wiele więcej.
Nie mam sztywnych przepisów,zawsze coś zmieniam.W cieście francuskim albo
naleśniku z serem,z jajkiem siekanym ,zawsze czosek,czasem
śmietana,skwarki,boczek wędzony,mozarella,ser pleśniowy,natka,koperek,podsmażana
cebulka,bakłażan...wszystko co pod rękę się nawinie a pasuje.Jutro będzie na
zimno z wędzonym łososiem