Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

http://www.recipezaar.com/157549
Tu masz krótki przepis i niezbyt zaawansowane słownictwo
Albo może:
1 flour
1 Tablespoon baking powder
1 Tablespoon sugar
1 Tablespoon salt
1 egg
1 Tablespoon oil (waffles only)
Milk to desired consistency
Stir dry ingredients. Add slightly beaten egg. Add oil if making waffles. Stir in milk until desired consistency. Should be thinner for pancakes. Any leftover mix can be stored in refrigerator 2-3 days. Just add milk to thin.
Tu sa przepisy:
creampuffsinvenice.typepad.com/cream_puffs_in_venice/2006/01/pizzelle_meet_y.html
www.marthastewart.com/page.jhtml?type=content&id=recipe3053
fantes.com/waffles.htm
www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/recipes.recipeListing/filter/dianas/recipeID/694/Recipe.cfm
Kto ma odwage zmierzyc sie z tym specjalem?
Pomimo, ze mieszkam w Belgii od kilku lat, nigdy nie probowalam sama robic
gofrow.Po prostu kiedy mam chec, kupuje gotowe w sklepie lub jeszcze cieple w
lodziarni.Widzialam kiedys, ze moja tesciowa piekla, ale czy to na pewno byly
te gofry z Liege????????
Na pocieszenie znalazlam przepis na
www.recipecottage.com/cookies/sugar-waffles.html
Jakbys miala jakies pytanko to podaje moj nr gg 5677219
Przepis na klasyczne wafle belgijskie
Takie gofry zwyklo sie piec w takiej gofrownicy o ktorej wspominasz.
BELGIAN WAFFLES
2 c. heavy cream
2 tbsp. superfine sugar
1/2 teaspoon vanilla extract
Waffle Batter:
1 1/4 c. sifted cake flour
2 tsp. baking powder
1/4 c. sugar
pinch of salt
4 egg yolks
1 1/2 c. milk
1 tsp. vanilla extract
1/2 c. melted butter
4 egg whites
Preheat a waffle iron.
Whip the first three ingredients and place in refrigerator to chill.
Sift together the flour, baking powder, 1/4 c. sugar, and salt onto a piece of
waxed paper.
Beat the egg yolks lightly and add the milk, vanilla and melted butter. Drop in
the dry ingredients and stir just enough to combine.
In a separate, clean bowl, beat the egg whites until they are stiff but not dry
and fold them into the batter gently.
Bake in a seasoned waffle iron at medium heat until the steam stops escaping.
Dust the baked waffles with confectioner's sugar and top with whipped cream.
Sliced strawberries or peaches may be served on top.
Monin ma go w swoim katalogu.
Przepis (po angielsku):
This recipe is brought to you by
The Old Miners' Lodge
Park City, Utah
Cinnamon Syrup
1 cup sugar
1/2 cup light corn syrup
1/4 cup water
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 cup whipping cream
In a small saucepan, stir together the sugar, corn syrup, water and cinnamon.
Stirring constantly, bring to a boil over a moderate heat; boil for two
minutes. Remove from heat. Stir in cream. Cool at least 30 minutes. Syrup will
thicken as it cools.
Makes 1 1/3 cups. Syrup may be refrigerated for several months. Serve warm or
at room temperature on french toast, waffles or pancakes.
Podpowiadam.
W Stanach robi się je z tych samych mieszanek co i "pancakes", przepisy na nie
też tu były. Nazywają je " waffles".
To przecież to, prawda?
images.google.com/images?sourceid=mozclient&ie=utf-8&oe=utf-8&q=waffles
I po polsku:
images.google.com/images?q=gofry&num=30&hl=en&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru&sa=N&tab=wi
extra!! dzieki za przepis!!
swego czasu pracowalam w belgijskiej knajpie w NYC, a jak wiadomo Belgia
goframi stoi, no wiec ich specjalnoscia byly tzw. liege waffles vel gouffres de
liege. Pyszne, inne od naszych gofrow-jakby grubsze,'sztywniejsze' i bardzo
slodkie.Takie do jedzenia bez zadnych dodatkow (dzem, hahaha).Niestety
restauracja dostawala je gotowe stad nie poznalam nigdy przepisu. Z tego o
piszesz wynika ze moze chodzic o ta sama rzecz. Byloby pysznie...belgijsko
pozdrawiam:)
gofry -sprawdzony przepis
troche nietypowe
3 lyzki masla, rozpuscic
1 1/2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sproszkowanego ziela angielskiego TO NIE POMYLKA :)
1 lyzeczka cynamonu ( ja daje polowe tego)
szczypta galki muszkatulowej
1/2 szklanki cukru - moze byc pol na pol z brazowym
1 1/2 szklanki mleka
2 duze jajka
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego/ esencji
1 srednie jablko obrane i starte na iezbyt duzych oczkach
rozgrzac maszyne do gofrow
zmieszac wszystkie suche skladniki w jednej misce, mokre w drugiej - bez masla i
jablek
mokre dodac do suchych, na koniec wmieszac maslo i delikatnie jablka
troszke przylegaja w trakcie pieczenia, wiec co jakis czas nalezy posmarowac
tluszczem "zeliwko"
podaje sie z lodami, sosem jablkowym
ja zjadam z sosem z owocow lesnych z mrozonki lub dzemem
przepis z "waffles from morning to midnight" Doris Greenspan
TAKIE PRZEPISY SOBIE KIEDYS ZANOTOWALAM, ALE JESZCZE NIE WYPROBOWALAM, BO
B.LUBIMY KAJMAK :))
Masa na waffle #1
kostka masła,- 3/4szklanki sukru,- 1/2szklanki mleka,- kieliszek wódki
cytrynowej,- 2 łyżki czekolady w proszku,
- 2 szklanki mleka w proszku (NIE może byc granulowane!!!!).
Rozpuścić na małym ogniu masło w trakcie dodać mleko i cukier. Pod koniec
dodajemy czekoladę i wódkę. Kiedy masa się ujednolici dodajemy, zdejmujemy z
ognia. Do masy wsypujemy powoli mleko jednocześnie miksując. PRZEKLADAC WAFLE
Masa na waffle #2 kaper/26.02.2004
1 szklanka mleka w proszku, 1 szkl cukru pudru, 1 margaryna, 2łyżki kakao, 1/2
szklanki mleka przegotowanego
1 łyżka spirytusu i można dodać też posiekane orzechy włoskie.
mleko zagotować ,wlać do rozpuszczonej margaryny i ucierać mikserem wszystkie
składniki razem, pozostało tylko posmarować wafle.
wafel z galaretą #1. kaper/26.02.2004
1 margaryna, 6 łyżek cukru, 10 łyżek śmietany lub mleka(6)łyżek
to wszystko rozpuścić w garnku,gdy cukier się dobrze rozpuści wsypać 1
galaretkę pomaranczową lub inną, mieszać stale aż się rozpuści, gdy zacznie
gęstnieć posmarować wafle
Wafle z galaretką #2 wir /24.02.2004 ,Przepis z mniam mniam
1 paczka wafli - 4 tafle -1 szklanka cukru -1 szklanka śmietany (12% lub 18%) -
1 margaryna -1 cukier waniliowy -1 galaretka -1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
sposób przygotowania Cukier, margarynę, śmietanę, cukier waniliowy wkładam do
garnka i na małym
ogniu zagotowuję ciągle mieszając. Po zagotowaniu wyłączam palnik, dodaję
galaretkę i mieszam masę aż do rozpuszczenia galaretki. Jeśli chcę aby masa
była bardziej winna dodaję kwasek. Odstawiam garnek z masą aż do jej
zgęstnienia (ok 1 godz.) od czasu do czasu mieszając. Smaruję wafle masą (tą
stronę gdzie są większe oczka). Przechowuję zawiniętą w folię, aby nie wyschła.
Takie wafelki są bardzo smaczne i można ich na prawdę dużo zjeść na raz.
Zmieniając smaki galaretki za każdym razem otrzymujemy trochę inne wafelki.
Gofry belgijskie
A propos gofrow, znalazlam link z przepisami na belgijskie gofry w roznych
wariantach:
voila:
www.bbonline.com/recipe/waffles.html