Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Jakiś czas temu "napaliłam się" na mąkę orkiszową. Był program w TV o diecie św. Hildegardy opartej w dużej mierze na orkiszu właśnie. Niestety nie zapisałam sobie żadnych przepisów i nie mam pomysłów do czego można tę mąkę albo kaszę wykorzystać?

Macie jakieś pomysły na dania z wykorzystaniem mąki albo kaszy orkiszowej?



Lily, myślałam o czymś podobnym . Tylko ten miód zastąpię suszonymi, niesiarkowanymi morelami. Ale widzę, że niby orkiszu nie łączy się z innymi nasionami... Ale tu widzę migdały, w innym przepisie siemię lniane... Czyli, będę łączyć, ale z umiarem. Z makaronu orkiszowego ze słonecznikiem i czosnkiem, czuję się rozgrzeszona

Btw, ciekawa ta strona, którą mi poleciłaś... O ile niektóre zalecenia dietowe Hildegardy zbytnio trącą średniowieczem (no i to polecane upuszczanie krwi ), to te zasady bardzo mi się spodobały:

Złote reguły życia według św. Hildegardy:
1. Właściwie jeść i pić,
2. Czerpać energię życiową z czterech żywiołów świata,
3. Przestrzegać rozsądnej równowagi między ruchem i spokojem, czyli pracą i odpoczynkiem,
4. Odnaleźć naturalny rytm snu i czuwania jako równoważących się sił,
5. Praktykować sztukę wydalania soków powodujących choroby,
6. Podtrzymywać uzdrawiające siły duchowe poprzez pełnienie cnót (chrześcijańskich).

Nawias w ostatnim słowie jest mój, ale dzięki niemu całość zyskuje wymiar uniwersalny



Tu daje przepisy
http://www.ambulans.com.pl/product_info.ph...Cawska_Stefania

Znalazłam kilka z nich:

NALEWKI
Słowo "nalewka" powstało w I Rzeczypospolitej i istnieje w języku polskim, rosyjskim, czeskim, ukraińskim, białoruskim, litewskim, estońskim i rumuńskim. Próżno szukać tego słowa we Francji, Wielkiej Brytanii, Niemczech czy Włoszech - mówi Grzegorz Russak, historyk, jeden z animatorów odrodzenia produkcji tradycyjnych nalewek i wódek w Polsce. Każdy region słynął z innego smaku i właściwości wytwarzanych tam nalewek. Nalewki, tak jak po części również i wina, stanowią zakonserwowany alkoholem koncentrat określonych składników pochodzenia roślinnego, takich jak: witaminy, sole mineralne, kwasy organiczne, cukry, garbniki i pektyny, a także barwniki i olejki eteryczne.

Dzięki obecności tych związków, nalewki posiadają określone właściwości odżywcze, dietetyczne i lecznicze, a alkohol zawarty w nalewkach poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych zwiększa przyswajalność tych substancji.

Lecznicze nalewki
Lecznicze nalewki przygotowuje się z ziół lub z owoców -szczególnie cenne są owoce z drzew i krzewów dziko rosnących. Zioła lub owoce najczęściej zalewa się spirytusem 70%, może być również wódka, wspaniałe są nalewki na winach, zaś w dawnej Polsce ogromną popularnością cieszyły się nalewki na piwie. Jest jesień, słońca mamy coraz mniej, za to więcej dni pochmurnych, deszczowych, nic więc dziwnego, że choroby zaczynają nam coraz bardziej dokuczać. Należy więc o tej porze roku szczególnie skorzystać z darów przyrody - warto jeszcze teraz zrobić nalewki, które organizm wzmocnią, rozgrzeją, przekażą siłę i energię do pracy i do życia.

Winko królowej Bony na jesienno - zimowe dolegliwości
4 łyżki macierzanki, 4 łyżki babki lancetowatej wsypać do garnka, wlać 6 szklanek wina czerwonego, gronowego, wytrawnego, zagotować, a następnie podgotować na małym ogniu około 15 minut, przecedzić. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu, 1 laseczkę wanilii, 1 litr miodu. Ogrzewać około 10 minut, rozlać o butelek. Stosować w razie przeziębienia kilka razy dziennie po 2-3 łyżki, zawsze rozieńczyć ciepłą wodą.

Cudowne winko na serce św. Hildegardy
Do garnka wlać butelkę wina białego, gronowego, wytrawnego, wrzucić pęczek zielonej pietruszki, gotować około 15 minut. Następnie dodać 2 łyżki octu jabłkowego i 5 łyżek miodu, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Przecedzić i rozlać do butelek. Stosować 3 razy dziennie po jednej łyżce.

W dolegliwościach trawiennych - tatarak
8 łyżek tataraku wsypać do ciemnej butelki, wlać 1/2 litra wódki lub spirytusu 70%, postawić w kuchni na 10 dni. Stosować 3 x dziennie po jednej łyżeczce we wszystkich dolegliwościach trawiennych.

Bóle reumatyczne - nalewka z żywokostu
50 g żywokostu wsypać do ciemnej butelki, wlać 1/2 litra wódki, postawić w kuchni na 10 dni. Nalewką smarować bolące miejsca.

Nalewka z geranium - działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie
4 łyżki geranium wsypać do ciemnej butelki, wlać 1/2 litra wódki, postawić w kuchni na 10 dni. 1/2 łyżeczki nalewki dodawać do herbatek ziołowych. Można też stosować zewnętrznie - nalewką smarujemy bolące zatoki, uszy.

Nalewka na młodość królowej węgierskiej
4 łyżki rozmarynu, 3 łyżki lawendy wsypać do ciemnej butelki, wlać 1/2 litra wódki lub spirytusu, postawić w kuchni na 10 dni. Stosować 3 razy dziennie po 1 łyżeczce przy niestrawności, reumatyzmie, atmie, a przede wszystkim na młodość.

To nie koniecznie o samym occie , ale ciekawe są jej propozycje



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)