Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

No podajcie jakies małokaloryczne przepisy;obiadki,przekąski,kolacyjki.Byle by były dobre;
SURÓWKA PIĘKNOŚCI;
jabłko,marchew,płatki owsiane,miód,kiwi,
pomarancze lub inne owoce(polecam arbuza)

Płatki owsiane namoczyć w mleku lub wodzie z miodem przez 1-2godziny.Zetrzec marchew,jabłka,pomarancze,kiwi,arbuza-dodać
odsączone płatki i wymieszać.PYYYYYCCHHHHHAA
Włosy zaczynają rosnąc,pazurki sie nie łamią i skóra jest ładniejsza!
OWOCOWA PIANKA:
mleko zageszczone niesłodzone,biszkopty,
3galaretki,owoce np.banany,kiwi,truskawki

Mleko ubic mikserem,dodać dwie tęzejące galaretki i zmiksować.Na dno dużej blachy dać biszkoptywlać połowe masy(ułozyc owoce lub rodzynki)przykryć drugą połową masy-obłozyć owocami i wylać na wierzch trzecią galaretke.Pyszna pianeczka ummm az mnie smak złapał,lepiej pojde już spać.Jak macie jakies przepisy głównie na lekki dobry,sprawdzony obiadek to plissska.



" />Dzień pierwszy - Poniedziałek:

Przeważnie jem cokolwiek oraz pije cokolwiek od godziny 11:00 do 12:00,
dziś jednak zjadłem pierwszy posiłek o 10:00

godzina 10:00
- pół grejphruta
- 1 banan

godzina 11:20
- 1 nektarynka
- druga połówka grejphruta

godzina 13:00
- 1 jabłko

godzina 15:00
- pierwszy zielony szejk według przepisu : ZIELONY SZEJK

godzina 18:00
dopiero teraz odczuwam głód, szejk trzymał mnie prze 3 godziny, niesamowite
no to pora na kolorowego szjeka
Ale zamiast szejka zrobiłem jakaś szybką surówkę, z pomidora i sałaty, do tego dałem troche kiełków słonecznika

godzina 20:30
- tu zjadłem szejka z (1 marchewy, banana, jabłka i troszku zieleniny)

Uff, dzień pierwszy za mną, pracuje w domu, wiec mogę sobie pozwolić trochę na wymyślanie kiedy tylko mam ochotę Zobaczymy co zjem jutro



Był czas, że raz w miesiącu od 10 do 5 dni byłam na diecie surowej. latem królowały owoce zimową i wiosenną porą surówki
baza np kapusta (czerwona, biała, czasem pekińczyk) z róznymi dodatkami; marchew, czasem papryka, kiełki, domowy ogórek kiszony, szczypiorek, natka, koperek czasem papryka, rzodkiewka itp
czasem tarta marchew z jabłkiem, selerem
seler+ mielone orzechy włoskie, jabłko
z kiszonej kapusty (marchew, cebulka)
doprawiane olejami zimnotłoczonymi albo solą morską albo sokiem z cytryny, pieprzem

latem i jesienią było bogatsze menu (pomidory z działki, sałaty, kalarepka, żywe ogórki itp)

sama kisiłam sok sok z buraków (gdzieś dawałam przepis)

czasem podjadałam pestki (słonecznik, dynia)

piłam w pierwszym dniu wodę miodem i cytryną, potem ciepłą wodę, sok z kiszonych buraków, czasem herbatkę owocową, rano kawkę



" />Chyba najpopularniejsza i najłatwiejsza. Przepis jest prosty:

40 dkg jabłek
30 dkg marchwi
sok z cytryny
pół szklanki śmietany
sól, cukier

Jabłka należy obrać i zetrzeć lub posiekać na drobno, można polać sokiem z cytryny. Marchew oskrobać, umyć i zetrzeć na drobno. Wszystko należy razem wymieszać i dodać cukier lub sól do smaku, można dodać inne składniki.



Ja też mam sprawdzone przepisy
Placuszki z kurczaka
2 piersi z kurczaka zmielić , dodać
3 jajka
3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka vegety
Wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godz .Smażyć na rozgrzanym oleju tak jak placki ziemniaczane.
Smakują z frytkami lub chlebem i oczywiście jakąś surówką .

A teraz sernik palce lizać !
Kruche ciasto
30 dkg mąki , ja używam MIX PKU , można też dodać ze 2- 3 łyżki mąki z amarantusa lub ryżowej
18 dkg margaryny
10 dkg cukru + cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
3 jaja ( 2 całe + 1 żółtko )
Wszystkie składniki zagnieść , ciasto wyłożyć na blachę . Ja robię to łyżką ponieważ jest lepkie .Na ciasto położyć brzoskwinie z puszki ( 0,5 opakowania ) poktojone w plasterki .
Masa serowa
1 kg sera białego ( sera nie mielimy )
15 - 20 dkg cukru
3 jaja ( 2 całe + 1 żółtko )
1 budyń waniliowy
Wszystkie składniki zagnieść ręką . Mają być grudki sera . Ser wyłożyć na ciasto , poukładać pozostałe brzoskwinie również pokrojone w plasterki .
Polewa kokosowa
20 dkg wiórek kokosowych
20 dkg margaryny
20 dkg cukru + 2 białka
Białka ubić dodać cukier i wiórki , wlać gorącą margarynę , lekko wymieszać i wylać na wierzch sera . Piec 1 godz w temp .180 C.

Ten kruchy spód wykorzystuję również do szarlotki . Kładę na niego około 1 kg tartych jabłek , posypuję cukrem i piekę tak samo . Jest pyszne .

Jeśli chodzi o chleb to go nie piekę tylko kupuję ale piekę za to pyszne bułeczki cebulowe .Stosuję mąkę PKU MIX według przepisu na bułeczki i dodaję usmażoną cebulkę . Mój syn bardzo lubi te bułeczki szczególnie z białym serkiem z ziołami i czosnkiem .



" />"B"

Bardzo ciekawy artykuł - jeszcze jeden dowód na to, że żywność może działać jak lekarstwo.
A ja czytałam w miesięczniku Twój STYL bardzo interesujący artykuł na temat food therapy, czyli żywienia terapeutycznego. Warto go przeczytać, całość jest tu >http://www.grubasy.pl/news.asp?ID=238
Oto dwa cytaty z tego artykułu: „Według Światowej Organizacji Zdrowia nawet 70 proc. chorób ma źródło w złym odżywianiu - mówi prof. Marek Naruszewicz, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą”(...) Od nawyków żywieniowych zależy 35 proc. czynników decydujących o pojawieniu się raka, a od nikotyny 30 proc. - potwierdza dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka.”
A co najważniejsze, leczenie przez jedzenie nie ma skutków ubocznych

Dodam dziś jeszcze jeden krótki przepis na łatwą surówkę z dodatkiem ananasa a pod koniec tygodnia prześlę więcej przepisów na zdrowe potrawy:

Surówka z marchwi, jabłka i ananasa
Składniki:
2 marchewki
1 jabłko
3 plastry świeżego ananasa
3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kiełków brokuła
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Marchew i jabłko umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i kiełkami (ja dodaję kiełki brokuła bo najbardziej je lubię ale mozna wypróbować też jakiś inne), a następnie polać sokiem z cytryny i oliwą. Ananasa pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze startym jabłkiem i marchewką, przełożyć do salaterki, polać całość jogurtem i posypać pokruszonymi orzechami.



" />"A"
Witajcie,ostatnio za namową pani.G spróbowałam (w celu urozmaicenia naszego jedzenia),pewnej potrawy która mi bardzo,bardzo posmakowała oto przepis:Soczewica zielona z Brązowym ryzem.
Wiem że kombinacja na pierwszy rzut oka wydaje się dziwna,ale wierzcie mi jest naprawdę pyszna.Szczególy w Kąciku z przepisami.
Mam jeszcze jedną sprawę,czy macie jakiś pomysł jak zachęcić dziecko "Tadka niejadka",do spozywania warzyw.Mam naprawdę z synem nie lada przeprawę każdego dnia.
Teraz odkąd jadam zgodnie z grupą krwi widzę jak strasznie różni się nasze jedzenia tz.moje i reszty domowników.
Mąż nigdy nie lubił warzyw wszystko z zupy wywala co nie jest ziemniakiem,syn robi tak samo,z surówek-niewiele mąż najlepiej do mięsa i ziemniaków dodałby konserwowe ogórki lub papryke,syn tylko jedna surówka marchew z jabłkiem i cukrem. Mąż uwielbia mięso i wędliny,syn potrawy mączne,naleśniki,kluski z serem.Mój sukces to zamiast cukierków czy czipsów na owoce suszone i ziarna do wyboru.

Ręce mi juz opadają,zachęcam ich do próbowania mojej kuchni ale nic z tego.Moje małe zwycięstwo to zmiana mąki,soli,zamiast magi sos sojowy,olej itp.
Wszyscy mamy grupę krwi "A" i tym bardziej,nie mogę patrzeć na to co oni chcą jesć,a czego nie powinni,dodam tylko że oboje są bardzo smukli i wysocy,powiedziałabym że nawet trochę za chudzi jak na swój wzrost,wiec oni nie widzą problemu w złej diecie,Mówią ze mogą jesć wszystko bo po nich i tak nie widać.I jak tu z nimi "walczyć"?

Macie moze podobne doświadczenia?
Jeśli tak to podzielcie się nimi ze mną.Czy jest jakaś szansa abym mogła gotować dla nas wszystkich?,a nie jak do tej pory dla każdego coś innego!!!
Pozdrawiam



" />Łatwy przepis na sałatkę, surówkę albo sok z buraka z jabłkiem: viewtopic.php?t=215
Może sie komuś przyda



robi sie z niej zupe kapusciana, jak chcesz to podam ci przepis
Do litra wody dodajemy główkę poszatkowanej słodkiej kapusty i 2 pokrojone cebule. Mieszamy z małą puszką koncentratu pomidorowego. Dusimy razem pół godziny. Potem dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę i seler naciowy pocięty na kawałki. Dolewamy 2 litry wody, gotujemy kolejne pół godziny. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny lub bulionem warzywnym z kostki.

i lepiej trzymac sie tego

Jadłospis:

1 dzień – na śniadanie i kolację - same owoce (oprócz bananów i czereśni), w dowolnych ilościach, mogą być owocowe sałatki, przeciery, soki. Świetne są melony, arbuzy, jabłka, winogrona. Poza sezonem warto sięgnąć po mrożone śliwki czy truskawki.

2 dzień – na śniadanie i kolację – warzywa. Wszystkie (oprócz groszku, fasoli kukurydzy, ziemniaków) i w każdej ilości. Mogą być surówki, ale polecane są także warzywa ugotowane lub uduszone.

3 dzień – na śniadanie i kolację – warzywa lub owoce.

4 dzień - na śniadanie i kolację – banany i mleko. Osobno lub razem, jako koktajl. Można zjeść 1-2 kilogramów tych owoców i wypić 2 litry mleka (nie musi być chude).

5 i 6 dzień – na śniadanie i kolację – owoce. Ale tego dnia na obiad zjadamy dodatkowo, poza zupą, 200 g chudego mięsa (może być wołowe, drób bez skóry) lub ryby. Smażymy je bez tłuszczu lub pieczemy w folii. Do mięsa podajemy surówkę lub sałatkę z warzyw.

7 dzień – na śniadanie i kolację – owoce. Tego dnia wolno nam zjeść 100 g ugotowanego na sypko ryżu. Można zrobić sobie deser z ryżu i owoców, ryż na ciepło z tartym jabłkiem. Możliwości jest wiele.

Przez wszystkie dni dietetycznego tygodnia pamiętamy o wypijaniu przynajmniej 2 litrów płynów dziennie. Może to być herbata, sok (niesłodzone) lub woda niegazowana. Jeśli dokuczy głód - w każdej chwili możemy poratować się zupą. Znawcy twierdzą, że im więcej jej zjadamy, tym szybciej spada waga.



" />
">Aaaa to już lepiej

Przeciez podalam kazdego dnia co masz jesc dzisiaj mam tylko owoce jutro warzywa i moge dwa ziemniczki sobie BEZ SOLI zjesc

anna luiza jest wiele przepisow diet..moja babcia ma taka,ze sollic mozesz a ja mam taka i takiej sie trzymam.
Tu znalazlam jeszcze taka...jest tez ciekawa,ale jakos mnie nie przekonuje...jednak nie mozna solic tez.
Zupa jak zupa innym moze smakowac jak ktos nie lubi przypraw ani soli


Dieta kapuściana
Dieta kapuściana jedna z najbardziej znanych diet w Polsce jest dość szybka i skuteczna. Jadłospis w jest dość prosty, zupa jedzona jest na obiad (dopuszczalne jest jedzenie zupy np. pod wieczór gdy głód nam doskwiera).

Dietę tą stosowało wiele gwiazd estrady, a chudnięcie dzięki menu nie przysparza żadnych problemów żołądkowych. Dzięki diecie 4 dniowej można schudnąć do 2-3 kg.

Zupa kapuściana:
* główka kapusty
* 6 dużych cebul
* czerwona papryka
* 10 pomidorów
* seler
* por
* przyprawy: pietruszka, koper, czosnek

Pamiętaj!
Zupy nie można solić, również żadne tłuszcze nie są w zupie dopuszczalne, zaczynając od wywarów mięsnych i mięsa a kończąc na bulionach, kostkach rosołowych i vegetach.

Sposób przygotowania:
Główkę siekamy na drobne paseczki następnie, wszystkie inne warzywa kroimy na drobne kawałki, gotujemy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie.


Dzień 1
Śniadanie
* 2 jajka ugotowane na miękko
* kromka chleba razowego
* herbata czerwona
Obiad
* zupa kapuściana
Kolacja
* placek z tartych kartofli, jabłkiem i z kapustą

Dzień 2
Śniadanie
* 2 kromki chleba pełnoziarnistego
* 2 łyżki niskosłodzonego dżemu
* herbata zielona
Obiad
* zupa kapuściana
Kolacja
* 2 ziemniaki gotowane (bez soli) z odrobiną masełka i pietruszką

Dzień 3
Śniadanie
* 2 kromki chleba żytniego
* 2 plasterki chudej wędliny
* pomidor pokrojony w plastry z cebulką (nie solimy)
Obiad
* zupa kapuściana
Kolacja
* pierś z indyka
* 2 kromki chleba
* surówka z kiszonej kapusty

Dzień 4
Śniadanie
* 2 jajka rozmieszać z 3 plasterkami chudej wędliny pokrojonymi w kosteczkę, usmażyć na patelni
* 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Obiad
* zupa kapuściana
Kolacja
* kubek maślanki
* 3 zapiekane w filii ziemniaki
* koperek do posypania



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)