Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

podam Ci w takim razie przepis na pesto czerwone, prosto od Wlochow:
350 gram makaronu dowolnej wielkosci ( chociaz lepszy bylby krotki )
5 suszonych pomidorow ( ale nie w zalewie z oliwy )
1 zabek czosnku obranego z lupiny
1 pikantna papryczka
1 galazka bazylii ( Wlosi hoduja przyprawy i niektore warzywa w doniczkach na parapecie, to jest cos pieknego, w Danii sie z tym nie spotkalam, ale tu klimat nie sprzyja takim uprawom )
1 lyzka stolowa startego parmezanu
1 lyzka startej ricotty albo pecorino ( pecorino - ser owczy )
oliwa z oliwek ( extravergine )
szczypta soli gruboziarnistej
Przygotowanie
Zagotowac wode na makaron. Pokroic pomidory na male kawalki i wlozyc je do miksera razem z czosnkiem, sola i papryczka. Miksowac przez krotka chwile, po czym dodac listki bazylii i sery. Zmiksowac ( krotko ) ponownie. Dolewac cienkim strumieniem oliwe i miksowac az do uzyskania dosc gestego kremu. Tak przygotowany krem przelozyc do miski i dodac do niego chochelke osolonej wody w ktorej gotowal sie makaron. Calosc dokladnie wymieszac. Odcedzic makaron, przelozyc do miski, wszystko ponownie wymieszac i podac do stolu.
Przepis zaczerpniety z tej strony:
http://cosacucino.style.i...esto_rosso.html
Ja dodawalam jeszcze garstke orzechow, ale w sumie kazdy moze do tego sosu dodac co tylko chce :-D
Ooo...sałatko pyszne są
Misie uwielbiają sałatki
A przepisy?
Hm, proszę bardzo Pierwsze dwa, które mi przyszły do głowy
Proste, szybkie i łatwe
1. Kapusta pekińska, kukurydza, ser feta, majonez + doprawić wg upodobań
2. Pierś z kurczaka, kukurydza, ananas, majonez + doprawić wg upodobań
ŚNIADANIOWY CHLEBUŚ
Przepis:
l2 dag drożdży
50 dag mąki pszennej
źródlana lub mineralna woda
1/4 szklanki mleka
1-2 ziemniaki
duża szczypta soli
łyżeczka cukru
3 łyżki masła lub margaryny
Wieczorem przygotować rozczyn chlebowy z drożdży, 10 dag mąki i letniej wody, pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Następnego dnia do rozczynu dodać resztę mąki, letnie mleko, ugotowane w mundurkach i jeszcze ciepłe przetarte przez sito ziemniaki, sól i cukier. Energicznie wyrabiać, dodając tyle letniej wody, aby powstało niezbyt twarde ciasto. Dwie łyżki masła lub margaryny stopić, lekko ostudzić i jeszcze ciepłe wlać do ciasta. Przykryć wilgotną lnianą lub bawełnianą czystą ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, natłuszczonymi rękami uformować podłużny chlebek, przełożyć do natłuszczonej formy i polać z wierzchu łyżką stopionego masła. Piec w nagrzanym, średnio gorącym piekarniku, sprawdzając patyczkiem, czy chleb jest gotowy. Taki chlebek doskonale smakuje z masłem i rzodkiewkami albo szczypiorkiem!
Wersja ziołowa
Do chlebowego ciasta zrobionego według powyższego przepisu możemy dodać także pokruszone zioła (rozmaryn, tymianek, kminek), siekany czosnek lub orzechy włoskie albo pokrojony w drobniutką kostkę i obtoczony w mące żółty ser albo szynkę.
jako fanka szpinaku b?agam o jakies pomysly:)
w miare mozliwosci- bezmi?sne!
i ponizej macie przepis na cosco mozna zjadac tonami;)
makaron ze szpinakiem i serem camembert
sk?adniki
-szpinak
-makaron penne albo co tam w szafce sie znajdzie;)
-czosnek
-camembert
sposoby jedzenia tej pysznosci sa dwa :
1.
albo kladzie sie mocno czosnkowy i pieprzny szpinak z wrzuconym pod koniec gotownia pokrojonym w kosteczki cammembertem na nierozgotowany makaron
2.
albo miesza sie wszystko razem :D
osobiscie wole papke:)
tylko ser trzeba wrzucac pod sam koniec bo inaczej sie roztopi a wtedy to tak jakby go nie bylo;
smacznego!
dzień ósmy, trzeci PW, nadal -1,8kg
przepis na moje placuszki:
ser biały + 2 jajka + mąka kukurydziana + otręby + cynamon (+ jogurt lub kefir jeśli będzie masa za gęsta)
wszystko w proporcji "na oko"
wymieszać i na patelnię teflonową przesmarowaną olejem (wbrew pozorom nie przypala się, trzeba poczekać aż się zarumienią i dopiero wtedy przekładać na drugą stronę)
co do chleba, to poszłam na łatwiznę i zamieniłam w swoim przepisie (który normalnie stosowałam) mąkę tortową na kukurydzianą, wyglądało ok przy wkładaniu do piekarnika... ale po wyjęciu miałam i mam ładnych sucharek z zewnątrz, a zakalec w środku to upieczone z zewnątrz nawet mi smakowało
znalazłam, teraz, przepis w wątku na chlebek sprawdzony, oto on:
"Chlebek:
trzy jajka
dwie czubate łyżki serka homo
cztery łyżki otrębów owsianych i dwie pszennych
sól
kminek
Białka ubić na sztywną pianę i dodać resztę składników (zamiast kminku można dać inne zioła). Wyłożyć na sporą blaszkę, piec aż będzie miał złoty kolor. Ten chlebek nie wyrasta (ale ja lubię go najbardziej), kroimy go na kromki jak Wasa, jest to porcja na dwa dni"
A probowalyscie kiedys zapiec mieso w gorgazoli? polecam ... gorgazole dziabga sie widelcem dolewajac smietany zeby powstala dosc gesta plynna masa i tym smaruje sie na grubo miecho i bach do piekarnika ... normalnie niebo kulinarne :lol:
Brzmi smakowicie.
Ja mam jeszcze przepis na polędwiczki wieprzowe nadziewane gorgonzolą. Łyżką drewnianą tą stroną gdzie się trzyma drąży się dziurę i w nią wpycha się ser i całość obsmaża na patelni. Niestety jeszcze nie robiłam :roll:
A te Twoje to jak kotlety trzeba robić? Poproszę konkrety: czy na tłuszcz to wrzucić, na jaką temperaturę i czy jeszcze trzeba dać jakieś przyprawy :P
czyli czeremosz. Przepis na sałatkę huculską:
młode liście czeremoszu,
ser huculski(przepyszny możecie kupić u Nikosa pod Połoniną Wetlińską),
śmietana, przyprawy.
Połączyć składniki, domowy chlebek i kieliszek wina. Potrawa sprawdza się na wykwintnych przyjęciach;-)
2 przepis
młode liście czeremoszu,
4 ugotowane na twardo jajka,
2 pomidory,
śmietana ukraińska, jeżeli nie macie to majonez, przyprawy
j.w.
Przepisu na zupę ze smarży z czeremoszem nie podam, bo smardze są objęte ochroną.
Ciesze sie ze tata juz wydobrzal.
A jaka to jest kurtka alaska?
Dzieki za przepisy na salatke ale w koncu tak wyszlo, ze siostra przywiozla przepis i robila sama. W smaku super, bo smakowala jak jarzynowa podobnie (jajka, szynka, kukurydza, por, ser zolty, ogorki kiszone, seler w sloiczku).
Karkówa
Ostatnio na imprezce jadłam pyszną karkówkę. Poprosiłam gospodynię o przepis. Przetestowałam. Pyszne.
Oto on:
Składniki:
plastry karkówki, cebula, ser, ketchup, majonez
Wykonanie:
plastry karkówki nasmarować ketchupem (musi być jakiś lepszy ketchup) i zostawić w lodówce na noc.
Następnego dnia: karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdy plaster położyć cebulę, ser (również w plastrze) i posmarować majonezem. Piec aż do miękkości.
Wydaje mi się, że na forum były już podobne przepisy ale takiego chyba nie. W każdym razie zachęcam. Bardzo dobre.
Pozdrawiam
Ewa
Cytat:
Na drugiej fazie, tzn wtedy kiedy dochodza warzywa? Powiedz mi jeszcze prosze , co Ty jadlas w pierwszych dniach? Bo ja zjadlam jajka, no ale ile mozna. Piers z kurczaka i dko bez skory.Pieczone w piekarniku .Jogurt naruralny, probowalam dzis ranio z otrebami.Ale staje mi w gardle az mam odruch wymiotny, ochyda.Od jutro bede te otreby jadla na sucho. No i co dalej. Ja w ogole nie mam pomyslow, a te wszystkie Wasze cudne przepisy , to teraz jeszcze zakazane dla mnie. Jutro na sniadanie zjem jajko, i potem nie mam pojecia. Jak mysle o piersi albo udku to w ogole jesc mi sie odechciewa.
W ogole od popoludnia jestem jakas zrezygnowana, sama nie wiem dlaczego.
Spróbuj np. pstrąga w ziołach z piekarnika:mdr: pyszności!!
Polecam maślankę, kefirek, owsianeczkę na mleku z otrębami, serek wiejski light, biały ser, chudą wędlinke drobiową.... Jest mozliwości dużo na początek:mdr:
Dopiero za jakis czas sie przejada...:beurk: Tak jak u mnie- chyba mam właśnie ten kryzysik :grrrrrr:
Dot.: biała pizza przepis
ja robię taka pizze a sos to gęsty sos beszamelowy po porostu....
sos
w rondelku gotujemy ok 300 ml mleka... dodajemy łyżkę masła..
oczekując zagotowania sie mleka w kubku mieszamy śmietane 18 lub 30 (słodką ja uzywam łaciatej z kartonika!!!) z łyżką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku lub dwa(zalezy czy ktoś lubi, jeśli nie moze być tez bez), szczyptę gałki muszkatołowej, trochę soli lub pol łyzeczki vegety...
jak mleko zagotuje sie, dodajemy śmietanę z dodatkami do garnka i mieszamy az zgęstnieje..
sos musi przestygnąć...
i potem na ciasto kladziemy sos i ulubione dodatki ( ja klade ananasa.kukurydze, pokrojona pierś z kurczaka, cebulę.. no i ser na wierzch)
pieczemy tyle co inna pizze ok 15 min w 180 stopniach
jak dla mnie pychota!!! smacznego!!!