Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

No i najlepsze jeszcze byly te opowiesci starych cioc jakie to one swiateczne potrawy przyrzadzaly jak jeszcze w babilonie byly ;) Ach, ta lezka rozrzewnienia w oku ;) I ten dziwny przypadek sprawiajacy ze te babilonskie potrawy jakims cudem pojawialy sie znienacka na bron-boze-nie-swiatecznym stole np. po zebraniu ksiazki jesli przypadlo w tym czasie ;)
W tym roku ja,moje rodzeństwo oraz nasze rodziny i paru przyjaciół (którzy na święta do Polski nie lecą) urządzamy wspólne święta. Kolacja wigilijna nie do końca tradycyjna, bo większość z nas to ściśli wegetarianie, więc menu w wolnym stylu ;) Ale zadzwoniłam do mamy (ŚJ ) po przepis na ciasto do uszek z kapustą i grzybami. Byłam tak zdziwiona kiedy mama rozgadała się o tym przepisie, o potrawach jakie kiedyś w dzieciństwie gotowała nam na święta. Nagle urwała te wspomnienia jakby zorientowała się, że to "niewłaściwe" i powinna nienawidzić tych "babilońskich tradycji". Aż mi się jej żal zrobiło, bo wydaje mi się, że czasem za tym tęskni. W naszej rodzinie święta były kiedyś kiedyś bardzo rodzinne, ciepłe i bardzo się cieszę, że mam tyle fajnych wspomnień z tym związanych.
PS: Acha rodzice (oboje od kilkunastu lat ŚJ) co roku jedzą smażonego karpia...akurat w święta ;)
Użytkownik malinowa7 edytował ten post 2008-12-07, godz. 18:45
W ikei na pewno kupisz takie formy do pieczenia babeczek, ja tam kupowałam. A tutaj macie fajny przepis na muffiny bananowo orzechowe:
Składniki
* 1 i 3/4 szklanki mąki
* - 125 g masła
* - 3/4 szklanki cukru pudru
* - 1 cukier waniliowy
* - 2 dojrzałe banany większe
* - 4 łyżki śmietany 18%
* - 2 jajka
* - 3/4 łyżeczki sody
* - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* - 50 g czekolady gorzkiej posiekanej
* - pól szklanki posiekanych orzechów włoskich
Małe babczki na świąteczny stół.
Etapy przygotowania
Masło rozpuszczamy w garnku, zdejmujemy z kuchenki. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy - mieszamy. Dodajemy banany rozgniatamy je widelcem, jajka całe i śmietanę. Mąke z proszkiem i sodą mieszamy razem. Dodajemy do masy, mieszamy wszystko widelcem. Na konic dodajemy orzechy i czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy w tempraturze 170 stopni przez 20 minut.
Smacznego
" />Świąteczne pierniczki
10 jajek
1 kg cukru
3 kg mąki
1 kg miodu
1 kilogram tłuszczu
1 łyzka sody
2 opakowania proszku do pieczenia
10 dkg kakao
10 dkg przypraw korzennych
wykonanie
1/2 kg cukru rozpuścić na patelni na złoty kolor.
Nst.dodać 1/2 szklanki wody, tłuszcz oraz miód i chwile pogotować.
Wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić.
Zimna masę wylać do dużej miski.
Dodac kakao, przyprawy oraz mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i dokładnie wymieszać
Nst.powoli dodawać drugie 1/2 kg cukru ubite z jajkami jak na tort.
Wszystko dokładnie wymieszać , a na wierzch cieniutko posypac mąką.
Ciasto pozostawić do następnego dnia- wtedy bedzie się nadawało do pieczenia.
Ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki.
Układac na blaszcei piec w niezbyt goracym piekarniku przez ok. 10 min.
przepis pochodziz broszurki "Ciasta na stół" i jest autorstwa - siostry Jagi
" />Hasik, rzeczywiscie tak jest, ze pierniki nalezy przechowywac w metalowej puszce, zeby nie zmiekly, ale i nie stwardnialy -taki uniwersalny sposob . U nas tak byly przechowywane od zawsze. W dziecinstwie bardzo celebrowane przez nas byly dni kiedy to razem z mama i siostra zabieralysmy sie za wypiekanie ciasteczek i piernikow swiatecznych . To byly czasy !!! Teraz pozostaje czekac, az Ola dorosnie i bedzie piec razem ze mna. To wielka frajda
Hasik, czekam z niecierpliwoscia na przepis na Twoje maslane ciasteczka, uwielbiam je Sprobuje wygospodarowac troszeczke czasu (choc z tym wygospodarowaniem przy Oli moze byc bardzo roznie) i choc cokolwiek przygotowac na swieta, mimo, ze jedziemy jak zwykle do rodziny, ale zawsze przywoze ze soba cos smakowitego na stol.
" />Do Wigilii pozostały 2 tygodnie, prezenty już prawie wszystkie w szafie czekają tylko na to, żeby je zapakować i żeby Gwiazdor mógł je pod choinką ułożyć, więc przyszła pora na to, żeby przeglądać gazety z przepisami i poszukać czegoś nowego na stół wigilijny. Zawsze u nas jest barszcz czerwony i zupa grzybowa (gotuje ją moja siostra palce lizać), z ryb jest karp smażony w panierce i śledź w śmietanie, oprócz tego kapusta z grochem, fasola, kluski z makiem no i pierogi z kapustą i grzybami. Zawsze też kładziemy sianko i na stół wigilijny lubię ustawić sporo gadżetów świątecznych, szczerze mówiąc bardziej lubie ubierać dom i dekorować stół niż szykować jedzenie, ale w końcu to takie przyjemne święta, że nie wypada narzekać. A jak u Was wyglądają przygotowania???
Przepis pochodzi z książki "Kubuś Puchatek zaprasza na podwieczorek i małe conieco"
Chleb bananowy (tak naprawdę to ciasto)
- ok. 2 szklanek mąki (25 dkg)
- łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 8 łyżek masła (12 dkg)
- szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 (lub 1 duży) dojrzałe, rozgniecione banany
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół szklanki mleka
1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 st.
2. Przesiewamy do jednej miski mąkę, sodę i sól
3. W drugiej, większej misce, ucieramy dokładnie masło z cukrem, następnie dodajemy banany i jajka
4. Wlewamy sok z cytryny do mleka
5. Do bananowej mieszanki w dużej misce, dodajemy na zmianę, wciąż mieszając, mieszankę mąki oraz cytrynowe mleko, pamiętając, aby na końcu dodać mąkę
6. Formę do pieczenia długiego ciasta (keksówkę) smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto
7. Pieczemy ok. 1 godziny.
Ciasto powinno mieć grubą, przypieczoną skórkę, a w środku być lekko wilgotne (wygląda to trochę, jak zakalec, a jest zasługą bananów). Pycha.
I moja wersja chleba bananowego:
Chleb orzechowy
Wszystko jak wyżej, ale, zamiast bananów:
- niecała szklanka czekolady w proszku (Nesquick itp.)
- ok. 10 sztuk orzechów włoskich, drobno pokrojonych
Po upieczeniu można oblać polewa czekoladową.
Nie jestem mistrzynią kuchni, wręcz przeciwnie. Ale chleb orzechowy zawsze udaje się tak, że ludzie płaczą i błagają o więcej. Jest naprawdę rewelacyjny. I pasuje całkiem nieźle na świąteczny stół. Polecam.
" />Za Onetem - przepis na idealne Święta (materialne wg poważnych naukowców wyspiarskich:
Święta Bożego Narodzenia powinny być okresem, w którym na Ziemi panuje pokój, jednak w wielu rodzinach bardzo często kończą się wielką wojną. Pewien brytyjski badacz opracował wzór gwarantujący rodzinną sielankę przy świątecznym stole.
Zgodnie z przepisem, idealne święta trwają trzy dni i powinny być spędzone z ośmioma członkami rodziny, z których każdy otrzymuje od każdego po 4 prezenty. Uczestnik świąt powinien wydać na prezenty dla krewnych po 23 funty na osobę, wybrać się na dwa spacery, wziąć udział w trzech grach zespołowych i wypijać dwa kieliszki wina na każde trzy zjedzone czekoladki.
Z kolei na idealny bożonarodzeniowy obiad składa się pięć porcji indyka z porcją pieczonych orzechów. Profesor Rudi Dallos z uniwersytetu w Plymouth zapewnia, że tajemnica udanych świąt kryje się w odpowiednim dobraniu proporcji wszystkich czynników.
He, he
" />Zbliża się Wielkanoc, więc podam przepis na pyszne faszerowane jajka, których nigdy nie brakuje na świątecznym stole
- 6 jajek
- pół długiego ogórka ''wężą'' lub cały mniejszy,
- pęczek rzodkiewki,
- majonez
- sól, pieprz
- szczypiorek
Ogórka dokładnie umyć (można nie obierać ze skórki) i pokroić w drobniutką kosteczkę. Z rzodkiewką zrobić to samo.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Następnie do żółtek dodać 2 łyżki majonezu. odrobinę soli i pieprz i zmiksować to robotem. Do powstałej masy dodać posiekanego ogórka i rzodkiewkę, dokładnie wymieszać i nafaszerować odłożone połówki białka. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Polecam, naprawdę pycha !
Szanowni Państwo!
Co ma wspólnego gotowanie z księgowaniem?
Czy można skrócić czas gotowania i wypełnienia deklaracji VAT?
Jaki jest prosty przepis na makowiec?
Na te, i inne pytania udzielą odpowiedzi eksperci z firm Vorverk i Soneta na cyklu spotkań zorganizowanych w okresie przedświątecznym na terenie całego kraju.
âŸTechnologia na co dzieńâÂÂ
http://www.enova.pl
http://www.vorwerk.com
Termin i miejsce: 27.11.2009 o godzinie 11.00.
Siedziba firmy Vorwerk Polska Sp. z o.o., ul. Wadowicka 8A I piętro
Cel spotkania: prezentacja produktów firm: Vorwerk Polska Sp. z o.o. oraz Soneta Sp. z o.o.
Zasady uczestnictwa: okazanie imiennego zaproszenia
Imienne zaproszenie mogą Państwo otrzymać, wysyłając e- maila na adres: anna.wolska@enova.pl, w treści wpisując informację o chęci wzięcia udziału w spotkaniu, najpóźniej do dnia 26.11.2009r. do godziny 13.00
Udział w spotkaniu jest bezpłatny.
Agenda spotkania:
11.00 -11.15 Powitanie i prezentacja gospodarzy spotkania
11.15 -12.30 Księgowanie i gotowanie â co łączy te dwie czynności?- prezentacja modułu finansowo- księgowego enova
12.30 -13.45 Przygotowanie świątecznego stołu â technologiczne wsparcie w kuchni.- prezentacja urządzenia Termomix
13.45-14.30 Degustacja i losowanie nagród