Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Renia, mam pytanie "kulinarne". czy nie lubisz fasolowych tylko ze wzgledu na
tzw "efekty uboczne"? jesli tak, sproboj soji (suche ziarna, robi sie jak
fasole), ponoc nie ma ZADNYCH efektow ubocznych. jesli nie lubisz smaku - to
inna sprawa.
co do jedzenia - bez macznych i fasolowych moze byc... nudno ;)
ale mozna probowac. przeciez grecja to raj warzywno-owocowy. wszelkie gulasze i
zupy warzywne mozna robic bez miesa. czesto zamiast miesa mozna dodac oberzyne.
w ogole mozna wymyslic bardzo duzo potraw "jednogarnkowych" - czyli takich
gulaszy z najrozniejszych skladnikow: cukinie, oberzyny, kabaczki, ziemniaczki,
szpinak, DYNIA!, papryka, cebula, ryz, kasza, itp itd. w dowolnych proporcjach i
kombinacjach. proste i nie czasochlonne. a pyszne :)
pyszna jest dynia - obrana piec w piekarniku w foli aluminiowej przez ~1
godzine, poten mozna zmiksowac i zamiast ziemniakow, to samo z gotowanym
zielonym groszkiem. takie inne puree :) nie musisz jest zimnych salatek, czasem
taki gulasz warzywny syci bardziej, niz miesko.
jest duzo stron w internecie, googlnij na "wege kuchnia". nie mam zadnego linku
pod reka, ale jak szukam konkretnej potrawy/produktu, to niektore strony zawsze
wyskakuja :)
jest tez forum gazety "wegetarianizm". tam czesto sa przepisy i linki, uzyj
wyszukiwarki.
uwielbiam jest, stad moje rady :)
Sos bez majonezu pilnie potrzebny!!!
Oczywiście jak zawsze przed wakacjami pojawia sie ten sam problem: pokazanie się w kostiumie kąpielowym. Ponieważ ten dzien zbliza sie wielkimi krokami, przeszłam na żywienie głównie warzywno-owocowe. Do pracy: sałatki.
W związku z tym szukam jakegos fajnego sosu do sałatek, który mógłby zastąpić uwielbiany przeze mnie majonez z jogurtem...
Jak doprawiać sałatki tak, aby smakowały?
Sam jogurt do mnie nie przemawia (kwaśny!)
Może macie jakies fajne pomysły?
Moga być tez przepisy na jakies sałatki bez majonezu powalające na kolana i niskokaloryczne.
Pamiętam, że taki temat się w Kuchni pojawił. Niestety nie pamiętam
jakie były przepisy
pomysły
zupa migdałowa
biały barszcz :)
zupa kokosowa
ryby .. np sola (lub inna) pieczona z chrzanem
makarony w białych sosach (ale nie wiem czy masz ochotę serwować
makaron)
sledzie w smietanie
piersi kurze w sosie z sera plesniowego (no, to nie będzie moze
śnieżnobiałe )
sałatki owocowe z jasnych owoców (gruszka, melon, jabłko bez skóry,
litchi
desery kokosowe, jogurtowe
lody śmietankowe itp
panna cotta
sałatwka na święta...
Witajcie,
jadę w wigilię do Mamy - prosiła, żebym przywiozła sałatkę. Ponieważ pracuję,
pozostają mi tylko wieczory - a właściwie wieczór przedwigilijny. Szukam
przepisu na szybką, ale smaczną sałatkę, która będzie w jakiś sposób orginalna
i pasowała do nastroju świąt. Warunkiem jest to, że nie może posiadać mięsa,
drobiu, ryb, owoców morza itd. ani fasoli, czy innych rozdymających dodatków.
Przygotowuję już "zwykłą imieninową" oraz sałatkę z orzechami i brokułami.
Czy ktoś z Was ma może jakiś fajny pomysł?
Sałatki z zielonych pomidorów są koszmarem mojego dzieciństwa.
Przepisów nie znam.
Ale od paru lat zajadam się przetworem słodkim o nazwie "powidła królewskie".
- po kilogramie (tzn. po tyle samo): zielonych pomidorów, gruszek, jabłek i
śliwek węgierek
- cukier - na własny smak (w oryginalnym przepisie jest obłąkana ilość 2 kg na 4
kg owoców)
- 3 szklanki wyłuskanych i grubo posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie, wiadomo: obrać ze skórki pomidory, jabłka i gruszki. Jabłka i gruszki
pozbawić gniazd nasiennych, śliwki wypestkować.
Usmażyć z cukrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wsypać orzechy, chwilę
posmażyć, zapakować do wyparzonych / wyjałowionych inaczej słoików, zakręcić, na
noc o góry nogami.
Zaintrygowala mnie ta mecedonia, gdyz zalam tylko te z owocow. Zajrzalam do
googla i... faktycznie. Wyskoczylo mnostwo salatek owocowych i warzywnych. Nie
ma jednego przepisu. "Macedonia" oznacza raczej skladniki pokrojone w kostke.
Mozesz dodac to, co chcesz i doprawic.
Sorry, klikło mi się za szybko,
Co do ptysi to w życiu mi nie wyszły .Robiłam ze trzy razy i nieudawały się już
na etapie ciasta. Może miałam zły przepis? Albo coś żle robiłam? Czy możesz
podać dokładny opis wykonania?
A co do spotkania, popołudniowe niedzielne spotkanie kojarzy misię raczej z
kawowo-ciastkowo. Proponuję jakiś lekkie ciasto owocowe. Ewentualna kolacja też
raczej lekka , może być gorąco. Sałatka grecka np. Inna sprawa że goście mogą
być tradycjanolistami i woleli by jakiś mięsny zestaw.Beef strogonow polecam, i
można go zrobić wcześniej.
staua napisał(a):
> WRumunii tez jest salatka szopska i nazywa sie bulgarska. Musaka rzeczywiscie
> jest z ziemniakami.
> A poza tym, to we Francji szarlotka nazywa sie Polonaise!
w/g mojej ksiazki kucharskiej - "Kuchnia francuska", to szarlotka jest nazywany
specyficzny rodzaj ciasta, co to ma gore i dol ciastowy (w jednym z przepisow, o
zgrozo, proponuja chleb tostowy) a do tego wklada sie zimne nadzienie owocowe
badz kremowe
Ostatnio na jednym z przyjec podali niesamowita salatke owocowa- na polmisku
stal caly ale wydrazony w srodku ananas, w ktorym byl jakis dip owocowy/
przepisu nie mam, ale wydawalo mi sie, ze to zmiksowane rozne owoce z czyms
zageszczajacym, chyba smietana- bylo to bardzo lekkie, lekko slodkie i do
maczania super, trzeba troche fantazji i mozna cos takiego zrobic/.Obok
poukladane oraz powbijane w ananasa byly "szaszlyki" z owocow- na drewniane
patyczki powbijane kulki melona/w 2 kolorach/, truskawki,
kawalki pomaranczy. Na zakonczenie patyczka wbity byl plasterek star-fruit/nie
wiem jak sie po polsku nazywa, ale jak sie go przetnie, to wyglada jak
gwiazda/.Dodawalo to niesamowitego uroku.
Co najciekawsze, danie to bylo dzielem 10-letniej dziwczynki!!!
słodkości bez piekarnika
z racji tego, że mam do dyspozycji piekarnik elektryczny, ale instalacja elektryczna jest do bani (a że to mieszkanie wynajmowane, to nic z tym nie mogę zrobić), to muszę robić słodkości, czyli desery, bez pieczenia (gotować mogę, bo na gazie).
proszę o propozycje takich właśnie.
póki co w moim repertuarze są:
budynie, galaretki, sałatki owocowe, sernik na zimno, dzisiaj pokusiłam się o szyszki z ryżu preparowanego.
ale skoro co kraj, to obyczaj, to i co dom, to inny sposób przygotowywania, sernika np., a więc bardzo proszę o propozycje, co jeszcze można robić i ewentualne przepisy
przepis na salatke owocowa ??? po prostu wrzucasz co masz i co lubisz
on wrzucal tam i rodzime owoce typu truskawki, wisnie i egzotyczne typu ananasy
czy mango
ja np biore jablka, banany, pomarancze, kiwi czyli to co najtansze z egzotyki
w wersji lux dodaje ananasa, brzoskiwnie, winogrona
dodaje rodzynki i rozdrobnione orzechy lub migdaly bo nie lubie jak jest za
slodko
do tego 2 lyzki rumu i po sprawie
z taka salatka mozna zaszalec nie trzeba miec przepisu!
www.smacznie.com/index.php?option=content&task=category§ionid=17&id=108&Itemid=15
nadesłane przepisy na sałatki :)
www.smacznie.com/index.php?option=content&task=category§ionid=9&id=177&Itemid=16
sałatki warzywne z działu vege :)
www.smacznie.com/index.php?option=content&task=category§ionid=9&id=178&Itemid=16
sałatki owocowe :)
Wielkie dzięki :-)
No to i jestem po...
W sobotę zjechały trzy pomocne Dusze (kochana rodzinka, bo wielodzietna) i
wzięłyśmy się do pracy. Ja dyrygowałam głównie, bo Mała przy cycu i wyjazd z
Maciejem na pogotowie (mały wypadek na ślizgawce). Dzięki Wam było syto i
elegancko. Był rosół (bo wszyscy lubią), udka, (bo nie pracochłonne), sałatka
grecka (bo zdrowa i ładnie wyglądająca). Później sałatka owocowa w arbuzie (bez
alkoholu ale z miodem, karmelkowatymi płatkami owsianymi i czekoladową polewą),
sałatka z makaronu, kalafiora itp. (makaron został z sobotniego obiadu, więc
szkoda bylo zmarnować), sałatka z ryżu (dodałyśmy smarzone kawałeczki piersi z
kurczaka, bo zostały) i na wieczór zapiekane piersi z pieczarkami, cebulką i
serem żółtym (wyszła a`la pizza). Ludzie się najedli (dużo zostało, więc część
zamrożone na przyszłe obiady, a część będziemy jeść przez najbliższe dni (nie
muszę gotować!!!) Resztę przepisów wykorzystam żeby miło zaskoczyć męża, kiedy
zjemy zapasy Następna Komunia za 8 lat!!!
Jeszcze raz bardzo dziękuję! Jesteście niezastąpione!
Pozdrawiam ciepło i serdecznie,
Marzena
Na przykład dzień warzywno-owocowy.
Gotowane lub pieczone jabłka. W przypadku pieczonych po wyjęciu gniazda
nasiennego można wsypać do środka cukier lub cukier waniliowy. Smaczne na zimno
i na goraco.
Zima kupuje mieszankę warzywną zwykłą lub chińską. Mozna ja ugotować na kostce
bulionowej lub na wywarze z miesa-warzywa będe smaczniejsze (ale nie wypic
wywaru)
surówki z kapusty kwaśnej z jabłkiem i z marchewka -obowiazkowo oliwa z oliwek
i sok z cytryny można posłodzić)
Pomodory lub papryka pieczone można faszerować pieczarkami -w czasie pieczenia
odrobine polać oliwa lub olejem
Sałatki warzywne z sosem Vinegret lub wszystko co z puszki
sałatki owocowe-można dosłodzić
Uważaj na pietruszke z wody-ale polecam przy zaparciach.
Kapusta kiszona gotowana na wywarze z warzywami-(taki ale bigosik (można dodać
kabaczka, suszone sliwki albo oliwki)
ja przebywam cały dzień poza domem więc najczęściej korzystam z barów
sałatkowych lub gotowych surówek (nie sa najzdrowsze-ale nie można szaleć z
siedzeniem przy garach bo przecież bym zgłupiała)
Jeszcze są pomidory -sa pyszne polane oliwą i posypane bazylią
To tyle na dzisiaj:
Jak zauważyłaś nie cuduje z przepisami-jem proste potrawy-jestem po nich
zdrowsza a poza tym nie mam czasu w tygodniu na ich celebrowanie. Na rynku
jest sporo ksiązek sałatkowych-surówkowych w nich znajdziesz wiele ciekawostek.
Pozdrawiam papatki
Na przyklad a'la bukiet? ;)))
fotoforum.gazeta.pl/3,0,996128,2,177.html
A salatka? Kroisz kiwi, truskawki, kawalki pomaranczy, mandarynek, winogrona (na
pol), robisz kulki z melona/arbuza, mozesz sypnac rodzynek, zalac jakims
alkoholem i zeby bylo ciekawiej "umiejscowic" salatke w skorupce arbuzowej.
Owoce wedle fantazji - pasuje kazdy. Jednych dajesz mniej innych wiecej. Mozesz
zrobic z 3-4 skladnikow, mozesz z wiekszej ilosci.
Mysle, ze nie ma przepisu na salatke owocowa - bo zawsze wychodzi inna - w
zaleznosci ile czego dodasz.
Dzień 1
na czczo owoc - jabłko/ mandarynka/ pomarańcz
po godzinie śniadanie:
jogurt owocowy bez cukru sanoka + garść płatków żytnich, owsianych ( nie
błyskawicznych ) lub chleb masdamer ( czerwony lub zielony ) z pastą z
soczewicy i ogórkiem, lub z białym chudym serem i dżemem słodzonym fruktozą
po 3 godzinach obiad
kabanosy+ser żółty/brie/camembert+warzywa
lub
pieczona pierś z kurczaka ( pierś, na to cebula, na to majonez Kielecki -
pieczemy ok 20 minut, kładziemy po plastrze żółtego sera posypujemy ziołami i
zapiekamy przez 5 minut ) + warzywa
po 4 godzinach kolacja
makaron z mąki durum ( najlepsze sa włoskie ) z sosem pomidorowym
lub
lekka sałatka np. tuńczyk w sosie własnym + warzywa+jogurt naturalny bez cukru
To takie podstawowe i chyba najprostsze zestawy, które preferowałam na początku
MM. Więcej przepisów znajdziesz w wątkach kanapki, śniadania, obiady, kolacje
na tym forum
Generalnie zasada jest taka, żeby nie ograniczać porcji ( oczywiscie bez
przesady ) i jeść dużo warzyw.
Ja jestem na MM od 11.09.06 i z 85 kilo zeszłam do 72, bez wyrzeczeń z
prawdziwą przyjemnością.
Oczywiście tempo chudnięcia zależy nie tylko od wagi wyjściowej, ale od silnej
woli - rezygnacja ze słodyczy i dyscypliny czasowej - podałam godziny bo po
posiłku węglowym powinny być 3 godziny przerwy, a po tłuszczowym 4.
Jakbyś miała jakies pytania to śmiało wal, tu sa sami mili ludzie, na pewno
nikt Cię nie wyśmieje.
Pamiętaj, że początki sa trudne, ale później sama satysfakcja:)
Trzymam kciuki