Projekt badawczy Polska-Namibia 2010



Nalewki są najbardziej tradycyjnym polskim alkoholem. Pewnie większość z nas choć kilka razy w życiu próbowała samodzielnie wyprodukować alkoholowy smakołyk. Wytrawną nalewkę do mięs lub słodką, dobrze zastępującą likier - do kawy.

W polskich domach nalewki od wieków robiło się w tysiącach odmian, stosując różnorodne receptury. Sekrety robienia nalewek przechodziły w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Często były zazdrośnie strzeżone i dopiero w testamencie przekazywane ukochanej córce lub wnuczce czy siostrzenicy. Jak odnotował dziewiętnastowieczny zbieracz przepisów sekret robienia krupniku litewskiego mogła znać tylko jedna żyjąca osoba.

Podane w tej książce przepisy, w większości bardzo dawne, zostały uwspółcześnione. Wszystkie miary przeliczone zostały na współcześnie używane. Czasami, dla ubarwienia, przywołane są dawne miary i pozostawiony archaiczny język.









Kuchnia i Likiery - 41 przepisów

W tym ebooku znajdziemy dużo przepisów na domowe likiery i nalewki. Również poznamy wiele przepisów kulinarnych.
Smacznego.

pobierz




Ajerkoniak na 1 litr #1.doc
Ajerkoniak na gesto.doc
Ajerkoniak pyszny - przepis Cioci Anieli.doc
Ajerkoniak.doc
Bimber 1.doc
Bimber 2.doc
Cassis - likier porzeczkowy.doc
Creme de Thee.doc
Falszywy koniak.doc
Gloog.doc
Goldwasser - zlota woda.doc
Grog #1.doc
Grog #2.doc
Grzaniec #2.doc
Grzaniec.doc
Horchata de Chufa.doc
Jarzebiak wyborowy.doc
Karmelówka.doc
Kminkowka.doc
Kminkówka.doc
Koniak jajeczny.doc
Krem jajeczno-czekoladowy.doc
Krupnik wyborowy.doc
Kruszon z mieta.doc
Likier jarzebinowy.doc
Likier- Miodówka.doc
Miodówka.doc
Nalewka farmaceutów.doc
Nalewka Janeczka.doc
Nalewka na miodzie.doc
Nalewka na pigwie i jablkach.doc
Nalewka na piolunie.doc
Nalewka na róznych sliwkach.doc
Nalewka- Pasikonik.doc
Nalewka wiejska.doc
Nalewka wilenska.doc
Nalewka- Wisielec.doc
nfo.txt
Pasikonik.doc
Pieprzówka.doc
Porterówka.doc
Przepalanka.doc
Wódka piolunówka.doc
Zubrówka.doc


UPLOAD NA KONTO PREMIUM




Witam serdecznie.

Mam 4 butelki 0,5l jakies niespecjalnej w smaku wodki. Da sie cos z tym
zrobic? Jakas nalewke, likier, cokolwiek :)?
Wszedzie w przepisach widze, ze podstawowym skladnikiem jest spirytus :/

Macie jakies pomysly:)?

pozdrawiam
Laris



Klaniam sie P.T. Towarzystwu i niesmialo pytam, czy wsrod historykow, sa
tez i tacy, ktorzy zajmuja sie historia od strony kuchni? Na gwalt
bowiem potrzebuje przepisu na gorzka nalewke lub jak kto woli likier o
nazwie Podkomorzanka. Musi to byc cos staropolskiego, podobnie jak
Kontuszowka ale jak dotad nigdzie w sieci nie trafilem na ten przepis.
Bede wdzieczny za wszelkie uwagi i rady. Prosze mnie tylko do
najblizszej biblioteki nie odsylac, bo tam pewnie znajde przepis na
Bueffel czy Allasch-Kuemmel ale nie na Podkomorzanke.

Pozdrowienia znad sloja pelnego dereniowki,

Irek



Przepis na nalewkę z pigwy
Owoce pokroić usunąć gniazda nasienne (gniazdo jest twarde i nie zawsze
jest to łatwe, kroję pigwe na 8 części aby łatwiej było te gniazda
wyciąć).
Po usunięciu gniazd pokroić w kostkę i wrzucić do słoja/słoika
(uzywam 3 litrowych oraz 3,7 litrowych słoików) tak aby zajmowały ok 2/3, 3/4
objętości.
Do pełna zalewam wódką 65-70%. Po 3 miesiącach zlewam
nalew z owoców i filtruję. Owoce zasypuję cukrem. to musi postać w
cieple ok 1 miesiąca tak aby cukier się rozpuścił. Dobrze jest tym od
czasu do czasu wstrząsać (nie wiem ile cukru sypać robię to na oko i
czasmi dosypuję w trakcie jak się rozpuszcza). Jak już się rozpuści co
się ma rozpuścić to zlewam ten cukrowy nalew filtruję i mam likier
pigwowy :) Teraz trzeba dolać część lub całość likieru do nalewu
pierwszego. To zalęzy od upodobań czy nalewka ma być słodka czy mało
słodka itp. Osobiście dolewam mało, a część nalewu pierwszego odlewam
aby mieć nalewkę całkiem wytrawną (czyli kwaśną).

Jak juz pomieszasz to zostaw na 3 miesiące albo i dlużej, ale jeśli jest
potrzeba to próbuj wcześniej :) Zobaczysz jak z czasem ciemnieje. Po
kilku miesiącach z żółtej zrobi się herbaciana i oczywiście bardzo
smaczna :)))



domowe alkochole
prosiłabym was o zbranie do kupy przepisów na domowe likiery nalewki
i wszystko inne z % moze to nie sezon ale przeciez sa i takie ktore
mozna robic przez caly rok
Na poczatek delikatna (babska) cytrynówka
Babskabo na wódce a nie na spirytuie
przepis prosty tyle samo wódki miodu i soku z cytryny TYLE !!!!
(miod podgrzewamy z sokiem co by był bardzo płynny)



Słodki dylemat świateczny
Piekę placek z tego przepisu
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80789469,80789469.html i zastanawiam się,
czy dawać na wierzch wiśnie z likieru? Mam cały słoik, są pyszne, tak sobie
pomyślałam, że było by bardziej świątecznie :D Tylko czy to mi ciasta nie
zepsuje? Jakaś paciaja z zakalcem nie wyjdzie?
I jak wykorzystać kilogram malin z nalewki...? Wywalić, czy się do czegoś nadadzą?



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)