Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Generalnie brak śniadania jest evil ;>
Też mam to o poranku, że mi się nie chce, ale jednak robie jakąś pasze do porannej kawy.
Zazwyczaj chleb razowy z jakąś wędliną i serem, czasem muesli z mlekiem albo serek wiejski z pieprzem czy jogurt do picia.
Dzięki temu nie padam o 12stej i nie wpieprzam w 30 minutowej przerwie jak głupi świństw które da się zakupić w promieniu 300 metrów i zjeść w takim czasie.
Jako, że zazwyczaj na zrobienie obiadu mam < 1 godzina łącznie z jedzeniem to kończy się to na wariancie kurczak plus coś ;> Często z makaronem ryżowym albo ryżem pełnoziarnistym (chyba tak to się nazywa - ten nie wybielony ;) Zaleta jest taka że da się zrobić w < 30 minut co jest dla mnie wartością graniczną. Plus surówka świeża ze sklepu osiedlowego.
Generalnie przepisy są wszystkie podobne - bierzesz cyca z kury, wywalasz to co nie jadalne, solisz, pieprzysz, doprawiasz (używam dużo ziół) i smażysz/wrzucasz na grilla elektrycznego. Do tego albo jakiś sos gotowy, albo kombinowanie samemu czym by go doprawić.
Niezłe są też mieszanki warzywne na patelnie hortexu.
Kolacja to zazwyczaj jednak kanapki, czasem jakaś kiełbaska z wody. W weekendy zdarzy mi się zaszaleć i coś mądrzejszego wykombinować, ale w tygodniu zazwyczaj wieczorem mi się nic nie chce i mam ochotę po prostu na dowolną pasze.
takie produkty jak ser feta albo oscypek zostały potraktowane jako specjalne produkty regionalne, specjalne przepisy strzegą ich receptury, jakości i sposobu wyrabiania. tych produktów jest masa i nikt nie powie że to jakoś zubaża świat że są te przepisy a wręcz przeciwnie, jakość Panowie, jakość.
przed tymi przepisami wszyscy robili kase prując ser z mleka krowiego nazywając go Grecką Fetą (Matriks jedynka - skąd wiesz jak smakuje kurczak)
Czysty bolszewizm jewropejski.
Ostre może sobie każdy robić jakie chce a franek kowalski niech sobie swojego górala komunijnego z wolnobiegiem ochrzci jako ostre, mojemu rowerkowi nic nie ubędzie.
Przepis na kurczaka.
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego.
Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina białego,
szklanka wina czerwonego, dodając 100 gr. ginu, 100 gr. koniaku, 200 gr. Smirnoffa i 50 gr. rumu.
Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej.
Kurczaka możliwie jak najszybciej wypier...my bo jest ch#@owy
Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać !
PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos wychleje
" />Dorzucam się z przepisem na "domowe":
moja kicia wybredna, że hej! puszeczki nie bardzo, wołowinka także nie.
Bardzo lubi za to gerberki kurczakowe i indykowe-więc mieszam animondę z gerberkiem i jakoś wsuwa.
Do rzeczy:
cały kurczak + 1/2 kg wątróbki + 1/4 kg serc + 1/3 kg indyka + mieszanka warzywna Hortex-u (ok. 3/4 paczki) - gotuję, obieram (uff, ciężka praca, nie powiem), miksuję/siekam/kroję. Następnie dodaję 5 łyżek kuskusu namoczonego w rosołku. Dzielę na dwie części.
I-szą mieszam z 2 słoikami gerberka
II-gą ze słoiczkiem (cielęcina z warzywami) dzieciowym
obie części dodatkowo mieszam z kilkoma łyżkami oleju z pestek winogron i kilkoma tabletkami witamin(rozgniecione na proszek) i jeszcze kilka łyżek rosołku.
Pachnie fantastycznie, dobrze smakuje.
Kicia łaskawie zjada. Z podanej ilości składników mam ok. 60 porcji (!!!) -czubata łyżka stołowa "paszy"(moja kicia nie je za wiele na raz), pomrożone na "plaskate" placki.
Podaję do michy naprzemiennie z tackami animondy i wołowinką.
Oczywiście sucha (RC GROWTH) dostępna cały czas.
Może ktoś skorzysta.
kurczak
danie 10zl~
2 piersi kurczaka (o,2kg) , fix do potraw chińskich, 1 cebula(duża) lub 2 małe ~20min
Podsmażamy lekko cebulkę, dorzucamy pokrojonego kurczaka dodajemy pieprz czarny + inny jak się znajdzie + ew chilli, podsmażamy (nie ma być spalony ma być "biały").
Dolewamy wody podgotowujemy z 5 min, dorzucamy fix, podgotowujemy i już.
Można jeść z ryżem.. ale tak tez jest całkiem dobry.
na słodko (mało wymagające)
Ryż, jogurt (np truskawkowy) ~ 15 min~
Gotujemy ryz, polewamy jogurtem i już
fasolka
Fasolka Pudliszki + przyprawy ~10min
Gotujemy fasolkę, dorzucamy sporo Bazyli i Oregano 10 min i już
lub
Fasolka Pudliszki, cebulka mała, kawałek kiełbasy + przyprawy. ~15 min
Podsmażamy drobno pokrojona kiełbasę (jakaś zwyczajna z cebulka), dorzucamy do fasolki gotowca, dorzucamy jak wcześniej Bazylię i Oregano , i już
PS.
Mogą być przepisy kulinarne związane z kultura Azjatycka, o ile będą szybkie w przygotowaniu
No to podziele sie z wami jeszcze jednym przepisem
Nie wiem czy da sie go zastosowac w Polsce (mieszkam w Irlandii Polnocnej)
Przepis pochodzi z reklamy serka Philadelfia, z moimi modyfikacjami
Skladniki:
Piers z Kurczaka
Serek - ja uzywam Quark - to taki miekki jak Philadelphia serek, tylko ze ma 0%tluszczu, mysle ze mozna spokojnie zastapic serem bialym drobno zmielonym i wymieszanym z odrabina chudego mleka, zeby byl bardziej aksamitny.
Przyprawy wg uznania.
Piers Kurczaka nacinamy, tak zeby utworzyla sie kieszonka. Serek mieszamy z przyprawami - ja uzywam czosnku, swietnie komponuje sie z kurczakiem, odrobina pietruszki. Kieszonke spinamy wykalaczkami, stawiamy w dobrze nagranym piekarniku (ok 200 stopni) "zapieciem" do gory.
Czekamy az kurczak sie upiecze.
Smacznego
Ja też mam parę pytań. Może znajdzie się jakaś dobra duszyczka i mi odpowie
1. Kiedy jecie otręby: rano czy wieczorem? I w jakiej postaci, na sucho prosto z torebki czy gotujecie w wodzie? (proszę wybaczyć głupie pytanie, ale w życiu nie jadłam otrębów ! )
2. Czym można doprawić kurczaka oprócz soli? Chcę jej używać jak najmniej, zgodnie z zaleceniem, zawsze jadałam bardzo słone potrawy i teraz nie bardzo wiem, czego dodać, aby ten kurczak jakoś smakował. Mam koper, bazylię, pietruszkę. Zakładam, że dodanie wszystkiego na raz to nie jest dobry pomysł : P Polecicie coś dziewczyny, znające się choć trochę na gotowaniu? Bo laik jestem
Hej
1. Ja otręby jem w sumie w różnych porach dnia. Raz robię sobie z nich placuszki na śniadanie, czasem używam jako panierki do kurczaczka na obiad a innym razem do deserów byle nie przekraczać dziennej dawki
2. Ja kurczaczka bardzo lubię z dużą ilością curry, tak na ostro często do piersi kurczaka dodaję też papryki (przyprawy), pieprzu ziołowego i zwykłego. Jeżeli chcę zjeść na łagodnie to dodaje np imbiru, kurkumy itp często robię sobie do kurczaka sosik czosnkowy zajrzyj do działu z przepisami, tam jest mnóstwo pomysłów
PRZEPIS NA SWIATECZNEGO KURCZAKA
Kurczaka bardzo starannie umytego ukladamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego.
Dodajemy gozdziki i cynamon, skrapiamy cytryna.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina bialego, szklanka wina czerwonego, dodajac 100 g ginu, 100 g koniaku, 200 g Smirnoffa i 50 g rumu.
Potrawy nie musimy nawet poddawac obrobce cieplnej.
Kurczaka mozliwie jak najszybciej wypierdalamy bo jest X#%$@&
Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizac !
PS. Kurczak musi byc martwy bo inaczj bydle sos wychleje.
" />
">Julia pisze o indyczym gerberku, moo podaje przepis na kurczakowego...
Julia, sprawdź na opakowaniu skład wraz z zawartością procentową i według tego kombinuj i próbuj.
I nie ustawaj w próbach przyzwyczajenia do samego mięsa.
Napisałam kurczak bądź inne mięso , równie dobrze może być indyk.
Podałam ten przepis ponieważ moim dziewczynom smakuje a też pierwszy gerber jaki im posmakował był ze sklepu i musiałam troszkę pokombinować żeby zrobić coś co zechcą jeść.
przepis na najbardziej delikatne mięsko - to pierś z kurczaka. Robię kotleciki w ten sposób: kroję w cienkie plastry ( tak jak na schabowe ) posypuję przyprawami np.gotową mieszanką " złocisty kurczak" ( lub wg swojego smaku ) i odstawiam do lodówki na 1/2 -do godziny. Po wyjęciu z lodówki obtaczam w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Na gorący tłuszcz kładę kotleciki na patelni uprzednio jeszcze raz obtaczając w jajku. Wtedy kotlecik jest mięciutki no i oczywiście smaczny.
" />Nie mówię tu o typowym meksykańskim jedzeniu, a o takim moim pseudo meksykańskim makaronie
Przepis jest dość zwyczajny. Na głębszej patelni z rozgrzaną oliwą lub olejem smażymy mięsko. Może to być mięso wołowe mielone, ale także jakaś kiełbacha, a nawet kurczak się nada. Mięso oczywiście przyprawić, to jest posolić, popieprzyć. Następnie zalać koncentratem pomidorowym, dodać czerwoną fasolę, paprykę, kukurydzę. Przyprawiamy naturalnie chili lub innym piri-piri, jeżeli lubimy ostre Dobrze jest też na końcu zagęścić serem żółtym. Nie mam na takie jedzenie konkretnego przepisu, ponieważ jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić takiego makaronu w ten sam sposób
A jeżeli komuś się nie chce się męczyć z sosem, to wystarczy do mięsa dokupić jakiś gotowy
Smacznego
Doskonały przepis na filety z kurczaka z serem i masłem (trzeba tu dodać, że masło daje drobiu niepowtarzalny śmietankowy smak a dodatkowo jeszcze sprawia, że mięso jest niezwykle kruche i delikatne)
5-6 filetów przygotowujemy jak na schabowego - ubijamy i obtaczamy w bułce tartej (wspaniała panierka). Jeden ser Mozarella kroimy na plastry i układamy po trzy - cztery na środku filetów, przekładając plastrami najprawdziwszego zimnego masła. Zawijamy w rolady, zabzpieczamy wykałączkami i pieczemy na rozgrzanym oleju lub maśle około 15-20 minut. Podawać najlepiej z sałatką.
Oto mój przepis na tego stwora
Kurczak w sosie pomidorowym
Składniki:
- 6 filetów z kurczaka
- tarta bułka
- 1 jajko
- 6 plastrów szynki
- 6 plastrów sera
- koncentrat pomidorowy
- cebula
- imbir
- cynamon
- czosnek
Przygotowanie sosu:
Wymieszać koncentrat, rozdrobniony czosnek, imbir, szczypta cynamonu, troszkę wody i odstawić na 20 – 30 minut, żeby się przegryzło.
Wykonanie potrawy:
Filety rozbić, zanurzyć w jajku i obtoczyć w bułce. Następnie smażyć około 3 minuty, żeby się zarumieniły, zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
Na osobnej patelni zeszklić pokrojona w kostkę cebulę.
Na patelnię z której wyjęliśmy filety, wlać sos, wszystko podgrzać, potem ułożyć filety, na każdy położyć plaster szynki i plaster sera, na wierzch posypać zeszklona cebulą, przykryć i dusić około 5 minut.
Czekam na Wasze oryginalne przepisy :D
To ja też się poszczycę moimi "asami w rękawie":
Z pierożkami tortellini::
- opakowanie pierożków tortellini z mięsem;
- papryka świeża;
- dwa pomidory;
- jeden świeży ogórek;
- dwa ząbki czosnku;
- 20dkg wędliny drobiowej;
- sos włoski Knorr
Pierożki gotujemy, w między czasie kroimy warzywa i wędlinę w kostkę. Ostudzone pierożki dodajemy do warzyw i wędlinki, wciskamy czosnek. Wszystko posypujemy sosem włoskim (nie robić wg przepisu na opakowaniu) i dodajemy dwie łyżki majonezu. PYCHA.
Z kalafiora:
- kalafior (ugotowany póltwardo);
- 3 pomidory (w kostkę);
- pęczek koperku (posiekać);
- czosnek (wycisnąć);
- jogurt nat. wymieszać z majonezem (łyżki stołowe 3:2);
- pieprz, sól, szczypta cukru
Wymieszać of course i zajadać
No kilka makaronowych:
* makaron rurki + pomidor + mozzarella + tuńczyk + oliwa z oliwek + świeża bazylia
* makaron kokardki + tuńczyk wsw + kukurydza + sos (majonez + jogurt + czosnek +sól + pieprz)
* makaron kokardki + brokuły + kukurydza + szynka + sos
* makaron kokardki +tuńczyk wsw + groszek + kukurydza + sos
* makaron kokardki + papryka + tarty ser + ogórek konserwowy + szynka + sos
* makaron ryżowy + smażony kurczak + ogórek świeży + kukurydza + prażony słonecznik + natka pietruszki + sos
" />"O"
Ja również mam fajny przepis z dodatkiem ananasa:
Kurczak(albo filet z indyka dla grupy B) z ananasem
Składniki:
25 dag piersi z kurczaka
strąk papryki czerwonej
15 dag strączków zielonego groszku
1 świeży ananas
sos sojowy
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mąki
Sposób wykonania:
Strączki groszku i paprykę dokładnie umyć.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w słomkę.
Mięso opłukać a następnie pokroic w paski.
Ananas obrać , pociąć na kawałki.
Rozgrzać olej w woku lub na głębokiej patelni, wrzucic paprykę i smażyć 3 minuty. Dodać strączki groszki oraz ananas i smażyć następne 3 minuty. Dodać mięso, dusić jakiś 5 minut, na koniec przyprawić sosem sojowym.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i zagęścić potrawę. Potrawę serwujemy na gorąco.
Najlepszy przepis.
Ciepła bułeczka przekrawamy w środek wkładamy chipsy najlepiej solone
wersja 2 ta sama bułeczka i M&M-sy
wersja 3 bułeczka z czekoladą w kostkach:P
Chrupki kukurydziane + ketchub bądz majonez
kanapka z ketchupem
kurczak na słodko
rozbijamy piers zwijamy w rolade a do środeczka Snikers:)