Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

marqr napisał:
> To koń greszydłowski, tylko bez polskich liter

Zgodnie z Twoja prosba przesylamy przepis na lekki lunch.


Skladniki:

 4 piersi z kaczki (moga byc blizniacze)

 4 kwaskowe jablka

 2 lyzki smalcu

 1 lyzka konfitury pomaranczowej

 2 lyzki koniaku

 ½ lyzeczki ostrej musztardy

 ¼ szkl. rosolu

 sol

 bialy pieprz



Sposob przygotowania:

Piersi oproszyc sola oraz pieprzem, ulozyc w brytfannie, polac
roztopionym tluszczem i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 220
stopni i piec ok. 20 min.
Nastepie posmarowac piersi musztarda
wymieszana z koniakiem a do sosu wlac polowe rosolu, piec kolejne 5
min.
Gotowe piersi wyjac z piekarnika i kazda owinac w folie
aluminiowa a do sosu wlac reszte rosolu i dodac jablka, piec ok. 15
min.
Po tym czasie ponownie wlozyc piersi i razem podgrzac.
Przed
podaniem polac rozgrzanym koniakiem i podpalic.

Rekomendowane:
1989 Chateau Haut Brion


Z polskimi literami:
W ramach kuchni polskiej może być kaszanka i pól litra w bramie.

smacznego, zyczy
kongreszydowski




Z pieprzem zartowac nie mozna.

;-)

Pieprz swietnie idzie w slodko-intensywnych rzeczach - np w przyprawie
piernikowej sprawdza sie bardzo dobrze. Swietnie wchodzi z konfiturami
porzeczkowymi (zielony i czarny - wole czarny). Na "Galerii" ktos podawal
wyjatkowo inspirujacy przepis na mus z bialej czekolady z pieprzem.

Sie nie dziw - sprawdz. I nigdy nie daj sobie wmowic, ze istnieja jakies takie
podzialy w kuchni na slodkie i pikatne - to granica rownie absurdalna, co
miedzy, bo ja wiem - chemia organiczna a nieorganiczna - czyli sztuczna i
niepotrzebna.

Ananasy z bazylia! Pieprz z truskawkami! Chili w czekoladzie! Pust wsiegda
budut sonce!

Ide pic to wino...



Konfitura grejpfrutowa - przepis
Proszę bardzo;))
np. taki /na 3-4 słoiki o poj. 50 dag każdy/

- 1 kg czerwonych grejpfrutów
- 1 kg cukru (można kombinować z brązowym)
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 goździki
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki koniaku
- ew. trochę świeżo stratego imbiru

1. Wyszorowane grefjpruty obrać zeskóry - ale bez albedo (białej skóry znaczy),
czyli jak najcieniej, za pomocą obieraczki do jarzyn. Białą skórkę wyrzucić,
grejpruty podzielić na ćwiartki, usunąć jak największą ilość białej błony.
2. Do garnka włożyć skórki i miąższ grejpfrutowy, wlać wodę, gotować ok. 20
minut. Zdjąć z ognia, dodać cukier, przyprawy, zamieszać, odstawić do
ostygnięcia.
3. Po ostygnięciu znowu postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, gotwać 15
minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, koniak, wymieszać. Gorącą konfiturę
nakładać do wyparzonych słoików, odwracać do góry dnem.



Witaj! Twoja ksiązka to "Jedyne praktyczne przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej"
Mam reprint z 1985r. wydania z 1885 roku.W książce są przepisy na
konfitury,marynaty,nalewki,wina,miody i ciasta.Ja moge pochwalić się wydaną w
1904r. książką Maryi Ślęzańskiej Kucharz Wielopolski wyd. 5, póżniejsze wydania
znane jako -Kucharz polski.Mam również reprint książki Wincenty Zawadzkiej
Kucharka litewska z 1938r.,pierwsze wydanie było w 1854r.W tych książkach jest
mnóstwo przepisów,przypraw,które dopiero teraz są odkrywane i rad jak właściwie
się odżywiać.Teraz tylko dorabia się do tego teorie naukowe.



Takie polowki orzecha wloskiego sa wysmienite w salatce z endywii,
ktora sama w sobie jest "chrupka" z serem Brie.
Ser typu camembert jest fantastyczny z miodem lub konfitura z
gruszek i cynamonem. Brzmi dziwacznie, ale tak nawet podaja w wielu
francuskich restauracjach.
A wedliny w salatkach... o jakich salatkach myslisz? Bo np. w
polaczeniu z ziemniakami lub groszkiem niektore wedliny calkiem
niezle sie komponuja. Duzo zalezy od sosu co prawda, ale tak od razu
bym nie skreslala tych wedlin. :-)
A makaron z rzadkim sosem, to faktycznie nie to. No i zamiany dzemu
kwaskowatego na slodki daja zupelnie inny efekt.
Niestety niektore zamiany sa wymuszone przez koniecznosc: jest
sobota wieczor, otwieracie lodowke a tam np. twoj synek zrobil
spustoszenie w jogurtach niezbednych do przepisu... I co? Nic nie
zrobic, czy probowac zamiany, by jednak bylo cos do zjedzenia?
Pozdrawiam serdecznie



Ja mam od lat wypróbowany przepis na kacze biusty. Najpierw sole je, pieprze i
piekę około 20 minut na ruszcie w piekarniku 200 stopni na obieg potem każdy
kawałek smaruje konfiturą pomarańczową i układam w brytfance wlewam troszkę
tłuszczu, który wytopił sie z kaczki pomiędzy kaczką wrzucam kawałki mandarynki
z puszki ja daje dużo, dolewam troche sosu z mandarynek i do piekarnika na 30
minut. Żeby mieć pewność że kaczka będzie miekka i krucha kupuje kika dni
wcześniej i zamrażam. Mrożonych nie kupuje bo się raz naciełam i wole widzieć
co biorę. W innej wersji pomiedzy kaczką układam całe, wydrążone jabłka w,
które pakuje przed pieczeniem borówki ze słoika. Smacznego.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)