Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Szaszłyk doskonały jest wtedy , gdy kupimy torebkę przyprawy do grilla firmy "Kamis", takiej z szaszłykiem na obrazku i zrobimy wszystko zgodnie z przepisem po drugiej stronie torebki.

Przyprawa zawiera między innymi owoce jałowca, a przepis na szaszłyk wymaga między innymi polędwicy (ja zamiennie stosuję kurczaka), bananów i pomidorów.

Gwarantuję głową , że będzie smakowało.



Ta potrawa zaskakuje skladnikami i ich polaczeniem ale to wlasnie to "inne" polaczenie nadaje tym poledwiczkom orginalny smak. Ze wzgledu na to ze sie bardoz szybko robi bardzo dobra zarowno na niedziele jak i na codzienny obiad.

1 kg kawalek wieprzowiny
sol
pieprz
oliwa

Topping:
2 lyzki sokow ktore powstaly z pieczenia/smazenia miecha
1/2 szklanki cebuli posienej
6-8 plastrow salami, pokrojone w paseczki
1/2 szklanki korniszonow w paseczki
1/2 szklanki fig (nie suszone), pokrojone w plasterki
pieprz
cukru szczypta


W originalym przepisie, kawal miecha posolony i popieprzony sie podsmaza na patelce a nastepnie wrzuca do piekarnika do 180C na 35 minut. Nastepnie wyklada kroi na plastry i podaje z toppingiem.

Topping- soki ktore wytworzyly sie podczas pieczenia miesa przlewamy do rondelka i podrzewamy. Nastepnie dodajemy cebule a gdy bedzie juz zlotawa , reszte skladnikow. Calosc pozostawiamy na ogniu przez okolo 3-4 minuty, dosmaczamy i podajemyz miechem.


Moje Uwagi: Zamiast zrobic pieczen, wieprzowe poledwiczki podmazylam na patelce, nastepnie wrzucilam na grilla i gdy gotowe podawalam pokryte figowym relishem

Polecam



tak, folia aluminiowa to b. dobry pomysl. ja to stosowalem w Polsce pozniej jak tu przyjechalem okazalo sie ze to jeden z kanonow grillowania. sprawa polega na tym, ze wsadzajac folie mamy zalatwione 2 rzeczy na raz 1. tluszcz gromadzac na folii zwegla sie ale nie smierdzi palac sie na zarze 2. uzywajac grilla na brykiety czy wegiel drzewny zawsze mamy problemy z ustawieniem temperatury. Tutaj sami regulujemy opiekanie przysuwajac i odsuwajac mieso od zarzacych sie po bokach wegli/brykietow. Dla takich mies jak zeberka schab w calosci, poledwica w calosci, ryba - wegiel/brykiety ustawiamy po bokach robiac w srodku "korytarz", ktory wyscielamy folia, dla pozostalych wegiel/brykiety przesuwamy do brzegow a srodek wyscielamy folia. na grillu mozemy bez problemu upiec i 5kg idyczke w calosci nalezy tylko pamietac aby w takim przypadku zawinac udka i skrzydelka folia poniewaz inaczej przypala sie prze 2.5 - 3.5 godziny opiekania na grillu
przy okazji przepis na marynade praktycznie do wszystkiego oprocz ryby, proporcje skladnikow sami sobie ustawcie.
bazylia suszona
delikat czerwony Knorr
Vegeta jako substytut Delikatu
slodka papryka w proszku
chili w proszku
sos sojowy
czosnek
miod naturalny (bardzo wazny skladnik)
kardamon -b.male ilosci
swieza nac pietruszki
do wieprzowiny kminek
galka muszkatuowa
nasiona selera
wiadomo, ze najlepsze "smaki" sa wtedy jak slone spotka sie ze slodkim i ostrym



Kebab z jagnieciny
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.
1 kg jagnieciny lub poledwicy wolowej,
4 kawalki cytryny,
salatka (salata, pomidory, ogorki, oliwki),
sos do salatki, lub ugotowany ryz.
Marynata jogurtowa:
150 g naturalnego jogurtu,
4 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzka oliwy,
1 lyzeczka rozmarynu lub majeranku,
sol, pieprz.
Marynata cytrynowo-olejowa:
200 ml oleju,
4 lyzki soku cytrynowego,
2 cebule,
2 listki laurowe,
2 lyzeczki oregano lub tymianku,
sol, pieprz.

1. Mieso pokroic w 2-centymetrowa kostke. Przelozyc do duzej miski. Dodac jogurt, sok cytrynowy, oliwe sol, pieprz i rozmaryn lub majeranek. Dobrze wymieszac, odstawic do lodowki na 3-4 godz lub na noc.
2. Mieso osaczyc z marynaty i nakluc na szpadki. Ulozyc w brytfannie.
3. Grill rozgrzac do wysokiej temperatury. Mieso w brytfannie ustawic bezposrednio pod grillem. Piec, obracajac i smarujac marynata. Czas opiekania zalezy od tego jak dobrze opieczone mieso chcemy podac i od rodzaju miesa.
4. Przyprawiona salatke lub ugotowany ryz ulozyc na duzym polmisku, nastepnie
przelozyc gotowe kebaby, przybrac kawalkami cytryny. Podac z dipem tahina
(przepis w rozdziale "sosy") i podgrzanym pod grillem chlebkiem pitta (przepis w rozdziale "macz-ryz").
5. Mozna tez mieso zamarynowac w marynacie cytrynowo-olejowej. Po 3-4 godz. wyjac, a nastepnie upiec.



Szaszłyk z polędwiczek


Składniki:
0,5 kg polędwiczek wieprzowych
pomidory koktajlowe
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz



Sposób przyrządzenia:
Z oliwy, soku z cytryny i przypraw przygotować marynatę. Umyte i osuszone polędwiczki pokroić w kawałki i zamarynować na trzy godziny w przygotowanej marynacie. Na szpadki do szaszłyków nabijać na przemian mięso i pomidorki koktajlowe. Piec na dobrze nagrzanym grillu około 10 minut. Podawać z pieczywem i jarzynami z grilla.


źródło: pychotka.pl/przepisy-kulinarne/...



Ja też posiadam, firmy nie podam żeby mnie nie oskarżono o kryptoreklamę. W każdym razie nic wielce firmowego. Wspaniałe urządzenie do pieczenia, zapiekania, odgrzewania, odmrażania. Nie ma sensu szukać specjalnych przepisów, zrobisz w tym wszystko co i w piekarniku. Całe kurczaki czy też same udka, pstrągi, karkówka, polędwiczki z dzika itd. Stanowi pewną namiastkę grilla. Wielką zaletą jest możliwość obserwowania procesu pieczenia bez konieczności otwierania. Mankament - dolne naczynie jest bardzo niewygodne do mycia. Duża, ciężka miska ze szkła. U mnie się nie mieści w zlewie, myję pod prysznicem.
P.S. Z tv shopu bym nie kupił, coś mi tam wygląda na ściemę. Ale mogę się mylić.
Pozdrawiam serdecznie.



Kiedyś, w dobie staropolskiej, cieciorka ( ciecierzycą zwana) często gościła na polskich stołach. Powoli zaczyna ona na nie wracać, dzięki pojawieniu się na rynku cicierzycy konserwowej.
Jak przyrządzać tę zdrową roślinkę podobną do grochu?
Zobaczmy

Na poczatek przepis baardzo prosty

kupujemy puszkę ciecierzycy, puszkę sosu pomidorowego. Miksujemy je wraz z okolo szklanką wody, potem zagotowujemy w rondelku. Podajemy z
drobno posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Dla urozmaicenia możemy dać 100g startego sera żółtego i wymieszać w czasie podgrzewania. Jeśli ktos ma ochotę można zamiast sosu pomidorowego dodac maślanki albo jogurtu i...
Zupa z ciecierzycy gotowa



Ciecierzyca ze szpinakiem

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
1 - 2 utarte ząbki czosnku
50 ml oliwy
2 garście umytych liści szpinaku
50 g sera gorgonzola
gałka muszkatałowa
sól, pieprz


Na rozgrzanej oliwie, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek i ciecierzycę, podsmażyć. Dodać szpinak i kilka łyżek wody z gotowania ziaren.
Przykryć i dusić, aż szpinak zwilgotnieje. Dodać ser, zamieszać, aż się rozpuści.
Przyprawić.

Ciecierzyca z anchois


2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
50 ml oliwy z oliwek
6 - 8 posiekanych anchois
posiekane ząbki czosnku
łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu
pieprz

Na gorącej oliwie podsmażyć czosnek i rozmaryn, dodać anchois i mocno rozmieszać, aż powstanie sos. Dodać ciecierzycę, pieprz i chwilę razem smażyć.

Polędwiczki z ciecierzycą

3 plastry polędwiczki
rodzynki
ciecierzyca
wódka - 3 x 50 ml
musztarda - Dejion
szpinak
boczniak 1 kapelusz


Plastry rozbic, posmarowac musztardą, polozyc ciecierzyce i nastepny plaster, ale teraz szpinakiem przelozyc.Kolejno 3 plaster i rodzynki pomiedzy.
Z wierzchu przykryc boczniakiem. Pieczemy na grillu i podajemy....Oczywiście z wódką



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)