Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Jakiś czas temu "napaliłam się" na mąkę orkiszową. Był program w TV o diecie św. Hildegardy opartej w dużej mierze na orkiszu właśnie. Niestety nie zapisałam sobie żadnych przepisów i nie mam pomysłów do czego można tę mąkę albo kaszę wykorzystać?
Macie jakieś pomysły na dania z wykorzystaniem mąki albo kaszy orkiszowej?
W sumie to zawsze byłem ciekawy, co wegetarianie jedzą. Ja nie pamiętam kiedy zjadłem większy posiłek bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Może załóż temat i napisz jak wygląda Twoje normalne pożywienie(śniadanie, obiad, kolacja), może czegoś spróbujemy.
Jako iż od tego posta minęło sporo czasu a pomysł jest ok, to postanowiłam się podzielić paroma przykladami z mojej kuchni.
Co prawda sama jeszcze ryby jadam, ale tu postaram się pominąć dania z nimi, by zachować sens tematu.
Konkretnych przepisów w sieci jest dużo, więc tylko dla orientacji skrótowo kilka dań obiadowych:
z cieciorki (źródło białka):
-kotleciki (czasem robię je z dodatkiem pieczarek/brukselki) - podawane tradycyjnie z ziemniakami i jakąs przystawką
http://img257.imageshack.us/img257/9449/obraz020small.jpg
-gołąbki - nadzienie jak na kotleciki + brązowy ryż/kasza gryczana
-sałatka znana za pewne wielu w opcji z kurczakiem: cieciorka+ryż+ananas+rodzynki+majonez
-pasty do chleba z roznymi dodatkami
- samą mozna jeść :D
jajka w roznej postaci, np. rownież kotleciki z rozdrobnionymi pieczarkami
ryż brązowy z warzywami, sosami warzywnymi,
podobnie makaron
w ogole warzywa w róznych postaciach:
-na parze (u mnie koniecznie brokuł i marchewka w zestawie:D)
-gotowana zielona/czerwona kapustka
-potrawki takie jak do ryby po grecku
-smażona cukinia
-bób/fasolka szparagowa - z bułeczką/same
-zapiekanki w roznych kombinacjach warzyw/ryzu/ziemniaków
zupy:
-bulion warzywny (czysty bulion lub też całość z warzywami) z makaronem
-na bazie samego bulionu inne zupy - analogicznie do tradycyjnych
-z soczewicą (czerwona/zielona)
-z kaszami
-z orkiszem
naleśniki i inne placki
krokiety (oczywiscie z farszem bezmięsnym patrz:wyzej) - naleśniki robiłam na razowej mące pszennej - smakowite
sajgonki z farszem warzywnym
to tyle z samych obiadowych tak na szybko :)
edit:
drobne acz smaczne uzupełnienie:
danie, ktore skojarzyć mozna z fasolką po bretońsku, tylko oczywiscie w wersji bezmięsnej (mięso mozna zastąpic kostką sojową)
fasolka (strąki) w sosie pomidorowym odpowiednio doprawiona, z patelni
różne pasztety - to zarówno na ciepło jak i na zimno
sos grzybowy z kostką sojową + ziemniaczki tluczone (zimą idealną dla mnie przystawką są buraczki, latem sałata ze smietaną)
faszerowane pieczarki:
http://img521.imageshack.us/img521/340/obraz007smallsmall.jpg
danie wzorowane na rybie po grecku - rybę zastepujemy kotletami sojowymi
pierogi z kapustą i grzybami (uwielbiam podsmażone), czy innymi nadzieniami bezmięsnymi :D
Ten post był edytowany przez marcelaj dnia: 23 Lipiec 2009 - 17:21
Średniowieczna kuchnia odświęta nie ograniczała się wyłącznie do chleba, mięsa i sera. Owoce i warzywa - szczególnie chętnie serwowane dania kuchni, były zwykle "odgórnie" gotowane z mięsem. Żeby weselej było, podział na owoce i warzywa, jaki znamy dziś, nie jest średniowiecznym wymysłem - to okres współczesny. Często w końcu znajduję przepisy, w których stosowane są jabłka na gulasz lub rzepy na słodki deser.
Niektóre z dzisiejszych "ulubionych" warzyw pojawiły się znacznie później, niż w średniowieczu. Dobrze by o tym pamiętać Należą do nich ziemniaki, pomidory, papryka, kukurydza. Jednak ludzie wciąż mają wiele innych różnych warzyw do wyboru w ogrodach i targach publicznych.
Niewątpliwie jedli więcej owoców i warzyw niż obecnie, ponieważ mięso było kosztowne i właścicieli opodatkowane ziarna i mąki. Warzywa, z drugiej strony, były wolne, taki swoisty dar ziemi, a wszelkie nadwyżki z ogrodu mogą wszak być sprzedawane.
Sezonowe warzywa: niektóre warzywa były dostępne tylko w czasie ogólnym sezonu, więc ludzie korzystają tylko wówczas, by je jeść. Są to:
- szparagi,
- karczochy,
- brokuły,
- brukselka,
- zielona i żółta fasola,
- kalafior,
- seler,
- ogórki,
- koper,
- niektóre odmiany "crookneck squash" (który nazwali tykwami, a dla nas to... odmiany dyń),
- groch,
- melony,
- orkisz (tak, orkisz!),
- rapini (chyba rabarbar, trudno mi znaleść odniesienie do współczesnych nazw, podaję za późnośredniowiecznym francuskim traktatem) zwykle podawane surowe, gotowane na parze, lub gotowane, ale czasami bylo również głęboko smażone lub pieczone.
Warzywa liściaste: ta grupa była dostępna częściej, ponieważ mogą one być stale zbierane od wiosny do zimy:
- zielona i biała oraz czerwona kapusta,
- szczaw,
- sałata,
- boćwina,
- rzepik,
- chichory,
- radiccio,
- cykoria,
- escarole (taki rodzaj pośredni między cykoria a sałatą),
- szpinak,
- natka pietruszki,
- liście kolendry i wielu innych ziół zostały doręczone surowca w sałatkach, gotowane w zupach , duszone, pieczone, podsmażane, zanurzone w cieście i smażone, marynowane lub do spożycia później.
Jadali również kwiaty takie jak:
- fiołki,
- dalie,
- lilie wodne,
- ogóreczniki,
- kwiaty i owoce malwy,
- groszek,
- mlecze,
- arcydzięgiel
- róże.
Warzywa korzeniowe:
- marchew,
- rzepa,
- brukiew,
- rzodkiewki,
- buraki,
-seler
- pietruszkę były bardzo sprzyjające warzyw, ponieważ były one łatwe do uprawy i mogą być przechowywane przez całą zimę. Warzywa okopowe zostały przygotowane w różny sposób, pieczone, smażone, gotowane, duszone, podsmażane, gotowane na parze lub spożywane w stanie surowym.
- cebula,
- por,
- szalotka,
- czosnek,
- szczypiorek to inny rodzaj warzywa korzeniowego cenione za smak i magazynowanie.
Liście i kwiaty były również jadalne i mogą być suszone do wykorzystania przez cały rok.
(jak uda mi się znaleśc lepsze tłumaczenie traktatu... dam znać. Póki co, korzystajmy z tego, co jest )
Smakołyki dla chomika - zdrowa mieszanka dla chomika
Składniki:
150g mieszanki 6 zbóż (orkisz, pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza, owies)
100g pokarm dla ptaków (bez maku i ryżu)
50g nasiona traw
100g niesłodzone mĂźsli owocowe, lub płatki wielo-zbożowe
100g suszone warzywa (np. chipsy marchwiowe, pasternak, korzeń selera, buraki)
50g psie płatki
100g mieszanina ziół (np. zielony owies, mniszek lekarski, pokrzywa, różne kwiaty)
100g mieszanki płatków z groszku zielonego, chleba świętojańskiego, ryżu, można dodać też parę nasion słonecznika
Jak przyrządzić?
Wszystko musisz starannie wymieszać. Oczywiście przed wsypaniem, przejrzyj całe ziarno, czy nie ma w nim szkodników. Nie zapominaj obmyć lekko roślin pod letnią wodą, starannie oczyść ze wszelkich brudów. Pamiętaj, nie dawaj nagryzionych liści - prawdopodobnie cała roślina jest wtedy chora.
Smakołyki dla chomika - ciasteczka I
Składniki:
Powyżej znajdują się zdrowe, a miejmy nadzieję, że też smaczne dla chomika ciasteczka. Mogą one z całą pewnością zastąpić psie chrupki, lub twardy chleb. W tym celu należy użyć karmę dla chomika, lub dowolną mieszankę zbóż oraz jabłko. W zależności od smaków waszego chomika, można do ciastek dodać nieco białka, w postaci pokarmu dla psa. Należy unikać nadmiaru tłuszczu, a więc nie dajmy do ciasteczek zbyt dużej ilości orzechów (parę oczywiście powinno się tam znaleźć). Słonecznik i inne nasiona należy obrać ze skorupek! Oprócz tego należy dodać sporą ilość warzyw i owoców, także ziół i wszystkiego tego, co zdrowe, a nasze chomiczki lubią.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki należy rozdrobnić (na przykład w maszynce do mielenia mięsa, robotem kuchennym, lub jeśli chcemy mieć w ciasteczkach grubsze kawałki – tłuczkiem do mięsa). Do tej masy dodajemy drobno zmielone jabłko (może być starte na tarce – drobnej). Jabłka należy dodać odpowiednią ilość, aby otrzymana masa była na tyle twarda, że będzie się ją dało formować i nie będzie rozpadała się. Z gotowej masy formujemy małe kuleczki (ok. 4 cm średnicy), które spłaszczamy do grubości około 1 cm. Ważne, żeby były one w miarę jednej wielkości, bo wtedy będą się jednakowo szybko piekły. Następnie gotowe talarki układamy na blasze pokrytej folią aluminiową (lub papierem do pieczenia). Ciasteczka wkładamy do nagrzanego pieca (ustawionego na 175 stopni, lub 150 z termo-obiegiem) i pieczemy przez 10 do 15 minut. Jeśli chcemy, by były twardsze, należy je wysuszyć na powietrzu.
Smacznego !
Smakołyki dla chomika - ciasteczka II
Składniki:
Kolejny przepis na ciasteczka dla chomika. Aby je wykonać potrzebujemy jedną dużą marchewkę, niepełną garść czarnego bzu, 4 lub 5 pełnych garści płatków owsianych, dwa białka (nie całe jajka, tylko białka!), pół paczki suszonych bananów, lub garść świeżych.
Jak przyrządzić?
Marchewkę kroimy w drobną kostkę (maksymalnie 0,5 cm), banany surowe także. Następnie wszystkie składniki razem mieszamy w misce i rozdrabniamy. Aby uzyskać nierozlatującą się masę, dodajemy odrobinę wody. Całość mieszamy tak długo, aż płatki owsiane nasiąkną i utworzą w miarę jednolite ciasto. Jest ono gotowe, gdy utworzy się nam w rękach jedna gruda, i będzie ono odchodziło od ścianek miski. Następnie nawilżamy ręce i za pomocą dużej łyżki nabieramy ciasto. Formujemy małe kulki, które później rozpłaszczamy (im bardziej płaskie, tym lepiej). Gotowe placuszki układamy na blasze i wkładamy do pieca rozgrzanego na 175 stopni. Pieczemy 25 do 30 minut. Jeśli po tym czasie nie są one całkiem twarde, należy je wysuszyć na powietrzu (gdy są cienkie, wtedy zazwyczaj już z pieca wychodzą twarde jak kamień).
Smacznego !
Przepis na kolbę w wafelku
Składniki:
Mąka, zimna woda, orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszone banany, pestki dyni, pestki słonecznika, jęczmień, orzechy ziemne, suszone owoce dzikiej róży, niesolone pistacje, wafle bez cukru. Dodaję, że jeśli nie masz niektórych składników, nie musisz ich mieć. To tylko zależy od tego czy kolba będzie urozmaicona.
Jak przyrządzić?
W misce rozrób w małej ilości zimną wodę z mąką. Trzep to trzepaczką podgrzewając, aż stwardnieje. W tym czasie niech druga osoba pokroi wafel na 4 części. Lekko stwardniałe ciasto obklej wokół patyczka, a potem przyklej do ciasta 4 wafelki. Wafelkową, kwadratową kolbę wstaw do piekarnika w temperaturze 150ºC na pół godziny. W 10 min. przed upływem tego czasu zacznij rozrabiać następną porcję ciasta – tym razem w nieco większej ilości (oczywiście nie zapomnij o ogrzewaniu), a w tym czasie druga osoba niech zacznie rozdrabniać orzechy (wszystkie) i banany. Do ciasta dodawaj kolejno wszystkie składniki. Potem wyjmij kolbę z piekarnika i zacznij oklejać ją ciastem (w tym czasie niech druga osoba zajmie się krojeniem wafli). Potem obłóż kolbę wafelkami i wstaw do piekarnika w temperaturze 180ºC na pół godziny. Po upływie tego czasu wyjmij kolbę z piekarnika. Możesz też przeciągnąć po niej cienkie pasmo miodu w płynie, po czym powiedz chomikom – SMACZNEGO!
źródło: e-chomik.eu