Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Alciu, oto przepis ( na dużą prostokątną blaszkę )

" Usta Romana "

35 dkg biszkoptów okrągłych posmarować marmoladą, połączyć ze sobą parami. Biszkopty ułożyć na wysmarowanej i wyłożonej pergaminem blaszce, zalać ciastem.

CIASTO:
2 jajka
1 szkl. cukru
0,5 kostki margaryny ( stopić )
1 szkl. mleka
1 łyżka wody
2 szkl. mąki ( ja daję tortową przesianą )
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zalać biszkopty i upiec. Ostudzić i na wierzch położyć masę.

MASA:
w 2 szkl mleka ugotować 2 budynie waniliowe, ostudzić.
0,5 szkl. cukru pudru utrzeć z 1 kostką margaryny i ostudzonym budyniem.
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl. wody, ostudzić. Zimną utrzeć z masą budyniową. Gotową masę wyłożyć na upieczone ciasto.
Polać polewą.

POLEWA:
5 łyżek cukru pudru
0,5 kostki margaryny
3 łyżki kakao
5 łyżeczek gęstej śmietany

Całość zagotować.

2 łyżeczki żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody odstawić, następnie podgrzać i dodać do gorącej polewy. Wystudzić i nałożyć na ciasto.

SMACZNEGO !



A może tort przekładany galaretką zamiast kremu? Robiłam taki, nawet był dość smaczny, na spód dałam ciasto biszkoptowe upieczone z jajkami przepiórczymi i przełożyłam galaretką wymieszaną z owocami (tylko trzeba dać sporo mniej wody, żeby stężała dość dobrze). Póżniej znowu krążek ciasta i krem bezjajeczny i bezmleczny (powinnam miec gdzieś przepis, w razie czego zapodam w poniedziałek). Na wierzchu zrobiłam lukier i pisakami do tortów wymalowałam samochód.
Synuś był zachwycony
Ja też, bo wszyscy jedli i nikt nie marudził



Składniki:
kostka masła roślinnego (Kasia)/ albo kostka masła
1-2 łyżek cukru pudru
3 galaretki owocowe (np. czerwona, żółta, zielona)
1 paczka biszkoptów (okrągłych)
4 duże niezbyt dojrzałe banany



Przygotować 2 galaretki w/g przepisu w osobnych garnuszkach (ja robię galaretki na mniejszej niż w przepisie ilości wody, aby szybciej tężały).
Zostawić do przestudzenia.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy zmiksowane banany, na koniec wlewamy lekko ciepłą galaretkę w kolorze żółtym. Wszystko dobrze, delikatnie mieszamy.
Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki (ok 20 -30 min), ale sprawdzamy aby masa nam nie stężała.

Na dnie okrągłej tortownicy układamy warstwę namoczonych w zielonej galaretce biszkoptów. Uważamy, aby ich zbytnio nie 'rozciapciać' - czyli nie moczymy ich długo w galaretce.
Po chwili wylewamy na to tężejącą masę bananową. Ponownie wstawiamy całość do lodówki.

Na koniec dekorujemy ulubionymi owocami i zalewamy 3-cią chłodną! galaretką.



TĘCZA

Ciasto I:
8 żółtek,
3 jajka,
8 łyżek cukru.
Ubić.
Dodać 8 łyżek mąki, łyżeczkę proszku. Upiec.
Przekroić na pół.

Ciasto II:
7 białek, 8 łyżek cukru ubić.
Dodać 8 łyżek mąki, łyżeczkę proszku, 1/2 szkl maku suchego.

Krem:
ubić 3 małe kremówki, podzielić na pół.
Do jednej części dodać galaretkę zieloną (rozpuszczoną w szklance wody). Na koniec dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.
Do drugiej dać czerwoną galaretkę i tak samo reszta.

1. Połowa jasnego biszkoptu.
2. Masa zielona.
3. Ciasto z makiem.
4. Masa czerwona.
5. Polewa.

Aha, blaszka 25x40cm. I jeszcze jedno - Renia, dzięki za przepis (Renia to moja koleżanka jeszcze z liceum - kiedy to było!)




Robię podobne ciasto, ilości składników nie pamiętam, ale masę zawsze gotuję na soku ananasowym, brzoskwiniowym czy mandarynkowym. Dodatkowo owoce wrzucam do masy, albo układam na masie. Tylko najpierw daję cieniutką warstwę galaretki na ciasto, później masa z owocami, później polewa.
Jak się rozejrzysz bardziej po ciastach to zobaczysz, że często budyn gotuje się na soku. Prosty przykład: ciasto sokowe vel kubusiowe, fantastyczny cytrynowiec, jeszcze tort był, gdzie budyń się gotowało na soku mandarynkowym i gorącym budyniem zalewało się mandarynki. Sama robię często takie masy bez tłuszczu do tortów.


ewelukas podaj stronę gdzie znajdę twoje wypróbowane przepisy !



pyszne zrobiłam z agrestem i posypałam kruszonką .
beatko dziekuję za super przepis .
następnym razem zrobię z innymi owocami i poleję galaretka . mozliwości jest bardzo wiele poniewaz ciasto jest wilgotne , lekkie i pulchne .
polecam .

fotki nie wklejam bo beatka wspaniale uchwyciła wygląd ciasta



warto wyprobowac ,ja osobiscie bardzo je lubie
jest mniam
przepis dostalam od mojej przyszlej bratowej

Kora Orzechowa
ciasto;
8 bialek
20 dkg cukru krysztalu
3 zoltka
10 dkg rodzynek
20 dkg orzechow wloskich mielonych i siekanych

Bialka ubic na piane, pod koniec ubijania dodac zoltka .
dodac reszte skladnikowi rozlozyc na dwie blachy ,
piec okolo 30 min.

Krem
2 budynie smietankowe
1 puszka brzoskwin ( 425 g )
2 galaretki brzoskwiniowe
3/4 kostki masla
ciastka biszkoptowe
3/4 szklanki wody
5 zoltek (pozostale z bialek )
1 lyzka maki pszennej

odcedzic brzoskwinie,sok z brzoskwin ugotowac z 3 lyzkami cukru
nastepnie w 3/4 szklanki wody rozpuscic 2 budynie smietankowe z 1 lyzka maki pszennej i dodac 5 zoltek dobre wymieszac i wlac na gotujacy sie sok z brzoskwin , ugotowac budyn
Maslo utrzec na puchna mase dodac 2 lyzeczki cukru i po lyzce dodawac ostudzony budyn
Mase rozdzielic na 3 czesci
1 czesc polozyc na pierwszym upieczonym blacie ciastana to polozyc ciastka biszkoptowe ktore nasaczyc trzeba w w kawie rozpuszczalnej i 3 lyzki cukru ( moze byc kawa ,spirytus, cukier)
Na to polozyc druga czesc masy i przykryc drugim upieczonym blatem ciasta i posmarowac to 3 masa na masie polozyc pokrojone w plastry brzoskwinie i polac tezejaca galaretka brzoskwiniowa
smacznego



Ja do zrobieniu uzywam 2 puszki brzoswin wiecej budyniu wtedy wychodzi

do ciasta tez mozna dodac wiecej orzechow
ciasto nie wyrasta wysokie



Dziekuje, ale wlasnie ze wzgledu na alergie na mleko unikam przepisow na ciasta kruche, gdzie zawsze jest maslo i bardzo czesto smietana. Podmiana na margaryne nie wyjdzie na zdrowie, bez smietany w ogole nie wyjdzie i bede z reka w nocniku czyli niezrecznej (delikatnie mowiac) sytuacji.
Mam swoj przepis - z olejem, ale ciasta kruche najbardziej lubie podawane szybko (jak mozliwe na cieplo jeszcze lepiej ) a nie kiedy sie rozmocza, a to bedzie z nami podrozowac nieco wiec wole ciasto sztywniejsze.
Galaretka nam sie nie rozleci, bo bedzie to kompot owocowy z agarem.

To bedzie pierwsze ciasto mojego dziecka w ogole! Moze dlatego jestem nieco przejeta.



Mam świetny przepis na ciasto, które moja 2,5-letnia córka nazywa sokowe Pewnie dlatego, że robimy go z soku marchwiowo-jakiegoś

Potrzebujemy:
upieczony biszkopt (proponuję grubszy bo kolejna warstwa mocno nawilża ciasto)
na budyń sokowy: 1 litr soku marchwiowo-jakiegoś, 2 budynie śmietankowe z cukrem
na masę śmietankową: 2 śmietany 18% duże, 2-3 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki (najlepiej o takim samym smaku jak sok marchwiowy)

Budynie gotujemy na soczku według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń wylewamy na biszkopt. Zostawiamy, aby sobie ostygł.
Galaretkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody.Ubijamy śmietany z cukrem i do puszystej śmietany wlewamy zimną galaretkę.Zostawiamy do momnetu, aż zacznie tężeć.Wtedy wylewamy na budyń

Moja podpowiedź: aby śmietana szybciej stężała czasami dodaje nie jedną a dwie galaretki rozrobione w 1/2 szk wody.

Moim ulubionym smakiem jest sok marchwiowo-truskawkowy (i może jakiś smak jeszcze być) i galaretka truskawkowa.

Robię to ciasto już dłuuuuugo i każdemu smakuje.Moja córcia to zajadała się nim jak miała roczek i do tej pory mówi że "pycha mniamuśne"

Smaczego:)



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)