Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


ZTT wista jest mi potrzebne do reportażu A konkretniej? Dociekam dlatego, że od początku niepoprawnie sformułowałaś swoje pytanie - nie wiem czy wynika po prostu ze skrótu myślowego czy niewiedzy.

Podpowiem, aby ta wiadomość miała dla Ciebie jakąś wartość poznawczą, "założenia taktyczno-techniczne" to coś w rodzaju przepisu kuchennego na ciasto. Określają pewne cechy, którymi ma się charakteryzować konstrukcja strzelecka. Nie dotyczą one konkretnego modelu (stąd pytanie o "ZTT WIST-a" jest od początku do końca chybione), ale ogólnie pistoletu wojskowego. Wracając do analogii z ciastem - przepis dotyczy sernika jako takiego, a nie pysznego sernika pani Ani, z jej dodatkami, czy specjalnego sernika babci, nie tylko posiadającego rodzinną legendę, ale również tajemnicze ingrediencje, które powodują jego odmienny smak.

Podsumowując - czegoś takiego jak "ZTT WIST-a" nie ma. I nigdy nie było. Ponad dekadę temu sformułowano założenia nowego polskiego pistoletu wojskowego i szukano odpowiedniej broni. Z dwóch oferowanych konstrukcji jedna ZTT spełniała (opracowany w WITU WIST-94), druga zaś nie (stworzony w ZM Łucznik MAG-95), nie wchodząc już tutaj w szczegóły i opowieści dziwnej treści dlaczego tak było. W każdym razie ta pierwsza weszła do uzbrojenia jako 9-mm pistolet wojskowy wz.1994 WIST (w odmianach 94 i 94L z integralnym laserowym wskaźnikiem celu).

PS. Sprawdź PW.



(wątek scalony z 3 różnych, przepis Maury nie odnosi się do postu Kasi29 positive )

ciasto
biszkopt z ulubionego przepisu z dodatkiem 3 łyzek kakao

KREM
- 1l smietany kremowki
- 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 0,5 szklaki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 2 smietan fixy

NASACZENIE
- slodka herbata z dodatkiem rumu


Biszkopt upiec, nasaczyc, smietane ubic, dodac galarteke, przelozyc na zimny biszopt, nalozyc druga warstwe kremowki, posypac starta na grubych oczkach czekolada.



Ciasto "WZ"

ciasto:
30 dkg maki pszennej
2 jaja
12,5 dkg masla roslinnego
20 dkg cukru
2 lyzki dzemu z calymi owocami
2 lyzki kakao
1 szklanka mleka
1 lyzeczka sody oczyszczanej

Maslo roslinne ucierac z cukrem i jajami, dodawac stopniowo make i pozostale skladniki. Mieszac do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylac na wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta blache. Piec w srednio goracym piekarniku.

krem:

25 dkg masla roslinnego
20 dkg cukru pudru
25 dkg gestej smietany kremowki

Maslo roslinne ucierac z cukrem pudrem, powoli dolewac smietane ciagle ucierajac az do uzyskania puszystego kremu. Ciasto przelozyc kremem.

trochę inny przepis:

Ciasto:
2,5szkl. mąki pszennej
25dkg margaryny
10 łyżek cukru
1/2 słoika dżemu
4 jajka
25 łyżek mleka
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Margarynę utrzeć na puch dodać cukier i jaja i dalej ucierać.Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki.Ciasto wylać na blachę pieć w nagrzanym piekarniku ok.30min.

Krem:
3 serki homogenizowane
25dkg cukru
1 szkl śmietanki
7 płaskich łyżeczek żelatyny

Smietankę ubić na sztywno stopniowo dodawać serki homo i cukier.Do gotowej masy wlać tężejącą żelatynę.

Upieczony placek przekroić na dwie części przełożyć masą.
_________________



Wz-etka wyszla pyszna, miekka, wilgotna, pachnaca. Boska! Zrobiłam z połowy ilosci i mam blache 25 na 20 cm.
Przepis
8 jajek
1 szklanka cukru
7 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
1 l śmietany 36% (uzylam 30%)
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
2 łyżki spirytusu
1 łyżka soku z cytryny (nie dałam, bo zapomniałam)

Z żółtek i cukru ubić kogel mogel, białka ubić na pianę. Do ubitych żółtek przesiać mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 – 35 minut.
Do 1,5 szklanki ciepłej wody dodać spirytus, cukier i sok z cytryny. Ponczem polać obie warstwy ciasta. Ciasto do wuzetki musi być bardzo mokre. Śmietanę ubić, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody żelatynę i cukier puder. Wymieszać. Śmietaną przełożyć ciasto.
Polać ciasto polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Nie podam źródla, bo nie zapisalam.



Czesc dziewczynki :), dzisiaj siodmy dzien (wczoraj wytrwalam chodciaz mialam ochote na slodkie, bo dostalam komentarz z WŻ o moim ciescie i niepotrzebnie weszlam w przepisy :bash:). U mnie 2,2 kg mniej :).
Wczoraj mialam przeboje, mojego sznaucerka pogryzl pies, ktory wylecial z otwartej furtki, do 22 bylam u weta, byl usypiany i szyty. Teraz biedak chodzi w kolnierzu, nie umie pic, wszedzie sie obija, bo nie widzi w tym kolnierzu. Dziesiec ciezkich dni mnie czeka zanim wszystko sie zagoi :eek:.




Czesc dziewczynki :), dzisiaj siodmy dzien (wczoraj wytrwalam chodciaz mialam ochote na slodkie, bo dostalam komentarz z WŻ o moim ciescie i niepotrzebnie weszlam w przepisy :bash:). U mnie 2,2 kg mniej :).
Wczoraj mialam przeboje, mojego sznaucerka pogryzl pies, ktory wylecial z otwartej furtki, do 22 bylam u weta, byl usypiany i szyty. Teraz biedak chodzi w kolnierzu, nie umie pic, wszedzie sie obija, bo nie widzi w tym kolnierzu. Dziesiec ciezkich dni mnie czeka zanim wszystko sie zagoi :eek:.
o rany! Jaka niefajna przygoda. Oby się wszystko dobrze zagoiło :(

A Tobie gratuluje wyniku :yes:



moje przepisy
  Bardzo lubie gotowac i piec ciasta. Mam kilka perelek ktorymi pragne sie z Wami podzielic.
W u z e t k a
5 budyni czekoladowych bez cukru
1 kostka margarymy
4 jaja
2 plaskie lyzki krupczatki lub kaszki mannej
1 szklanka cukru
1 lyzka oproszku do pieczenia.
Przepis na duza tortownice.
Budyn + maka lub kaszka + cukier wymieszac.Rozpuscic do wrzenia palme i goraca wlac na budynuie.Dobrze wymieszac.Dodawac po jednym jajku.Cala mase chwile ucieerac , na koncu dodac proszek do pieczenia.Tortownice wylozyc papierem do pieczenia i wlac mase.Piec 30 - 40 minut.Wlozyc do lekko nadrzanego piekarnika.Po upieceniu wystudzic.Przekroic dwa razy.Teraz potrzebujemy 1/2 litra smietany kremowki / 36 %/.Musimy ja ubic z cukrem waniliowym i fix do smietanki.Nasza wz przelozyc smietana, gore rowniez posmarowac smietana i udekorowac np.mandarynkami , truskawkami itp. Ciasto naprawde jest pyszne i robi sie je bardzo szybko.Jak je udekorujemy to juz inwencja tworcza kazdej z nas.Zycze smacznego.



Torcik wz?
  Przepraszam, ale użyłam wyszukiwarki i patrzyłam na podwieszony o ciastach i, ku mojemu zdziwieniu, nie ma.

Sprawa jest taka, przepis mam z kalendarza w moim wieku :D Dzisiaj mama wyjechała i chciałam jej zrobić niespodziankę jak wróci, a tutaj nigdzie nie mogę znaleźć, w jakiej temperaturze go piec... Nie chcę czegoś zepsuć, więc bardzo proszę o ratunek!

Oczywiście, żeby wątek nie był taki niepełny to później wkleję przepis, wg. którego robiłam ciasto, ale w tej chwili nie wiem, do jakiej temp. nagrzać piekarnik, tak jak do biszkopta? :confused:

Pozdrawiam :*

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ----------

Nagrzałam do 150 z termoobiegiem... nie zepsuję? Proszę powiedź coś ktoś :D




  Ratunku, pomocy bo mnie trafi!!!!

Uduupiłam sie na ciasto WZ-tkę ale pech chciał ze nigdy jej nie piekłam i dorwałam jakiś przepis z neta.Oczywiście z z takim rezultatem ze sie znalazła cała blacha w śmietniku :muttering::muttering::muttering:.Ja jak sie uprę to koniec mam zamiar robic za chwile kolejną z innego przepisu który znajdę.Ale moze któras z was mi zaoszczędzi nerwów i da mi ...plisssss sprawdzony przepis na WZ-tkę :scratchchin:



Lukrowane serca


1 kg maki
szczypta soli
3 lyzeczki proszku do pieczenia
250 g cukru pudru
3 opakowania cukru wanilia-burbon (moze byc sam waniliowy- przypis tlumacza )
2 tyzki cynamonu
skorka z dwoch pomarancz
600 g masla
2 zoltka
1 jajko

lukier:
350g cukru pudru
2 bialka
1 lyzka soku z cytryny

Make, sol, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, skorka pomaranczowa - wszystko razem wymieszac
Maslo polaczyc z zoltkami i jajkiem-rozbic na mase i polaczyc z reszta skladnikow
Wstawic do lodowki na godzine
Po godzinie wyjac i rozwalkowac ciasto tak aby mialo 5 mm, powycinac serca
Piec 15 minut (az beda zlote) w 190 stopniach
lukier: ubic bialka , polaczyc z reszta skladnikow i polukrowac wystudzone serca
jak zastygnie pisakiem spozywczym malowac wzory.

[ Dodano: 2004-12-17, 11:42 ]
Makowiec japoński

składniki:
6 jaj, 1 szklanka cukru, 7 łyżek kaszy manny, 2 szklanki utartych jabłek, 1 lub 2 puchy masy makowej (w zależności od potrzeb), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy, 1/2 kostki masła, ew. bakalie, bułka tarta do wysypania blachy.

a robi się tak:
Do maku dodać żółtka, cukier, masło, jabłka, kaszkę manną, proszek, olejek, bakalie (morele i migdały pocięte na drobno) i wymieszać.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z całą masą. Blachę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec 45 minut do 1 godziny. Nastawić piekarnik na 5 (nie wiem ile to stopni). Można swobodnie zaglądać do piekarnika, by sprawdzić czy jest mięciutki-nic mu się nie stanie

Można polać polewą (czekoladowa najbardziej wskazana).

[ Dodano: 2004-12-17, 12:34 ]
Makowiec z cynamonem pachnacy swietami by nutella (WZ)

ciasto:
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 8 żółtek, 4 białka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
- 1 szkl. maku
- 1/4 szkl. mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- zapach migdałowy (1 łyżka)
- pół łyżeczki cynamonu, 2 szczypty goździków
- po 50 g rodzynek i skórki pomarańczowej

1. Mak zalać wrzątkiem i gotować 20 min., odcedzić, zmielić 2 razy.
2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, dodać do maku. Dodać też miód, zapach migdałowy, bakalie i przyprawy. Masę zagotować i ostudzić.
3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w prostokątnej blasze wyłożonej papierem 10-12 min. w 180 stopniach.
4. Biszkopt posmarować masą i zwinąć roladę. Chłodzić 2 godziny. Posypać cukrem pudrem.


Makowiec z jablkiem by nutella (WZ)

500 g maku
- 5 jajek
- 1 mleka 3,2%
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 9 łyżek kaszy manny
- 6 sporych jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 g surowej masy marcepanowej

1. Mak zalać mlekiem i moczyć 2 godziny następnie zagotować i gotować na małym ogniu 10 min. Odcedzić, ostudzić i zmielić 2 razy.
2. Masło stopić, dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach, żółtka utarte z cukrem i mak- wszystko wymieszać. Dodać bakalie, kaszę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek- delikatnie wymieszać.
3. Masę nałożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy. Piec 60 min. w 160 stopniach.
4. Marcepan rozwałkować na stolnicy opruszonej cukrem pudrem, otworzyć tortownicę, rozłożyć na cieście (także na bokach) i piec kolejne 60 minut.

Makowiec z jablkami przepis by Wkn (WZ)
2 szklanki maku
4 jajka
szklanka cukru
pół kostki masła
1 i 1/2 jabłka
6 łyżek kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
orzechy, migdały
kilka kropli aromatu pomarańczowego
biała polewa
szklanka mleka
woda

Mak zalać szklanką mleka wymieszaną z wodą, gotować pół godzinki, a następnie osączyć i zmielić. Jeżeli macie odpowiedni sprzęt, to nie moczcie maku, zmielcie go na sucho
Masło ukręcić z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masę maślaną połaczyć z makiem, jabłkami, kaszą, proszkiem, aromatem i bakaliami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem podłużnej, keksowej blaszki i piec około 50 minut w 200 stopniach.
Kiedy ciasto ostygnie odkroić jego brzegi od blachy i ostrożnie wyjąć na talerz, uważając, żeby się nie porozrywało. Polać białą polewą.
Długo zachowuje świeżość.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)