Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Wykwintna strucla makowa
Dlugo szukalam dobrego przepisu i wreszcie go znalazlam. Pieklam juz makowce,
ale teraz jestem za granica i chce upiec na swieta makowiec, a nie wzielam ze
soba przepisu. Wg. mojego doswiadczenia wasz przepis jest bardzo staranny i
wszystko powinno sie udac, bo pieczenie makowca to wcale nie taka latwa sprawa
i pelno w internecie byle jakich, na odwal napisanych przepisow. Ten jest dobry
i jesli ktos piecze to ciasto pierwszy raz, bedzie dobrze poinstruowany.
Radze jednak dodac wiecej miodu. Makowiec niestety, aby byl dobry, wymaga duzo
slodyczy do masy makowej.
tureckie niby-ravioli to manti, bardzo latwe do zrobienia, ale lepienie
czasochlonne. wrzuc w google "manti" to powinno wyskoczyc mnostwo przepisow.
klasyczne domowe sa z baranina, polane gestym jogurtem, posypane chilli i
suszona mieta, czasem polane jeszcze lyzka oliwy z odrobina pasty z paryki.
ciasto jak na pierogi, cienko rozwalkowujesz i kroisz na kwadraciki ok.1,5x1,5
cm. im mniejsze tym bardziej wykwintne.
Pomocy - przyjęcie urodzinowe!
Potrzebuje porady, help. Nie jestem asem w kuchni, robię urodzinową imprezę na
ok 8 osób i potrzebuję przepis na coś między obiadem a kolacją co można podac
ludziom po 19! I najważniejsze - aby to nie było pracochłonne (nie będę miała
czasu na przygotowanie) a dosyć wykwintne. To ma być coś w rodzaju dania
głównego, oprócz tego będą sałatki, talerz wędlin, ciasto itp.
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76592339,76592339.html bardzo fajne również
na zimno z sosem tatarskim , Fajny ostatnio robiłam pasztet normalnie pieczony z
drobiu podony jak przepis wyżęj a na koniec przed podaniem zawinełam w płat
ciasta francuskiego takie kominki trzeba zrobic otwory aby uszła para , te
kóleczka wycięte osobno trzeba upiec i pózniej kleks borówek i przykleic
ozdobnie , rewelacja każdy nawet niezbyt wykwintny pasztet zyskuje wizualnie i
na smaku :)
ten przepis się tu pojawiał, jest bardzo prosty i szybki, niestety
nie należy do najzdrowszych:
pierś z kurczaka kroisz w drobną kostkę i wkładasz do naczynia
żaroodpornego.
w kubku mieszasz śmietankę 30% z zupką w proszku cebulową knorr (nie
gorący kubek tylko taka zwykła)
pierś zalewasz tym roztworem :) i do piekarnika na 20 min. z
termoobiegiem.
z szybkich dań spagetti, przepis też stąd:
w rondlu na oliwie podsmażasz czosnek i cebulę, potem pokrojoną w
kostkę cukinię, jak będzie chrupka zalewasz przecierem pomidorowym z
kartonika (takie półlitrowe). jak sie podgrzeje na talerz, na
talerzu sypiesz fetą pokrojoną w kostkę.
z szybkich i bardziej wykwintnych robię tak:
pierś z kurczaka tnę na małe kotleciki, rozklepuję, sol, pieprz,
smażę saute. do tego w małym rondelku roztapiam trójkąt lazura i
zalewam śmietanką 30%, na talerz kładę te kotleciki, ugotowane
brokuły i polewam sosem, bardzo dobre.
kiełbaska smażona lub pieczona robi się szybko, kotlety mielone,
albo sałatki obiadowe, czyli takie z mięsem czy tłustym serem, typu
grecka, czy z tuńczykiem albo z kurczakiem.
albo pizza - ciasto knorra i dowolne dodatki
Proszę, przyślijcie mi też przepisy na słodkie dania obiadowe dotek7@tlen.pl
Poza tym podaję b.dobry przepis na knedle ze śliwkami (mogą być też morele lub
wiśnie w środku):
1 kg ziemniaków, ugotowanych i ubitych z łyżką masła na piure
250 g mąki
1 jajo i 1 żółtko
1 duża łyżka kaszy manny
odrobina gałki muszkatołowej
Z podanych składników zrobić szybko ciasto (ziemniaki przed ubiciem dobrze jest
chwilę odparować, ciasto jest lepsze), utoczyć wałek, odcinać talarki. Do
środka wkładać po 2 - 3 śliwki, formować kule, króre gotujemy we wrzątku 3 - 4
minuty od wypłynięcia. Jeśli chcemy knedle wykwintne, pakujemy tylko po 1
śliwce i robimy małe kulki, a po ugotowaniu polewamy tartą bułą z masłem
(bardzo niezdrowe), Ja wolę polać je jogurtem wymieszanym z miodem, poza tym
zamiast gałki można dać do ciasta odrobinę cynamonu, i wtedy delikatnie
rozpylić też trochę po wierzchu. Smacznego !!!
Nie rozumiem ludzi z takimi tajemnicami;) Dzis wlasnie mnie czestowano takim
tajemnym ciastem, mialo wykwintna nazwe, przepis ponoc chroniony rodzinnie,
bodajze z Niemiec. Odrazu zastrzezono, ze to tajemnica, chociaz wcale nie
chcialam jej poznac;) Ciasto wygladalo jak i smakowalo jak piernik , zapieczony
ze sliwkowa konfitura;))
Dołączam do grona tych jedzących masło. W sklepie sprawdzam czy masło jest
rzeczywiście masłem, czy też mixem (wierzę, że jeżeli na opakowaniu jest
napisane "skład: śmietanka pasteryzowana, zawartość tłuszczu min. 82%", to jest
to masło, każda wzmianka o oddatku olejów roślinnych wywołuje pewne
wątpliwości).
Margaryny nie lubię, prześladuje mnie jej smak poznany w dzieciństwie (a także
bardzo niefajny zapach, który bezwarunkowo psuł wykwintność kanapeczki z
chrupiącego chlebka ;) )
Przeszłam kilka eksperymentów z Masmixami, Fineą, Ramą.... jadałam Masmixy z
Zambrowa , moje Szczęście próbowało zaszczepić w domu skłonność do Benecolu czy
Flory Pro-Aktiv.
Nadal jadam masło - do chlebka, do jajeczek itp.
Margaryna - tylko wyjątkowo i tylko do niektórych ciast (babka piaskowa lub
kruche ciasto na Palmie).
Olej roślinny (słonecznikowy i rzepakowy) do smażenia.
Oliwa virgine- również do smażenia, także do sałatek.
Smalec - wnikliwa lektura starych, dobrych przepisów kulinarnych przekonała
mnie do pieczenia mięs właśnie na odrobinie smalcu)..... ale to juz jakby
trochę inny temat ;)
Aha - w lutym robiłam kontrolne badania krwi. Cholesterol 166 :)
Pozdrawiam
ciasto kruche - polecam przepis
Przepis pochodzi z książki "Desery - od najprostszych po wykwintne" P. Herme
i jest wypróbowany przeze mnie. Wykorzystałam go jako spód do tarty śliwkowej
(przed ułożeniem owoców trzeba go ponakłuwać widelcem i podpiec).
A więc:
190 g masła o temp. pokojowej
5 g (1 łyżeczka) miałkiej soli
50 ml zimnego mleka pełnotłustego lub wody (polecammleko)
250 g mąki
Masło pokroić na kawałki, rozgnieść drewnianą szpatułką
Do miseczki wlać mleko i rozpuścić w nim sól, następnie połączyć z masłem.
Mąkę przesiać i dosypywac powoli do mleka aż składniki się połączą.
Ciasto przełożyć na stolnicę i wygniatać aż będzie gladkie.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Polecam!
Wykwintne ze śliwkami-jak zrobić?
Zna ktos przepis na jakies pyszne ciasto ze śliwkami, ale chodzi mi o cos
bardziej wykwintnego nie zwykłe drozdzowe czy kruche.
Najlepiej jakieś lekkie albo na zimno, hymn.. istenieje jaka mozliwość
zrobienia cos ala ptasie mleczko czy serniczek na zimno , bo mam galaretki...
i duużo sliwek a potrzebuje cos pysznego na dzień chłopaka :D
wykwintne ze sliwkami - jak zrobić?
Zna ktos przepis na jakies pyszne ciasto ze śliwkami, ale chodzi mi o cos
bardziej wykwintnego nie zwykłe drozdzowe czy kruche.
Najlepiej jakieś lekkie albo na zimno, hymn.. istenieje jaka mozliwość
zrobienia cos ala ptasie mleczko czy serniczek na zimno , bo mam galaretki...
i duużo sliwek a potrzebuje cos pysznego na dzień chłopaka :D