Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Przepis prosty, niewymagajacy specjalnych umiejetnosci kulinarnych, a w dodatku b. smaczny
Ilosc skladnikow na 4/5 osob
Składniki:
- 0,5kg miesa mielonego cielecego (byle nie pakowanego z hipermarketu bo to jest syf
- 0,5kg miesa mielonego wieprzowego (w wersji dla bogatych mozna uzyc samego cielecego)
- 2x sredni Sos Łowicz do sphagetti (ja uznaje tylko Łowicz, jesli dotychczas nie probowaliscie to polecam)
- 30dkg sera żółtego (starty na tarce)
- sol, ew. przyprawy w stylu wegeta itp.
- makaron do sphagetti
Rozgrzewamy olej na patelni lub w garnku. Na rozgrzany tluszcz wrzucamy oba gatunki miesa i przyprawiamy. W miedzy czasie nastawiamy wode na makaron, niezapominajac aby dodac do niej troche soli i lyzke oliwy z oliwek. Smazace sie mieso mozemy przykryc pokrywka, lecz trzeba je co jakies 3-4 mieszac zeby bylo rowno usmazone i nie tworzyly sie grudki. W chwili, gdy zagotuje sie woda wrzuamy makaron (powinien sie ugotowac chwile przed tym jak skonczycie robic mieso, zalezy to oczywiscie od tego jaki garnek wybraliscie, ile wody itd.). Kiedy mieso osiagnie brazowy kolor (po okolo 20-25min) wlewamy doń 2 srednie sloiki sosu do sphagetti i mieszamy. Zmniejszamy gaz i mieszamy mieso wraz sosem jeszcze jakies 3-4 min, a nastepnie wrzucamy caly zolty ser. Mieszamy tak, aby sie polowicznie roztopil (nie jest twardy, ani nie zrobi sie z niego plynny tluszcz, poprostu sie ladnie ciagnie).
Potem mozna juz tylko sobie ladnie ulozyc makaron, na to nasze miesko, a na miesko dla ozdoby listek pietruszki i gotowe.
Smacznego!
Nie jestem autorem tego przepisu.
A w ogóle, to pytajcie się Rotti co by sobie zjadła i próbujcie tak zmodyfikowac przepisy, żeby były niezwykle zdrowe i pożywne. Trzeba wysilić talenta kulinarne :wink:
To chyba najlepszy pomysł :)
Ważne , żeby wszystko było gotowane (o smażonym nie ma mowy!!) i żadnych ciężkich rzeczy typu wieprzowina , kapusta i inne wzdymające frykasy :wink:
Mojemu mężowi , który na skutek wypadku samochodowego stracił pół metra jelit :lol: musiałam non stop robić galaretę - z kurczaka , rybki.
Echhh... szkoda , że Rotti nie mieszka bliżej mnie , bo bym jej chętnie popichciła takich przysmaków , że ho!ho! :) :wink:
On Thu, 12 Jul 2007 21:37:05 +0200, Michał Dwużnik
<Michal{dot}Dwuznik{at}cern{dot}ch@think.before.replying> wrote:
[color=blue]
>Padłem. Wypowiedzi kulinarne człowieka który do ugotowania bigosu
>potrzebuje PRZEPIS
>są, erm, mało miarodajne...[/color]
No wiesz, 'weź co masz pod reką' to też przepis.
Ale, żeby moonik się ucieszył, to sięgąłem do literatury.
'Kuchia Polska' wydanie XXX, PWE 1988
Bigos Polski
Składniki:
- 40 dag kapusty kwaszonej
- 10 dag chudego, wędzonego boczku
- 40 dag kapusty cukrowej
- 0.5 dag suszonych grzybów
- 20 dag wieprzowiny bez kości
- 20 dag cielęciny bez kości
- 3 dag tłuszczu
- 25 dag kiełbasy
- 5 dag słoniny
- 5 dag cebuli
- 1 dag mąki
- sól, pieprz, cukier.
Dodając do tego wodę otrzymujemy około 2,5 kg gotowego bigosu, w
którym tłuszczu jest:
- 3 dag explicite,
- 5 dag z kiełbasy
- 3 dag ze słoniny (reszta zostaje na patelni gdzie się smaży cebulę)
Razem 11dag. Czyli bigos zawiera całe 4% tłuszczu.
Strasznie tłuste danie, w porównaniu z takim wieśmakiem, nie?
--
___________ (R)
/_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
___/ /_ ___ ul. Na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012 378 31 98)
_______/ /_ [url]http://trzypion.oldfield.org.pl/wieliczka/foto.html[/url]
___________/ mail: [email]_555@irc.pl[/email] GG: 3524356
Dania z Danii
W ostatnim Magazynie Rzeczpospolitej, poświęconym całkowice Danii, Piotr Bikont wśród kulinarnych specjalności tego kraju zamieścił aż dwa przepisy piwne. Jeden może być interesujący nawet dla totalnych analfabetów kuchennych ;)
Klops piwny
Zmielić razem kilo chudej wieprzowiny i pół kilo wędzonej szynki. Domieszać 120 g tartej bułki, dwa rozkłócone jajka, po łyżeczce soli i pieprzu. Uformować jak bochenek chleba. Zawinąć w szmatkę i związać oba końce. Włożyć do garnka i zalać piwem. Gotować na bardzo małym ogniu przez dwie godziny.
Cienkie plastry można układać na kanapkach albo podawać z surówką ze słodkiej kapusty, z ostrym serem, z marynowanymi buraczkami, z sałatką ziemniaczaną.
Kiszona kapusta w piwie
Kilo kapusty odcisnąć, zalać 2 butelkami piwa i odstawić na 2 godziny. Znowu odcisnąć, włożyć do rondla i zalać kolejnymi 2 butelkami piwa. Dodać 100 g masła, trochę soli i pieprzu. Dusić pod pokrywką 45 minut.
7000 Przepisow Kulinarnych
7000 Przepisow Kulinarnych
OPIS: Cytat:
Wszystko jest zawarte w malutkim programiku
Po rozpakowaniu miesci sie na 1 CD :)
Spakowana do w *.rar ma 5.9 MB ( po rozpakowaniu ma 500 MB :] )
Wiedz niedziwcie sie ze rozpakowuje sie okolo 30 min :)) Milego gotowania
Cytat:
Program zawiera Przepisy na :
- Ciasta
- Desery
- Drob
- Dziczyzna
- Inne mieso
- Napoje
- Potrawy jednogarnkowe
- Potrawy mleczne
- Potrawy z grzybow
- Potrawy z jaj
- Potrawy z warzyw
- Potrawy maczne i zbozowe
- Przekaski
- Ryby i owoce morza
- Salatki
- Sosy
- Wieprzowina
- Wolowina
- Zupy
Download:
Kod: http://rapidshare.com/files/34148022/Ksiazka_Kucharska_7000Przepis_w.rar
Cytat:
Uwielbiam programy kulinarne ale trzeba mieć do nich lekki dystans - nie raz mi się zdarzyło zrobić coś zgodnie z przepisem, na ekranie aż ślinka leciała a w realu świństwo nie z tej ziemi. Czasami widać już po samych składnikach że coś bedzie przepyszne ale czasami można się naciąć
Kiedyś, w jednym z odcinków Podrózy kulinarnych Pan Makłowicz zrobił racuchy z kwiatów czarnego bzu, zachwycał się nimi, mówił że palce lizać i dał jednego do spróbowania chłopcu, który obok niego stał - dzieciak miał nieciekawą minę jak spróbował tego. Sama też je zrobiłam, bo pomyślałam że może dzieciak się nie zna na dobrej kuchni... zrobiłam i były obrzydliwe
Więc jak Makłowicza zaprosimy to niech zrobi mięcho z grilla a nie cuduje z wynalazkami bo mogą być niezjadliwe
PS. mhmmmm, zdecydowanie to mój typ. Jak się już utuczysz to wyślij mi fotkę :p
Ja już jestem utuczony,........więc ;):p:D
A co do przepisów RM jeden tylko kiedyś robiłem.
Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi węgierkami i flambirowane oryginalną Łącką Śliwowicą.:rolleyes:
I to było palce lizać.
Nie dlatego,że ja to robiłem.;)
Najzwyczajniej jest to prosty przepis z "genialnie naturalnych produktów":p-jak to mawia Robert Makłowicz.
W dodatku użycie niezaprzeczalnego dziedzictwa kultury narodowej jakim jest Łącka Śliwowica daje niezapomniane doznania smakowe :D:D:D.
Dot.: Filety wieprzowe
mozesz sprobowac smazyc pod przykryciem, lub piec w rekawie.
Bardzo dobrze,jakbys marynowala mieso, poniewaz wchlania ono marynate.
Jezeli chcesz piec, to w rekawie, lub we folii, albo w przykrytym naczyniu.
Chodzi tu o to, aby nie wyparowalo zbyt duzo wody z miesa.
:) Metoda prob i bledow nauczysz sie. Na mnie nie dzialaly lekcje i rady mamy, musialam sama cos hmm popsuc :D I na wlasnych bledach najlepiej sie uczylam.
Fajnie swoj program kulinarny prowadzi Nigella Lawson, polecam, az chce sie gotowac :) Proste, szybkie i smaczne przepisy.