Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

no tak
tedy czas na przepis kulinarny
pączek:
weź dziurkę
następnie oblej lukrem
i adwokatem lub advocatem
następnie
posmaruj konfiturą z r(ó)ży
posyp
pudrem (cukrowym)
następnie delikatnie watą do
uzyskania puszystości
i mniamaj
zresztą kształty - jak oceniono - nie
powinny być istotne (mogą być
puszyste lubo okrągłe)
no w ostateczności można
chcieć
Wtedy Luby - a i znamienity
(pączek chyba)
będzie sycił apetyt
a po jakimś czasie
krągłe dość obfite kształty
staną się
oczywiście nie dzięki (L)odzie do
co to dziurkę widział, czując
puszystoć róży na języku,
Która to rozpłynęłą się
podziwiając maestrię
nie tylko ciepieniem
w najrozmaitsze sposoby
CARTALL - Ksiazka Kucharska - 7000 Przepisow
Zawiera 7000 ilustrowanych przepisów kulinarnych z kilkudziesięciu kuchni świata podzielonych na kilkanaście kategorii. Spróbuj przygotować choć raz coś innego wg. przepisów pochodzących ze znanych lub zupełnie nieznanych kuchni narodowych.
A nie ciągle mielony czy schabowy...
Min wymagania systemowe:
• OS: 9x/Me/2000/XP
• CPU: Pentium 75 MHz
• RAM: 16 MB
• HDD: 508 MB
• karta graficzna: Zgodna z DirectX
• napęd: CD-ROM: 4x
Uwaga!!!
paczka (3.9 MB) po rozpakowaniu osiąga wielkość ok. 508 MB na HDD
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Grzybki dostępne "na okrągło" w sklepach,zawsze zastanawiałam się co z tym się robi i jak,no i czy to dobre...
Dostałam kiedyś dwie paczki (pakowane na tackach styropianowych) i nie wiedziałam co z tym zrobić
Zainteresowałam się tematem i znalazłam kilka przepisów,a robiłam w końcu pierogi z tymiż grzybami-pychota
Walory kulinarne boczniaka:
Boczniak może być zarówno składnikiem głównym jak i uzupełniającym wielu dań mięsnych i bezmięsnych. Kapelusz boczniaka możemy przyrządzać tak jak wszystkie inne gatunki grzybów - smażyć, panierować, dusić, gotować, solić, i marynować. Trzony boczniaka można po zmieleniu połączyć z gorszymi gatunkami mięsa i przeznaczyć na farsze do pierogów, naleśników i zapiekanek.Suszone trzony są również aromatycznym zgęstnikiem zup i sosów.Boczniak stosowany jako zamiennik mięsa może być szczególnie cenny dla ludzi na diecie bezmięsnej. Doskonale zastępuje mięso np.w farszu gołabków czy pierogów. Kotlet "schabowy" z boczniaka jest sycący i bardzo smaczny. Wyrośnięte boczniaki są kruche i delikatne, dlatego trzeba je ostrożnie myć, starać się nie nalewać zbyt dużo wody między blaszki (zwłaszcza gdy grzyby są przeznaczone do smażenia). Boczniaki wkłada się do wrzątku i gotuje 7 - 8 minut od chwili powtórnego zawrzenia wody.Krócej gotuje się grzyby przeznaczone do marynowania i pasteryzacji.
zbliżają się ostatki . czas coś zrobić . myślałem o pączkach . co do gotowania i innych kulinarnych imprez mam dwie lewe ręce. ale postanowiłem powalić Bliklego na kolana .
Najpierw dzwoniłem po wszystkich znajomych na temat recept na pączki . po parunastu rozmowach postanowiłem kupić Guinnessa i zrobić swój przepis.Mam mały problem .
Mam oryginalną książkę Kuchnia Wzorowa -przepisy praktyczne (po Polsku ) wydanie Warszawa 1894 i tam oprócz miar typu garniec,łuty,kwarty,funty,itd każą na około kilograma mąki wbić 30 żółtek . rozmawiałem z paroma specjalistami od ciast i mówili 6-7 żółtek to wszystko .
Nie wiem czy ktoś z was zna przepisy robienia Pączków ale to mój cel żyć albo nie (obiecałem znajomym że zrobię pączki,help)
może ktoś zna jakąś dobrą i szybką receptę .(normalny czas zrobienia Pączków to 4 godziny)
magpie ty te paczki do jakiegoś sklepu piekłaś :wink:
właśnie w piekarniku mam szarlotkę wg Twojego przepisu, za tydzień zrobię chlebek (też z Twojego przepisu). Już nie raz pisałam, że w kwestiach kulinarnych jesteś moim idolem.
Te paczki sa takie rowne, bo wycinane szklanka :lol: , a szprycowane nadzieniem po upieczeniu.
Wczoraj robilam nowy chlebek wedlug przepisu DPS - smakuje jak wieloziarnisty z piekarni, pycha! (fotki w dzienniku)
A tak w ogole to milo mi :wink: (wczoraj bylam w Twoim miescie).
szarlotka wyszła super, już prawie jej nie ma.
Dot.: Czarna lista targowisko- plotki
Odezwala sie do mnie DAGWOJ,
prosila, zeby przekazac, ze paczki do tych, z ktorymi umawiala sie na wymiane beda oczywiscie wyslane. Dagmara napisala rowniez, ze na wizaz nie wroci. Mam nadzieje, ze napisala to jednak po wplywem emocji i zmieni zdanie bo to sympatyczna wizazanka jest :).
Sprawa wygladala tak:
Angel310 i Dagwoj sa siostrami. Pojawil sie odwieczny problem pisania z jednego komputera, choc dziewczyny nie mieszkaja razem. Dagwoj oceniala przepisy siostry. Jak jednak napisala mi oceniala wysoko tylko te przepisy, ktore uznawala za dobre. Te, ktore nie zyskaly jej aprobaty na wysokie noty liczyc nie mogly.
Z ciekawosci chcialam to sprawdzic, ale poruszanie sie po kulinarnej sekcji wizazu latwe nie jest (gotowanie srednio mnie kreci :brzydal:), poza tym - jak sam Zlozliwiec napisal w proflu Angel - zostaly usuniete.
Wyglada na to, ze choc obie wizazanki nie mieszkaja razem to ktoras choc raz musiala sie zalogowac na kompie z komputera tej drugiej. System to zapisal i wyskoczyl zonk. Moderator uznal, ze Angel korzysta z pomocy siostry. Angel dostala bana a Dagwoj zostala zablokowana za "atak na moderatora", kiedy doszlo do jakiejs wymiany zdan.
Mam nadzieje, ze Dagwoj zmieni zdanie i wroci do nas :roza:.