Projekt badawczy Polska-Namibia 2010





Książka kucharska na CD wyd .Cartall, 7 tys ilustrowanych przepisów kulinarnych z kilkudziesięciu kuchni świata z licencją.

Do ściągnięcia: 5,7MB
Po rozpakowaniu: ~500MB



Książka Kucharska 7000 Przepisów




7000 Przepisów Kulinarnych

OPIS:
Wszystko jest zawarte w malutkim programiku
Po rozpakowaniu mieści sie na 1 CD :)
Spakowana do w *.rar ma 5.9 MB ( po rozpakowaniu ma 500 MB :] )
Więdz niedziwcie sie ze rozpakowuje sie około 30 min :)) Miłego gotowania



Program zawiera Przepisy na :
- Ciasta
- Desery
- Drób
- Dziczyzna
- Inne mięso
- Napoje
- Potrawy jednogarnkowe
- Potrawy mleczne
- Potrawy z grzybów
- Potrawy z jaj
- Potrawy z warzyw
- Potrawy mączne i zbożowe
- Przekąski
- Ryby i owoce morza
- Sałatki
- Sosy
- Wieprzowina
- Wołowina
- Zupy



Download:




HASŁO

BRAK HASŁA




On Thu, 26 Sep 2002 21:17:09 +0200, Witold Grabowski
<vito@USUN_RAZEM_Z_KROPKA.klub.chip.plwrote:


Niech ktos sie wezmie i popoprawia literowki, ogonki itp. Moja Zona cos
przebakiwala, ze moze to zrobic :)))


Krotki opis: Ideologia, praktyka, przepisy wege.


To bym zmienil. Skoro praktyka, to chyba jasne ze i przepisy? Wystarczy, jak
w opisie rozszerzonym sie to wyraznie zaznaczy.
Proponuje: Aspekty ideologiczne oraz praktyczne wegetarianizmu.


Tu będzie można porozmawiać o tym wszystkim co wiąże
się z niejadaniem mięsa a nie łączy się ściśle z tematyką innej grupy.


Tutaj  mozna rozmawiac o wszystkim, co scisle i w sposob nie budzacy
watpliwosci wiaze sie z niejadaniem miesa z pobudek roznych.


Dozwolone są jednak przepisy i crossposty z pl.rec.kuchnia pod warunkiem,
że
dotyczą potraw wegetariańskich (tj. bez mięsa czerwonego, drobiu, ryb,
owoców morza i innych składników odzwierzęcych, których pozyskiwanie wiąże
się bezpośrednio ze śmiercią "dawcy"), jednak powinny być one wyraźnie
oznakowane ([przepis] w temacie


Tu tez mam watpliwosc. Albo znakowac wszystko (f - filozofia, z - zdrowie,
e - etyka, itd), albo nic. Z wiadomych wzgledow w praktyce i tak wygra opcja
druga :)


Crossposting na pl.rec.kuchnia dozwolony, jednak dotyczy to
jedynie przepisow kulinarnych.


Dozwolony i wskazany

Pozdro,
Cooler



On Sat, 5 Oct 2002 14:24:13 +0200, "Marcin 'Cooler' Kuliński"


<marcin@poczta.gazeta.plwrote:
| Dozwolone są jednak przepisy i crossposty z pl.rec.kuchnia pod warunkiem,
że
| dotyczą potraw wegetariańskich (tj. bez mięsa czerwonego, drobiu, ryb,
| owoców morza i innych składników odzwierzęcych, których pozyskiwanie wiąże
| się bezpośrednio ze śmiercią "dawcy"), jednak powinny być one wyraźnie
| oznakowane ([przepis] w temacie

Tu tez mam watpliwosc. Albo znakowac wszystko (f - filozofia, z - zdrowie,
e - etyka, itd), albo nic. Z wiadomych wzgledow w praktyce i tak wygra opcja
druga :)


To ukłon w stronę kochni. Jeśli go nie zrobimy będziemy mieć kuchnię
przeciw, a tego byśmy nie chcieli.


| Crossposting na pl.rec.kuchnia dozwolony, jednak dotyczy to
| jedynie przepisow kulinarnych.

Dozwolony i wskazany


Ja wiem... IMHO wystarczy dozwolony. Mamy wtedy furtkę i po jakimś czasie z
pewnością wszyscy przestana się interesować co na prawdę robi się z
przepisami...



pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce-morza/przegrzebki-zwane-te%BF-muszlami-%B6w.-jakuba-x-4.html
Przegrzebki - nigdy czegos takiego nie slyszalam :-))



Ada,
A czy probowalas kiedys usmazyc tofu najpierw zn zloto na glebokim oleju???
Dodaje to daniu ciekawej, chrupkiej struktury.

Co do reszty, czyli "bezsmakowosci" tofu, to chyba twoj przepis poparl
czesciowo moja opinie ;))): tofu trzeba przyprawic. Nie znam nikogo, kto by je
tak po prostu "na pare" i na talerz, bez sosow, imbiru, czosnku i czego tam
jeszcze.
Co do sernika - nie bede sie wypowiadac. Serniki sa z natury "vege", chyba...
(?)

Czy ty jestes zdeklarowana wegetarianka???
Jesli tak to nie przesadzaj z sosem rybnym, wiadomo - robiony z owocow morza...

Pozdrawiam,

Sukcesow kulinarnych zycze



kulinarne cuda czyli...
www.papaja.pl ipotem ksiega przepisow. To sa konkursowe popisy
szefow kuchni, wiele nie do zrobienia dla przecietnego smiertelnika, ale
poczytac mozna. Nazwy tez neizle, np: Romeo i Julia - miłosne ravioli z
nadzieniem z owoców morza, szafranu, sera Mozzarella, kaparów, ziół i
szpinaku ;-))



u mnie jest tak:
1. w jednym zeszycie-brulionie alfabetycznym sa wpisane przepisy moje
wymyslone, lub czyjeś ale nie z gazet.
2. Dwa kolejne grube zeszyty A4 są powyklejane przepisami z gazet lub
drukowanymi z netu (+ fotografie) i podzielone na katagorie:zupy, ryby i owoce
morza, drób,łowina, cielęcina, mięso mielone, jagnięcina, sałatki, warzywa-
potrawy jarskie, ziemniaki-ryż-jajka, grzyby,potrawy jednogarnkowe, makarony,
pierogi-pizza-chleb, sosy-pasty (nie ma słodkości bo nie przepadam za nimi)
3. oprócz tego stosik książek kucharskich, kulinarny atlas swiata z GW, no i
archiwum internetowe.



Po przepisy zerknij tu:

www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=2246
pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce-morza/flaczki-z-kalmar%F3w.html



Tu jeszcze dwa linki po polsku ze zdjeciami
pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce-morza/langusta-i-langustynka.html
www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=75
pozdrawiam!



Kalmary:
pychotka.pl/przepisy-kulinarne/owoce-morza/10-x-kalmary.html
Ośmiornica:
www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,358
Krewetki:
tvp.pl/1760,20050321189085.strona



w sklepach/marketach sprzedających owoce morza.
najlepiej kupić żywe i samemu przygotować po uśmierceniu.
to trochę brutalne więc ostatecznie uśmiercone można, takie
kilkunastogodzinne, z lady lodowej.

tu więcej o krewetkach:
pychotka.pl/przepisy-kulinarne/porady-i-ciekawostki/krewetki-%11-odmiany,-zastosowanie.html



No własnie na siłę. Autor wątku zakłada pewnie,że te owoce morza to wielkie
halo, a tak naprawde ich siła tkwi w świeżosci(u nas nie do osiagnięcia) i w
prostocie przyrzadzania. Niestety nie chciał skorzystac z moich skromnych
przepisów , bo koniecznie chce zjeść w restauracji.
Owoce morza uwielbiam, ale w miejscach złowienia(no czasem skuszę sie na sałatkę
z krewetek koktajlowych z awocado lub krewetki te duze smażone z czosnkiem w
domu). Ukochanych małży po marynarsku ani nie zamówie w polskiej restauracji a
nie nie kupue w sklepie. Wole najadać sie na wakacjach.
A teraz to mi tak tęskno za grzybami. Jestem sirota i nie umiałabym nazbierać w
lesie sama, ale to jest dopiero rarytas.
Najsłynniejsze kuchnie swiata opierają sie na rodzimych tradycjach i spójnosci z
naturą (sezonowe rzeczy).
Szkoda,że Włosi i Francuzi potrafia zrobic z tego biznes, a my wstydzimy się
tego(vide wpis Dorszu o schabowym i ziemniakach). Smieszą mnie te miodziki i
pierdołki kulinarne sprzedawane na każdym kroku w tamtych krajach. Chciałoby sie
rzec:"co ty wiesz o dobrym miodzie jak nie próbowałes polskiego?"



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)