Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Jak przygotowac romantyczna kolacje ?
Witam!,
to mój pierwszy post na forum, dlatego chciałbym wszystkich serdecznie przywitać :)
Założyłem wątek w tym dziale, chociaż nie jest związany z muzyka, lecz tematyka tej stacji :P w końcu RMF LOVE :) , mam takie pytanie, na urodziny mojej dziewczyny chciałbym przygotować romantyczna kolację przy świecach > zadbałem już o oprawę, pachnące świeczki, będą płatki róż na podłodze, i elementach wystroju wnętrza domu, muzyka to oczywiście RMF LOVE (oboje bardzo lubimy jej słuchać ), ale wracając do pytania,
co mogę przygotować na taką kolację ? Nie mam wybitnych uzdolnień kulinarnych, ale jestem sprytny, i jak się postaram z przepisu przygotuję (prawie) wszystko :) , najlepiej gdyby była to potrawa lekkostrawna, a przy tym smaczna, i dająca energii na resztę wieczoru :P
czekam na Wasze odpowiedzi,
pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru,
Mateusz
EDIT://
a może jeszcze zapomniałem ? czekam na opinie :)
Kolacja we dwoje:)
Witam:)
No wlasnie, planuje romantyczna kolacje we dwoje przy swiecach http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
Czy macie jakies ciekawo - przyszniaste propozycje kulinarne na taka kolacje??? Tylko prosze o nie bardzo skomplikowane przepisy http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
I jeszcze jedno: ktora robila z Was "sangrie"????
Ja daje owoce cytrusowe plus kostki lodu - macie jeszcze jakis przepis???
Czekam ....
Kuchnia hinduska
W Polsce bardzo popularna. Wprawdzie barki serwujące hinduskie potrawy są dość rzadkie, ale w zasadzie w każdym sklepie możemy kupić gotowe indyjskie sosy – pikantne, sporządzane koniecznie z dodatkiem curry i fasoli.
Kuchnia hinduska – fasola, curry, ostre przyprawy
Popularnymi składnikami potraw hinduskich są miody, soki cytrusowe, migdały, woda różana i przede wszystkim ryż gotowany na 25 sposobów oraz curry. Do tego wonne przyprawy: kolendra, imbir, kurkuma, kardanom, cynamon i garam-masala – czyli czarodziejska mieszanka, która stanowi tajemnicę każdego hinduskiego kucharza.
Hindusi to wielkie łasuchy, a historia ich kuchni jest jedną z najbogatszych na świecie. Łączy ich przekonanie, że żywność jest darem boskim. Przygotowanie posiłków wymaga szacunku, powagi i odpowiedniej oprawy. Kuchnia powinna być porządnie wysprzątana, kucharz w czystym ubraniu, a wszystkie produkty umyte i równo ułożone.
Tak jak istnieją różnice kulinarne między wyznawcami różnych religii Indii, tak też państwo, z uwagi na duże terytorium, podzielone jest na 4 regiony kulinarne. Północ specjalizuje się w kuchni muzułmańskiej i potrawach mongolskich. Jej podstawowym daniem jest kurczak pieczony w starym piecu tanduri. Na południu króluje kuchnia madraska. Podają tam miąższ i mleko kokosowe oraz potrawy ryżowo-jogurtowe. W zachodniej części możemy skosztować przysmaków kuchni bombajskiej i kuchni goa. W regionie bengalskim najczęściej zaś spotkamy słodkie potrawy z białego sera.
W Indiach je się palcami, można też pomagać sobie kawałkami chapali. To płaski chlebek z mąki pszennej, pieczony na ruszcie, służący do nabierania sosów i innych zawiesin.
Hindusi to w 60% wegetarianie. W swoich potrawach bazują na fasoli, grochu, soczewicy, owocach mango, bananach i kokosach. Podstawą dań jest ryż. Ziemniaki są rzadkością, należą do warzyw drogich i stanowią prawdziwy rarytas. Aloo-poori to inaczej podpłomyk z ziemniakami. Hindusi go uwielbiają.
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
źródło: [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
Tu podajemy pyszne dania kuchni hinduskiej! :mrgreen:
[ Dodano: Sro Paź 01, 2008 21:07 ]
I od razu podaję pierwszy sprawdzony przepis (mój pomysł :mrgreen: )
Kurczak po hindusku palce lizać od Aniutki
Składniki:
-3 piersi z kurczaka
-po jednym strąku papryki zielonej, żółtej i czerwonej
-6 ząbków czosnku i 1 małe peperoncino
-2 średnie cebule
-oliwki zielone
-kukurydza
-curry, sól, pieprz, vegeta
-oliwa
-1 brokuł
Sposób wykonania
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokrajać w paseczki, włożyć do miseczki, posypać 1 łyżką curry i szczyptą pieprzu, wymieszać ręką, wstawić na 20 minut do lodówki. W tym czasie obrać papryki, czosnek i cebulę. Podsmażyć na oliwie peperonczino oraz pokrojony w ząbki czosnek, dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć przez ok. 15 minut, jak zacznie się robić miękkie, dodać kurczaka, można podlać wodą, przykryć przykrywką i dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę i pokrojone w krążki oliwki, doprawić solą, pieprzem, vegetą i curry (powstały sos powinien mieć żółty kolor od curry). Ugotować brokuła na parze i osobno ryż długoziarnisty (najlepszy do tego jest ryż basmati). Ułożyć na dużym talerzu ryż, polać sosem z kurczakiem, a dookoła udekorować różyczkami brokuła. Świetne na lekki obiad bądź romantyczną kolację przy białym wytrawnym winie.
Trudność wykonania : bardzo łatwe
Czas wykonania : 1 godz.
[ Dodano: Sro Paź 01, 2008 21:09 ]
Dla smaczku zdradzę, ze to danie zaserwowałam na pierwszej romantycznej kolacji, na którą zaprosiłam mojego przyszłego małża...
Był zachwycony :mrgreen: