Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

witam,

Kupie wszelakiej maści gotowe cms'y/skrypty z przeznaczeniem pod zaplecze. Wymagania co do skryptu: dynamiczne Meta i URL, chodzi o to żeby się dobrze pozycjonowało.


Opisy GG
Wyszukiwarki mp3
Ogłoszenia
Kody do gier
Teksty Piosenek
Przepisy kulinarne
Baza Noclegowa

Oraz inne skrypty

Mile widziana dłuższa współpraca

z poważaniem
Tomek

t_kielkowski@o2.pl



Mam do sprzedania autorski skrypt do obsługi przepisów kulinarnych.
Sprzedaję TYLKO DWIE SZTUKI.

AUKCJA

Niektóre z funkcji aplikacji:
- dodawanie/usuwanie przepisów,
- zgłaszanie przepisów przez userów,
- kategorie przepisów,
- komentarze użytkowników do przepisów,
- możliwość łatwego wstawienia AdSense,
- wyszukiwarka przepisów,
- obsługa kontaktu,
- wyświetlanie najnowszych przepisów i komentarzy na stronie głównej,
- mod_rewrite (przyjazne linki),
- dynamiczne meta-tagi.


AUKCJA


Kontakt:
e-mail: b2rt0sz@o2.pl
gg: 2584064



Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pichcić. W ogóle samą kuchnię, jako pomieszczenie domowe bardzo lubię. Zawsze jest ciepło, przytulnie, ładnie pachnie. W kuchni też najlepiej się rozmawia. Lubię gotować, a nauczyła mnie tego głównie babcia (mama także, ale mniej). Babcia zawsze miała cierpliwość, zawsze w kuchni znajdowało się jakieś zadanie, które mogłam wykonać, by babci pomóc w gotowaniu. I tak przyglądając się i pomagająć nuczyłam się bardzo wiele. Tyle, by starczyło dla mnie i dla rodziny. Lubię też w kuchni eksperymentować. Nie zawsze trzymam się sztywno przepisów kuliarnych, zawsze dodam coś od siebie, zawsze wynajdę jakąś sztuczke, którą można zastosować, by potrawa była lepsza. Nie rozumiem osób, które mając przed nosem napisany punkt po punkcierzepis kulinarny potrafią spaprać danie. Gotowanie jest jednak jakąś sztuką. Można nie umieć gotować, mieć dwie lewe ręce dogarów, ale się nauczyć gotować, szlifując cały czas fach i spalając garnek po garnku. Można też mieć talet do gotowania i samemu tworzyć przepisy.

Wszystkich lubiących gtowanie zapraszam do tworzenia wspólnej mini książki kucharskiej. Osobiście chętnie wypróbuję nowe potrawy, które polecicie.

Proponuję, by podane przepisy były pewniakami, tj takimi, które samemu się sprawdziło, które są obecne w Waszych domach. Nie kopiujcie nic z internetu. Mile widziane ciekawe przepisy, lub stworzone własnoręcznie.

Nie mam pojęcia jak wielka będzie nasza książka kucharska, dlatego na wszelki wypadek dla wygody wszystkich proponuję używanie kolorów do oznaczenia przepisów z danej grupy, tj:

dania mięsne
dania rybne
sałatki i surówki
zupy i sosy
dania wegetariańskie
ciasta i ciasteczka (oraz inne wypieki)
desery
napoje (także alkoholowe)
przystawki
słoiki
inne



Oto moje propozycje:

WOłOWINA PO MEXYKAńSKU:

- 80 dag wołowiny
- 2 czerwone i 2 zielone papryki
- 4 pomidory (ja przeważnie daję 2 małe puszki pomidorów w puszce)
- 3 duże ceule
- 2 puszki czerwonej fasolki
- 4 ząbki czosnku (dla mnie to minimum, ale wg uznania)
- 3-4 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka i ostra paryka (może być też chilli)

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć, i podsmażyć na oleju na złoty kolor w dużym garnku. Mięso umyć, pokroić w 2cm kostkę, wrzucić do cebuli i czosnku i dobrze podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, wcześniej wyciągając gniazda i dodać do mięsa. Przyprawić i podlać szklanką wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem 1,5h. Dodać pomidory wraz z zalewą i odsączoną fasolkę. Dusić15-20 minut na małym ogniu. Podawać gorące w małych miseczkach, z białym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym.

ZUPA SEROWA:

- 400gmięsa mielonego
- 300g metki
- 2 cebule
- 2 pory
- 1,5l wody
- 1,5 łyżki rosołu w proszku
- 200g serka toionego śmietankowego
- 200g serka topionego ziołowego
- 1 puszka pieczarek lub malutkie świeże
- pół kubka śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie

Cebulę podsmażyć, dodać mięso i smażyć na malym ogniu. Rozpuścić rosół w wodzie, dodać serki topione, metkę i zmiksować (w rosole). Pora pokroić w kawałki centymetrowe i wrzucić do rosołu z serkami. Dodać cała resztę składnikówwraz z mięsem mielonym i przyprawami i gotować 1-1,5 h. Podawać w miseczkach z ziołowym pieczywem.

OGóRKI CURRY P. KRAWCZUKOWEJ:

- 2,5 kg ogorków (najlepiej gruntowe)
- 5 (lub więcej) cebul
- 1l wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soli
- 3 listki swieżego selera (lub więcej)
- 4-5 łyżek gorczycy
- 4 łyżki curry

Ogórki obrać i pokroić w plastry jak na mizerię. Resztę składników zagotować 5 min i wystudzić. Do wystudzonego (!!!) dodać ogórki, wymieszać i nałożyc do słoików. Słoiki zaotować 5 minut w garnku z wodą. Można zajadać cały rok Polecam zrobić przynajmniej z podwójnej porcji



Co piąta partia wyrobów mięsnych nie powinna w ogóle trafić na półki sklepowe.
Na ich opakowaniach często brak informacji o składzie produktu. A gdy już jest, to nie zawsze zgodna z prawdą.

Mrożone wyroby kulinarne nie prezentują się lepiej. Jak ustaliła Inspekcja Handlowa, co trzeci półprodukt ma mniejszą od deklarowanej liczbę ważnych składników.



Jest to efekt zamierzonych działań, które mają na celu obniżenie kosztów produkcji i wyższy zysk - twierdzi Joanna Szynkiewicz z IH. Zwraca również uwagę na fakt, że w połowie placówek handlowych brakuje wyczerpujących informacji o cenach. Zdarza się i tak, że inna cena jest na półce, a inną zakodowano w kasie. Robiąc większe zakupy możemy tego nie zauważyć. I na to zapewne liczą handlowcy. W przedświątecznej gorączce kupowania narażeni więc jesteśmy na nadużycia ze strony producentów, którzy korzystają z okazji, żeby nam wcisnąć swoje wyroby nie zawsze odpowiedniej jakości. A z drugiej dybią na nas nieuczciwi handlowcy.

Szczególnie musimy uważać na jakość oferowanych nam zabawek, których w tym okresie kupujemy szczególnie dużo. Najbardziej rygorystyczne przepisy dotyczące ich bezpieczeństwa obejmują wyroby dla dzieci poniżej trzech lat. Producenci, którzy chcą te nakazy ominąć, umieszczają na metkach informacje, że zabawka przeznaczona jest dla dzieci powyżej trzeciego roku życia i czują się rozgrzeszeni. Sam wygląd zabawki dowodzi jednak, że nadaje się ona dla najmłodszych dzieci. Gdy się tym zasugerujemy, możemy nasze pociechy narazić na niebezpieczeństwo. Inspekcja Handlowa przebadała tego typu produkty i ustaliła, że większość z nich nie spełnia wymaganych parametrów. - Sytuacja ta budzi poważne obawy o bezpieczeństwo i zdrowie najmłodszych konsumentów - twierdzi Emilia Chmiel z IH.

Czają się na nas także przestępcy internetowi. Święta to dla nich okres żniw. W Polsce zainteresowanie zakupami w sieci rośnie systematycznie. Już co trzeci internauta deklaruje, że systematycznie zamawia towary poprzez internet. Wartość tego rynku osiągnie wkrótce 4 mld euro. Taka tendencja panuje w całym cywilizowanym świecie. A tam, gdzie są pieniądze, zwykle pojawiają się przestępcy.

Raimund Genes, dyrektor ds. technicznych firmy Trend Micro, przestrzega, że gdy wejdziemy na specjalnie zainfekowane strony, dane naszej karty kredytowej staną się łupem cyberprzestępców. Jest to efekt działalności m.in. Russian Businesss Network, która specjalizuje się w okradaniu internautów. Dlatego trzeba zachować daleko idącą ostrożność. Przede wszystkim powinniśmy zainstalować program antywirusowy. Ponadto należy sprawdzić sprzedawcę. Solidna firma powinna podać swój adres i telefon. Zwróćmy też uwagę, czy witryna używa szyfrowania do ochrony danych. Jeżeli tak, na pasku adresowym przeglądarki powinien być napis "https:'' oraz symbol kłódki.

Zdarzyć się jednak może, że choć nasze dane nie zostały przejęte, sprzedawca wystawił nas do wiatru. Otrzymaliśmy np. nie to, co zamówiliśmy. Wówczas trzeba odwołać się do prawa. W całej Unii Europejskiej towar zamówiony w internecie możemy zwrócić w ciągu 7 dni bez żadnych dla nas konsekwencji i bez podania przyczyny. Natomiast wady ukryte produktu mamy prawo reklamować w ciągu dwóch lat od zakupu. Gdyby były z tym jakieś kłopoty, trzeba się zwrócić do Europejskiego Centrum Konsumenckiego, które ma swoje biuro także w Polsce.

Rada Ministrów przyjęła na ostatnim posiedzeniu "Strategię Polityki Konsumenckiej na lata 2007 - 09''. - Podstawowe narzędzia służące tworzeniu bezpiecznego i przyjaznego rynku już mamy - przypomina Małgorzata Cieloch, rzecznik prasowa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Prezes UOKiK ma prawo nałożyć karę pieniężną na firmy, które łamią zbiorowe interesy klientów, wynoszącą nawet 10 proc. rocznych przychodów przedsiębiorcy. Urząd analizuje także wzory umów i każe usuwać niedozwolone klauzule. Możemy się z nimi zapoznać na stronie internetowej www.uokik.gov.pl.

A gdy mimo wszystko staniemy się ofiarą nieuczciwego przedsiębiorcy, można poprosić o pomoc rzecznika konsumentów. Znajdziemy ich w każdym powiecie oraz w dużych miastach. Porady udzielane są bezpłatnie, także przez internet, czy telefon. Rzecznik może ponadto wystąpić w naszym imieniu przed sądem, albo w mediacjach z przedsiębiorcą. UOKiK prowadzi też akcję edukacyjną. W kraju pojawiły się billboardy z hasłem: "Nie daj się oskubać''. Warto je zapamiętać.

Źródło: Trybuna



Niemiecka biesiada przy piwie

Lubisz jeść do syta? Chętnie sięgasz po dania z mięsa i ryb? W Niemczech poczujesz się jak w kulinarnym raju! Tradycyjna kuchnia niemiecka, choć mniej finezyjna niż francuska czy włoska, też ma wiele do zaoferowania.

To przede wszystkim solidne, pożywne dania z mięs - głównie wieprzowiny, z żeberkami i golonką na czele. To także - zwłaszcza na północy - bogactwo potraw z ryb słono- i słodkowodnych (m.in.: śledź, okoń, pstrąg). Z warzyw, podobnie jak u nas, najpopularniejszy jest ziemniak - typowo niemieckim specjałem jest słynna sałatka ziemniaczana. Podczas wizyty w Niemczech nie sposób też nie skosztować tamtejszych wybornych win i piw.

Grochówka brandenburska - przepis na 6 porcji
Składniki: 50 dag grochu, 30 dag żeberek wieprzowych, 30 dag peklowanej wieprzowiny, 80 dag ziemniaków, pęczek włoszczyzny. Dodatki: czosnek, natka pietruszki, majeranek, sól, pieprz

Groch moczyć przez noc w dużej ilości wody. Zagotować, odszumować i włożyć mięso. Gotować na małym ogniu ok. godziny. Mięso wyjąć, pokroić. Włoszczyznę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotującego się grochu. Doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotować 45 minut. Do zupy ponownie włożyć pokrojone mięso, zagotować i doprawić do smaku. Posypać posiekaną zieleniną.

Rolmopsy ala Bismarck - przepis na 6 porcji
Składniki: 6 świeżych śledzi, 250 ml białego wina, 125 ml octu lcebula, marchewka, por, 5 kiszonych ogórków. Dodatki: ziarna pieprzu, jagody jałowca, liść laurowy, koper, tymianek

Śledzie sprawić, umyć, wyfiletować. Jarzyny oczyścić i drobno pokroić. Wino i ocet wlać do naczynia, dodać jarzyny i przyprawy. Marynatę ogrzewać na małym ogniu przez 5 min, zalać nią filety i odstawić do ostygnięcia. Ogórki pokroić wzdłuż na słupki i wokół nich okręcić filety. Spiąć wykałaczką. Rolmopsy powtórnie włożyć do zalewy, przykryć i odstawić na 4-6 dni do lodówki.

Żeberka frankfurckie z kiszoną kapustą - przepis na 4 porcje
Składniki: 75 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 75 dag kiszonej kapusty, 2 cebule, 2 jabłka, kieliszek jabłecznika Dodatki: 2 goździki, 4 jagody jałowca, 7-8 ziaren czarnego pieprzu, 1-2 liście laurowe, 2 łyżki smalcu

Jedną cebulę obrać, opłukać, ostrym nożem grubo posiekać. Peklowane żeberka włożyć do rondelka o grubym dnie, zalać taką ilością wody, by mięso było do połowy przykryte, a następnie włożyć przygotowaną posiekaną cebulę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Do rondla z mięsem dodać goździki i ziarna czarnego pieprzu. Gotować na małym ogniu kolejne 20 minut, a następnie wyjąć żeberka i podzielić na kawałki.
Drugą cebulę obrać, opłukać, pokroić w niewielką kostkę. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na cząstki.
W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec i szybko przesmażyć cebulę z jabłkami. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę oraz jagody jałowca, pieprz i liście laurowe.
Włożyć pokrojone żeberka, wlać wino. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wywaru z gotowania żeberek.

Soczewica z kiełbasą i boczkiem - przepis na 4 porcje
Składniki: 50 dag soczewicy, 30 dag wędz. boczku, 0,5 l bulionu mięsnego, 2 marchewki, 2 cebule, 2 pory lpół selera, 30 dag ziemniaków, 4 kiełbasy typu metka Dodatki: pęczek natki pietruszki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, lubczyk, ocet, sól, pieprz

Soczewicę przebrać, umyć, zalać wodą, dodać boczek i przecier pomidorowy, gotować ok. godziny, aż będzie miękka. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do soczewicy i dusić ok. 20 min. Metkę pokroić w plastry, boczek na małe kawałki i dodać do soczewicy. Doprawić lubczykiem, octem, solą, pieprzem i zagotować.

Pieczeń z królika - przepis na 4 porcje
Składniki: 1 kg tuszki królika l250 ml sosu mięsnego (najlepiej z dziczyzny), kieliszek białego wina, kieliszek czerwonego wina, 125 ml kwaśnej śmietany. Dodatki: 2 łyżki oleju, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Królika podzielić na porcje, opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć na gorącym tłuszczu, przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dolać sos mięsny i białe wino. Dusić pod przykryciem około 45 minut. Wyjąć mięso. Sos z duszenia wymieszać z czerwonym winem i śmietaną. Szybko zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami lub ugotowanymi ziemniakami.

źródło: Pani Domu



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)