Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

"Malze dobrze przygotowane sa super: > ja nie wątpie, ale żarłam te przygotowane źle i stad blokada
"szpinak wyglada jak krowie gowno, a smakuje ..." > Krowie gowno jest brazowe (przynajmniej to, ktore widzialam ) ... abstrahujac od fekaliow - też tak myslalam Ale "przygotowany dobrze", smakuje rewelacyjnie. Mowilas, ze lubisz ser plesniowy? Mam sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem, pieczarkami i serem pleśniowym (niebieskim) + ewentualnie tunczyk (idealna potrawa do wódki ). Zaklad, ze zasmakuje? Wszyscy sie najpierw na to wzdrygaja, a pozniej konsumują to na potęge.
Barszcz ukrainski - ostatni raz jadlam ze dwa lata temu, ale masz racje - pysznosci. Koniecznie w wydaniu mojej mamy (bo gęsty od warzyw). Szkoda, ze juz z rodzicami nie mieszkam
O serach wspominalam - moja glowna milosc kulinarna.
Ryby - tez chyba mowilam. Nie umiem bez nich życ.
Malwinka > ten z jesiotra w Polsce jest drogi. Ale zamienniki czasami da sie trafic rewelacyjne. Jajko na twardo i kawior ... kurna ... a dziś przyszlo mi jesc rybe po grecku
Tutaj można zamieszczać japońskie przepisy kulinarne :)
Moja pierwsza prośba - proszę o jakiś bardzo dobry przepis na sushi i drobiazgowe wytłumaczenie jak je zrobić (musze je zrobić dla kolegi - jak będzie smaczne to zgodzi się grac Cezara w moim przedstawieniu, więc bardzo proszę o pomoc).
Znalazłam taki przepis, ale nie przemawia on do mnie za bardzo.
Zrób sushi maki: na płatek nori wyłóż niewielką warstwę ryżu shari - od dolnego brzegu płatka nieco grubiej, u góry powinno pozostać wolne miejsce. W tym wolnym miejscu połóż odpowiedni dodatek i zdecydowanym ruchem (robi się to za pomocą specjalnej bambusowej maty) zwiń w rulonik. Rulonik pokrój w plasterki. Futomaki robi się podobnie, z tym że nadzienie zwija się w rożek w płatku nori.
Rodzje sushi maki (w zależności od dodatków): TUNA SALAD (z pastą z tuńczyka): Tuńczyka osącz na sitku, cebulę pokrój w drobne piórka, posól, odstaw na 30 minut. Zalej wrzątkiem, odcedź po 30 sekundach. Wymieszaj z tuńczykiem i majonezem. KAPPA z ogórkiem. AVOCADO z pokrojonym awokado. OSHINKO z rzepą takuan. TEKKA z tuńczykiem. IBODAI z rybą maślaną. CALIFORNIA z paluszkiem krabowym, awokado, majonezem. REVERS z łososiem, awokado, kawiorem. VEGETARIAN z warzywami
Proszę jeszcze o jakieś przepisy na smakołyki japońskie, tudzież takie dania, które da się szybko upichcić :)
Nie jest to watek kulinarny...
2 Załącznik(ów)
Załącznik 22061
ale zamieszczam przepis na potrawe
caloroczna,ktory mozemy wykorzystac przyjmujac nowych a czestujac-zachecic milczacych.
1. Bierzemy 12 miesięcy i oczyszczamy je dokładnie z goryczy, chciwości, małostkowości i lęku.
2. Kroimy każdy miesiąc na 30 lub 31 części tak, aby zapasu wystarczyło na cały rok.
3. Każdy dzień przyrządzamy osobno, z jednego kawałka pracy i dwóch kawałków pogody i humoru.
4. Do tego dodajemy 3 duże łyżki nagromadzonego optymizmu, łyżeczkę tolerancji, ziarenko ironii i odrobinę taktu.
5. Następnie całą masę polewamy dokładnie dużą ilością miłości.
6. Gotową potrawę przyozdabiamy bukietem uprzejmości i podajemy
codziennie z radością i filiżanką dobrej, orzeźwiającej herbatki,lub innego ulubionego napoju.
Zapraszam do kuchni i jadalni,gotujmy razem i spozywajmy razem.Wszak w dobrym towarzystwie suchy chleb lepszy od kawioru i trufli-czyz nie?
Załącznik 22060
A propos gotowania, jak widzę Nigell'ę w teflonie, to mnie normalnie mdli... kobitka ma fajne przepisy i łatwe do zrobienia, ale jak zaczyna coś dłubać przy tym jedzeniu... to zgroza
Pojęcie "higiena" jest jej chyba zupełnie obce, jak widziałam spadające pożywienie z patelni na stół, na którym leży jeszcze kawałek surowej krowy i ona po poprawieniu włosów zgrabnym ruchem - pach - jedzonko znów na patelnię i po sekundzie na talerz, to aż mną to wstrząsnęło i od tej pory mam uraz jakiś do tej pani
Ale niemal każdy ją chwali, bo któż odmówił by zesmażonej krowy z odrobinką surowizny, przyprawionej farbowanym włochami , a wszystko to podane cud paluszkami, które były myte tylko na początku gotowania... pychota.
No, he he, mnie rozbrajają programy na Travel Channel, gdzie np. jegomość sobie konsumuje na Grenlandii focze odchody, albo panienka w hiszpanii próbuje byczych jąder
Abstrahując od takich przypadków, które bym podciągnęła pod "tradycjanolizm" (w końcu my w Polsce jemy tzw. flaki, czyli wołowe żołądki, czy móżdżek cielęcy....), to rozbrajają mnie programy kulinarne przygotowywane w eleganckiej, studyjnej kuchni, gdzie na przykład gotuje się obraną z piór słonkę, pieczoną na "płonącym" winie, albo gdzie porcjuje się na oczach widzów, dajmy na to, nutrię....
Heh, a ja myslałam, że nasze wątróbki rybie w puszkach to przesada
(przy okazji - niezbyt są smaczne.... Wolę łososiowy kawior...)
Przy okazji - jak będziecie kiedyś w sklepie z dziczyzną, czy cuś, to polecam jednak mięso nutrii i królika. Super przepyszne mięso, bez tłuszczu, bardzo delikatne.
Z innych spraw - ostatnio doceniłam bardzo, z przypraw, kminek mielony (cuuudo !) i tak zwany Fisch Sauce, czyli sos rybny - sprowadzany z niemiec, ekstra ! Ponadto małżonek rozkochał się w sushi i obiecałam mu, że będę przygotowywać takowe w domu - w końcu zdobycie ryzu czy wodorostów na Allegro, to już nie problem
Meksyk - Guacamole
Kraj:
Meksyk, kraj w Ameryce Północnej, dla wielu Europejczyków to wyłącznie kukurydza, kaktusy, sombrero, i Tequila, ale czy tylko? To duży i bardzo zróżnicowany kraj – dziedzictwo kulturowe Indian, np. ChichĂŠn ItzĂĄ współistnieje ze śladami wielkich cywilizacji prekolumbijskich. W Meksyku doszło do wytworzenia się zwartych regionów kulturowych, co w wyraźny sposób odbiło się to na tradycjach kulinarnych. Aby zrozumieć kuchnie tego kraju, warto zapoznać się z historią, religią i geografią kraju, bez którego ciężko nam będzie pojąć sztukę kulinarną tego regionu. Regiony nadmorskie to wyrafinowane sposoby przyrządzania ryb i innych owoców morza. Północ, gdzie znajdują się obszary hodowlane, specjalizuje się w potrawach mięsnych. Centrum kraju dostarcza warzyw i zbóż – kukurydzę, fasolę, ryż, awokado, pomidory i chili. Do tego należy dodać niezliczone egzotyczne owoce: ananas, mango, kokos, banan, papaję oraz orzechy, orzeszki ziemne, migdały itp., które jada się na śniadanie w postaci sałatek oraz dodaje do deserów i napojów orzeźwiających. Popularne są plantacje niebieskiej agawy z której przyrządzana jest wódka meksykańska - Tequila
Poznana przekąska:
Guacamole – najbardziej znany meksykański sos, znany już w czasach Azteków. Bazą do tego sosu jest roztarte widelcem dojrzałe awokado, limonka i sól. Istnieje wiele przepisów, umożliwiających wzbogacenie smaku tego sosu, najczęściej spotykane to pomidory, papryka chili, cebula, kolendra lub natka pietruszki, czosnek oraz sól i pieprz. Najczęściej podajemy je z pszennym plackiem (tortilla) na ciepło, wypełnionym farszem.
Adaptacja przekąski dla Neptuna:
Burito w stylu enchilada.
Na gotowy placek (tortilla) układamy liści sałaty, czerwoną paprykę pokrojona w paski, plastry awokado, starty żółty ser a następnie całość zawijamy. Podajemy z ostrym sosem chili.Chrupkie pieczywo smarujemy pastą przygotowaną miękkiego topionego serka, z rozgniecionego dojrzałego owocu awokado oraz 2-3 łyżek majonezu, przyprawionego odrobiną soli, pieprzu i soku z cytryny. Na wierzchu układamy kawałki lososia, a smakosze dekorują całość odrobiną kawioru.
znalazlem na stronie neptuna i pomyslalem, ze fajnie byloby sie tym podzielic, bo troche schowane te informacje sa.
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
2 załącznik(i/ów)
Kurcze, dwa dni tu nie zglądałam, a tu się ruch zrobił, jak na dworcu ;)
Svinecko Twoj przepis wymiata - a to zdjęcie... powinien być nakaz wklejania zdjęć... to zachęca :D
L_V, mam chwilkę, to piszę specjalnie dla Ciebie
SUSHI
Składniki:
-ryż do sushi
-sos sojowy
-ocet ryżowy
-papier algowy do sushi
-wasabi
-imbir marynowany
-dodatki: ogórek zielony, avocado, kawałki ryby (surowej, wędzonej-co kto woli), owoce morza (krewetki, paluszki krabowe, etc.), pasta z tuńczyka w puszce (odsączony tuńczyk, zielona cebulka pociekana, troszkę majonezu-wymieszane), papryka, PEŁNA DOWOLNOŚĆ
-mata bambusowa do zawijania
Najpierw ryż. Całe opakowanie ryżu, pół kilo, starcza na ok. 6-7 wałeczków sushi. Ryż wysypujemy na sito i zaczynami płukanie ;) Płuczemy aż zrobi sie przezroczysty i woda nie bedzie już 'brudna'. Trzeba bardzo porządnie wypłukać ryż. Do garnka wlewamy wodę (z 3 szkl.) do tego ryż. Ryż gotujemy 10 minut pod przykryciem, potem wyłączamy i kolejne 10 minut NIE ODKRYWAMY ryżu. Potem studzimy go trochę. W międzyczasie robimy sosik do ryżu: 3 łyzki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, łyżeczka cukru-wszystko mieszamy. Jak ryż trochę przestygnie, dodajemy ten sosik i mieszamy dokładnie. Sushi zaczynami robić, jak ryż jest letni.
Na macie bambusowej rozkładamy cienką warstwę ryżu (rękami) zostawtawiając po ok 2 cm z 'przodu' i tyłu' każdego papieru ;) Na początku ryżu układamy wszystkie składniki, które chcemy w środku, czyli np. ogórek pokrojony w paseczki, avocado pokrojone, jakąś rybkę, krewetkę, czy co kto lubi...może też być wegetariańskie. No i zawijamy matą-po prostu formujemy wałeczek i kilka razy rolujemy w tej macie, na blacie, żeby się dobrze zakleiło. Aha, mozna też do środka dać trochę wasabi. Sushi w paski kroimy dopiero po jakiejś chwilce, aż papier się namoczy. Potem kroimy na paski o grubości ok. 3 cm i układamy na talerz.
Do jednej miseczki wlewamy sos sojowy, na talerzy wyciskamy wasabi, do innej miseczki wykładamy marynowany imbir.
Jak się je, to oczywiście wiadomo: najpierw marynowany imbir, potem sushi maczane w sosie sojowym i wasabi :D
Z dodatków, ja robiłam ostatnio z: ogórkiem zielonym, z papryką czerwoną, avocado, wędzonym łososiem, wędzonym węgorzem, pastą tuńczykową, krewetkami smażonymi w czosnku ;), rybą maślaną surową i kawiorem. Polecam ryby wędzone, jak się nie ma dostepu do pewnego źrodła z rybami surowymi...