Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

When i want to us a question mark this comes up: É I know theres something you can press on your keyboard to fix it but i`m not sure what. Anybody know

_____________
przepisy na ciasta z truskawkami
Przepisy na ciasta
przepisy kulinarne
Przepisy



zrobiłam ciasto z truskawkami-udało się -a ze mnie antytalent kulinarny, do tej pory wychodził mi jedynie murzynek. dzięki za przepis:)



No dobra jak widać jestem skończonym tchórzem i możecie mnie na zlot nie wpuścić teraz napiszę prawdę - nic mi się nie udało.
Zaraz opiszę co i dlaczego ostatnio wszystko co zrobię ląduje w śmietniku a ja jem jakieś rurki w nadzieniem toffi. Nie pisałam też dlatego, że od kiedy urodziłam Mieszka mój talent kulinarny zapadł się pod ziemię więc myślałam, że to moja wina.
Gdyby nie mój kochany super mąż to bysmy z głodu padli - on zaczał gotować wyśmienicie ja wstrętnie.

1. Nie zrobiłam ciasta Magdyinpoland bo nie moge się mentalnie przełamać i nie dodam majonezu do ciasa (to zakrawa na jakąś fobię ale nie dam i koniec)

2. Nie zrobię ciasta marchewkowego bo nie dodam marchewki do ciasta (to zakrawa na jakąś fobię ale nie dam i koniec)

3. Zrobiłam za to ciasto z kiślem - i wyszedł straszny zakalec - pomyslałam, że może dlatego, że na wierzch fantazyjnie ułożyłam cieniutkie plasterki brzoskwiń z puszki i może nie były dokładnie osączone ale wyglądało pięknie, nie wiem w każdym razie śmietnik (z kolega co uwielbiał zakalec nie utrzymujemy juz kontaktów a szkoda, bo jemu smakowało nawet ciasto gdzie do piany z białek na wierzch wsypałam zamiast szczypty soli łyżeczkę ble).

4. I jeszcze zrobiłam ciasto Tobatki stoi od poniedziałku i czeka, żeby ktoś je wywalił, bo też zakalec chociaż kruszonka pyszna. Fajnie się je robiło bo maślanka tak ładnie się kompoowała i pachniała - pozyczyłam od sąsiadki proszek do pieczenia przez 3 dni zapominałam oddać więc do proszku kupiłam żółtego tulipanka po czym przeprosiłam na drugi dzień sąsiadka przyszła z ubrankiem dla młodego w ramach prezentu sąsiedzkiego więc w sumie historia z ciastem fajnie się skończyła niemniej jednak samo ciasto nie wyszło.

5. Najlepsze wyszło ciasto Skanny - chociaż ale to już na pewno mój osobisty błąd wylałam je za dużą blachę i mam beznadziejny pikarnik gazowy gdzie temp jest za wysoka i było odrobinke za suche ale przepis sobie zostawiam.

6. Planuję jeszcze upiec muffiny ciekawe co wyjdzie na razie mój doskonały mąż piecze jutro dwa torty tylko nie wiem z czym masę - kompletnie nie mam pomysłu - orzechowa najprostsza ale nie robimy z orzechami bo Gabrysia ma alergię, na brzoskwiniową nie mam ochoty, truskawki mrożone jakoś nie bardzo, z czekoladą robił ostatnio jak ktoś ma pomysł szybki to proszę dajcie (wiem OT).

Pozdrawiam i przepraszam naprawde chciałam by wyszło



Anja, ja jestem Ci dozgonnie wdzięczna za ten przepis - nareszcie zaczęły mi wychodzić wegańskie ciasta na proszku!
Wcześniej wychodziły mi płaskie placki, zakalcowate, brrrr
To chyba dzięki temu patentowi z rozpuszczaniem sody w mleku, nigdy wcześniej tego nie stosowałam.

No i dzięki Tobie, moja droga, nareszcie mogę piec pyszne, puszyste ciasto marchewkowe!

Oto i ono:


Przyniosłam do Anji na spotkanie (rozmówki angielskie), dziewczyny mówiły, że było ok i że mam wrzucić modyfikację, no to wrzucam

Robię tak jak w przepisie, z tym, że daję niecałą szklankę brązowego cukru, można ją zastąpić daktylami albo dać pół szklanki - teżÂ będzie dobre.
Odstępstwa od oryginalnego przepisu: daję trochę słonecznika, siemienia lnianego, cukru waniliowego, cynamonu, świeżo zmielonego pieprzu, gałki. Po dodaniu oleju wrzucam marchewkę (średniej wielkości, startą częściowo na najmniejszych, a częściowo na największych oczkach), mieszam, dodaję mleko sojowe z sodą i gotowe
Aha, dodaję też trochę wiórków kokosowych, część "ot tak", a część zmieloną w młynku.

Na zdjęciu jest koko bita śmietana - daję stałą część i trochę "wodnej"; kiedyś mi się zupełnie nie rozwarstwiło i też śmietana wyszła b. dobra; fixu nie używam; (tylko nie kupujcie mleka koko "Kier" - ma mało procent kokosa w kokosie i raczej się nie ubija ), szczyptę soli i cukru (może być puder), ubijam.
Na wierzchu jest dżem truskawkowy (home made) - dla uwieńczenia tej kulinarnej rozpusty

Anja, świetny ten przepis, jeszcze raz dziękuję :*



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)