Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Hagedorn, jak wpiszesz w gugle grenadiermarsch, to Ci wyjdzie ze czternaście stron wyników, pół na pół downloady muzyki i przepisy kulinarne na grenadiermarsza...

Machalico - dzięki za wsparcie, bez Ciebie bym nie dał rady

Po długich męczarniach wymyśliłem pytanie proste chiba

Austro-Węgry miały dość silny przemysł zbrojeniowy i były eksporterem sprzętu wojskowego. Działa austriackiej produkcji eksportowano do wielu krajów, ale były to wyłącznie państwa pozbawione własnego przemysłu, zdolnego produkować sprzęt na poziomie, jak np. Chiny. Był wszakże jeden wyjątek. Jeden typ austro-węgierskiego działa wyeksportowano do kraju będącego niekwestionowanym mocarstwem. Proszę podać, co to był za kraj i o jakie działo chodzi. Rzecz miała oczywiście miejsce w okresie przed wybuchem I wojny światowej.



Cooking Academy 2: Kuchnie Świata to kontynuacja wydanej w 2008 roku gry zręcznościowej poświęconej sztuce kulinarnej. Podobnie jak pierwsza odsłona programu, tak i „dwójka” umożliwia graczom wzięcie udziału w światowych warsztatach kulinarnych. Oczywiście zadaniem wirtualnych smakoszy jest przygotowanie rozmaitych potraw na podstawie zawartych w grze przepisów, a wszystkie czynności z tym związane, jak: siekanie, krojenie, mieszanie składników, gotowanie, smażenie, pieczenie itd., przedstawione zostały w szeregu mini-gier.

W sumie twórcy przygotowali 60 przepisów z 8 krajów: Chin, Włoch, Ameryki, Indii, Tajlandii, Meksyku, Japonii i Francji, a zatem wszystkim kucharzom zasiadającym do opisywanej produkcji przyjdzie przyrządzić szereg specjałów wywodzących się i charakterystycznych dla kuchni poszczególnych państw. W menu znalazły się chińskie pierożki z mięsem, włoskie calzone, indyjskie samosy, meksykańskie tamale, tajski pad thai czy japońskie sushi.

Podobnie jak w pierwszej części gry, tak i tutaj poczynania wirtualnych kucharzy podlegają ocenie sędziów, a pozytywne wyniki i postępy w przyrządzaniu potraw owocują między innymi nagrodami czy też nowymi przepisami.

Oprawa wizualna niniejszej odsłony została zrealizowana w kolorowym, kreskówkowym stylu, znanym już z „jedynki”.



Ja bardzo często przebywam w kuchni i prowadzę kącik kulinarny w gazetce szkolnej, więc mam w zanadrzu baardzo dużo przepisów. A oto jeden z nich - moja ulubiona sałatka:
Na początek składniki:
- dwie "zupki chińskie": łagodna i ostra
- pierś z kurczaka (ugotowana)
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- nieduża kapusta pekińska
- przyprawy (np. sól, pieprz i co kto woli)
- majonez + jogurt naturalny (będzie sos)

Zupki chiński proszę zalać jedną szklanką wrzącej wody. Ostygnięta pierś z kurczaka pownna być drobno pokrojona. Kapustę i paprykę pokroić, dodać kukurydzę. Z majonezu i jogurtu naturalnego należy zrobić sos. Cała sztuka robienia sosu polega na dokładnym zmieszaniu tych dwóch składników. Doprawić przyprawami według własnych potrzeb. Pomieszać, dosmakować i gotowe
Jeśli Wam coś nie wyjdzie to możecie się mnie zapytać o szczegóły.

Mam jeszcze więcej przepisów na takie pyszności i jeśli mnie tylko poprosicie, to służę uprzejmością.



;-) Witajcie to jest temat swietny ja jestem technologiem zywienia i na gotowaniu sie znam a co do własnych specjałow to posiadam takie.Poruszmy temat kuchni roznych narodow ja osobiscie gustuje w trzech typach kuchni sa to meksykanska,chinska i włoska a z właszcza pasta oznacza to po włosku makaron uwielbiam eksperymenty kulinarne.Przy okazji tego chciałbym powiedziec cos o zywieniu sie w restauracjach typu fast food moze te jedzenie wydaje sie dobre ale tak naprawde nie dostarczy nam pełnowartosciowej energii,tak wiec pamietajmy by czesto nie jadac w tego typu restauracjach. Jesli juz jesc to cos porzadnego pozywnego a nie napychac sie hamburgerami czy czyms w tym stylu. Ale ktos powie jato lubie jesc albo jestesmy gdzies i mamy cos szybko zjesc owszem w tym wypadku mozna, ale starajmy sie jesc posiłki pełnowartosciowe ktore dostarczaja te wysokoenergetyczne i wartosciowe składniki . Tyle na dzisiaj jesli ktos chce przepis na jakas diete to niech napisze posta to ja mu odpowiednia ułoze pozdrowionka dla siedzacych na Hyde Parku oss wojownik




jakie przeisy ciebie interesują? chinszczyzna i jakies ciekawe na wolowine a zeby nie bylo ze o nic nie pytam z kad masz takie mozliwosci kulinarne?? samo zycie , ciagle sie ucze ,najczęściej mam przepisy od znajomych ,jak mi coś smakuje prosze o przepis lub szukam w internecie ,
kiedyś kupiłam w restauracji chińskiej dania (bardzo mi smakowały)i drogą smaku zrobiłam to danie w domu ,wyszło prawie tak samo , lubie kombinować , czasami wystarczy jakaś inspiracja ,



An_inna,
  Cytat:
Bianko, popieram panią Ciesielską (jaką książkę napisała?) - surówki zdecydowanie mi szkodzą. No może trochę ogórka, pomidorka, bardzo dokładnie pogryzionego (uff). Ale zimne? Zanim dojdzie do żołądka, to się przecież ogrzeje? Owoców tylko trochę - nie przepadam. Lody nie są zdrowe, bo tuczące, drogie koleżanki :mad: a taaakie dobre. Wiadomo, wszystko co dobre to grzech, albo się od tego tyje :D Pani Ciesielska napisała dwie książki: "Filozofia życia" i "Filozofia zdrowia". Traktują one przede wszystkim o odżywianiu w oparciu o osiągnięcia tradycyjnej medycyny chińskiej. Zawierają mnóstwo przepisów kulinarnych - oczywiście całkowicie dostosowanych do naszych wymogów smakowych i możliwosci naszego rynku. Dla mnie obie książki okazały się ciekawe i pomocne.
Pani Ciesielska ma też swoją stronę internetową: www.centrumanna.pl
Mam nadzieję, że Panie Moderatorki nie potraktują mojego postu jako kryptoreklamy. Po prostu dzielę się tym, co w moim przekonaniu jest dobre :)



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)