Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Oznajmiam z przyjemnością, że zapuszkowałam 4 nowe twory kulinarne :-)
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2363
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2362
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2361
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2360
kanapka, przystawka, kotlety, pieczarki w słonecznikowej zaprawie :-)
magda
Coś tutaj?
www.kucharz.pl/przepisy-kulinarne/przystawki
www.palcelizac.pl/?przepisy=przystawki
Prosze bardzo
Prosze bardzo, jako inspiracje (naprawde sliczne sa):
www.smakimprezy.pl/2008/07/25/biale-kanapki-z-rukola-i-czarnuszka/
pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zak%B1ski/wykwintne-
kanapeczki.html
www.ozdabianiepotraw.pl/?p=287
www.kobieta.pl/gotowanie/ksiazka-kucharska/przystawki/zobacz/artykul/kanapeczki-z-lososiem/
Poszukiwań w google nie uwieńczyłam sukcesem.Najwyraźniej f-ma Vorwerk
zastrzegła sobie wyłączność na przepisy kulinarne.Na pokazach muszą czymś
zaskoczyć zgromadzenie,całkiem zrozumiałe.
Umiem zrobić surówki,zmielić,rozdrobnić,zmieszać i wykorzystać 9(!) przepisów.
Nie umiem ugotować zupy np. na mięsie z ziemniakami lub ryżem,makaronem i tzw.
drugich dań mięsnych,rybnych (nie posiadam przystawki Varoma co może być
utrudnieniem).Doceniam mięszenie,ugniatanie,wyrabianie różnego rodzaju ciast od
naleśników po chleb.Czy przepisy będą takie same,a maszyna zastępuje ludzkie
ręce? Czy warto zainwestować w przystawkę?
Dziękuję z góry za wszelką wiedzę na temat thermomixa.
www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/przystawki/zobacz/artykul/puree-z-zielonego-groszku/ z zielonego groszku :)
My z M namiętnie oglądamy jego programy kulinarne
oboje jesteśmy po gastronomii(w jednej ławce siedzieliśmy).
Mój M jak tylko ma wolne zawsze coś dobrego pichci,a mi to pasuje
kupiłam mu Niedzielne przysmaki ze względu na wołowinę a la wellington książka
fajnie napisana dużo fantastycznych porad.
Każdy przepis składa się z trzech dań :przystawki ,dania głównego i deseru. cena
to 64.90 polecam
Hmm, no fakt zapomnialam o amerykanskim staple jakim jest B&B
sandwich moze dlatego ze ja nie lubie. Ale fakt oni bez tego zyc nie
mga, co prawda nie spotkalam sie tutaj w duzych ilosciach z
galaretka porzeczkowa, porzeczek tutaj w ogole nie ma, dzemy mozna
tylko w jakis lepszych sklepach kupic (np polskie) moze chodzilo o
galaretke z winogron a ktos przetlumaczyl zle (grape jelly) i czyw
ogole chodzilo ci o kanapke ale w innej formie polaczenia pochodnej
dzemu i masla ozrecowego nie znam
A co do galaretek to amerykankimgdzies w latch 60-70 mialy faze na
galaretke i robily z niej cuda, miesno-warzywne galaretki bynajmniej
nie na bazie samej zelatyny ale galaretki lemonkowej, jakies torty,
salatki-mam po tesciowej jedna ksiazke ze zdjeciami i to jest
kulinarny hardkor. chetnie bym potestowala przepisy dla jaj ale kto
to bedzie jadl? Raz u tesciowej jadla galaretke pomieszana z kwasna
smietana z orzechami, jablkiem siekanym i czyms jeszcze podana jako
przystawka do miesa -mnie to smakowalo jak deser gdyby nie to
niezyidentyfikowane cos (podejrzewam ze to byl relish czyli utarte
na tarce orogki konserwowo wslodkiej zalewie-sam w sobie produkt
fajny). Niestety balam sie spytac o przepis z obawy ze na nastepny
obiad bede musiala to przyniesc.
oj dobre, dobre, już to czuję... :-) ja mam nieco inny przepis na bakłażany,
jako przystawkę. stosuję go od kilku lat, z powodzeniem. kroję w plastry,
odgoryczam, smaruję oliwą i podsmażonym czosnkiem. piekę w piekarniku ok. 1
godz., w niezbyt dużej temperaturze. później do słoika, ugniatam widelcem.
podaję solo, albo jako dodatek do dań głównych i kanapek.
z tym osobnym wątkiem to masz rację, choć mogą nas próbować przeganiać na forum
kulinarne... :-) a w ogóle jest takowe? muszę poszukać...
Mała encyklopedia kulinarna - 1800 przepisów
wydawnictwo: Rea, 2002
ISBN: 83-7141-366-1
liczba stron: 1072
wymiary: 135 x 195 mm
okładka twarda
Książka jest zupełnie nowa, zapakowana w oryginalną folię.
Cena sklepowa: ok. 57-62 zł.
TANIEJ NIGDZIE NIE ZNAJDZIESZ!!!
Mam tylko 1 sztukę!
Bogato ilustrowana książka omawia techniki kulinarne podzielone na grupy
tematyczne. Prezentuje sztukę kulinarną krajów świata, w tym także narodową
kuchnię polską. Podaje przepisy na dania dla całej rodziny jak i na
uroczyste przyjęcia. Omawia również sposoby przyrządzania potraw, wybranych
ze względu na łatwość i szybkość wykonania; zawiera przydatne dla każdego
porady dietetyczne.
1800 przepisów kulinarnych podanych tematycznie
- Zasady prawidłowego żywienia
- Słowniczek kulinarny
- Sosy, przyprawy, marynaty, panierki i farsze
- Ciasta do wyrobów wytrawnych
- Buliony, consommÄĹ s, zupy regionalne
- Przystawki i entrÄĹ es
- Ryby, małże, skorupiaki, żaby i mięczaki
- Jaja i sery
- Mięso i podroby
- Drób domowy, króliki i dziczyzna
- Pulardy, kury, kurczaki
- Ptactwo łowne
- Zwierzyna łowna
- Warzywa
- Makaron, ryż i kaszka
- Desery i entremets
- Ciasta
- Cukierki, czekolada i słodycze
Kolorowa wkładka "Czynności w kuchni" pokazuje krok po kroku najważniejsze
czynności przy przygotowywaniu potraw.
Mała encyklopedia kulinarna to niezbędna pomoc zarówno dla poczatkującego
jak i doświadczonego kucharza.
Cena - jak kto woli
swistak.pl - 35 zl
http://swistak.pl/aukcja.html?id=139142
allegro.pl - 39,43
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=28976575
Foie gras to temat rzeka.
Nie bede zabierac glosu w sprawie produkcji i cierpienia tych
nieszczesnych ptakow.
Pamietam jak kiedys ogladalam program w TV fr. i potem ponad 10 lat
usunelam ja ze swiatecznego menu .
Teraz zdarza sie, z okazji swiat Bozego Nar. i in. przyjec pozwalam
sobie, zreszta b. ja lubie.
Jak slusznie napisala bagatella, jest to produkt sezonowy.
Mozna ja nabyc wszedzie przez caly rok zwykle jako:
1/ surowa, 2/ pol gotowana/pieczona / w bain-marie lub w piekarniku
parowym /, 3/ konserwowa w pusz. lub bloku.
Fois gras serwuje sie najczesciej jako:
1/ przystawki - na zimno np. na tostach, terriny, w salatkach i in.
lub goraco np. smazone, zapiekane w ciescie i in.,
2/ danie glowne, np. slynne tournedos z fois gras i trufla ;
3/ z drobiem np. farsze do indyka czy innego drobiu / z dodatkiem
kasztanow, fig, trufli /, fricasĂŠe z drobiu.
Przegladnelam sobie gastronomicznego Larousse'a i " Przewodnik
kulinarny " A. Escoffier'a przepisow , zazwyczaj skomplikowanych,
mnostwo. Spojrzalam rowniez na kulinarne swiateczne czasopisma , z
ktorych czesto korzystalam, sa proste i latwe w przygotowaniu.
Jesli znacie jez. francuski, to na Google.fr - foie gras/recettes
jest rowniez sporo od najprostrzych do skomplikowanych.
Postaram sie podac przepisy latwe do wykonania, tj. na zimno i
goraco. Foie gras wyjatkowo dobrze komponuje sie z owocami.
Jeszcze o winach...
Oprocz Sauternes poleca sie Montbazillac, banyuls,Pineau des
Charentes - czyli p/slodkie.
Mozna rowniez biale wytrawne jak: gewurztraminer, Bordeaux lub
szampan.
Znawcy chwala czerwone wytrawne " grands crus " jak: saint-ĂŠmilion,
pomerol, mĂŠdoc czy Bordeaux.
A wiec do jutra.
mozliwe tez taka,
www.repka.pl/Smaki/Przepisy-kulinarne/przystawki-(1)/Tarta-
normandzka.aspx
Hurra!
Pojutrze kończę etap I tej diety! Jest to pierwsza dieta w moim życiu, na
której udało mi się wytrwać! Przez pierwszy tydzień straciłam 2,5 kg wagi oraz
4 cm w talii! Wszystkie przyciasne bluzki dopinają sie bez problemu. Nie chodze
głodna, nie mam ochoty na słodycze (a jadłam je na kilogramy!), przestałam pić
kawę, bo w ogóle nie czuję się senna! Wcześniej miałam problemy z poziomem
cukru we krwi - bardzo mi skakał. Teraz ten problem zniknął. bałam się, czy
wytrzymam aż dwa tygodnie bez chleba, ale o dziwo nie miałam zadnych problemów.
Ludzie przy mnie wcinają czekoladę lub świeze bagietki a ja po raz pierwszy w
życiu na to w ogóle nie reaguję. W dodatku jem nawet trochę mniej niż pozwala
na to dieta: po prostu nie zawsze mam ochotę np. na deser wieczorny. W
restauracji zamawiam sobie sałatkę i taka porcja, którą kiedyś jadłam na
przystawkę, teraz starcza mi na posiłek - chyba żołądek się skurczył troszkę.
Trochę się boję, że jak pojadę na urlop, to sobie pofolguję, ale może nie? Może
nadal będe się zadowalała sałatkami i grilowanymi filetami?
Tak przy okazji: bardzo polecam wspomnianą przez dsb książkę. Są w niej
jadłospisy, przepisy kulinarne. Ja już wcześniej próbowałam tej diety na
podstawie ogólnych wskazówek z jakiejś gazety, ale mdlałam z niedocukrzenia.
Teraz przeczytałam zasady diety, metody radzenia sobie ze spadkiem cukru. A
poza tym nie głowię się nad wymyślaniem posiłków, tylko otwieram książke i
korzystam z gotowych propozycji.
Odchudzam się dalej, wszystkim zaczynającym życzę powodzenia i wytrwałości. To
naprawdę jest możliwe! Mówię to ja, która w swoim prawie 30-letnim życiu
wypróbowałam milion diet i każdą rzucałam po dwóch dniach. A jaką zazdrosć
budzi teraz moja coraj głębiej wcięta talia u wszystkich, którzy nie wierzyli,
że mi się uda!!!