Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

przepis jest autorstwa Malgosi.dz

wykonuję własnoręcznie papkę z przeciśniętego przez praskę czosnku i soli
(sporo tego trzeba)
- nacieram papką schabik (albo karkówkę) z wierzchu i stron wszystkich, a nawet
nożem dziurkę wewnątrz robię i tam papką smaruję
- obsypuję całość ziołami (co kto lubi: majerankiem, bazylią, etc) i odstawiam
na kilka godzin, żeby przeszło
-wsadzam to to do naczynia jakiegoś, w którym schabik w całości się mieści i
zalewam winem czerwonym wytrawnym i zostawiam jak się da nawet na kilka dni w
lodówce, a jak się nie da - to przynajmniej na jedną nockę

A potem to już tylko piekę, obficie polewając w czasie pieczenia ową zalewą
winną, a jeśli piekę w rękawie - to zalewy tej od razu dodaję do środka i mięso
w niej sobie pyrkocze.



Powyższe było trochę złośliwe, przepraszam. Mój przepis jest taki:
Karkówkę z kością (!), nacieram rozgniecionym czosnkiem wymieszanym z solą
kamienną. Posypuję świeżo i grubo zmielonym pieprzem i odstawiam na 1/2h do
lodówki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę wrzucam na rozgrzany smalec następnie
mięso posypane mąką obsmażam i podlewam szklanką bulionu. Wbijam termometr do
pieczenia i wstawiam odkrytą (!) brytfankę do mocno rozgrzanego piekarnika
(225oC). Piekę tak długo aż termometr pokaże odpowiednią dla wieprzowiny
temperaturę. W trakcie pieczenia uzupełniam brytfankę gorącą wodą tak aby
zakrywała dno ok 2cm. Co 10-15 min polewam mięso sosem z brytfanki. Do polewania
używam takiej specjalnej "gruszki" do podlewania pieczeni. Niestety wiem, że
trudno taką kupić w "zwykłych" sklepach. Nie używam termoobiegu, całkowicie
zdaję się na wskazania termometru i jeszcze nigdy się nie zawiodłem.



a czemu nie karkowka? :)
w zasadzie wszystkie przepisy , ktor stosowane sa do pieczonego schabu mozna z
powodzeniem stosowac i do karkowki
ba, jest nawet taka nazwa handlowa, jak schab karkowy

kawalek miesa bardziej poprzerastany tluszczem niz klasyczny schab
owszem ma wiecej kalorii i tluszczu, z drugiej strony jest bardziej soczysty
pozostalosci super nadaja sie na wedline


najprosciej: obmyc, osuszyc, osolic, posypac majerankiem ,pieprzem i zgniecionym
czosnkiem
wsadzic do worka do pieczenia, badz ulozyc na blasze / w naczyniu zaroodpornym -
do wyboru

oblozyc pokrojonymi w grube plastry cebulami i marchewka, ja lubie dodac rowniez
kawalek selera naciowego
podlac winem/ piwem/ woda/ rosolem - do wyboru

zamkna worek, naciac w/g przepisu na opakowaniu, bardz tez przykryc denkemi od
naczynia - odpowiednio do zastosowanej techniki


jesli pieczesz na blasze to musisz pamietac o polewaniu miesa w czasie pieczenia

jesli w zaroodpornym - zdjac pokrywke na ostatnie pol godziny pieczenia


kawalek 1,5 kg piecze sie do 2 godzin





Marynata do mięs na grila
Czy ktoś zna dobry, sprawdzony przepis na marynatę do mięs grilowanych? Kiedyś byłam na grilu u znajomych - pieczona była karkówka wcześniej marynowana - wystarczyło 5 min grilowania z każdej strony i mięsko rozpływało się w ustach. Niestety "grilmen" nie chciał za nic w swiecie zdradzić przepisu na marynatę i jej tajne składniki.



Karkówke na soli piekę od chwili, gdy zobaczyłam przepis na Forum.
Wychodzi bardzo dobra. Zastanawiające jest to, że nawet spód miesa,
który bezpośrednio leży na soli ma taki sam stopień nasolenia jak
góra. Skoro sól nadmiernie nie przenika do miesa to do ziemniaka też
nie powinna. Jeśli robie karkówke na obiad to ziemniaki piekę na
innym poziomie, na osobnej blaszce. Ziemniaki obieram, kroje w grube
plastry i otaczam w przyprawie do ziemniaków i trochę natłuszczam
olejem. Rozkładam na natłuszczonej blaszce i wkładam do piekarnika
na około 40 min przed planowanym koncem pieczenia mięsa. Wychodzą
bardzo dobre. Tak samo możesz upiec całe ziemniaki w mundurkach ale
czas pieczenia powinien byc dłuższy bo ziemniaki są większe.
Pieczenie na kilku poziomach możliwe jest przy użyciu termoobiegu. W
przypadku pieczenia na jednym poziomie można na soli położyć folie
aluminiową a na niej ziemniaki, dla bezpieczeństwa. Gdybyś tak
piekła to połóż jeden eksperymentalnie bezpośrednio na soli i
powiedz co z tego wyszło. W każdym razie ziemniaki powinny byc
surowe.



pilne
witajcie
wypatrzylam przepis na karkowke na soli na fotoforum
kupilam dzis mieso i wszystkie produkty
a forym sie nie otwiera
moze ktos z was poda mi przepis czas pieczenia i jak afunkcje
piekarnika trzeba ustawic
z gory dziekuje
pozdrawiam



dlaczego schab ma byc twardy? Ale
mozesz uzyc poledwiczek wieprzowyc,
piersi indyka,
kilku piersi kurczaka,
gorki cielecej,
jagnieciny - karkowki - wtedy rolada...

Schab z tego najlatwiej chyba:
1. oczysc, zamarynuj nacierajac czosnkiem majerankiem sola i piperzem; Zawin w alu folie i w lodowce 2 dni;
2. dlugim nozem cienkim natnij srodek z jednej i z drugiej strony;
3. namoczone w brany, wisniowce, winie lub chocby w earl greyu owoce suszone: sliwki, morele i figi - wpakuj z pomoca palca i trzonka dlugiej lyzki w schab.
4. Obsmaz na rumiano z kazdej strony;
5. wsadz do rekawa do pieczenia (i zaleznie od wagi schabu) podlewajac plynem z moczenia owocow.
6 piecz z przepisem na wage, niezapominajac zrobic 2-3 dziurek w rekawie po zamknieciu. Ale na 10 minut przed koncem rozetnij rekaw i daj sie zrumienic miesu.
7. odstaw na 10-15 minut z piekarnika - niech dojdzie i odpocznie...

mniam.



A nie mozesz dowiedziec sie, w jakim typie jedzeniowym sa ci
panowie? Bo jesli w tradycyjnym, to salaty i warzywne zupy kremy,
ktore ktos powyzej proponuje, nie przejda.

Ja bym postawila na zestaw bardziej kolacyjny niz obiadowy - w
niedziele wieczorem wszyscy juz raczej raz jedli i zupe, i mieso z
ziemniakami, i deser.

Wiec jesli mieso, to raczej z pieca - na tym forum np i obok krazy
przepis na karkowke w musztardzie, pieczona na soli. Imo nie ma
mezczyzny, ktory by czegos takiego nie docenil - a pracy przy tym
niewiele, w dodatku karkowka droga nie jest. Do tego np pieczone
warzywa (marchew, pasternak, troche ziemniakow) w rozmarynie i
czosnku, dobre ogorki kiszone, sos chrzanowy, cwikla, jakies pikle
(grzybki, dynia), ostrawy ajwar, pare rodzajow pieczywa, prawdziwe
maslo i cos slodkiego na deser, chociaz pewnie nikt juz nie bedzie
mial do tego sily :)




karkowka-prosba o pomoc
Zaczne od tego, ze przegladalam wszystko, co oferuje wyszukiwarka:)
Mam spory kawalek karkowki, 4-5kg. Zniechecona nieudanymi probami
pieczenia miesa (suche jak wior lub spalone=gorzkie) prosze was o
podsuniecie mi przepisu na dobra, soczysta karkowke. Opcja z
musztarda (z galerii potraw) odpada, ze wzgeldu na dzieci, ktore nie
znosza zapachu musztardy.
Z gory dziekuje za pomoc.



bez przykrycia też można piec, czasami trzeba:
najważniejsza jest właściwa temperatura.
Tutaj przepis na karkówkę pieczoną na soli, wprawdzie po niemiecku, ale z
obrazkami:
www.landfrauen-rheinerft.de/Home/rez/Salzbraten.htm



Podobno należy obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju. Ale to tak pryska, że wolę nie obsmażać. Przyprawić należy przed pieczeniem, najlepiej poprzedniego dnia.
Ostatnio piekłam schab ze śliwką w rękawie foliowym, bez obsmażania i nie był wcale suchy. Następnym razem pewnie spróbuję pieczenia na soli, z przepisu na karkówkę z GP (wyszła świetna i bardzo soczysta).



Hej!
Ja już jestem szczęśliwą posiadaczką kombiwaru i ogólnie jestem zadowolona.
Jak na moje skromne potrzeby kulinarne i niewielkie umiejętności, to jest OK,
na pewno coś pewniejszego niż mój bardzo zawodny piekarnik.

Jak dotąd stwierdzam, że doskonale pieką się w nim ryby wszelkiej maści, udka
i piersi kurczaka (z całym ptakiem jeszcze nie próbowałam), ale co do ciast,
to na razie 2 x porażka, choć nie wiem, czy to wina kombiwaru czy kucharki (2
x zakalec). Mam zamiar próbować nadal.
Dziś piekę prostą pieczeń z karkówki - mały eksperyment, mam nadzieję, że będę
mieć co podać na obiadek!

Poza tym mam jeszcze następujące wnioski: przepisy i czasy podane w książeczce
dołączonej do urządzenia nijak się mają do rzeczywistego czasu pieczenia i
trzeba się kierować metodą prób i błędów; poza tym przy niektórych potrawach
plus przy cieście warto poeksperymentować z folią aluminiową do przykrycia
strawy, gdyż lubi się spiekać od góry. Niestety, urządzenie to wcale nie jest
takie energooszczędne - mi przynajmniej "skoczył" rachunek za energię :-(((

To tyle moich wrażeń. Sama chętnie poczytałabym jakieś konkretne wskazówki lub
przepisy (ho ho!) dostosowane do kombiwaru. Trochę na ten temat możesz znaleźć
w archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia (2000/2001). Mnie najbardziej
nurtuje temat ciast, gdyż jak dotąd są to dla mnie wyżyny sztuku kulinarnej,
których jeszcze nie dane mi było osiągnąć (zwłaszcza, że piekarnik nadaje się
do wyrzucenia)

Pozdrawiam
Piccolo



kiedys podawalam tu moj autorski przepis na mieso a'la kebab :). byl tez na
mniammniamie, ale cos tam sie pozmienialo...
nie jest to z serem ale moze cos zmodyfikujesz i bedzie ok.
piers z kurczaka lub karkowka
majonez
galka muszkatalowa, imbir mielony, kakao, cynamon, ostra papryka - po 1 lyzeczce
vegeta, czosnek 2-3 zabki
mieso pokroic, wsypac przyprawy, dodac majonez i zamieszac zeby wszystko sie
ladnie "oblepilo" ;). do lodowki najlepiej na cala noc.
smazyc na patelni mozna juz bez dodatku oleju, mozna nadziac na patyczki.

oczywiscie najlepiej smakuje z tzatzikami z fety :)))
robilam jeszcze do tego cwiartki ziemniaczkow z tymiankiem i papryka pieczone w
piekarniku :)))



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)