Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Rybka wlasnie je smaze i jem z usmiechem -musze powiedziec dobre ale jednak te z przepisu holenderskiego sa bardziej chrupiace Kolezanka mnie oswiecila,ze im wiecej proszku do pieczenia tym bardziej chrupkie.Musze jeszcze wyprobowac maslankowy przepis -trza sie po maslanke udac Najlepszy dodatek do gofrow to syrop klonowy-polecam!
Rybka normalnie tylnia dolna czesc torsu rozlazi mi sie w szwach.Takie sa efekty end aj lowyt



moni156 moja Wiki tez zezuje,a czasami zrobi takiego zeza,że szok,aż i sie smiać chce tak śmiesznie wygląda

Wczoraj wkoncu kupilismy gofrownice i zamierzam zrobić gofry,macie jakis sprawdzony przepis na chrupiące gofry??



przpeis jest moja kompilacja kilku przepisow (m.in altona browna i arta smitha), ktore znalazlam szukajac sposobu na wykorzystanie szklanki kwasnej smietany.


1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kwaśnej
2 żółtka
3 łyżki oleju

1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szlanki maki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej (mozna pominąć)

2 białka, ubite na miękką pianę.


Dobrze połączyć mokre składniki. Dobrze wymieszać suche. Połączyć suche z mokrymi - ale nie za długo (jak z muffinkami!). Wmieszać delikatnie pianę z białek

gofry są bardzo lekkie, chupiące i pyszne w środku. Można się było spodziewać, bo śmietana dobrze wpływa na naleśniki (przepis Neli Rubinstein) i na pankejki (przepis Iny Garten podany przez Paulę). Bardzo polecam. Nie mialam jak zrobić zdjecia, ale napewno to uzupełnię, bo z pewnością niebawem je powtórzę.



agostago
Przecież właśnie z myślą o takich maluchach jak twój synek poprosiłam ewęlukas o wstawienie przepisu na chrupiące gofry bezmleczne, które przez nią zostały opisane w wątku gofrów bajaderki, a które i ja znam od dawna i z powodzeniem wielkim robiłam do niedawna.
Sprawdzony - wiele razy wypróbowany przepis - autor: ewalukas - w dopisku - bez mleka - spróbuj - nie bedziesz (mam nadzieję) zawiedziona
W mojej gofrownicy 750 watt pieką się bardzo szybko, trzeba je - zresztą jak każde - studzić na kratce. Później trochę miękną ale nie są gumowate.



W nawiązaniu do wątku o gadżetach kuchennych wklejam przepis na gofry, z którego korzystam od lat. Sa przepyszne!

Gofry lekkie i chrupiace


Lekkie jak piorko, pyszne z bita smietana i owocami

2 szklanki maki
2 szklanki mleka
1 lyzka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, zoltka oddzielone od bialek

Rozgrzac gofrownice. Wszystkie skladniki oprocz bialek ubic mikserem na gladka mase. Bialka ubic na sztywna piane i delikatnie wymieszac z ciastem. Piec w gofrownicy na rumiano- okolo 2-3 minut, podawac z bita smietana lub ulubionymi dodatkami.

dodatkowe informacje
Wariacje - do masy mozna dodac: - 2 szklanki jagod, piec jak powyzej - 1 szklanke czekoladowych chipsow - 1 1/2 szklanki zoltego sera jak cheddar, swietne sa z salatka z tunczyka jako topping



Heej
Dziewczęta dajcie jakiś dobry przepis na fory, ale zeby były dobre i chrupiące. Nie chcę takich z internetu, boo one złe wychodzą Dajcie taki "domowy"



Co do gofrów: w tym przypadku nie tylko przepis jest ważny ale równie istotna jest moc gofrownicy. Gofrownica o małej mocy nigdy nie upiecze pysznych, chrupiących ...takich miam, miam!
Ps. Przy "dobrej" gofrownicy efekt chrupiących wafelków łatwo uzyskać zastępując mleko zimną wodą gazowaną.



Wiem, ze to nie sezon na faworki i ciagle nudze z tymi goframi, ale podaje przepis.
Te gofry smakuja jak faworki, dzieki dodatkowi kremowki, ktora dodalam bo konczyla sie jej data przydatnosci.

500 ml maki, uzylam skrobii kukur. i maki ryzowej, plus troche gryczanej,
2 duze jajka
4 lyzki cukru
cukier wan.
1/4 lyzeczki proszku do piecz.
250 ml smietanki, kremowki 36%
150 ml mleka
szczypta soli

Wszystko dokladnie wymieszac. Odstawic na 30 min. Gofrownice natluscic tylko przed pieczeniem pierwszego krazka. Upieczone posypac cukrem pudrem. Nadmiar mozna zamrozic i pozniej odgrzac w tosterze.
Sa b. chrupiace.



Doczytałam się też jeszcze jednej ważnej rzeczy (wklejam to z jakiegoś kulinarnego forum )
ZA MAŁA MOC GOFROWNICY Nawet najwymyślniejsze przepisy nic tu nie poradzą Gofrownice które są sprzedawane w sklepach maja najcześciej za mała moc tzn 650-750 watt a powinna miec 1300-1400 ( tak jak to maja gofrownice gastronomiczne)aby ciasto które wlwjemy mogło szybko urosnąc i upiec się .Wtedy gofry wychodza chrupiace. Jesli gofrownica jest o mniejszej mocy ,czyli jest mniej nagrzana , woda z ciast nie jest w stanie odparowac (gofry bardziej sie dusza niż pieka ) i wychodzi nam miękki naleśnik




aha i czy 750W wystarczy żeby ładnie się upiekły i nie były gumowate?
bo ja taką zwykła gofrownicę mam...



karome obawiam się, że nie wystarczy ta moc. Ja mam taką samą gofrownicę i muszę powiedzieć, że próbowałam już milion przepisów i za każdym razem miałam gumowe ciasto..... przeczytałam w końcu, że żeby gofry wychodziły chrupiące, musi mieć gofrownica ponad 1000 W.....



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)