Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

śródziemnomorska. trochę włoskiej (spaghetti i inne pasty,lazania), greckiej (musaka i wszelakie wariacje na temat fety). sięgam chętnie do przepisów kuchni meksykańskiej (tortille, guacamole, salsy). poza tym lubię troszkę dań kuchni japońskiej (głównie sushi, sajgonki-chociaż tu nie jestem pewna czy to japonia). z polskich przepisów czasem coś uszczknę (kocham pierogi i naleśniki). i nieśmiertelny kebab turecki.
" />Polecam machnac lasagne (czyli lazanie ) albo cannelloni. Nie jest to za bardzo dietetyczne, ale smakuje super i robi niezle wrazenie.
Przepisy na w/w stronie.
Jak chcesz cos naprawde lekkiego i nie wymagajacego duzo roboty to polecam [url=http://www.wikikuchnia.org/wiki/Sałatka_z_surimi]salatke z surimi[/url]. Makarom mozna wziac z zupki chinskiej - byle by byl cienki.
Dobre jest i w sumie nie idzie tego zepsuc (ale chyba efekt tez mniejszy).
Z takich prostych dan to jeszcze polecam ryz + costam.
Gdzie costam to u mnie najczesciej kurczak + warzywa lub kurczak + sos ze sloika
Najpierw napiszę o tortillach - Aniu, te twoje wyglądają mi na ulubione, takie na zdjęciu lekko suchelcowate są, więc je w najbliższym czasie na bank przetestujemy w Jęzorkowie
A lasagna - jadłam ja wczoraj w zacnym towarzystwie, pychota!! To patent mojej babci na to danie i przyznaję, że jest pracochłonna, choć mniej roboty niż z tradycyjną bolońską lasagne z mieloną wołowiną, a efekt jest równie smakowity, tyle że inny. Plus tego dania jest taki, że można wykorzystać kurczaka z rosołu, a i wędlina jest częściej pod ręką niż zmielona wołowina i beszamel, także polecam i dzięki Kejt że wkleiłaś przepis, bo już nie raz miałam się zabrać za babciną lasagne ino zapominam ciągle wziąć przepis.
A jeszcze lepsze jest to, że ta lasagna się super mrozi, trzeba ją poporcjować i wrzucić w pudełku do zamrażarki i na czarną godzinę obiad jak znalazł, tylko lekko rozmrozić i siup do pieca!
Myślę że super pasowałby do niej sos pomidorowo-ziołowo-czosnkowy.
Fotorelacja perfekcyjna, zdjęcie suszących się płatów makaronu istna poezja jak dla mnie
Skoro powstaje strona miłośników "włoszczyzny"nie mogło zabraknąć kącika kulinarnego a Ja nie mógłbym w nim nie pisać. Uwielbiam włoską kuchnię - jest na pierwszym miejscu nawet przed naszą Polską którą uważam za ciężką.
A za tym do dzieła dziś lekko, łatwo i przyjemnie - Lazania - ulubione danie mojej córki.
SKŁADNIKI
50 dag mięsa mielonego
• 10 płatów lazanii
• puszka pomidorów
• cebula
• 4 łyżki koncentratu pomidorowego
• 10 dag sera
• sól, pieprz, bazylia, oregano
• ząbek czosnku
• olej
SKŁADNIKI SOSU
• 3/4 szklanki mleka
• 5 łyżek mąki
• łyżka masła
• gałka muszkatołowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory uduś, dodaj mięso, przyprawy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
Mleko zmiksuj z masłem i mąką. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, wlej porcję sosu i układaj na przemian: płaty surowego makaronu, mięso, ser, znów płaty, sos itd. Piecz 30 min w temp. 200 stopni C.
SMACZNEGO!!!!!!!!
PS - spotkałem się również z opiniami że przepis ten różni się trochę od tej którą robią Włosi ale i u nich z tego co się orientuję są różne szkoły.
Mnie smakuje i polecam
Poszlo tak sobie w sensie powodzenia polskich potraw w zalewie innych: salatka z burakow wzbudzila nieufnosc, mimo tego, ze obiektywnie byla pyszna; salatka jarzynowa rowniez nie zawojowala ludzi. Na inne rzeczy niestety nie mialam czasu, ale czesc Waszych sugestii wykorzystam w domu, np. jutro zamierzam te kotlety z kalafiora zrobic, a w najblizszej przyszlosci placki z przepisu Witcha.
Ludzie zajadali sie francuskimi kiszami i tartami, arabskimi salatkami z kuskusem, tureckim daniem przypominajacym lazanie, ktore mi dla odmiany zupelnie nie podeszlo, wloska pizza, greckimi tzatzikami i przeroznymi salatkami.
No co, polska kuchnia jednak nie jest powszechnie znana w swiecie .
Lazania
Składniki:
Lazania – pudełko
Mięso mielone, bądź jakieś mięso – ¾ kilograma
2 średnie marchewki
2 duże cebule
kawałek selera
korzeń pietruszki
przecier pomidorowy
i przyprawy
Sposób przyrządzenia:
Sekret tej potrawy tkwi w tym, by lazanii nie gotować, tylko zapiekać – dzięki temu zyska niepowtarzalną fakturę i pełny smak!!!
Na początek mięso. Jeśli jest to kawałek mięsa trzeba go zmielić. Zmielone mięso wrzucam na patelnię i podsmażam je cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się zbyt duże grudy.
Kiedy mięso całkowicie zmieni kolorze swojego pierwotnego – znaczy z czerwono-białego na bliżej określony kolor mięsa smażonego, wrzucam je do cedzaka i pozwalam odpłynąć tłuszczowi.
Kiedy z mięsa ocieka tłuszcz, przygotowuję warzywa – dwie cebule kroję w piórka i podsmażam na oliwie do zeszklenia. Kiedy cebulka będzie już szklista dodaję starkowane marchewki, korzeń pietruszki i kawałek selerka i duszę jakieś pół godzinki. Następnie biorę garnek i wrzucam odcedzone mięsko i warzywa. Zalewam wodą. Wody tak połowa tego co nam powstało J I na małym ogniu to sobie bulgocze. Po jakiś 20 min dodaję 3 ziarenka pieprzy i liść laurowy, oraz kilka łyżek przecieru. I całość duszę około 30 do 45 min. Trzeba pamiętać żeby cały czas mieszać bo się lubi przypalać.
Kiedy zawartość garnka nabierze jednolitego aromatu i zrobi się gęste to garnek ściągam z ognia.
Teraz przyrządzam sos. Najpierw szklę 3 cebulki pokrojone w piórka na oliwie, kiedy cebula jest już miękka dodaję do niej przecier pomidorowy, trochę wody, sól pieprz, oregano, sól. Duszę to wszystko do momentu, aż cebula będzie się rozłazić po naciśnięciu jej widelcem. Sos miksuję na jedwabistą masę za pomocą miksera. Sosu powinno być dużo!!! Można również kupić sos pomidorowy, taki zwykły zrobić wg przepisu na opakowaniu i następnie dodać ze 3 – 4 łyżki przecieru pomidorowego i rozrobić dodatkowo wodą. Wtedy sosu z torebki będzie ok. 500 ml.
Naczynie do zapiekania smaruję dokładnie masłem. Na dno wylewam kilka łyżek sosu, na który układam kawałki lazanii – staram się dokładnie wyłożyć dno. Lazanii oczywiście prosto z pudełka, surowej i łamliwej. Na lazanię nakładam trochę mięsa – nie rozkładam go zbyt dokładnie. Na mięso ląduje starty bądź w plasterkach ser i sos. Następnie znowu lazania, mięso, ser, sos. Wykładam tak dopóki starczy mi naczynia no i składników. Na samą górę TARKUJĘ dużo sera i polewam go resztą sosu.
Teraz lazanię odstawiam na jakieś pół godzinki, żeby wszystko się przeszło J To sprawia, że danie będzie wspaniałe! Po tej pół godzinie wstawiam potrawę do pieca. Zapiekam w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut, ale czas zapiekania zależy od ilości warstw – im więcej tym dłużej pieczemy J
Tak przyrządzona lazania jest doskonała – makaron jest jędrny i ma swój smak!