Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Polecam ciasto "murzynek". Nie jest wprawdzie z czekolady, tylko z kakao, ale to przecież blisko

Przepis:
Składniki:

* 1 margaryna
* pół szklanki mleka lub wody
* mniej niż 2 szklanki cukru
* 4 łyżki kakao
* 4 jaja
* 2 szklanki mąki
* łyżka proszku do pieczenia
* aromat lub przyprawa do pierników

Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.

Przełożyć ciasto do foremki i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Polać polewą czekoladową.



malflu przepis banalny ale dosc prosty i zawsze wychodzi. Oczywiscie nie dorasta do piet umiejetnoscia Kamili.

KUDLACZE

2 szkl mąki
1 szkl. cukru pudru
5 dag. margaryny
0,5 szkl. mleka
2 lyżeczki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Wszystko razem wymieszac na jednolitą masę i włozyć do piekarnika na okolo 30 min na 150 lub 180 stopni. Ciasto troszkę może sie przypiec i napewno nie urośnie.Moja ciocia mówiła mi,że to normalne bo nie ma na czym urosnąc. Więc jej wierze. Jak ciasto sie upiecze to poczekac aż wystygnie i wtedy pokroić ciasto na równe kwadraciki. Następnie zrobic czekoladową mase tzn:

3/4 szkl. mleka
20 dag margaryny
2 łyżki kakao
1 szkl. curku

Wszystko podgrzać w garnuszku az sie rozpusci i tak z 15 min tzrymac na ogniu. Poznie w miare szybko zeby czekolada nie wystygla i nie zgęstniała maczac kwadraciki w rozgrzanej masie i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ja kupuje albo jedna wieksza paczuszke wiórków albo dwie mniejsze. Pychotka moj maz bardzo je lubi. A i Zuzia moze pomagac w robieniu ciasteczek przy ktorych jest mnóstwo zabawy.



Ciasto:

2 jajka
1 szk. mleka
1 szk.cukru
2 szk.mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
3/4 szk.oleju

Składniki razem zmiksowac i wylac na blache ciasto jest rzadkie


Masa serowa:

50-60 dag twarogu (powinien być bardziej mokry niż suchy)
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szk. cukru
Wg uznania można dodać rodzynki

Twaróg zmielic lub przepuscic przez prase do ziemniaków-jest to szybszy sposób dodać pozostałe składniki i wymieszać, masa powinna być raczej rzadka, tak żeby się lała z łyżki, w zależności od wilgotności twarogu, jak jest za bardzo suchy mozna dodac jeszcze jedno jajko lub trochę mleka.
Tak przygotowaną masę łyżką w postaci kleksów wykładać na ciasto.
Całość piec z temp.180 stopni przez około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto można zygzakami polać np.gotową czekoladą, wg uznania.
I jeszcze jedna uwaga: w przepisie podaje w cieście i masie serowej po 1 szk.cukru, osobiście zmniejszam jego ilość do 3/4 szk., wydaje mi się wtedy w sam raz słodkie, ale to kwestia gustu.

Przepis nie jest mojego autorstwa ale uznałam że muszę sie nim z Wami podzielic poniewaz ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu.




Olcieek czym połączyłaś te okruszki w kuleczki bo mnie też zostało ich sporo?

mocnym kakao na wodzie. stopniowo żeby nie przesadzić. do środka namoczone w rumie rodzynki i orzechy włoskie


a co byloby lepsze w smaku, to ciasto z przepisu czy biszkopt czekoladowy?? boje sie ze to ciasto mi nie wyjdzie i dlatego zastanawiam sie nad biszkoptem

zdecydowanie to ciasto. biszkopt jest za delikatny. Z 1,5 porcji już drugi raz robiłam i wg przepisu na WŻ, tzn. topię margarynę, mleko, cukier i kakao, potem do ostudzonego żółtka - to merdam. Do tego mąka z proszkiem. A osobno ubijam białka i na końcu dodaję. Suuuperancko rośnie. i ma fajną skorupkę lśniącą.


A tak w ogóle dzisiaj znowu zrobiłam kopca !
Pyyycha !



zrobilam wczoraj z ciekawosci.sa naprawde smakowite chociaz wyczuwa się w niektorych delikatny posmak mąki(spozylam sztuk 3 i ten smak wyczulam tylko w 1).
chociaz ten smak bardziej był podobny do mleka w proszku i gdybym sama tego nie robila pewnie bym pomyslała ze kulki robione sa własnie z mleka w proszku.
zamiast kakao dalam tabliczke gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej.>>ciasto<,jest bardzo plastyczne ,nie rozpada się i bardzo wdziecznie sie fromuje.
na pewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz.



Nie wiem skad mam ten przepis (jesli z tego forum to zrobcie z moim porzadek)kopiuje je w calosci tak jak mam . Te Muffiny sa rewelka.
Ostatnio zrobilam je z Nutella bo tylko to mialam, a moi goscie wniebowzieci.
No i roboty wogole przy tym nie ma

Muffinki
2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia (czubate)
3/4 szklanki cukru (jezeli maja byc na slodko)-ja dalam tylko pol szkl.cukru
pol plaskiej lyzeczki soli (jak na slono, to wiecej)
wymieszac
Dodac 2 jajka, szklanke mleka, 100g stopionego masla (margaryny) i wklad wlasciwy (czyli to z czym je robisz: jablka z cynamonem, dowolne mrozone owoce, czekolada w kawalkach
bakalie, lub cebule podsmazona, szynke, der zolty w kosteczke, oliwki itd...co ci sie zywnie podoba)
wszystko szybciutko wymieszac (im szybciej tym lepiej)
Powkladac do natluszczonych foremek lub filizanek lub foremek do babeczek do 3/4 wysokosci i piec w 210 stopniach 15-30 minut az beda rumiane.

Jezeli robi sie je z mroznonymi owocami, NIE nalezy ich przedtem rozmrazac.

A tak wyszly moje



Przepis mój , nazwa wymyślona przez Johasię. Daleki krewny likieru Bailey's

liczba porcji: ok. 500ml likieru

puszka slodzonego mleka skondensowanego,
1/4 litra wódki,
ewentualnie laska wanilii lub rozpuszczalna czekolada w proszku lub troche rozpuszczonej w odrobinie wody kawy rozpuszczalnej

Puszkę mleka wstawiamy do garnka z wodą (woda musi całkowicie zakrywać puszkę) i gotujemy przez okolo 1,5 godziny. Następnie wyciągamy, czekamy ,aż ostygnie i otwieramy puszkę. Do miksera wlewamy powstały "kajmak" oraz wódkę i miksujemy. Jeśli ktoś lubi może dodać czekoladę w proszku, rozpuszczoną neskę, ekstrakt waniliowy lub laskę wanilii ( rozkroić wzdłuż i włożyć do butelki , w której będziemy przechowywać alkohol). Najlepiej przechowywać w lodówce.

dodatkowe informacje
Ja zwykle gotuję puszkę mleka w szybkowarze, wówczas trwa to niecałe 30minut. Otwierać puszkę mozna dopiero po całkowitym ostygnięciu, żeby się nie poparzyć (można wstawić ją do zimnej wody, szybciej stygnie). Likier jest pyszny do kawy lub z kostką lodu.



Wiesiu do usług. Oto przepis na pischinger wg. Oskara Pischingera

5-6 wafli, 100g. gorzkiej czekolady, 150g masła, 100g cukru, 2 żółtka, 100g orzechów laskowych bądź włoskich
Polewa: 100g czekolady, 50g masła

Masło ucieramy na pianę, dodajey utarte z cukrem żółtka, startą czekoladę i posiekane orzechy. Masą tą smarujemy wafle, po czym kładziemy jeden wafel na drugim. Całość przyciskamy deseczką, obciążamy (np. wiadrem z wodą) i zostawiamy w chłodzie.
Czekoladę wkładamy do naczynia, skrapiamy wodą, dodajemy masło i rozgrzewamy na parze, rozcierając na gładką masę. Polewę wylewamy na torcik i rozsmarowujemy nożem maczanym w gorącej wodzie.


Inne formy w tym mleko w proszku to nie pischingier tylko wariacje na temat, niestety w sklepach są same podróbki. Tak jak jest jedno Tiramisu tak jeden pischingier.

A kajmak w Krakowie też występuje i u nas to taka masa z mleka skondensowanego bardzo słodka np. do mazurka.

Basia




Nie jestem pewna, czy ten "placek z kawałkami jabłek", co to Misiu Villowy chcial, to nie ode mnie, ale na pewno Kww chciała, więc zamieszczam  

Tobatka wielkie dzięki, zrobię w sobotę

Jacobina dzięki za przepis na Blok czekoladowy, często robiłyśmy z Halincią, jak słodycze były na kartki, chociaż zdobycie mleka w proszku (niebieskie opakowanie foliowe) też graniczyło z cudem.
Ostatnio poszukiwałam przepisu, ale znikł z domowego archiwum, a teraz dzięki Tobie go mam

Jeszcze poprosze przepis na sałatkę z koperkiem (chyba z kapusty, ale nie jestem pewna), była pyszna, Wyrzyk potwierdza i domaga się przepisu.

Pozdrawiam
kww



[size=18]Aurelko i Pawełku forumowa ciotka Myssia i jej synek Kacperek życzą Wam dużo, dużo zdrówka !!!!

[size=18][size=12]Niki kochana mam przepis!!!!!!!!!!!!!! Udało się!!!!!!!!!!!!! Kurcze, mam nadzieję, że spojrzysz tu przed sobotą. Wierz mi, to ciasto to rewelacja!!!!

Królewiec
Biszkopt
6 jajek
&frac12; szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto kruche
2 szklanki mąki
&frac12; szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
15 dag margaryny
1 jajko
zagnieść, podzielić na 2 części, rozwałkować na papierze, upiec w temp. 180-200 przez ok. 20-30 min.

Krem
&frac12; l mleka
&frac12; szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
1 kostka margaryny Kasi

z mleka, cukru, mąki ugotować budyń, gorący roztrzepać z margaryną, gorącym kremem przełożyć placki w środku
biszkopt (ma być na górze) polać roztopioną czekoladą – w smugi (jak gładko to się źle kroi)

Przepisałam i Wam podaję tak jak dostałam.
Buziaczki i uciekam do marudnego Syneczka



1 kostka masła
2 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 torebka mleka w proszku
pół szklanki kakao



masło nalezy rozpuscić w rondelku i dodac do niego wszystkie składniki na konic jak wystygnie to dodajemy mleko w proszku


łatwe a jakie dobre



Ja dziś będę piekła murzynka, przepis prosty i wychodzi pyszny, puszysty i czekoladowy.
Jak mi się uda to wieczorem wstawię zdjęcia. A oto przepis:
1 kostka masła lub margaryny
1/3 szkl. mleka
3 łyżki kakao (najlepsze jest deco moreno, wtedy taki ciemny wyjdzie)
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
4 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia

Masło lub margarynę, mleko, cukier i kakao włożyć do garnka, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia, aż powstanie jednolita masa. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka wymieszać, następnie dodać mąkę z proszkiem też wymieszać, a na koniec ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać, przelać do formy. Piec około 40-45 minut w 200 stopniach.

Na koniec polać polewą czekoladową, ja zawsze robię sama, ale przepisu wam nie dam bo ja robię na oko

Przepis stary jak świat odkąd pamiętam mama robiła tego murzynka, ja go zawsze piekę w formie po prodiżu, pyszny jest




Wolałbym coś prostego do przyrządzenia zrobić, chodzi mi oto że jak to przyrządze to żeby to było jadalne, jak już napisałem marny ze mnie kucharz.

Co do posta Elle, chodzi mi o romantyczną kolację, dajcie mi tu jeszcze jakieś pomysły na jedzenie i jak to ma wszystko wyglądać


Wiec przygotuj spaghetti bardzo proste w przyzadzenie a jakie pyszne
na deser mozesz przygotowac gofry oblane czekolada, czekolade taka do rozpuszczenia mozesz kupic wszedzie. Oczywiscie do spaghetti BIAŁE Wino pelecał bym Ci TOKAJI SZAMORODNI jes to wino z wyzszej połki ale cena trzyma sie w granicach rozsadku . Moisz zaszalec przecierz to romantyczna kolacja pokaz sie z jak najlepszej strony. Pamietaj o odpowiednim klimacie w pokoju. Intencja nalezy do ciebie niczego nie bede ci narzucał:P

przepis na gofry ;

no to tak 1/2 L mleka i 1/2 litra wody
lyzeczka proszku do pieczenia
ze 3 lyzki cukru
1 jajko
i maka
teraz w zaleznosci ile maki wsypiesz takie bedziesz miał geste, mieszasz mikserem i dodajesz maki, jak ci za geste wyjdzie to dolej troche wody. A jak zrobisz z samego mleka np tez ci dobre wyjda.
LOGIKA



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)