Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

ego_centryk napisała:

> Dziennikarze w rozumieniu tej ustawy. A w jej rozumieniu dziennikarzem był
> każdy, kto kiedykolwiek gdziekolwiek coś opublikował. Wysłałaś list do
rubryki
> towarzyskiej i redakcja go wydrukowała? Podlegasz lustracji. Napisałaś
artykuł
> do gazetki szkolnej lub parafialnej? Podlegasz lustracji. Wysłałaś przepis na
> ciasto z truskawkami? Podlegasz lustracji. Kumasz?

Tak to było zapisane. Ale wiesniaczka (nomen omen) chyba nic nie kuma,
jeśli jest nie po jej myśli.



ciekawe jaka jest definicja linka ? :) to przeciec link po angielski a wszyscy
mowia "czy moglbys mi szanowny kolego podac linka do tej cudownej strony z
przpisem na ciasto z truskawkami? chcialbym zrobic niespodzianke mojej kochanej
Zobie i upiec jej ciasto z truskawkami wedlug przepisu z linka"



Jak robicie krem z maślanki do ciasta z truskawkam
Robiłam dzisiaj biszkopt z truskawkami i miałam w przepisie krem z maślanki z
dodatkiem żelatyny i galaretki .W smaku jest bardzo dobry tylko za mało
sztywny,nie tak jak bita śmietana.Dodałam 2 razy więcej żelatyny niż w
przepisie.



ciasto z truskawkami z masą z masła... szukam..
Szukam przepisu na ciasto z truskawkami, ale nie takie jak tutaj są
przedstawione te na oleju, czy sam biszkopt... Takie z masą z masła, którą
się rozprowadza na upieczonym biszkopcie a potem truskawki i galaretki...
Przede wszystkim zalezy mi na tej masie.. jak ją zrobić? Kiedyś pamiętam, że
robiłam z różnych przepisów, ale często wychodziło zbyt wodniste i całe
ciasto się wylewało po prostu... :(
Może znacie taki przepis??



Często piekę ciasto kruche z owocami własnie wg. przepisu na pleśniaka, nie
dodając jedynie kakao. Spód lekko podpiekam, wykładam owoce, na nie ścieram 1/3
ciasta, piana z białek z cukrem i tarkuje reszte ciasta. Co prawda robiłam je z
rabarbarem, truskawkami, śliwkami a nie z malinami, ale mysle ze w tej wersji
równiez powinno wyjsc.



Ostatnio robiłam, dobre ciasto -Józefinkę-Przepis na małą tortownicę:

Składniki
1 litr mleka 3,2 ( mleko świeże w foli lub butelce, nie w kartonie)
2 małe śmietany kwaśne 18%
4 jajka
margaryna palma.
kakao
galaretka
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
truskawki lub inne owoce.
herbatniki
trochę mleka do namoczenia herbatników.

Wykonanie:
Zółtka oddzielić od białek, rozbełtać żółtka. Dodać mleko i śmietany. Wymieszać i zagotować. Gotować ok 10 min. W trakcie gotowania będzie oważać się twaróg. Odcedzić na sicie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia twarogu. Białka ubić. Pod koniec ubijania
dodać cukier i miksować dodając raz margarynę,a raz twaróg, tak aby powstała jednolita puszysta masa. Podzielić na pół i do jednej części dodać trochę kakao. Układać w tortownicy: Herbatniki ( można je kruszyć aby dopasować do kształtu tortownicy) oczywiście namoczone przez moment w mleku,następnie warstwa masy np białej, potem ,pokrojone w plastry truskawki , następna warstwa (już cienka )masy,znów warstwa namoczonych herbatników, warstwa masy drugiego koloru, truskawki i to wszystko zalane galaretką.

Bardzo dobre ciasto ładnie wyglądające. Ciasto przechowywać w lodówce.Dodam że ja dno tortownicy wyłożyłam wyciętym w kółko papierem do pieczenia, gdyż nie lubię metalicznego posmaku jakim ciasto przechodzi od tortownicy.
SMACZNEGO!!!



napisze przepis bo ze skana nic nie widać:
22 dkg mąki
12 dkg cukru
1 jajko
2 łyżeczka cynamonu
10 dkg masła
masa:
500 ml śmietany 36%
5 dkg cukru pudru
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
dekoracja: świeże owoce, np. truskawki oraz kakao lub czekolada w proszku
przyprawione cynamonem
Utrzyj masło z cukrem na jednolitą puszystą masę.Wbij jajko, ucieraj dalej, aż
powstanie gładki krem. Po łyżce wsypuj mąkę wymieszaną z cynamonem, mieszając
łyżką lub mikserem ustawionym na najniższe obroty. Na pergaminie narysuj 8
krążków o średnicy 20 cm. każdy wypełnij ciastem, równo je rozsmarowując. Piecz
na złoty kolor w temp.180. Zrób masę: ubij śmietanę z cukrem pudrem, wymieszaj z
imbirem. masą przełóż krążki ciasta, leciutko dociśnij. Wierzch także posmaruj
masą, posyp kakao lub czekoladą i udekoruj truskawkami (przepis: Konrad
Wesołowski z restauracji Smaki Warszawy)



Google zna wszystkie przepisy. Wstawiasz "ciasto z truskawkami 1/2 szkalnki
oleju" i masz przepis / jeden z wielu zreszta /:
www.przepisy-kuchenne.info/ciasta/biszkopt-z-owocami-i-olejem.php#more-
1268



Truskawkowa wyspa
W dzisiejszym dodatku do GW w Trójmieście jest ciekawy przepis (moim zdaniem).
W sezonie truskawkowym wart wypróbowania.A może w innych miastach też się
ukazał? Autorką jest Agnieszka Grochowską.
Należy upiec biszkopt i gdy wystygnie,przekroić poziomo na pół.Dużą okrągłą
miskę wykładamy biszkoptem.Zboku ciasta można wyciąć trójkąt-pozwoli to bez
zakładek dopasować warstwę biszkoptu do wnętrza miski.Do naczynia wyłożonego
ciastem wlewamy słodką śmietankę zmiksowaną z truskawkami,cukrem,cukrem
waniliowym i rozpuszczoną żelatyną.(ilość zelatyny musi odpowiadać
objętości).Do masy dodajemy kilka dojrzałych pokrojonych truskawek.Deser
szczelnie przykrywamy pozostałymi kawałkami biszkoptu i schładzamy w
lodówce.Gdy galaretka stężeje wyspę wyjmujemy z miski,jej powierzchnię
zostawiamy w stanie surowym lub dekorujemy.



Skoro mój wątek powrócił dodam z ostatniej chwili (ostatni weekend), że
zrobiłam owoce z kruszonką wg Olivera. Jest to rzecz super, bo rzeczywiście
prosta i bardzo smaczna. Ja nie lubię kremów i słodyczy, a uwielbiam różne
wersje owoców, w tym i w ciastach. To jest interes na dużo owoców i trochę
ciasta. Jeśli ktoś lubi np. szarlotkę z dużą ilością jabłek to dobrze tu trafi:
1/2 kg owoców (bez szypułek, pestek itd) umytych,
3 łyżki cukru,
włożyć owoce do naczynia do zapiekania i posypać cukrem, ptrząsnąć lekko,
posypać po wierzchu kruszonką i znowu potrząsnąć lekko, piec w temp. ok.200
stopni przez ok. 30-35 min.
A kruszonka to:
1/4 kg mąki plus 12 dkg masła plus 9 dkg cukru - wszystko do malaksera
(miksera) zamieszać aż będzie to miało wygląd okruchów chleba i gotowe.
Owoce mogą być różne sezonowe. Ja dałam truskawki, trzy pędy rabarbaru (w
plasterkach) i.....jednego banana (w plasterkach).
Mam już wizję z czarnymi jagodami i truskawkami, że nie wspomnę o jabłkach, do
których można dodawać kupę innych rzeczy w następnych miesiącach.
Na to można dać przed podaniem bitą śmietanę lub nawet lody - jeśli ktoś lubi
desery naprawdę słodkie i kaloryczne. Część mąki Jamie proponuje zastąpić
orzechami dla odmiany.
Jest to przepis-inspiracja, który pozwala na ekstra-szaleństwa owocowe.



Stary, wypróbowany (przeze mnie, moją mamę, jej mamę...) przepis domowy:
1 szkl cukru
5 jaj
18 dag mąki pszennej (w szklance jest 16dag)
18 dag mąki ziemniaczanej (w szklance jest 18)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 masło roślinne
śliwki- wyjęta pestka i przekrojone na pół (najlepiej węgierki)
Utrzeć cukier z masłem roślinnym, dodać żółtka i dalej ucierać. Ubić pianę z
białek, dodać do utartej masy, na to mąki z proszkiem. wymieszac delikatnie.
Wyłożyć na posmarowana masłem+bułka formę i na tym cisno koło siebie ułożyc
śliwki. Ok. 45 min. w ok. 180 stopniach. Po wyjęciu i przestudzeniu posypać c.
pudrem

z tego samego przepisu robi się też ciasto z truskawkami.
Zawsze wychodzi pyszne!



sorry -coś mi się miesza w necie:( Spróbuję jeszcze raz napisać przepis, bo
tamten gdzie zniknął w wirtualnej przestrzeni?
375 g miałkiego cukru
125 g mąki
12 białek o temp. pokojowej
1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (proszek do pieczenia?)
4 krople esencji waniliowej
2 krople aromatu migdałowego
przesiać 125 g miałkiego cukru i mąkę. w oddzielnym naczyniu ubić białka na
sztywną pianę. Dodać szczyptę soli. łyżkę wody, winian potasu, aromaty i
stopniowo pozostały cukier.Ubijać aż powstanie masa bezowa. Dodać mąkę z
cukrem - wymieszać. Przełożyć do formy(babkowej). piec 50 min. w temp. 180*C.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub bitą śmietaną+truskawki.Albo bitą
smietaną czekoladową.



Drożdzówka dla lenia
Znalazłam super prosty przepis na ciasto drożdżowe. Upiekłam i było
pyyyszne, nawet teściowej zaimponowałam, a ona piecze rewelacyjne
ciasta. Oto przepis:
Skladniki:
4 dag drożdży
3/4 szkl cukru
3 całe jajka
szczypta soli
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
Drożdże pokruszyc do miski, dodac pozostałe skladniki. Nie mieszać.
Odstawić na kilka
godzin, np na noc (minimum to 4 godziny). Po tym czasie dodać 1/2 kg
mąki pszennej i
wymieszać łyżką w miarę dokładnie (ciasto ma bardzo luźną
konsystencję, spokojnie się
je miesza łyżką). Wyłozyc na blachę (wysmarowaną masłem i wysypaną
mąką lub bułką
tartą), wstawic do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 170
stopni, z
termoobiegiem. Piec ok. 1 godzinę.
Na wierzchu ciasta mozna ułozyc dowolne owoce (u mnie kawałki
brzoskwiń i truskawki).
Można to nastepnie posypac kruszonką, jak ja (zrobioną z ok. 10 dag
mąki, 5 dag masla,
2 łyżek cukru i opakowania cukru waniliowego). Albo zamiast owoców
mozna do ciasta
domieszać rodzynki czy skórkę pomarańczową. Generalnie ciasto jest
wdzięcznym
materialem do komponowania z róznymi owocami i innymi dodatkami. I
jest wyjątkowo
nieklopotliwe w wykonaniu, za to bardzo bardzo dobre, jak każda
drożdżówka
(oczywiście to nie jest wykwintne ciasto drożdżowe - jest bardziej
wilgotne i ma większe
hmmm pory w cieście, niż tradycyjnie wyrabiana drożdzówka z mnóstwa
żółtek, masła
itd)



jeśli chodzi o pieczenie ciast, to raczej ignorantką jestem. W
zasadzie to robię albo gnieciucha (o przepis nie pytajcie bo
wszystko na oko daję) albo drożdżówkę. Tak, dobrze widzicie.
Drożdżówka jest pyszna i szybko się robi i co najważniejsze zawsze
się udaje.
Przepis:
4-5 jaj całych wrzucamy do miski
dodajemy pokruszone drożdże (całą kostkę)
szklanka cukru
cukier waniliowy
dwie szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju.
Nie mieszamy, czekamy około 3 godziny. Aha - olewamy przeciągi i
inne takie, nie ma to żadnego znaczenia
Po 3 godzinach widelcem mieszamy całość na w miarę jednolitą masę,
wylewamy na blachę. Robimy kruszonkę: pół szklanki mąki, pół
szklanki cukru, pół kostki masła - mieszamy paluchami na kluchy i
wyrzucamy na ciasto. Pieczemy około 35-45 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Smacznego. Aaaaa i w sezonie można dodać: rabarbar, wiśnie,
truskawki, brzoskwinie. Co tam chcecie.



Kuzynka zapłaciła za tort i ciasto 200zł. Ilość była dobra - nie zostało dużo.
Zastrzegła, że nie chce ciast z kremem na surowych jajach - żeby się ludzie nie
zatruli.
A ja proponuję biszkopt przełożyć bitą śmietaną (z odrobiną żelatyny dla
utrwalenia i cukrem waniliowym) na biszkopt galaretka truskawkowa z truskawkami
z mrożonki - akurat pogoda jest na zimne ciasto.
Drugie ciasto:
Pieczesz murzynka (musi być dobre szlachetne kakao!!!), gotujesz mleko
skondensowane w puszce na karmel (technikę dziewczyny podały), kupujesz dżem
ananasowy niskosłodzony. Ciasto przekroić na pół, posmarować dżemem, polać
karmelem, złożyć, na ciasto dajesz bitą śmietanę z 0,5 litra łowicza 36%, cukru
waniliowego (ja zawsze daję do bitej śmietany rozmoczone płatki żelatyny).
Gotowe ciasto posypać tartą gorzką czekoladą. Wychodzi duża blaszka ciasta.
Przepis na ciasto murzynkowe np tu:
www.smaczny.pl/przepis,murzynek_palce_lizac
tylko należy upiec na blaszce prostokątnej i piecze się troszkę szybciej.



Ja mam! Ja mam!
Każde urodziny swoich dzieci nim załatwiam. Oraz męża - bo uwielbiają go wszyscy
moi faceci (ten "torcik" uwielbiają...męża zresztą też

TORCIK Z SERKÓW HOMO

składniki w zależności od wielkości blaszki (podaję na małą)

15 dag okrągłych biszkoptów
6 serków homogenizowanych
3 galaretki
owoce (np. 3/4 kg truskawek
albo 2-3 banany i 2 mandarynki)

Przygotować galaretki o 3 różnych gęstościach:
1) do jednej dodać trochę mniej wody niż wynika z przepisu (będzie do polania
góry ciasta),
2) do drugiej dodać normalną ilość wody (będzie do maczania biszkoptów),
3) do trzeciej dodać ilość minimalną - tyle tylko, żeby proszek galaretkowy się
rozpuścił (to będzie zagęszczacz do serków homo). Wystudzony "zagęszczacz"
mieszamy z serkami i wkładamy do lodówki, żeby masa się zagęściła. W wystudzonej
najrzadszej galaretce moczymy biszkopty i układamy denną warstwę z nasączonych
ciasteczek. Dajemy na to warstwę już zagęszczonej masy serkowej, na to warstwę
poplasterkowanych truskawek lub bananów, na to znowu warstwę nasączonych
biszkoptów, i znowu masa serkową. Dekorujemy truskawkami lub bananami i
mandarynkami i wsadzamy do zamrażarki, żeby trochę zastygło. Potem polewamy
galaretką i wkładamy do lodówki, aż się porządnie oziębi.




Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)