Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Jako główne danie, deser lub po prostu przekąska między posiłkami i pyszne gofry, placki, racuchy i naleśniki i dania na słodko lub pikantnie z owocami, serem, warzywami. Dania mączne lubimy wszyscy, łatwo je przyrządzić i nadają się na różne okazje. Z takimi przepisami sukces gwarantowany!
Torrent zawiera takie smakołyki jak:
1.Przepisy mączne (Babki,Masy i kremy,Drożdżówki)
2.Pączki, hrusty, racuchy
3.Naleśniki (pod różną postacią)
4.Ciasteczka
http://rapidshare.com/files/33682130/nalesniki.rar
zawsze kupowalam gotowe torty, ciastka chcialabym sprobowac cos upiec sama tylko zeby nie zajmowalo to duzo czasu co mi doradzicie ?
Po pierwsze zacznij od jakiegoś łatwego przepisu. Nic skomplikowanego, cos co zawiera w sobie mało skladników. Pieczenie zazwyczaj jest czasochłonne, ale co nie znaczy, ze trudne.
Na początek spróbuj przepisu na pączki- oponki.
2 kostki sera białego półtłustego (400 gram)
3 jajka
1 małą łyżeczkę sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe cukru
mąki ile sie wgniecie oraz cukier puder do posypania
Ser rozgnieść, wbić jajka, dodać sodę, cukier, oraz dodawać tyle mąki aż nie bedzie klejąca. Zazwyczaj jest to 30dag.
Gotowe ciasto razwałkować, wyciąć szklanką kółka a w nich małe dziurki np używając naparstka. Rzucać oponki na głeboki, dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż sie zarumienią.
Przepis jest naprawdę łatwy, a pączki przepyszne. UWAGA! Pączki na dobrze rozgrzanym tłuszczu szybko sie robią wiec trzeba ich cały czas pilnować oraz przewracać na grugą stronę. Na koniec położyć na pergaminie i posypać cukrem pudrem. Polecam
Składniki:
- ĂË kg sera białego
- ĂË kg mąki
- 2 całe jaja
- ĂË szkl. Śmietany
- ĂË szkl. Cukru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka sody
- 1 kg smalcu do smażenia
Wykonianie:
Wszystkie składniki razem zagnieść, wyciąć jakieś wzorki, np. kółeczka z kieliszka czy szklanki, smażyć na złoty kolor.
Jest to przepis tak łatwy, że każdemu by się udało zrobić te ciasteczka 
" />Dziś coś dla ciała... oczywiście chomika ;-) Na łamach vortalu ukazały się kolejne przepisy w kuchni chomika. Tym razem dwa przepisy na pyszne smakołyki dla naszego pupila - ciasteczka. Łatwe w zrobieniu, a zarazem smaczne. Z pewnością wasze chomiki to docenią. A więc zapraszamy do lektury przepisów i sporządzenia tych smakołyków. Na opinie czekamy na forum...
Zapraszamy do kuchni;)
Szybkie, łatwe, pyszne, skuteczne W dodatku bardzo dekoracyjne. Spokrewnione z mugolskim ciastem z mikrofalówki, ale wystarczy do nich poczciwy piekarnik.
Bierzemy miskę, wsypujemy, wkładamy i wlewamy do niej:
50 g mąki
25 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru (przepis oryginalny mówi o 70 g cukru pudru, ja wolę mniej i brązowego)
50 g miękkiego masła (wyjętego z lodówki nieco wcześniej)
1 rozkłócone jajko
1 łyżeczkę likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy (ale sok z cytryny lub nic też się nada).
Następnie chwytamy za łyżkę i jej wypukłą stroną zagniatamy składniki na klejącą się, brązową masę. Wkładamy miskę do lodówki lub zamrażalnika, aż ciasto dobrze się schłodzi (uwaga na niebezpieczeństwo zamrożenia na kość!).
Włączamy piekarnik na 200 stopni C. Na talerzyk wysypujemy sporo cukru pudru, lepimy ze schłodzonego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i solidnie obtaczamy w cukrze. Polecam formowanie przez toczenie kulek po talerzu (mimo schłodzenia ciasto nadal nieco się klei). Wyjdzie 12-16 kulek. Układamy na wyłożonej papierem blaszce w sporych odstępach (rosną!) i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Jemy i dziwimy się, że już nie ma...
Drogie Panie,
Czy któraś z Was zna przepis na dobrą polewę do murzynka?
Wiem, że można kupić gotowe, ale w małej torebce polewy jest jak na lekarstwo. Po prostu za mało.
Pomyślałam, żeby rozpuscić czekoladę. Tylko czekolada jest trochę za słodka i ciasto może być nie do przełknięcia z tą słodycza.
Pozdrawiam - Kasia
Zastanawiam się co robicie gdy zapraszacie koleżanki na miłe popołudnie, wieczór do siebie tzn co przygotowujecie specjalnego do jedzenia? Kupujecie coś gotowego w sklepie czy próbujecie same coś odjazdowego przyrzadzić?
Ja najczesciej robię coś sama tzn domową pizzę ze wszystkim lub zapiekanki full wypas albo piekę ciasto lub jeszcze coś innego?
Jesli macie jakieś łatwe i przede wszystkim coolerskie przepisy to wrzucajcie
Ja podaję swój jeden z moich ulubionych:
KOKOSANKI:
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 jajka
* 2 łyżki smietany
* 3 łyżki kokosu
* 250g kaszki ryżowej błyskawicznej (bezmleczny kleik ryżowy)
* kostka masła
Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, kokos i kaszkę ryżową. Wymieszać dłońmi na gęstą masę. Delikatnie dodać pianę z białek. Palcami formować ciasteczka o nieregularnym kształcie i ukłądać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Piec około 12-15 minut w temp. 165st C w piekarniku z termoobiegiem, bez termoobiegu - 15-20 minut w 180stC.
SMACZNEGO!!!
ja trochę za późno się zorientowałam, ale muszę wykorzystać ten patent na przyszłe święta - w porównywarce jest kilka ciekawych form do ciasteczek - idealnie nadaja się na Wielkanocne okazje
,
a u mnie będzie tradycyjnie...jakiś sernik i coś na dokładkę - raczej bez zbędnej wykwintności niestety zawsze marzę o mazurku, a nigdy jakoś się nie odważyłam za niego zabrać... zna ktoś jakiś łatwy i niezawodny przepis?????
Tak na szybko- to spróbuj podać synkowi może chlebek chrupki ryżowy- prostokątny ( firma Good- Food) lub kukurydziany- popcornowy, okrągły( firma Sonko). Ja kupuję w/w bo są cienkie i łatwo się je chrupie. Robię normalne kanapki z tym co może moja Jula jeść.
Tak było po odstawieniu pszenicy. Jula lubi bardzo jeść no i niestety była ciągle niedojedzona na tym chrupkim chlebku, więc zaczęłam wprowadzać powoli pieczywo bezglutenowe ze skrobią w/w( post wyżej). Na szczęście udało sie, gdyby nie!- to musiałabym piec pieczywo ale nie mówię, że nie spróbuję bo cała rodzina skorzystałaby na tym.
Teraz Jula je 5 posiłków dziennie- chrupkie chlebki dostaje tylko na II- śniadanie lub/ i na podwieczorek. Zamiennie owoc lub in. deser ( oczywiście z jej jadłospisu)
Mam tylko 2 sprawdzone przepisy na ciasteczka (również bez jaj!). Napiszę w dziale " Dziecko z AZS" w przepisach ale wieczorem!
... a może dodatkowo coś uczula synka ...
Pozdrawiam
moni26, daj przepis na te cynamonowe , bo ja uwielbiam takie korzenne ciasteczka
Proszę bardzo
Cynamonowe ciasteczka
Ciasto:
25 dag mąki
1 jajko
10 dag masła
12 dag cukru pudru
1 dag cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
lukier
połówki orzechów włoskich
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i wyrobić ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.
Upieczone ciasteczka ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów włoskich.
Jadzia nie przejmuj się.... wiem że nie jest to łatwe, ale czasami trzeba przymknąć oko na ludzką głupitę bo w przeciwnym razie zwariowalibyśmy.
Kokosanki w piekarniku, ciekawe czy wyjdą? hmmm
Jadzia podrzuć przepisem na te waniliowe może coś dla siebie zrobię
Macie jakiś sprawdzony i miarę łatwy przepis na ciasteczka? Może być z pieczeniem, bo chyba sobie poradzę Bo te co chciałam zrobić, jednak mi się wydały dziwne i teraz szukam szybko jakiegoś innego przepisu
Aro - mama ma tylko przepisy na ciasta ale od siebie np. moge Ci podac mega latwy przepis na wafelki. Kupuje sie wafelki suche takie kwadratowe w platach, kupuje sie mleko skondensowane slodzone. To mleko sie gotuje pare godzin w tej puszce potem sie studzi, otwiera smaruje te wafle tak zeby bylo ze 3, 4 warstwy, przyciska sie czyms zeby sie o wszystko skleilo i gotowe. Sa bardzo smaczne i latwiejszego przepisu chyba nie znam :o)
Jutro z Kamilem bedziemy robili - zapraszamy :o)
Aha - ktos tu juz to kiedys pisal ale dla przypomnienia: z tego mleka skondensowanego ugotowanego mozna tez zrobic dobry likier-krem czy jak to nazwac. Trzeba to mleko zmiksowac z wodka i dodac do tego mocna kawe rozpuszczalna rozpuszczona w filizance wody (proporcje wg uznania w zaleznosci od zapotrzebowania na % w efekcie koncowym). Bardzo dobre. Tez bedziemy jutro robic :o)
Aha no i mam jeszcze przepis na bardzo dobre ciastka i tez bardzo latwe.Robilysmy ostatnio u kolezanki. Daje sie make(2 szklanki), margaryne i serek homogenizowany waniliowy (200g). Z tego zagniata sie ciasto w razie potrzeby podsypujac maka zeby nie bylo za rzadkie. Rozwalkowuje sie to ciasto na cieniutki placek (ok 3mm), wykrawa sie z tego kwadraty ok 8cm x 8cm (z 10x10 wychodzily za duze). W srodek daje sie kawalki jablka (cwiartki pokrojone na jeszcze 3-4 czesci w zaleznosci od wielkosci jablka) i zawija sie z dwoch stron. Ciastka sie wstawia do piekarnika i piecze sie az sie upieka (tak 15-20 minut plus minus). Po upieczeniu wygladaja tak jakby byly nieupieczone, ale taka ich specyfika po prostu (do ciasta nie daje sie cukru ani jajek wiec nie maja szansy miec innego koloru niz bialy - nawet po upieczeniu). No. A potem posypuje sie cukrem pudrem i gotowe. Sa smaczne. A jesli chodzi o ich forme to w pzyplywach weny tworczej robilam jakies wiatraczki, koperty....Generalnie zalozenie jest takie zeby w cienko rozwalkowanym ciescie znalazl sie kawalek jablka i zeby to bylo upieczone i posypane cukrem pudrem (koniecznie przez jakies drobne sitko bo wtedy latwiej sie posypuje). No i smacznego.