Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

" />Daluś, podobno tak ma być do środy... Co prawda z wymienionych przez Ciebie krzewów mam tylko rh, azalie i jedną kalinę, więc nie mogę się cieszyć zapachem bzów i mimo to żal mi bardzo, że poza taras właściwie nie da się nosa wyściubić Postawiłam pod dachem kompozycje z jednorocznych i na tym się skończyła moja dzisiejsza aktywność ogrodowa. Leje potwornie, a chciałam jeszcze rozsypać nawóz do kwitnących...
W tej chwili kwitnie kilkanaście rh, nawet zdjęć nie można zrobić
Uleńko, cieszę się, że z clematisami wszystko w porządku!! Pamiętam o rocznicy Zdjęcie Marysi, które zamieściłaś razem z życzeniami imieninowymi SŁODKIE!!
Niestety, nie poratuję Cię przepisem, bo ciast i tortów nie wypiekam. Czy zabaione nadaje się dla rocznego dziecka???
W sprawie przepisu proponuję napisać do Tess, to chodząca skarbnica wszelakich pyszności!!!
Przepis pożyczony z TEGO forum. Mam nadzieję, że szanowne koleżanki się nie obrażą
Fiołkowy Tort
Ciasto:
200 g mąki pszennej
200 g mąki ziemniaczanej
400 g cukru
6 jaj
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki gorącej wody
Masa:
3 kostki masła
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 jaja
10 dag wiórków kokosowych
jagody
poncz, albo kolorowa wódka
fiołki
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy razem przez sito. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec wlewamy małymi porcjami gorącą wodę. Po utarciu na puch wsypujemy mąkę i mikserem dokładnie mieszamy z masą jajeczną. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą. Pieczemy aż ciasto uzyska ciemnozłoty kolor. Po lekkim ostudzeniu okrawamy brzegi ciasta nożem i wykładamy z blaszki. Zdejmujemy pergamin, odwracamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Wiórki zalewamy 1 szklanką gorącego mleka. Cukier i jaja miksujemy, zalewamy drugą szklanką gorącego mleka i zagotowujemy, często mieszając. Masło ucieramy na pulchną masę, dodając do niej po łyżeczce ostudzoną masę jajeczną. Zostawiamy ok. 1/3 do dekoracji, a resztę ucieramy z masą kokosową i jagodami.
Ostudzony biszkopt kroimy na trzy krążki. Każdy lekko skrapiamy ponczem lub wódką. Przekładamy masą kokosową. Masę do dekoracji miksujemy z sokiem z cytryny. Smarujemy nią boki i wierzch tortu.
Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Szprycą z końcówką w gwiazdki na brzeg tortu nakładamy wianuszek gwiazdek. Z papieru wycinamy kształt skrzydełek. Na papierze śniadaniowym rozsmarowywujemy białą masę i nakładamy wycięty kształt. Okrawamy brzegi i wkładamy do lodówki. Gdy masa zastygnie przekładamy skrzydełka na tort. Skrzydełka można też uformowac bezpośrednio na torcie.
Fiołki myjemy, osuszamy, moczymy w białku, posypujemy cukrem pudrem i osuszamy. Przekładamy na tort.
Idealny na relaks po egzaminach, pikniki itd.
Po prostu przepyszne. Polecam wszystkim! Zresztą, gdy ciasto nie wyjdzie, możemy napawać się tym, jak wygląda (zdjęcia w linku podanym na początku tematu )
" />Pieczesz biszkopt według swojego sprawdzonego przepisu ja robię
taki :
7 jajek 7 łyżek mąki tortowej 7 łyżek mąki ziemniaczanej
1 1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka
z cukrem, następnie dodawać po jednym
żółtku,potem mąkę wymieszaną z
proszkiem i na końcu ocet.
Piec ok.35-40 minut w temp ok. 200 st.
Masa nr 1 ( ta na dole):
0,5 l śmietany kremówki 30% ubijasz na sztywno
do ubitej śmietany dodajesz galaretkę o dowolnym smaku (ja dałam
wiśniową) rozpuszczoną w 0,5 szkl. wody i ostudzoną, delikatnie
mieszasz a i jeszcze dodałam startą czekoladę do tej masy.
Masa nr 2
Krem budyniowy możesz zrobić sama lub kupić gotowy (dobry jest
Delecty) ostudzony budyń zmiksować z kostką miękkiego masła i gotowe.
Biszkopt przekroić na trzy części. Do nasączenia robię poncz z wody
(szklanka) sok wyciśnięty z jednej cytryny i cukier w sumie to nie
wiem ile bo daję tak na smak - ma być słodko -kwaśny. Nasączasz
pierwszy spód na to kładziesz masę śmietanową i wkładasz na około
0,5 godz. do lodówki żeby zastygło. Jak już będzie sztywne
kładziesz drugi placek , nasączasz i przekładasz drugą masą, potem
układasz wiśnie (mogą być z kompotu lub mrożone). na wierzch trzeci
placek ale nasączasz go od spodu czyli tą stronę która będzie przy
wiśniacz. Wszystko dociskasz i wyrównujesz. Acha tą budyniową masę
to około 1/3 musisz zostawić na obsmarowanie góry i boków. Smarujesz
cienko tak aby wyrównać powierzchnie i żeby masa cukrowa miała się
czego trzymać ale żeby się nie rozjeżdżała.
Na górę biała masa cukrowa:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Zelatynę moczyć w wodzie ( ciągle mieszając) aż się rozpuści.
Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na
gazie i dodać
glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby
sie NIE ZAGOTOWAŁ!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać
przesiany cukier puder ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba
dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten moment , kiedy nalezy
przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru .
Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy
lub pomarańczowy (wg. upodoban) .
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą
mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu
Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu
przeniesć na tort posmarowany masą na bazie masła , dopasowac rękami
i obkroić niepotrzebne boki.
1.Masa zrobiona z podanych skladników wystarcza na pokrycie dużego
tortu o średnicy 30 cm. i jeszcze zostanie na ozdoby.
2. Masa jest śnieżnobiała przez co można ją dowolnie barwić ,
najlepiej dobrymi barwnikami w proszku lub w paście.
3. Robi się ją około 5 - 10 minut.
3. Koszt takiej masy wynosi 6 zł.
4. Mase mozna przechwoywac w lodówce ( szczelnie zamkniętą) , przed
nałożeniem na tort wstawić na kilka sekund do mikrofalówki ,
ponownie ugniatac i rozwałkowac.
5. Masa nadaje sie na zrobienie ozdob, które mozna przechowywac
naprawde bardzo długo.
Co WAŻNE - masa cukrowa nie może mieć kontaktu z bitą śmietaną
ponieważ bita śmietana ją rozpuszcza.
Z tej masy można robić wszystkie cuda - tak jak z plasteliny.
Życzę miłej pracy i czekam na zdjęcia z efetem pracy smile
ozdobic można np .tak
http://images39.fotosik.pl/206/9d95e78d97d0decamed.jpg
http://images46.fotosik.pl/209/2244a43cdc8db51dmed.jpg