Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Emm, muszle to tak raczej bez przepisu. Kupujesz największe jakie znajdziesz w sklepie (mają z 5-6 cm długości), obgotowujesz (żeby były lekko twarde, ale nie zgrzytały w zębach) i wkładasz do środka, co tam pasuje
- szpinak w liściach, podduszony z czosnkiem, ew. z serem pleśniowym
- ricotta wymieszana z posiekanym wędzonym łososiem i koperkiem (jezeli lubicie koperek)
- ricotta wymieszana z suszonymi pomidorami z oliwy i ziołami,
- mięso mielone w sosie warzywny (zupełnie jakbyś robiła bolognese)
- tutaj link do nadzienia warzywnego
-... liczba kombinacji jest nieskończona, tylko nie przesadź z ilością, bo zrobi się z tego danie główne

Można zapiec przed podaniem, albo (jeżeli smakowo będzie podchodzić) podać na zimno.

Co do tiramisu, to ja robię je w pucharkach z IKEI, takich jak do lodów i nie ma problemu z podziałem na porcje (inaczej zawsze mi się rozwalało przy krojeniu i przenoszeniu).


Edit - zobacz co znalazłam w temacie conchiglioni link do 22 przepisów




Jeżeli jest przepis, to pewnie radza w nim, żeby dodac marchewkę do sosu bolognese, ale osobiście radze tego nie robić, bo cała potrawa wychodzi jak na mój gust trochę za słodka... ale co kto lubi

Lasagne z marchewką jest dla komunistów.
Lasagne bez marchewki jest fashe.

Potrawa nieco czasochłonna, ale warta poświęcenia.



Co do pesto to masz racje tak to poprostu nazywam:)
Mowiac :"A podając wyżej przepis na spaghetti, podałeś tak naprawdę przepis na sos pomidorowy bolognese.
Spaghetti to makaron, który podaje się z różnymi sosami. "
Przeczysz sama sobie piszesz ze podalem przepis na sos a potem ze spaghetti to makaron z roznymi sosami moze cos zle zrozumialem z Twojej wypowiedzi
No nic nie chce sie tez czepiac tak jak Ty wiec pozdrawiam Cie serdecznie



PiotrusPan, no to faktycznie nie zrozumiałeś, a wydawało mi się, że wyraziłam się jasno i sensownie.
Chodzi mi o to, że NIE napisałeś "Spaghetti bolognese" jako tytuł przepisu, ale użyłeś samego słowa "spaghetti".

A w tym wypadku pod takim tytułem powinien się znaleźć przepis na ciasto i sposób robienia tego makaronu




jedzonko wyszło mniam :) a jak szybko się robi :)
lekko zmodyfikowałam zapiekankę, na warstwę mięska położyłam płaty lasagne i zamiast gotowego sosu zrobiłam wg własnej receptury z dużą ilością rozmarynu i tymianku
uwielbiam te zioła
Cieszę się, że smakowało ;)
Mnie osobiście smakuje fix bolognese z Knorra i dlatego używam gotowca :) Też robiłam tę zapiekankę 2 dni temu, pisząc przepis zrobiłam sobie na nią smaka :D
Pozdrawiam



Zapiekanka mięsno-brokułowa
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
2 fixy do spaghetti bolognese
1 brokuł
1 spora kostka zółtego sera
chleb tostowy
masło, czosnek, przyprawy

Mięso mielone podsmażyć, rozdrobnić, dodać fixy wg przepisu z opakowania (może być 1 fix, ja robię z 2 i smażą trochę dłużej, żeby było gęste). Różyczki brokuła obgotować 5 minut w osolonej wodzie.
Spód i boki naczynia żaroodpornego wyłożyć żółtym serem, na to wylać mięso. NA górze ułożyć ciasno brokuły, przykryć żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok. pół godziny w 180 stopniach.
Podawać z grzankami z masłem czosnkowym.
Danie jest syte, można się najeść niewielką ilością.



Cytat:
Mmm, to może mi zrobisz kiedyś coś dobrego? Mnie i Luruxowi najlepiej, bo wiesz... My to za bardzo gotować nie umiemy, a on jedzie na zupkach chińskich. Chociaż podałam mu przepis na spaghetti i powiedział, że jest pyszna. :d no nie tera mi żeś apatytu narobiła...
se zrobi dziś spaghetti bolognese z serem mmmm mnim



Spaghetti bolognese
  A moze by to miesko ukryc w spaghetti? Ulubione danie Alexa! Ten przepis jest od 7 mca, ale swietny tez dla calej rodziny!
Na oliwie podsmaz cebulke i czosnek, dorzuc starkowana marchew i drobno pokrojony seler naciowy. Nastepnie dorzuc miesko mielone, poczekaj az sie zarumieni. Dorzuc pomidory bez skory (ja wrzucam te z puszki), przecier pomidorowy, zalej bulionem, dus az wszystko miekkie. Dodaj troszke ziol prowansalskich. Oddzielnie ugotuj makaron. I teraz - dla mlodszego dziecka zmiksuj sos z makaronem, dla starszego po prostu uzyj drobnego makaonu, dla doroslych makaronu do spaghetti.
Calosc mozna zamrozic w malych porcjach, po przygotowaniu i ostudzeniu - jak znalazl w Twojej sytuacji. polecamy:-)

P.S.
Jak tego tez nie bedzie chcial - daj znac, postaram sie podrzucic jakies przepisy z soczewica - to tez proteiny, moze polubi.

Alex 28.06.06




  Cytat:

btw. mam pytanie a makaron typu graham lub bezglutenowy z dzialu zdrowa zywnosc mozna czy tez nie??
bo mam ochote na sos proteinowo warzywny z makaronem... a nie sadze ze z maki kukurydzianej mi sie uda...

Wklejam Ci przepis na makaron od jednej z naszych koleżanek z forum.

(pseudo) MAKARON / KLUSKI
składniki jak na placek Dukana

Po wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie.
Użyłam tego dziwactwa na "spaghetti" Bolognese, "kluski" do rosołu, pomidorowej i grzybowej (pokrojone jak łazanki).


I jeszcze link do stronki z przepisami :):):):)

PRZEPISY w diecie DUKANA - Strona 3 - Grupy Wsparcia Dieta.pl



Dot.: PROSTY przepis na SMACZNY obiad :)
  albo spaghetti bolognese

Paczka makaronu
pół kilograma mielonego mięsa
2 puszki pomidorów bez skórki
ser zółty
czosnek, bazylia, oregano itd.

mięso podsmażasz na patelni, dodajesz pomidory i dusisz do miękkości ( ja czasem pomagam pomidorom rozpłaszczając je drewnianą łopatką, albo miksując je w robocie). W między czasie gotujesz makaron. Gdy sos już jest gęsty dodajesz czosnek, oregano, bazylię ogólnie przyprawy do smaku. Polewasz tym makaron i posypujesz serem. Szybkie i smaczne.



Widzę temat zamarł

CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI (w sam raz jak ktoś patrzy na kalorie )

Składniki:
- 2-3 tabliczki gorzkiej czekolady 70% (ja uwielbiam gorzką, jak ktoś nie lubi to można dać jedną tabl. gorzkiej i jedną mlecznej)
- 4 jajka
- 2-3 duże marchewki
- można dodać bakalie jeśli ktoś lubi

Przygotowanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach (żeby powstało coś ala papka). Do marchewki dodać żółtka jajek, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze. Dodać do marchewki, wymieszać. Delikatnie dodawać mieszając ubite na sztywno białka. Do formy wyłożonej papierem wlewamy masę, wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min.

Marchewka spełnia rolę mąki, ciasto jest "mokre", dlatego dłużej nadaje się do spożycia. Ja dodałam do masy cukier waniliowy, który się nie rozpuścił jak należy i było czuć kryształki pod zębami lol.

SOS DO SPAGHETTI

Składniki: (w zależności od ilości porcji, ja robiłam tylko dla siebie)
- mały pomidor
- przecier pomidorowy
- cebula
- czosnek
- świeża bazylia (oczywiście może być też suszona)
- pieprz i sól
- sos do spaghetti Bolognese z paczki (taki w proszku, dużo firm ma taki, ja używam zazwyczaj Winiary)
- mięso mielone z indyka

Przygotowanie:
Pomidora umyć, obrać (najlepiej skórka odchodzi bo sparzeniu), zmiksować z cebulą, czosnkiem i ziołami. Sos do spaghetti w proszku rozrobić jak na opakowaniu dodając trochę więcej wody, zagotować. Gdy sos zgęstnieje dodać zmiksowane pomidory, trochę podgotować, doprawić do smaku.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty: rozrobić łyżeczkę przecieru pomidorowego z ciepłą wodą i wlać do sosu. Jeżeli zbyt rzadki, dodać sam przecier.
Mięso podsmażyć na patelni z cebulą. ugotowany makaron posypać podsmażonym mięsem i polać sosem.

Ja czasem mięso tylko trochę podsmażam a potem wrzucam do sosu, wtedy się rozpada. Można też zrobić wersję bez mięsa, zamiast niego dodać do sosu startą marchewkę, seler czy co kto lubi.



Mam pełno przepisów (m. in. na likier kawowy ), jak chcecie mogę się podzielić



Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej.

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 29 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d'Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą.

Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę.

Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem.


Niektóre popularne potrawy

spaghetti (właśc. pasta)
pizza
lasagne
tortellini
ravioli
risotto
zupa minestrone
polenta
bruschetta
focaccia
piada (piadina)
gnocchi
caponata

Niektóre desery

lody włoskie
panna cotta
tiramisu
panettone
pandoro
cannolo
granita
zabaglione
spremuta

Niektóre sery

parmezan
mozzarella
gorgonzola
mascarpone
ricotta
pecorino
grana padano

Niektóre wina

Marsala
Chianti
Frascati

ŹRÓDŁO: Wikipedia


POLECANE I SPRAWDZONE PRZEPISY:




Bruschetta

Składniki:

4 kromki pszennego chleba lub pszenna bagietka, 2 pomidory, 1 pęczek grubo pokrojonej bazylii, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:


Kromki chleba opiecz w tosterze lub na grillu, bagietkę pokrój ukośnie, podpiecz na grillu, w piekarniku lub na patelni. Pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią i drobno pokrojonym czosnkiem. Posól, przypraw pieprzem, polej oliwą z oliwek. Opieczone kromki chleba natrzyj czosnkiem, na wierzchu ułóż pomidory z bazylią skropione oliwą. Udekoruj listkami bazylii.
Polecam, pychotka!!!

[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)