Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Kochana, nawet nie wiesz jak milo jest cos takiego czytac.. Normalnie az sie wzruszam
Osiagnelas naprawde niesamowicie duzo, sama na pewno to widzisz! Mozesz na mnie liczyc przy kazdym jednym zalamaniu, pomoge jeszcze i ze sto razy jak bedzie trzeba.. ale uwazaj, bo jak bedziesz nieposluszna to po lapskach Osiagniemy swoj cel i bedziemy szczesliwe SZCZUPAKI
Niby tylko forum.. ale jednak to duzo, duzo wiecej!
Ps. A co do zupy, no wiem, ze masz wstret, tej papryki nie dodawaj, bo juz w ogole Ci sie to poglebi Jakis skladnik zamienny, albo cos.. Nawet nie wiem dokladnie jaki jest przepis na ta zupe, ale jesli jest w niej por albo seler to dodam w minimalnych ilosciach, bo inaczej to
Ksenia mam nadzieje że sie nie obrazisz jak dodam parę przepisów
Chiński kociołek
SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL
- 150 g piersi kurczaka
- 400 ml bulionu drobiowego z kostki
- 50 g dymki
- 50 g pieczarek
50 g kiełków sojowych
100 g kapusty pekińskiej
- 1/4 puszki pędów bambusa z puszki -
1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru -
ząbek czosnku
- sos sojowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut. 2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.
Dietetyczna jajecznica:
Składniki na 2 porcje
4 jajka,
4 łyżki mleka,
sól,
szczypiorek
Etapy przygotowania
1. Jaja wlać do miseczki (sprawdzić świeżość), dodać soli i lekko roztrzepać widelcem.
2. Mleko wlać na patelnie, zagotować, wlać roztrzepane jaja i szybko wymieszać z mlekiem, doprowadzić do lekkiego ścięcia jaj.
3. Podawać posypane szczypiorkiem.
Czyli rozumiem, ze to ciasto da się tak sprytnie na blache łyzka połozyć? Zdecydowana większość przepisów mówiła, ze ciasto na blachę ze szprycy kłaść...
dokładnie bo jest to bardzo scisłe ciasto i jakbys robiła to potrzebne byłby CI dwie duze łyżki (takie od zupy) jedną nabierasz, a drugą sciagasz na blache :-)
Acha, tych "kleksów" wg. przepisu powinno byc 16 mi wyszło 14
Ja w sobotę robie nastepną porcje :-D dzieciaki i mąż sie domagają :-D ale najpierw musimy dla ukochanych dziadków i babci upiec piernikowe serca, a potem pobawimy sie w dekorowanie ich :-D
Witajcie kochaniutkie :) przez tydzień nie miałam netu :( a tu takie miłe zaskoczenie :crazyeye: Teraz wstawie swoje przepisy co przez ten czas zrobiłam.
ZUPA OGÓRKOWA – bardzo delikatna
włoszczyzna (bez pora)
ziemniaki
śmietana
łyżka masła
kawałek piersi z indyka lub kurczaka
natka pietruszki
kawałek cebuli
ogórki kwaszone
Aby wszyscy zjedli pietruszkę, selera ścieram na tarce, marchewkę kroję w drobną kostkę. Wkładamy do garnka włoszczyznę, przypieczoną na palniku cebulę i kawałek piersi gotujemy na małym ogniu. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso drobno rozrywamy widelcem lub kroimy wrzucamy ponownie do garnka razem ziemniakami. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy ogórki i jeszcze gotujemy jakieś 10-15 minut. Potem rozrabiamy śmietanę wlewamy do zupy oraz dokładamy łyżkę masła i natkę.
Smacznego J
http://www.yorki.info.pl/dogo/IMG_1786.jpg
Przepis na kotlety z piersi kurczaka (jak zrobię, dokleję zdjęcie)
Pierś przekroić w poprzek na dwa kotlety. Do miseczki wlać łyżkę oliwy, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, trochę ostrej papryki, szczyptę pieprzu i odrobinę wegety. Wymieszać, włożyć mięso i przemieszać łyżką, aby sie obtoczyło z każdej strony w oliwie i wstawić na 2 godziny do lodówki. Piec/smażyć na patelni grillowej.
Paprykowa zupa spalająca tłuszcz:
Czerwoną paprykę i cebulę drobno pokroić. Dusić w zamkniętym garnku na łyżce oliwy przez 5 minut. Od czasu do czasu trzeba garnkiem potrząsnąć, aby sie nie przypaliło.
Ząbek czosnku (albo więcej, jak ktoś lubi) i jedną papryczkę chili pokroić i wrzucić do 1 litra bulionu warzywnego. Dodać trochę przecieru pomidorowego i gotować 10 minut.
Uduszone paprykę z cebulą zmiksować i dodać do bulionu, doprawić solą i pieprzem.
Do zupy można dodać posiekane, gotowane mięso, na przykład z piersi indyka.
2 razy w tygodniu
Masakra dzis 40 km do Gliwic jechalam 2 godziny, szklanka, smaochody w rowach wszedzie korki, mam dosc :evil:
Przepis na oko :)
Piers podwojna pokroilam w kostke opruszylam papryka slodka i podsmazylam na oliwie z maslem.
Pieczarki podsmazylam z pieprzem i vegeta.
Do garnka wrzucilam pokrojona paryke, ze 4 marchewki pokrojone w plasterki bo byly chudziutkie, do tego resztka sosu do pizzy ( pomidory w puszce zmiksowane z czosnkiem bazylia majerankiem) pol sloiczka koncentratu pomidorowego, majeranku, kurczaka pieczarki i zalalam woda zeby wszystko sie utopilo. ugotowalam do miekkosci w szybkowarze od zagotowania jakies 12 minut, potem doprawilam do smaku sosem sojowym pieprzem i troszke zredukowalam bo mialam dosc rzadkie, ale takie moze zostac, dodalam jeszcze smietane.
Na dno miseczki dalam ser lzolty w kostke albo starty, na to zupa. Mozna zagryzac bagietka :) albo jak wyjdzie geste zjesc z ryzem
dzisiaj poswiecimy dyniami przed domem ;) halloween u nas yeah!
wlasnie mamy party w pracy. ciastka w ksztalcie duchow, czarwonic, babki w koty, jablka w czekoladzie, wino...wszyscy poprzebierani. jak zwykle jest elvis presley, diably i parada na east village, ale sobie daruje. wracam szybko do moich babli.
a co mozna zrobic z dyni? zupe mozna ( jest mnostwo roznych przepisow) i pyszne ciasto z dyni tez mozna!! tradycyjnie wszystko to dzisiaj w domu miec bedziemy..i gosci i dzieciaki pukajace po slynne trick or treat :)
jak chcesz to poszukam gdzies w moich przepisach.
pola (maya, adam & nina)

Kuchnia chińska - smaczna kuchnia.
http://images27.fotosik.pl/98/4b1f2100a70d7454.jpg
Kuchnia chińska - smaczna kuchnia.
Chińskie przysmaki
Kuchnia chińska cieszy się u nas coraz większym uznaniem. Dzięki niej poznajemy bardzo wiele różnych potraw o fantastycznym i niepowtarzalnym smaku. Duży wybór produktów i przypraw, dzięki którym możemy przyrządzać potrawy orientalne, umożliwia nam urozmaicenie i wysubtelnienie naszego menu. Świeże produkty i krótki czas przygotowywania stanowią podstawę doskonalej jakości dań.Książka ta daje Państwu możliwość przyrządzenia we własnej kuchni wspaniałego chińskiego" jedzenia. W tym celu niekoniecznie należy korzystać z wymyślnego naczynia zwanego wok - wystarczy patelnia lub odpowiedni, zwykły garnek. Zawarte w tej książce przepisy gwarantują Państwu skomponowanie doskonałych posiłków, gdyż już wielu ludzi takowe wypróbowało. A liczba ich jest imponująca: od przekąsek i zup poprzez potrawy z mięs i ryb do dań z drobiu, sałatek warzywnych oraz pysznych deserów.
Kod: http://rapidshare.com/files/108791156/Kuchnia_Chi__324_ska.rar
Dot.: potrawa z serii :co mam pod ręką i na co mam ochotę ;-)
a mi dzisiaj taka pani podala przepis w sklepie , piersi z kurczaka Zupa cebulowa knora w proszku i smietana 30 % do naczynia kladziemy piesi, potem posypujemy zupka (proszkiem) i na to smietane, potem znowu filety, zupka i smietana wszytsko zapiekamy w piekarniku Jescze nei probowalam ale podobno szybkie i proste :))
a znajoma robi suowke do obiadu z korniszonow, cebuli i cukru, Kroi sie ogorki kiszoen w plasterki, cebule drobno , dodaje cukier i miesza wsyztsko rekami, tak wgniata aby wszystko soba przesiaklo Podobno dobre jutro wyprobuje :)))
Dziewczyny poszukuję przepisów na zupę cukiniową.Może macie jakieś wypróbowane przepisy.
No ale dodatki do zupy to chyba dopiero po 2-3 dniach ...
Stosowałam tą słynną zupkę i naturalną (I-y przepis) i w postaci kapsułek i nic z tego nie wyszło ! Nawet ćwierć kg nie schudłam po tygodniu :cry:
Kochani.Jestem pierwszy raz na tym forum, cho? od pó? roku uwaznie je ?ledz?. Choruje od wielu lat, prawdopodobnie na CU ale nigdy mnie porz?dnie nie zdiagozowano.Obecnie mam od 9 lat remisj?- jedyny objaw to biegunki ale tylko wtedy gdy pope?ni? b??d dietetyczny. st?d moje zainteresowanie przepisami. Wypróbowa?am wiele przepisów; niskot?uszczowych, niskob?onnikowych, bezmlecznych itp. Oto niektóre z nich:
1. Roladki z kurczaka ze szparagami:
Pier? kurczaka umy?, lekko rozklepa?, posoli?, sypn?? szczypt? zió? ( jak kto lubi- prowansalskie, w?oskie, mo?e by? sama siekana zielona pietruszka, bazylia ?wie?a, oregano itp). Zawija? po 1-2 cz??ci szparagów obranych z ?ykowatych w?ókien w roladki, zwi?za? bawe?nian? nici?. do rodelka w?ozy? roladki, podla? chudym roso?kiem z piersi kurczaka lub wod? i uwaga: doda? 2- 3 ?yzki startej na grubej tarce cukinii. Dusi? ok. 45 minut pod przykryciem. Roladki wyj??, ostudzi?, zdj?? ni?. Sos zag??ci? m?k? ewentualnie zaci?gn?? ?ó?tkiem ( wtedy tylko podgrzac, nie gotowa?), dosoli?. Absolutnie dietetyczne! Zamiast szparagów jako nadzienia mozna u?yc chudej szynki, gotowanej marchewki itp.
2. Zupa- baza:
Marchewka, pietruszka, seler, kawa?ek cukinii, li?? sa?aty lodowej + kawa?ek piersi kurczaka gotowa? razem pod przykryciem ok. godziny. Zup? odcedzi?. teraz w zalezno?ci od ohoty mo?emy:
-dodac sok pomidorowy ( najlepszy z Tymbarku) i bazyli? ?wie?? lub
suszon? - mamy niezabielan? pomidorow? ( zabielic ko?na ?y?k? jogurtu).
Moja inowacja to dodanie 2-3 ?y?ek swie?ego soku z marchwi - genialnie "?amie smak'
- doda? 2 ?y?ki posiekanego zielonego koperku i pogotowac 5 minut - mamy koperkow?.
-doda? drobno starte jarzyny , ztórymi zupa sie gotowa?a i ?y?k? siekanej zielonej pietruszki - mamy jarzynow?
- doda? osobno ugotowane, drobno pokrojone ( oczywi?cie po oczyszczeniu z w?ókien) a po ugotowaniu zmiksowane lub przetarte szparagi _ teraz mamy sezon) - mamy szparagow?, któr? mo?na zag??ci? m?k? ziemniaczan? ( 1 ?yzka zmieszana z wod?, wlana do gotuj?cej sie zupy) i zaci?gn?? ?ó?tkiem .
- dla dobrze toleruj?cych broku?y - do gotowania mo?na doda? 4-5 ma?ych ró?yczek broku?ów, potem zmiksowa? je dodac do zupy i mamy broku?ow?
- dodac osobno ugotowany i zmiksowany lub przetarty szpinak, dosmaczy? szczypt? ( na koniec no?a) czosnku granulowanego - mamy szpinakow?.
- jesli lubimy kartoflank? - do gotowania doda? 2-3 pokrojone drobno ziemniaki ( drobno- bo si? rozgotuj? i zag?szcz? zup?)a na koniec szczypt? majeranku, lubczyku suszonego lub innych zió?, jak kto lubi.