Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Brokuły uchodzą za bardzo zdrowe, więc dzisiaj przedstawię przepis na zapiekankę brokułową.
Składniki
1/2 opakowania ugotowanego makaronu (Np. świderki lub muszelki)
brokuł
4 kostki mintaja
3 pomidory
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
szklanka śmietany
1 szklanka wybitych jajek
10 dag żółtego sera
masło
Przygotowanie
Ugotować makaron.
Sparzyć brokuły wrzątkiem na durszlaku.
Umyte pomidory pokroić na cząsteczki.
Rozmrozic kostki mintaja.
Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować dookoła masłem.
Układać w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie warstwami: makaron, brokuły, pomidory i rozmrożoną rybę.
Śmietanę dokładnie wymieszać z wybitymi jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Śmietankowo - jajecznym sosem zalać zapiekankę, z wierzchu posypać ją tartym żółtym serem.
Piec w temperaturze 170 stopni C, przez ok. 1 godzinę.
Życzę smacznego
Mam przepis na zapiekankę mięsno warzywną na I fazę - sprawdzone przez Anik
Z tego wychodzi całe duże naczycie żaroodporne, ok. 6 porcji...
Składniki:
6 jaj
125 ml śmietany 18%
40 dag startego żółtego sera
1 mały seler starty na tarce lub drobno pokrojony
1 pietruszka starta na tarce lub pokrojona
1 duży por
1 papryka czerwona
2 ogórki kiszone
2 pomidor
2 cebule
1 kg piersi z kurczaka lub indyka (ew. pozostałości pieczonego mięsa albo mięso mielone)
natka pietruszki, koperek
sól, pieprz, imbir, bazylia, oregano, curry.
jajka rozbełtać, wlać śmietanę, wsypać starte: selera, pietruszkę, ser żółty, pokrojoną paprykę, cebule, połowę (białą) pora i ogórki kiszone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory oraz pokrojoną zieleninę i przyprawy. Wszystko to dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w grubą kostkę mięso i znowu wymieszać. Ma wyjść gęsta masa. Formę żaroodporną przetrzeć oliwą. Drugą połowę Pora przekroić wzdłuż z jednej strony - aby uzyskać maksymalnie szerokie liście, sparzyć - aby były miękkie i szczelnie wyłożyć nimi formę żaroodporną - tak 2, trzy warstwy. Następnie do formy wlać masę i przykryć też porami (albo ew. posypać pozostałym żółtym serem). Wszystko to zapiekać w temp 180' ok pół godz -jeśli to było dodane mięso z kurczaka a 45 min. jeśli z indyka.
Podawać z zimnymi sosami lub odrobiną śmietany wymieszanej z solą. Albo z surówką.
pyycha..... - można mrozić.
_________________
Zapiekanka - bakłażany z farszem z mozzarelli - Ania
• bakłażan
• mozzarella
• 4 pomidory (ewentualnie puszka pomidorów w zalewie)
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• tymianek, rozmaryn, bazylia
• parmezan lub starkowany żółty ser
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki i grilujemy na ruszcie przez 2 - 3 minuty, następnie odkładamy do ostygnięcia.
Mozzarellę kroimy w duże kostki i posypujemy niewielką ilością tymianku lub rozmarynu.
Sos: podsmażyć na oliwie posiekany czosnek i cebulkę, dodać pokrojone w kostkę pomidory (bez skórek i pestek). Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Dusić przez 20 - 30 minut póki sos nie zgęstnieje.
Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy. Na plasterkach bakłażanów układamy kostki mozzarelli i zwijamy w ruloniki. Te ruloniki układamy w naczyniu na sosie pomidorowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekamy ok. 10 minut. Podajemy posypane parmezanem lub w trakcie zapiekania posypujemy wierzch potrawy starkowanym żółtym serem.
przepis pochodzi ze strony www. dietamm. com
dajcie mi, proszę jakiś przepis na łatwą zapiekankę najlepiej z kurczakiem. Mąz ma jutro ur i chciałam zrobić wreszcie coś do jedzenia
Najlepiej taki przepis 5 skł. i 10 min roboty
Np. Pokroic ziemniaki w ósemki/ talarki i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Dorzucić paprykę czarwoną i żółta pokrojone z kawałki, pomodory w ósemki. Posypac przyprawami. Wrzucić na 30 min. do piekarnika. Kurczaka podsmażyc na patelni z cebulka, wrzucić do zapiekanki (może nawet nie trzeba smazyć ) i piec jeszcze przez 20 min.
Albo:
Ugotowac makaron, dośc gruby - penne, farfalle.
Kurczka pokrojonego w kostkę podsmażyc z cebulką i przyprawami. Dorzucić pomidory. Dusić do miękkości, można dorzucic pokrojone w kawąłki warzywa - kalafiora, brokuły, fasolkę, papryke. Do naczynia żaroodpornego wrzucić 2/3 makaronu, zalać sosem. Przykryć resztą makaronu, zalac sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiec jakieś 15-20 min.
Wklejam przepis, bo dobre wyszło
W prowansalskich klimatach
Potrzebujemy:
Opakowanie ciasta francuskiego
Musztarda Dijon
Gęsta smietana
3-4 pomidory
zioła prowansalskie
ser mozarella
W kolejności:
Ciasto nakłuć
posmarowac grubą warstwą musztardy
na to gruba warstwa smietany
pomidory w grubych plastrach ułozyć na smietanie
posolić
dodac zioła prowansalskie
zasypać serem w wiórkach albo talarkach
zapiekać tak, zeby się ciasto zrobiło
wypasiony smak
Zrezygnowałam z zapiekanki na poczet zwykłego makaronu z sosem. Przepis przerobiony na tańszy z gazety. Smażymy boczek z czosnkiem, dodajemy pieczarki i smażymy( w przepisie były borowiki), zalewy śmietana 30stką (hmmm, ale czasem taka bomba kaloryczna potrzebna) i czekamy aż się zredukuje.
Makaron gotujemy z groszkiem zielonym, mieszamy z sosem, posypujemy serem żółtym..ja to uwielbiam:-)
A dziś pieczeń ze schabu, ogóreczki i chyba kaszka
Aniu - a może jakoweś przepisy na te zapiekanki nam zapodasz :D
Ryżowa
składniki (na 4 osoby):
2 torebki ryżu- ugutowanego (ja lubię basmati)
puszka ananasa w plastrach (smaczniejszy niż w kawałakach)
papryka czerwona
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kawałeczki, wytaplane w sosie sojowym, usmażone aż do rumianości :wink:
natka pietruszki (liście świeżej bazylii)
Wszystko na drobne kawałki, wymieszać, przykryć serem i do piekarnika.
Tu polecam winko białe :lol:
Makaronowa
składniki:
makaron- (ależ będzie niefachowe nazewnictwo tutaj :o )- kokardki, ryrki albo świderki
podsmażona w plasterkach kiełbasa z cebulą
pieczarki (też podsmażone)
kukurydza/groszek/fasola (wg upodobań, można wszystko na raz- wtedy robi się wykwintnie :wink: )
I teraz tak- jedna wersja jest z przecierem, pomidorowym, a druga z sosem śmietanowym- obie pycha :lol:
W zależności od wersji wszytsko mieszamy, przykrywamy serem i do piekarnika (wcześniej obsypujemy ulubionymi ziołami)
Wersja pomidorow- wino czerwone
Wersja śmietanowa- wino białe
Ziemniaczana
składniki:
ugotowane ziemniaki
podgotowany kalafior
podgotowany brokuł (zimą kalafior i brokuł może być z mrożonki)
podsmażone kostki chudego boczku (z cebulą)
śmietana
Wszystko razem z ziołami pod ser. I paluszki lizać :lol:
I białe wino :lol:
Zestaw zawiera 11 Plików z przepisami
Zupy
Zapiekanki
Sosy,Sałatki
Ryby
Pizza
Pierogi ruskie
Kopytka
Desery
Ciasta
Ciasto do pizzy jak z Pizza Hut
Oraz
Poradnik pani domu
Format: Pliki otwierane przez Worda
Język: PL
bez hasła
Te warzywka zapiekane muszę spróbować- wyglądają bardzo zachęcająco. Kapusta zresztą też- nie wiedziałam, że można kapustę tak zapiekać.
Żeliwny kociołek mam- dobrze, że mi przypomniałaś, bo stoi bidulek w garażu i czeka.
emi601- jeśli lubisz brokuły, to polecam ten przepis:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe24673.html
Wydaje się dość długi, ale w sumie robi się szybko. Czasami zamiast brokułów daję kalafior- jest równie pyszny. Nie zawsze dodaję sera pleśniowego. Można też poeksperymentować z ziołami. Przepis naprawdę polecam. Ja robię tę potrawę w woku- moja rodzinka się nią zajada. Nawet mój tato, który preferuje kuchnię tradycyjną nauczył się przyrządzać to danie.
Stampot czyli zapiekanka po holendersku
Składniki Przepis
0,5 kg brukselki
0,5 kg mięsa mielonego
25 dag pomidorów
mała sucha bułka
1 średnia cebula
masło
1/2 szkl śmietany
3 łyżki tartego sera.
2-3 łyżki wody
3 jaja
olej
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Brukselkę ugotować na pół-miękko. Do mięsa dodać bułkę (namoczoną i odciśniętą), bułkę tartą, drobno posiekaną lub startą cebulę, jajo, sól, pieprz i gałkę. Wyrobić. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na oleju. Formę nasmarować masłem. Wyłożyć brukselkę i klopsy. Pomidory obrać ze skórki i posiekać drobno. Wyłożyć na klopsy. Śmietanę wymieszać z serem i jajami. Przyprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę i posypać ostrą papryką. Piec 30 min w dobrze nagrzanym piekarniku.
Ja dodaję do tej zapiekanki trochę ugotowanego makaronu i obiad gotowy.
przepis - proszę bardzo :), jest to trochę moja wariacja na temat tej zapiekanki bo niestety nie nagrałam sobie tego programu :(
zasada jest taka, aby użyć jak najmniej tłuszczu- czyli mięsko (ja użyłam mielonego indyka) lekko podsmażamy na odrobinie oleju, brokuły ( same kwiaty bez grubych łodyżek) krótko podgotowujemy (krótko bo będziemy je jeszcze zapiekać), gotujemy makaron najlepiej penne -aldente. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Przesypujemy serem do zapiekania i podlewamy wszystko bulionem. W przepisie Panie wlewały szklankę ja dałam tylko pół- bo wydawało mi się że cała to za dużo i jak dla mnie było ok. Zapiekamy około 20 minut. Oczywiście doprawiamy wszystko ziołami ja dodałam oregano , pieprz i zioła prowansalskie.
Ja normalnie zrobiłabym do tego beszamel- ale jak sie odchudzmy to na całego :)
Tak się rozpisałam z tym przepisem , że zpomniałam o najważniejszym !!!!
Już nie jestem trzycyfrowa, ważę 99,6 H U R R R R A !!!!!!!
NO POWIEM TO- ŻYCIE JEST CZASMI NAWET FAJNE :)
POZDRAWIAM WSZYSTKIE ODCHUDZACZKI
Dot.: Jajka zapiekane z pieczarkami
Cytat:
Napisane przez Wojtusia
Nie ma sprawy Jussia :)
Marlena_P - zaraz poszukam jakiejś przekąski bez jajek, pewnie twoi goście już przyszli, spóźniłam się trochę, ale może na przyszlość się przyda. Tylko powiedzcie, przekąska ma być ma zimno czy na gorąco? bo mam sporo tego.
ta zapiekanka (jajka + pieczrki)byla naprawde pyszna, dzieki:cmok:
jezeli jeszcze mozesz to prosze podaj jakies nowe przepisy, dla mnie bez znaczenia czy na zimno czy cieplo. Lubie probowac nowych dan:ehem:
czesc babeczki:)
ja sie musze przyznac, ze wczoraj mialam zarte jak opetana, jadlam nieustannie przez caly dzien (na szczescie wszytsko wedle listy dla drugiej fazy)
razem zjadlam chyba ze dwa cale duze jogurty, wedznego dorsza, sledzia w occie, trzy jaja, salatke z pomidorow i wogorasow, oczywiscie owsianke z cynamonem, no nie moglam sie od obzarstwa powstrzymac
a na wadze -0.5 kg od wczorajszego wazenia :Szok:
moze trzeba wciagac duzo? moze wlasnie jedzenie duzych ilosci powoduje, ze organizm dzialajac na wysokich obrotach spala wiecej?
no, dzis juz nie bede tak jadla (jakos mam mniejsza chec generalnie na jedzenie, wiec skromnie na sniadanie owsianka i kawalek sernika (ale bez otrebow, na lyzce maki kukurydzianej zrbiony), na przegryche pozniej sledz w occie i teraz troche marchwi i burakow gotowanych
aaa, jeszcze wczoraj w szale gotowania zrobilam sobie pize wedle przepisu aggi, ale.. nie moglam jakos sie do tego placka z kukurydzy przekonac, moze gdyby byl calkowicie plaski i chrupiacy - moj byl na 1 cm gruby i smakowal jak wiory... (z drugiej strony ja jestem beztalencie kuchenne, wiec czego zadac???)
wieczorem bede robic zapiekanke ze szpinaku i twarogu (mieszam odtluszczona fete z twarogiem) - jak cos fajnego wyjdzie, to sie podziele
milej niedzieli:)