Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Kapuśniak by anetka

udko kurczaka, lub dwa skrzydelka
0,5 - 0,7 kg kapusty kiszonej
1-2 listki laurowe
1 mała cebula
1-2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Do sporego garnka wkładamu udko, listek laurowy i zalewamy wodą. Czekamy, az mięsko nam sie ugotuje. W miedzy czasie kroimy na kapuste, aby nam sie nie ciągnęla. Wrzucamy kapuste, czekamy az zmieknie i dodajemy majeranej i koncentrat pomidorowy.
Oczywiscie mozna ugotowac bez miesa.
łatwy i szybki przepis, a jedzenia na conajmniej 3 dni



W końcu i ja dołączam i to razem z mężem! Książkę już dawno przeczytałam ale trzeba było wyjeść wszystkie zapasy jedzeniowe aby nie kusiły
Właśnie zjedliśmy obiadek, szaszłyki z kurczaka z sosem z jogurtu i musztardy i po udku bo za mało mięsa było a już nie chciało nam się dokupować Ja mięsna nie jestem i samego udka to tylko trochę zjadłam ale szaszłyki były pyszne Tylko zastanowiło mnie to, że on do tych szaszłyków(książka 350 nowych przepisów) dodaje paprykę a jej chyba nie wolno w pierwszej fazie uderzeniowej? I dla pewności zjedliśmy z samą cebulą

pauloszka,wow gratulacje Ile Ci jeszcze kg do celu zostało? ale, że nosiłaś taki rozmiar to bym nigdy nie powiedziała, w ogóle nie widać po Tobie było

Moja mama też na diecie już od jakiegoś czasu i choć nie przestrzega jej restrykcyjnie schudła 6kg i jest zadowolona. Zostały jej 3

Antka, Ty to chyba nie masz z czego zrzucać i może stąd takie małe wahania tak sobie pomyślałam...




czy może ktoś ma przepis na jakąś papkę dla psów

w schronisku co kilka dni daję każdemu psu konga wypełnionego karmą z puszki
zastanawiam się czy można czymś tańszym zastąpić mięsko z galaretką...ale na tyle aby było to tak samo pyszne i pachnące
ja daję czasem serki waniliowe i zamrażam, albo jogurt naturalny, albo pasztecik (tylko to bardzo bardzo rzadko, bo tam są ludzkie przyprawy), albo serek topiony o smaku np. łososiowym (ale to podobno kaloryczne) - wszystko do konga i zamrażam - moje szaleją z radości jak trzymam coś takiego w ręce, a przygotowywać muszę po kryjomu i wkładać do lodówki, bo inaczej mi siedzą pod lodówką i piszczą ;)
mintaja i inne rybki - daję, bo samego kurczaka ileż można jeśc ;) tak samo mięso wołowe - też najlepiej kupowac takie gulaszowe, bo tam też są te żyłki, i inne świnstwa, które ja zawsze sobie namiętnie wykrajałam, a dla psiaków to też jest w pożywieniu potrzebne ;)
ostatnio w psim magazynie wyczytałam, że nawet można upiec mięsko i dac psiakom - tylko bez przypraw - robimy sobie udka i dla psiaka, tylko dla psiaka nieprzyprawione ;) wygodne to :)
aha i czasem daję wędzone szprotki. bałam się tych ości, choc one taki bardzo delikatne są, więc staram się te największe usunąc i urywam głowy. moje psiaki to uwielbiają. a pani w sklepie powiedziała, że ludzie czesto to dla psiaków i kociaków kupują :)

mniam, aż się głodna zrobiłam :D



Przepis daje na prosbe Shandor....zupka jest rewelacyjna :)

Wiec tak...trzeba zrobic bulion, czyli tradycyjnie. Ja zrobilam na dwoch udkach z kurczaka, oprocz tego marchewka, piertuszka, seler, listki laurowe i takie ziarenka , nie wiem co to jest ale wyglada jak pieprz. To wszystko musi sie gotowac tak z dwie godzinki na malym ogniu.

Aha najpierw wsawcie kurczaka, niech sie chwilke pogotuje a pozniej wylejcie ta wode (bo z pierwszego gotowana ma dziwny zapach i robi sie na niej taka piana :10: ) . Pozniej do swiezej wody dodajcie warzywa i gotujcie tak jak juz pisalam przez ok 2 godziny


Nastepnie wyjmijcie warzywa i udka i dodajcie pokrojone w mala kostke ziemniaki i dalej gotujcie. az ziemniaki beda miekkie

Nastepnie dodajemy rozrobiona z woda make (najlepiej rozmiksowac zeby nie bylo grudek)

Do wszystkiego dodajemy sporo smietany i koperku.

Przyprawiamy wszystko do smaku. I mozna jesc.

Smacznego :)

P.S Zapomnialam dodac ze udka trzeba dokladnie umyc! i warzywa tez :) no i obrac :)



Cytat:
Napisał dorotkaln Mam te same dylematy-od dwoch tygodni na obiad jem udko gotowane z marchweka na cieplo, lub dla odmiany piers z kurczaka grilowana z majerankiem:-)
Nie mam pomyslu co jeszcze mozemy jesc jako danie obiadowe, mam ochote na jakas rybkę ale jak ja zrobic zeby byla w miare smaczna?
Dziewczyny blagam podajcie jakies przepisy.

Dorota, Kubuś (5 latek) i Kacperek 23.11.2007
Pstrąg w folii: nadziewa się pstrąga masełkiem z pietruszką (i ew. czosnkiem), zawija w folię i do piekarnika.
Łosoś: dzwonka układa się w naczyniu żaroodpornym, zalewa oliwą z oliwek i odrobiną białego wina (może być nawet skwaśniałe ;)). I do piekarnika.

Powyższe ryby nie są w miarę smaczne, a poprostu pycha :)




  Cytat:
Cześć dziewczyneczki :)
A ja dzisiaj zrobiłam naprawdę pyszną kiełbasę
5 dużych udek z kurczaka łobdarłak ze skóry i wyfiletowałam,zmieliłam razem z 3 ząbkami czosnku dałam pieprz i sól do smaku i do tej masy dałam 2 łyżeczki żelatyny,wymieszałam porządnie.Potem uformowałam kiełbaski i zawinęłam w folię przeżroczystą,wyszły mi trzy kiełbaski dałam do parowara na 40 min ale myślę że spokojnie w wodzie też można ugotować tylko mocno związać końce.wyszła naprawdę pyszna kiełbaska jakby swojska(chyba przez tą ilość czosnku ;)
Brzmi super :) tez skorzystam z przepisu

Spadku gratuluje :)



Dot.: Co robicie na obiad III
  Cytat:
Napisane przez Surimi (Wiadomość 7938412) na szczawiowa kochana to wrzucasz wszystkie warzyweczka, włącznie z kartoflankami w kosteczke krojonymi,gotujesz sobie az bedzie bulgotac,jak juz sa babelki wrzycasz sloiczek-poltorej szczawiu i ugotowane jajeczka pokrojone w kostke zaprawiasz smietanka w kartoniku i włala:) Cytat:
Napisane przez Sweet_21 (Wiadomość 7938859) Ależ proszę;)

Ugotowałam wywar z dwóch porządnych udek z kurczaka, dodałam włoszczyznę, a na koniec przecedzony przez sitko szczaw. (ok.280g)Miałam gotowy już przecier w domu.Później troszkę śmietany do smaku, koperku.
W między czasie ugotowałam ziemniaki i podałam je osobno z przyrumienioną cebulką.


Dzisiaj powtórka z rozrywki, czyli szczawiowa, a na drugie duszone udka z kurczaka, a do tego sałatka ze szpinaku i rokwi wodnej, polana oliwą z oliwek i sosem sojowym.

Bardzo dziekuję :cmok: Dwa przepisy bardzo zachęcające



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)