Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


In <news:dbsv5g$kl3$1@inews.gazeta.plAneczka typed:

| I EOT, bo całość już była...

E tam, eot, eot... sezon ogórkowy jest ;-P
Poradniki i przepisy do osobnej kategorii bezpunktowej! ;)


A dlaczego karać uczciwych? Przeciez nie każdy sprzedawca poradników jest
oszustem. Są ludzie którzy rzeczywiście sami piszą poradniki i wydają je w
formie elektronicznej bo na druk ich nie stać. Kazdemu sie pare groszy
przyda. I co? Wrzucać ich z cwaniakami ściągającymi teksty z netu do 1 wora?
Założeniem Allegro było stworzenie czegos w rodzaju "pchlego targu" gdzie
ludzie pozbywają sie róznych śmieci, niekoniecznie w formie fizycznej. Jeśli
np. kobita wymysliła sposób na "sernik bez sera" albo jakieś inne dziwo to
czemu mnie miała by go sprzedać? A za udaną transakcje otrzymać stosowny
komentaż?




ERYTRUJA wrote:

| Jeśli np. kobita wymysliła sposób
| na "sernik bez sera" albo jakieś inne dziwo to czemu mnie miała by go
| sprzedać? A za udaną transakcje otrzymać stosowny komentaż?


bo po to są strony z przepisami, i nie wiem jaki sknera chciałby złotówkę za
swój przepis..
gdzie ta bezinteresowność... ;)

a wydaje mi się i tak, że za poradniki nie powinno byc komentarzy.
Takie rzeczy możnaby za darmo normalnie w necie umieścić a nie za złotówkę
sprzedawać bo czasem nawet przelew jest droższy :)



wczoraj bylo troche zbyt wczesnie na ocene porannej mgielki, tzn zaraz po
wyjeciu z pieca, ale dzis juz moge spokojnie stwierdzic, ze przepis i ciasto sa
wyjatkowo udane jak na sernik z serka homo, ale tak na serio to sernikiem bym
tego nie nazwala, choc jest pyszny, lecz moze jakims musem serowym.
jak go zwal tak go zwal przepis kupuje bo dla mnie jest wyjatkowo wygodny,
chocby z braku dostepu do prawdziwego sera, no taki erzac jak sie bardzo chce
serniczka.
oceniamy na 10-tke



Polecam pasche: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40374022,40374022.html

lub sernik: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52464955,52464955.html

Oba przepisy wyprobowane wielokrotnie i zawsze udane.



Dam ci "zestaw imieninowy" z ostatniej imprezy mojej mamy:
- na poczatek na stole byly: salatka jarzynowa (taka typowa z groszkiem,
gotowanymi warzywami, majonezem), salatka warstwowa (bardzo fajnie wyglada i
pysznie smakuje - sklada sie z kilku warstw selera marynowanego, kukurydzy
ananasa, sera zultego, jajek), byl jeszcze chrzanik i troche pikli. Do tego
wedlina, i moja mama robi pyszna nadziewke z kurczaka no i kilka rodzajow
chlebka.
- nastepnie kawa, herbata i sernik z cieplymi zurawinami
- nastepnie cieple danie; kurczak "niby" po chinsku z cebula, suszonymi
sliwkami, rodzynkami i curry, do tego ciemny ryz i sorowka z salaty pekinskiej
- no i potem jeszcze tory imieninowy i wina

No duzo tego dosyc, ale zwykle goscie spedzaja u nas jakies 4-5 godzin wiec
zjadaja wszystko :)

Moze cos bedzie dla ciebie natchnieniem, a jesli potrzebujesz pelniejsze dane
na temat jakiegos dania - to postaram sobie przepisy przypomniec.

Udanej imprezki i wszystkiego dobrego w Dniu Imienin,
Inka



Pieczenie sernika w wodzie - Szczegoly
Nie bede pisac jak zrobic pyszny sernik (chociaz mam przepis wlasny)przejde
do samego pieczenia otoz 1. uzywac takiej blaszki do ktorej nie moze sie
dostac woda ( moze to byc zaroodporne naczynie okragle albo prostokatne, w
sumie tortownica tez ale!!! pod warunkiem ze owiniesz ja w gruba aluminiawa
folie z zewnatrz (nie moze byc wody miedzy folia a tortownica bo wiadomo
ciasto kruche nie bedzie kruche)zakladajmy ze ciasto mamy upieczone wylewamy
na to mase serowa i gotowi jestesmy piec 2. potrzebujemy drugie naczynie
wieksze od tego co mamy sernik, wstawiamy przygotowany sernik i wlewamy
goraca wode do tego wiekszego naczynia, ostroznie woda jest goraca!!!
najlepiej z czajnika tak 3/4 wysokosci, wstawiamy do piekarnika pieczemy 180
stopi okolo 1 godziny i 10 minut przed godzina mozna zajzec do piekarnika jak
ma lekko pomaranczowy kolor wylaczyc piekarnik uchylic i pozostawic do
ostygniecia. Polecam sprawdzona metoda moge tez podac przepis na moje
serniki.Zycze udanego wypieku i Zdrowych Wesolych Swiat. Wydaje mi ze w miare
objasnilam szczegoly. Prosze uwaznie czytac naprawde zadna
filozofia.Pozdrawiam



A ja sernik robię ,,na oko". Jeśli masa w stanie surowym smakuje to dodaję
około 2 łyżek mąki krupczatki i rodzynki, zapach - cukier waniliowy albo
starta skórka cytryny. Nawet nie wysilam się z ubijaniem piany tylko wszystko
kręcę w malakserze /na dwa razy bo na ogół jest tego dość dużo/. Sernik musi
być słodki i niestety dość tłuszczu / masło!/ Żeby był równy na środek daję
więcej masy taki kopczyk. robię bez spodu i krateczki na wierzchu , bo i
tak ,,podeszwę" obrywali. To najłatwiejsze i najszybsze w moim wykonaniu ciasto
i zawsze jadalne.
Kiedyś zrobiłam wg. przepisu Nelli Rubinstein - był niezwykle udany i warto
było patrzeć jak go pałaszuje młody Belg. Ale moi wolą ten mój na oko. Polecam
przepisy Nelli - sprawdzałam wiele,/ wg. niektorych gotowało się u mnie
zawsze /i warto spróbować. Czy próbował ktoś ciasto cytrynowe? Pytam bo samo
ciasto mogłoby być lepsze ale to wiercenie dziurek i wlewanie lukru cytrynowego
bardzo poprawia smak i fajnie wygląda. A jaki pyszny pasztet!



Witam. Doskonale rozumie co masz na myśli mówiąc, że masz dwie lewe ręce bo ja
również należę do tej grupy. Nie przejmuj się , podaję Ci przepis na pyszny
sernik, który nawet mi sie udaje.Oto on:

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

CIASTO:
1x margaryna Kasia
3 szkl. mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 żółtka
Zagbieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną częścią wyłożyć forme do
pieczenia ciasta, a drugą część ciasta włożyć do zamrażarki, aby stężałao.

SER:
50 dag. twarogu (zmielonego)
0.5 szkl. cukru pudru
0.5 kostki margaryny
2 jaja
1 budyń śmietankowy
1x śmietana (mały kubeczek)
rodzynki
aromat śmietankowy
1 puszka brzoskwiń

Całe jaja rozmieszać z budyniem.Białka pozostałe z ciasta ubić na sztywno z
jedną szklanką cukru. Zmielony ser utrzeć z resztą składników na jednolitą
masę.Dodac rodzynki i aromat. Wylać masę serowa na surowe ciasto w formie. na
ser ulożyć pokrojone w ćwiartki brzoskwinie (odsaczone z soku), a na nie ubite
białka. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce do jarzyn na te białka . Piec ok.
45 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem . Smacznego !

Przepraszam za chaotycznośc w tekście ale mam nadzieje, że serniczek będzie
udany; w rzeczywistości jest prosty w wykonaniu . Powodzenia !



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)