Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

" />Przepis na Ciasto"Pychota"...dokładnie pyszne...krem może być do tortu ale jeszcze lepiej jak połączone są biszkopty bitą śmietaną....


Biszkopt ...na dużą blachę...rozkroić na pól

Krem...
1 litrowy Kubuś lub Pysio...bez banana...2 szklanki Kubusia wlać do garnka + 4 łyżki cukru + pół paczki masła...zagotować....w 3 szklance Kubusia dodać 2 budynie bez cukru....wymieszać i wlać do gotującego...czyli zrobić budyń z Kubusia.
wyłożyć gorący Kubusiowy budyń na biszkopt....przykryć drugim....na wierzch ubić śmietanę 36 % ,0,5...dodając 2 śmietan fiksy i i 4 łyżki cukru pudru...i wyłożyć na wierzch posypując startą czekoladą....smacznego

Jeżeli ktoś chce krem mniej zbity....to zrobić można nie z 3 a 4 szklanek...wówczas...cały Kubuś się wykorzystuje....



" />
">Przepis na Ciasto"Pychota"...dokładnie pyszne...krem może być do tortu ale jeszcze lepiej jak połączone są biszkopty bitą śmietaną....


Biszkopt ...na dużą blachę...rozkroić na pól

Krem...
1 litrowy Kubuś lub Pysio...bez banana...2 szklanki Kubusia wlać do garnka + 4 łyżki cukru + pół paczki masła...zagotować....w 3 szklance Kubusia dodać 2 budynie bez cukru....wymieszać i wlać do gotującego...czyli zrobić budyń z Kubusia.
wyłożyć gorący Kubusiowy budyń na biszkopt....przykryć drugim....na wierzch ubić śmietanę 36 % ,0,5...dodając 2 śmietan fiksy i i 4 łyżki cukru pudru...i wyłożyć na wierzch posypując startą czekoladą....smacznego

Jeżeli ktoś chce krem mniej zbity....to zrobić można nie z 3 a 4 szklanek...wówczas...cały Kubuś się wykorzystuje....

o to musi byc dobre



" />To teraz na urodziny lub inną imprezkę Znalazłam ten przepis na necie. Prościutki i szybciutki Osobiście kupiłam gotowe blaty biszkoptowe bo mam lewe ręce do biszkopta. Najpierw mi pieknie wyrasta a potem dramatycznie upada (bez skojarzeń!)
Torcik pychotka


TORT RAFAELLO


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
0,5 l. śmietany kremówki (36%)
1 śmietana 18%
2 śnieżki
2 czekolady (białe milki) rozpuścić na parze
1,5 paczki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka roztrzepać i dodać do piany. Na koiec zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. W tortownicy wysmarować tylko spód. Na spód położyć papier pergaminowy, wylać ciasto i piec do zarumienienia.

Masa:
Zmiksować kremówkę. Dodawać śmietanę, śnieżki (w proszku) i rozpuszczone na parze czekolady. Na końcu wiórki kokosowe i wymieszać.

Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą część nasączyć (spirytus + cukier + woda + sok z cytryny). Przekładać masą. Udekorować np. migdałami.

Smacznego!



Bardzo ładny torcik Ci wyszedł
Kiedyś też podawałam przepis na tą masę do dekoracji. Jest gdzieś w kulinariach
Można też nie robić masy samemu, tylko kupić gotową. Ja ostatnio kupowałam tutaj, tylko na paczkę czekałam jakieś 10 dni : http://www.tortownia.pl/produkty.php?kid=36 Na duży tort potrzeba 2 opakowań lukru po 250g.



" />Może tutaj powrzucamy fajne przepisy ?
Matki Polki:)
Ja na początek proponuję pyszny i łatwy tort dla Dziecka, samo przygotowywanie to Wielka frajda:)

Składniki
BISZKOPT:
6 jajek
20 dkg cukru
2 łyżki kakao- uzupełnić do 100g mąką tortową
100g mąki ziemiaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA:
1 litr śmietany kremówki 30 lub 36%( osobiście wole 30% bo jest mniejsze ryzyko że ubije się za mocno)
6 łyżek cukru pudru
4 płaskie łyżki żelatyny

DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
1 szkl osłodzonej wody lub herbaty


BISZKOPT: oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie stopniowo żółtka. Do masy w dwóch porcjach dodać przesiane mąki wraz z proszkiem, bardzo delikatnie wymieszać, najlepiej ręką. Przełożyć do dobrze wysmarowanej torownicy średnica ok. 22cm. Biszkopt wychodzi dosyć wysoki( 4 krążki) więc można użyć odrobinę większej blachy. Piec ok 45 min. w temp 180- im niższy biszkopt tym krótszy czas pieczenia.
MASA:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać na gazie i rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać przestudzoną żelatynę cały czas ubijając. Gotowe.

Biszkopt pokroić na części,każdy krążek nasączyć przed nałożeniem masy. Należy pamiętać o pozostawieniu masy do wykończenia brzegów i dekoracji.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.



" />Torcik gotowy - a z okazji moich jutrzejszych urodzin, bo ja z 1 stycznia jestem

Przepis proszę bardzo:

Tort Schwarzwaldzki
7 jaj
100 g mąki tortowej
100 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
190 g masła
cukier waniliowy
190 g cukru
100 g zmielonych migdałów
100 g tartej czekolady

masło + cukier + cukier waniliowy wymieszać , dodać zółtka, mąki proszkiem, dodać pianę z białek, a na sam koniec delikatnie połączyć z migdałami i czekoladą.

PIEC w tem. 175 stopni z termoobiegiem ok. 50 minut (do godziny)

Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
ciasto+ bita smietana + ciasto na to wiśnie + śmietana + ciasto + śmietana, na wierzchu posypać tartą czekoladą i udekorować wisniami

Ja wcześniej wiśnie moczę w wódce, potem je odsączam. Śmietany ok. 0,75 litra - Łowicz 36%

Kaloryczne ale cholernie smaczne



400 g pianek marchmallow (np. firmy haribo, albo yoyo)
3 łyżki wody
1 kg cukru pudru

Pianki z 3 łyżkami wody, stopić w kąpieli wodnej (w misce położonej na garnek z gotującą się wodą).
Jak już powstanie kleista maź i nie będzie widać pojedynczych pianek, zdjąć z ognia, dosypać połowę cukru i wymieszać. Następnie wyrabiać z pozostałym cukrem, aż powstanie gładka, plastyczna masa, przypominająca twardą plastelinę. Jeśli masa się rwie i jest zbyt twarda, można ją uplastycznić dodając niewielką ilość margaryny do pieczenia lub takiej zwykłej do smarowania .

Z masy można ulepić dowolne kształty lub cienko rozwałkować i pokryć nią cały tort, można ją farbować barwnikami spożywczymi

Można też kupić gotową masę (np. tutaj: http://tortownia.pl/produkty.php?kid=36), ale jest dość droga

----------------------------------------
Do lepienia kwiatów można też użyć takiej masy (jest ona jadalna, ale raczej mało smaczna )
Przepis jest na dużą porcję. Chcąć zrobic dekorację do tortu - np bukiet róż - wystarczy połowa porcji.

1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze

Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelować poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było kłopotu - przykryć naczynie folią, lub włożyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. Wnętrze np. wisienek pozostaje w konsystencji dość przyjemnej. Płatki róży stają się bardziej kruche.



Biszkopt


SKLADNIKI:

* Składniki 6 jajek
* 1 szkl. mąki
* 1/2 szkl. kartoflanki
* 3/2 szkl. cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia




ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. ubić białka z 6 jajek na sztywno
2. dodawać wolno cukier, potem żółtka, na koniec kartoflankę, mąkę i proszek do pieczenia
3. wstawić do piekarnika i upiec




Placek-palce lizać


SKLADNIKI:

* Składniki Upiec biszkopt z 5 jajek
* NA MASĘ:
* 5 żółtek
* 1łyżka mąki ziemniaczanej
* 2łyżki mąki pszennej
* 1szkl cukru
* 1 kostka masla
* 1/2 litra mleka
* NA PIANKĘ:
* 1/2 szkl gorącej (przegotowanej) wody
* 1,5 łyżeczki żelatyny
* 5białek
* 1 szkl cukru
* NA POLEWĘ:
* 1/2 kostki margaryny
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki cukru
* 1 jajko




ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. NA MASĘ: Z żółtek, mąki i cukruugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z zimnym budyniem. Masę
2. NA PIANKĘ: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i wyłożyć na masę.
3. NA POLEWĘ: Margarynę stopić i dokładnie wymieszać z cukrem i kakao. Następnie dodać roztrzepane jajko dokładnie utrzeć i wstawić do lodówki. Schłodzoną polewę wylać na placek.
4. NAPRAWDĘ PYCHA!!!



Keks biszkoptowy

Trudność: proste

SKLADNIKI:

* Składniki jaja 5szt.
* cukier 150g
* mąka 200g
* rodzynki 30g
* orzechy,migdały 30g
* marmolada twarda 50g




ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Włączyć piekarnik. Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Oddzielić żółtka od białek. Bakalie wymieszać z łyzką mąki.
2. Ubić pianę, utrwalić cukrem.Dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką.
3. Na koncu dodać bakalie.Włożyć do formy i piec ok. 1 godzinę w temp. 200 stopni.



Pierniko-murzynek

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 50 min
Trudność: bardzo łatwy

SKLADNIKI:

* Składniki Składniki *suche*
* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyzka cynamonu
* 2 łyżki kakao
* Składniki *mokre*
* 1 szklanka mleka
* 12 łyżek oliwy
* 6 łyżek powideł (może być gęsty dżem)
* 1 jajko
* 1 szklanka cukru




ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. W jednym naczyniu połączyć "składniki suche". Wszystko dokładnie wymieszać.
2. W drugim naczyniu połączyć (można mikserem) wszystkie "składniki mokre". Również dobrze wymieszać.
3. Do "składników mokrych" stopniowo dodawać "składniki suche" i mieszać aż do jednolitej masy. Na koniec dodać bakalie (rodzynki, suszone śliwki, orzechy itp.) jednak nie za dużo bo ciasto będzie za ciężkie i siądzie.
4. Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika (ok 200-250) i piec ok. 50 minut aż ładnie zbrązowieje. Po ostygnięciu polać czekoladową polewą do ciast. Smacznego



Tort truskawkowy

Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 30 min
Trudność: srednio latwe

SKLADNIKI:

* Składniki biszkopt niezawodny (mojego przepisu)
* 1/2 kg truskawek lub opakowanie mrozonych
* 1 l śmietany kremówki 36%
* 2 fiksy do bitej smietany
* cukier puder (do smaku)
* 6 listkow zelatyny




ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Biszkopt przekroić na 3 części (można nasączyć wodą z cukrem i cytryną).
2. Truskawki umyć i obrać 8 najładniejszych truskawek, pozostawić do przystrojenia a resztę zmiksować. Rozpuścić żelatynę i wystudzoną dodać do zmiksowanych truskawek. 0,5 l śmietany ubić na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie dodać do niej zmiksowane truskawki. Dokładnie wymieszać. Masą przełożyć dwie warstwy tortu.
3. Następnie ubić resztę śmietany z cukrem pudrem (do smaku) i dodać do niej 2 fiksy. Śmietaną należy wykonczyć tort i ozdobić go truskawkami. PS. Pamietajcie trzymać koniecznie w lodówce!



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)