Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Gdy znalazłam się w kuchni, sięgnęłam po pierwszą lepszą książkę kucharską.
Miałam nadzieję ,że nic nie spalę. Przekartwowałam strony, zatrzymując się na jedym z przepisów. Spagetti..moze być.
W wampirzym tępie wyciągnęłam wszystkie potrzebne składniki, kto by pomyślał ,że w lodówce wampira będzie tyle produktów...
Gdy makaron się gotował, zajęłam się sosem i podsmarzyłam mięso, następnie nakrywając do stołu.
-Lena, do jasnej ciasnej , gdzie ty jesteś?-jęknęłam w myślach. Edward miał być w domu za kilka minut..
Składniki:
* 100 g sera roquefort
* 250 g spaghetti
* 50 g rukoli
* 10 małych pieczarek
* 150 ml śmietanki 18%
* 25 g masła
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* czarny pieprz
Wykonanie:
Na maśle smażę delikatnie czosnek i pieczarki pokrojone w plasterki. Dodaję ser i śmietankę. Makaron gotuję, odcedzam, wkładam do garnka, dodaję oliwę i pokrojone liście rukoli, chwilę mieszam, trzymając garnek na małym ogniu, łączę z sosem serowym.
Makaron z serem roquefort i pieczarkami w kremowym sosie. Spaghetti z serem, pieczarkami i parmezanem, makaron w kremowym sosie, przepis na spaghetti, zdjęcia i przepis na spaghetti kremowe, z sosem z sera pleśniowego, ser pleśniowy i makaron
Na talerzach posypuję czarnym pieprzem i płatkami lnianymi.
Makaron spaghetti w kremowym sosie z sera roquefort i rukoli, z pieczarkami. Smaczny makaron z sosem, spaghetti z pieczarkami, pieczarki, rukola, roquefort, smaczne spaghetti
.........................................................................................................................................................................................
Roquefort jest francuskim, ostrym serem owczym. Wyrabiany jest we francuskim miasteczku Roquefort-sur-Soulzon. Nazwa Roquefort jest prawnie zastrzeżona i może być stosowana tylko dla serów dojrzewających w naturalnych grotach w Roquefort-sur-Soulzon. Sery dojrzewają w jaskiniach o odpowiedniej wigotności i temperaturze, ok. 7°C, co sprzyja rozwojowi szlachetnych pleśni penicillium roqueforti.
nie no przepis na t± jajecznicę twórczy bardzo hehe, a najlepszy sposob na gotowanie to otworzyc lodowkę wyj±c co sie da pomieszac i gotowe, ja raz tak upichcilam obiadek zostalo mi w lodowce jedno jajko trochę mleka pomidor i kawalek karczku ktory mialam przyprawic na grilla ale niestety na dwie osoby by nie starczyło, jakis pomidorek i kilka pieczarek ktore mialam zamiar usmazyc, no i zrobcie cos z tego:
a mi się udało do jajka i mleka dodalam troszke m±ki i usmazylam nalesniki, miesko pokroilam bardzo drobno ( nie dorobilam się jeszcze maszynki do mielenia mięska a mielonego nie kupuję bo nie jestem pewna co oni tam miela ale wydaje mi się ze nic dobrego) mięsko wrzucilam na rozgrzany olej moze byc zwykly ale ja uzywam z pestek winogronpossolilam popieprzylam popaprykowalam pieczerki z cebulk± usmazylam osobno (posiekane) i dodalam do mięska, obranego ze skórki pomidora zmiksowalam i dolalam do calej reszty a pozniej dosypalam troszkę sosu do spagetti bo czesto do pomidorowych dan uzywam go jak przyprawy. no a na koniec odcedzacie mięsko od sosu, farszem wypelniacie nalesniki i zwijacie a sosik do polania:) chlopak 3 razy pytał sk±d to wzięłam tam mu smakowało
Oby, oby. :wink:
Przypomnial mi sie bardzo prosty przepis na danie dla takich co czasu nie maja na gotowanie, albo takich jak ja, co czasami maja gotowania po uszy. :lol:
Wiec tak, ugotowac spagetti, albo i jakis inny makaron, moze byc, co pod reka oby tylko nie taki do rosolu.
Ugotowany makaron polac oliwa z oliwek, na to pokruszyc tunczyka z puszki (ten w kawalkach), posypac tartym serem parmezanem.
Do tego zrobic salate zielona - umyc, posolic, polac oliwa z oliwek i octem balsamicznym, pomieszac...
I gotowe.
Czasami robie, dla mnie dobre.
:P
Cytat:
długi romans lepszy. ;)
z knorra, bo lepsze.
spaghetti czy chińszczyzna? :)
spaghetti... smaczniejsze jest, i jakoś bardziej przypadło mi do gustu, może dlatego, że to pierwszy przepis jaki mi podałaś?:D
4 pancerni czy stawka większa niż życie?
Spagetti z tuńczykiem
Cześć
Prosiłbym aby ktoś mi podesłał jakiś dobry przepis na spagetti z tuńczykiem ponieważ sam chciałbym zrobić sobie właśnie takie spagetii tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Ważne jest dla mnie aby przepis był jak najłatwiejszy do zrobienia.
Cytat:
btw. mam pytanie a makaron typu graham lub bezglutenowy z dzialu zdrowa zywnosc mozna czy tez nie??
bo mam ochote na sos proteinowo warzywny z makaronem... a nie sadze ze z maki kukurydzianej mi sie uda...
Wklejam Ci przepis na makaron od jednej z naszych koleżanek z forum.
(pseudo) MAKARON / KLUSKI
składniki jak na placek Dukana
Po wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie.
Użyłam tego dziwactwa na "spaghetti" Bolognese, "kluski" do rosołu, pomidorowej i grzybowej (pokrojone jak łazanki).
I jeszcze link do stronki z przepisami :):):):)
PRZEPISY w diecie DUKANA - Strona 3 - Grupy Wsparcia Dieta.pl
A ja jako kompletna lebiega kukowa "sprzedam" przepis na spagetti . Jedyny który mi zawszę wychodzi.
Oto składniki :
Dwa ( w miare długie ) pęta cienkiej kiełbasy ( Toruńskiej albo Podwawelskiej dobrej jakości ) .
Dwa słoiki koncentratu pomidorowego 30 % ( polecam "dawtone" . Jest najlepsza dla mnie
Czosnek w główce ( 2,3 duże ząbki ) albo z proszku ( trochę gorszy )
Majeranek ( 1,2 czubate łyżki stołowe ) .
Cukier ( 2 czubate łyżki stołowe )
Sól ( pół albo cała łyżeczka ).
Pieprz (uwaga !!! )
Papryka słodka (czubata łyżeczka) oraz ostra ( uwaga !!! ) .
Olej do smażenia ( odrobina ) .
Parmezan
Ważna jest kolejność !!!.
Na rondlu bądz dużej patelni ( lepiej rondel ) rozgrzać olej ( dość duży gaz ) i wrzucić kiełbasę wcześniej pokrojoną w grubą kostkę. W międzyczasie do miski rozrabiamy koncentrat z wodą do konsystencji zawiesistego sosu. Kiedy już się podsmaży kiełbasa wrzucamy na chwile czosnek żeby zbrązowiał i po minucie majeranek żeby obtoczyć im kiełbasę. Po kolejnej minucie dodajemy odrobinę czystej wody oraz zalewę z koncentratu.Ciągle mieszamy ( ważne !!! bo przypalony koncentrat robi sie gorzki ( ) dodając cukier żeby przełamać kwaśność koncentratu ,sól , słodką paprykę i troszeczkę pózniej po zagotowaniu całości pieprz i ostrą paprykę) . Przykręcamy ogień ,przykrywamy i dusimy ok 4-5 minut po czym wyłączamy gaz zostawiając pokrywkę na 1-2 minuty żeby miał czas się uspokoić.
Ważne info . Niestety przy bulgotaniu pryska koncentratem we wszystkich kierunkach a tego nie da się uniknąć (. Moje próby gotowania na malutkim ogniu niestety nie wyszły.
Sos jest "nijaki" więc dość ważne jest to "bulgotanie" koncentratu. Powinien być dość aromatyczny ,ciut słotkawy , troszeczkę słony ( to nie jest wzajemne wykluczenie ) ,oraz mocno pikantny a nawet ostry !!! ale to nie jest zasada a raczej moje preferencje. W wersji "soft" też dobrze smakuje.
Oczywiście podajemy ze spagetti nitkami im dłuższymi tym lepiej .
Na "uwieńczenie sukcesu" sypiemy niewielkie ilości parmezanu w torebce albo utartego na tarce ( ten wariant jest dość drogi ).
Porcja jest liczona na 4 głodnawę albo 2,3 bardzo głodne osoby "słusznych" rozmiarów.
Doskonale rozgrzewa w pochmurne dni !!!!
Smacznego.