Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


Sos Czosnkowy ala cass

Smietana 18% poł opakowania
7-8 Łyzek Majonezu
Sok z ćwiartki cytryny
Por drobno pokroiony
Koperek - duzo polecam bo daje niesamowity aromat jak nie ma mozna dodac natke pietruszki
Czosnek - jak kto lubi ja jestem wielkim fanem wiec daje 8-10 duzych "ząbkow" (potem polecam mleko - neutralizuje tzw. zapach ;] )

Wszystko porządnie wymieszać i wlozyc do lodowki na 24h zeby wszystko sie przegryzło

Genialny sos do frytek i kotletow mielonych :D

Gorąco polecam



sparwdziłęm i dobryyyy:P


a co do moich przepisów to jajecznica z pomidorem ;) barodz dobrA:P pomidorka trzeba obrać ze skóry , aby łątwiej schodziła mozna spazyć wrzatkiem ;) potem do kiełbaski dodajemy pomidoro i smarzymy aż będize miekie ;) potem jaca sól i jazda:P podobnie robi sie z serem :P tylko najpierw jajca;p keidys mamy gotową ale gorącą zcieramy ser zółty;p i miesaany :P muala ;p



Ach, Wybitne Forumowiczki Onione i Parvati!
Niezależnie od tego, co nas dzieli – ser na pewno nas łączy <yes!>

Cieknie mi lubieżnie apetyczna ślinka przy obu postach <no!>
Naprawdę czuję się zaszczycony, że mogę poczytać takie wypasy…

Od siebie dodam jeszcze, że jak niegdyś bywałem długo na Zachodzie, to mi proponowano często – i się chętnie kusiłem – zajadać różne sery z winem… Zwłaszcza u Żabojadów, hehe… Chyba wtedy prawdziwie się w nich zakochałem… bo smakowały – powiem bez upiększeń – wprost bosko!

Tyle że nie zapisałem sobie żadnych przepisów i teraz jestem dętka <palant>
Jednakże moja Kobieta prowadzi wnikliwe śledztwo w tej sprawie <oczko>
i może jej się nawet uda – co nieco wdrążyć w kuchnię… <mniammm>

Zachęcam także innych do pogadania o daniach z serem!




Kurczę zrobiłam wszystko wg przepisu (pominęłam jedynie majeranek)... Po 40 długich minutach z wierzchu wyglądał ładnie niby suchy patyczek był, po pięciu kolejnych chlebek oklapł, a po odkrojeniu okazał się maziowaty w środku. Włożyłam go na kolejnych 15 minut w termoobieg, ale bez większych rezultatów. Nie mam pojęcia co jest nie tak Pierwszy raz w życiu mi ciasto nie wyszło...

Oj to niedobrze. Nie przytrafiło mi się jeszcze coś takiego A może ser był bardzo wilgotny lub dałaś go zbyt dużo w stosunku do otrębów Sama nie wiem Następny z pewnością będzie super



" />RYżOWE KOTLETY Z MOZZARELLĄ

(wg Herbatki3)



Składniki:



1. torebka ryzu (100g)

2. 3 jajka

3. 2 łyzki masła

4. kulka mozzarelli

5. 800ml bulionu warzywnego z kostki

6. 5 łyżek startego żóltego sera

7. posiekana natka i szczypior

8. olej do smażenia

9. przyprawy; pieprz i sól



Przygotowanie:



Na patelnię wrzucamy masło i surowy ryż. Razem smażymy na mocnym ogniu kilka minut, a następnie dolewamy wrzący bulion i gotujemy do wchłonięcia płynu (jakieś 15minut).

Ugotowany ryż mieszamy ze startym serem, przyprawiamy solą do smaku i studzimy.

Do zimnego już ryżu dodajemy 2 jajka, pokrojoną mozzarellę i posiekane zielsko - wszystko dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy kotlety jak na mielone, obtaczamy w rozmączonym jajku i bułce a nastepnie smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.



Podajemy z surówkami





To jest przepis oficjalny i ja wprowadziłam kilka modyfikacji tzn. ryz gotuję w bulionie i nie dodaje masła, wszystkie jajka daję do ryżu i obtaczam w bułce.




bebak moge dostac przepis na te nalesniczki z kurczakiem ? czy wystarczy wszystko zmieszac i upiec w piekarniku z serem?
Dokładnie tak, wystarczy wszystko wymieszać, nałożyć na naleśniki i zapiec Czasem robię jeszcze do tego sos czosnkowy, albo beszamel i polewam po wierzchu

A dzisiaj chyba ugotuję jakąś mrożonkę...ostatnio szrobiłam spory zapas i mam do wyboru: pizzę, pierogi z jagodami, pierogi z serem i rodzynkami, pyzy z mięsem i warzywka na patelnię z kurczakiem




2/3 dyni
a z reszty dyni można zrobić placki dyniowo ziemniaczane
przepis taki jak na placki ziemniaczane tylko pół na pół miesza sie tartą dynie z naszym narodowym warzywem. NA słodko...tu zaskoczenie dodajemy cukier i cynamon a na słono pieprz (sporo..przynajmniej ja tak lubie) i posiekaną natkę pietruszki. W ramach rozpusty można dodać potem do maczania śmietanke..mniammmm
Wyższość nad zwykłym ziemniaczanym jest taka że są fajnie puszyste i takie bardziej..jesienne

p.s. dziś był dzień rozpusty. Krem z cukini z grzankami z serem i polędwiczka z bearnaisem z sałatą mmmm



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)