Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Ally,skąd wytrzasnęłaś ten przepis na ciasto jogurtowe? Szukałam na forum i nie znalazłam, może mi na wzrok padło?
Pomóż, bo będę miała gości i nie chciałabym siedzieć tylko przy serku!
A oni ciasta będą wcinać!
rany, przepraszam. Przeoczyłam
przepis jest na forum:
http://forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?f=15&t=121
Ale mi to ciasto nie wyszło. Wolę sernik lub piernik.
http://forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?f=15&t=58
http://forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?f=15&t=61
I chyba wypróbuję marchewkowe. Zawsze lubiłam. W domu dla rodzinki piekłam takie "prawdziwe" w tym tygodniu to i sobie dogodzę. Może jutro
Dzisiejsza waga-80,5 kg
Głodu już praktycznie nie czuję,kupiłam książkę i dowiaduje się co raz więcej rzeczy.W niej nie ma za dużo przepisów ale ona pozwala mi zrozumieć mechanizmy.
Staram się urozmaicać jedzenie i nawet specjalnie muszę gotować na tzw.2 gary I faza jeszcze dzisiaj i jutro od czwartku warzywka.Już kupiłam to i owo
Od soboty będzie mały problem bo będzie córka z rodziną i zawsze były ciasteczka,deserki,kawusia i pogaduszki przy tych specjałach.Ale....nie dam się
na forum w przepisach jest rozdział DESERY. A tam sprawdzone pyszności do kawy
Sernik, piernik, ptasie mleczko, ciasto jogurtowe, marchewkowe to tylko część możliwości
POWODZENIA
" />Dziewczyny, trzeba sobie robotę zorganizować
U mnie córka lepi uszka,syn ukręcił coś na kształt piernika .Sie piecze.Ja skończyłam pakowac prezenty.ogarnę teraz troszkę chałupę i na dzisiaj koniec.Jutro upiekę coś z makiem ( mak się moczy).Tomek zmieli i zrobi sernik,Marysia dwie sałatki-wynalazła jakieś przepisy i będzie.
A tak na poważnie.Nie ma to jak duże dzieci 
" />Witam Wszystkich!
Szkoda że w ferworze działań nie zaczęliśmy od tego co powinno być podstawą:od spersonalizowania imion
z forum!
Bardzo tego żałuję i mam nadzieję nadrobić zaległości w przyszłości.
Pozdrawiam serdecznie meldując się ze stajni.
Wspaniały piernik,sernik,sałatka,kiełbasa!!!,a wreszcie Żonowawerkowa rolada Nieśmiało proszę o przepis
bo to pierwszy raz kiedy szpinak okazał się tak smacznym.
Mimo nieuchronności czasów żal kiełbasy i sernika i w związku z tym obawa o przyszłość.
Nie dajmy się zwariować komercji i formalizowaniu kontaktów bo takich na codzień przynajmniej ja osobiście mam dość.
Dużo dobrej ciepłej woli i serdeczności a nie słupków oczekiwałbym w tym co wspólnie robimy.
Przeczytałem post jeszcze raz jest może i nieuporządkowany ale nic nie zmienię ponieważ szczerość wyparuje,trudno.
Przepraszam organizatorów że nie pomogłem w sprzątaniu ale presja kierowcy.Nadrobię następnym razem.
" />ja polecam piernika ale to musialabym to mojej mamy zadzwonic zeby mi podala przepis... a drugie proste i szybkie ciasto to sernik, tylko bardzo duzo zalezy od tego jak masz ser bialy, nia kazdy jest dobry
Przepis na sernik do tortownicy (okragla )
8 jajek
1 zapach cytrynowy maly
cukier
0,5 kostki masla wiejskiego
5-6 kostek sera bialego (twarozku) 3 razy zmielonego (mozna taki kupic w sklepach)
1-2 byduń śmietankowy
skórka pomarańczowa
Oddzielam bialka i zoltka. bialka ubijam na sztywno z odrobina soli i wkladam do lodowki.
Do zoltek 2 szklancki cukru i zapach cytrynowy. Miksuje. Potem pol kostki masla. Miksuje. Dodaje ser. Miksuje. Dodaje budynie. Miksuje. Jesczez skorka pomaranczowa. Miksuje.
Piane dodaje na koncu. Mksuje. Na samym koncu rodzynki, musza byc wczesniej otoczone delikatnie maka.
Wlewamy do foremki i do piekarnika na 160-170 stopni. Ja mam piekarnik z cyklojetem (chyba tak jakos sie to pisze).
i juz
A u mnie na Wigilii, tzn u mojej babci zawsze sa pyszne rzeczy ja z mama robimy w duzch ilosciach piernika i rogaliki z jablkami. sernik na ogol jest gdzies juz po swietach, na sywlestra . Babcia specjalizuje sie w barszczu z grzybow suszonych... nie ma chyba nic lepszego do tego zawsze uszka z farszem grzybowych. Ciocia przygotowuje mazurka i rozne inne ciasta. Standardowo duzo roznych sledzi, karp w galaracie, karp na cieplo... Szkoada tylko ze nie przepadam za karpiem, ale zawsze jest tez jakas inna rybka. Jesce niecaly tydzien
" />Sernik (pieczony)
1kg sera 3krotnie mielonego bacha
1 kostka masła
8-10 jajek
3 łyżki mąki kartoflanej lub budyń śmietankowy lub wanilinowy (ja robię z budyniem zawsze)
1,5 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
masło utrzeć dokładnie w makutrze, potem ucierając dodawać:
- 1 łyżkę cukru
- 1 łyżkę sera
- żółtko
i tak na zmianę do wymieszania się składników
na końcu budyń/mąkę
ubić pianę z białek i dodać do masy (delikatnie)
tortownicę wysmarować masłem i obsypać mąką
wlać masę
wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 1h :)
Sernik gotowany
3 paczki dużych herbatników
1g sera 3krotnie mielonego
6-8 całych jajek
250g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżeczki budyniu
tortownicę wyłożyć herbatnikami
do garnka włożyć margarynę i cukier - rozpuścić (uwaga - nie przypalić)
dodać ser, budyn i jaja
wszystko wymieszać (może być mikserem)
po zagotowaniu odstawić z gazu, połowę wlać na herbatniki
znów położyć herbatniki i zaleć je drugą częścią sera
wierzch posypać siekanymi orzechami włoskimi ew. czekoladę, owoce, cokolwiek się chce
do lodówki!
Marchewkowe!
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki cukru
4 jajka
1,25 szklanki oleju kukurydzianego (ew. słonecznikowego)
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 szklanki startej marchewki
0,5 szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie)
ew. rodzynki (nigdy z rodzynkami nie robiłam, bo nie lubię)
w dużym naczyniu zmieszać razem z mąką, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier. zrobić dołek w środku i dodać jajka, olej i wanilię.
wymieszać aż masa będzie gładka
dodać marchewkę i orzechy (uwaga - ciężko się miesza - to normalne ;))
ciasto wyłożyć na blachę i piec w podgrzanym wcześniej piekarniku do ok. 200-220st C przez ok. 1,15h
zawsze się udaje i jest molto fantastico ;D
mam jeszcze dobry przepis na piernik, ale ciężki jest w wykonaniu ciute :/
Jako szef Urzędu Przygotowania Technicznego zapraszam wszystkich do włączenia się w organizację Wigilii Kanowej.
Menu zostało ustalone przeze mnie i wygląda następująco:
Wieczerza Wigilijna:
1. Zupa rybna (do picia) (Olaa)
2. Karp lub filety smażone (mogą być oba) (Kaoru)
3. Ryba po grecku (Kamyk)
4. Ryba po japońsku (posiadam przepis) (frog)
5. Łazanki (niko)
6. Śledzie w śmietanie (Mery i Ewa)
7. Śledzie w oleju (Gad Anonim)
8. Pierogi z kapustą i grzybami (aah)
9. Pierogi z twarogiem (Mery i Ewa)
10. Ziemniaki (niko)
11. Chleb (Kamyk)
12. Sos grzybowy (Olaa)
Deser:
- Pierniki
- Rogaliki z marmoladą i czekoladą (mariol i Magda)
- Piernik (Lolek90)
- Makowiec (Sara)
- Sernik
Dodatkowo (te potrawy nie są wliczane do Wieczerzy Wigilijnej):
- Ze względu na dużą ilość potraw rybnych proponuję przyniesienie 3 różnych sałatek. (1. Wawrzyniec; 2. Ewelina;
3. niko)
- Barszcz z pasztecikami będzie troszkę później. (aah)
Oprócz potraw potrzebować będziemy jeszcze:
- soki (3 x 2l) (Paulina R.)
- obrusy papierowe białe (Szymon)
- talerze śniadaniowe i deserowe (aah - 8 śniad. i 10 des.)
- sztućce (widelce, noże, łyżeczki bądź widelczyki do ciasta) (Johnny - 11 kompletów)
- opłatki (X. Darim)
Każda osoba przychodząc na Wigilię musi przynieść ze sobą 1 ozdobę choinkową (mam na myśli bombkę, łańcuch itp., nie liczę lampek). W czasie przygotowań do kolacji Wigilijnej, będziemy wspólnie ubierać choinkę. Mam nadzieję, że będzie to dla nas świetna zabawa
Wszystkie osoby chcące pomóc w przygotowaniach proszę o kontakt.
Temat ten jest zamknięty, ale nie bójcie się, będzie aktualizowany.
Pozdrawiam,
Agata
UPT