Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

dobra odnalazlam przepis na sernik wiedenski - koledze bardzo sie udal:
1kg sera bialego, najlepiej wiaderko takiego mielonego kupic w hipermarkecie
10 jajek
4 lyzki maki
Cukier waniliowy
40dkg cukru (choc ja dalem wiecej)
15 dkg masla
Bialka oddzielasz, reszte mieszasz, z bialek ubijasz piane i dodajesz do reszty, mieszasz ale nie w mikserze tylko tym razem recznie (to spowoduje, ze sernik będzie bardziej puszysty). A potem w wysmarowana blaszke na ok. 1h temp 180-200 stopni, ale tylko dolna grzalka!!! ;-) I sernik gotowy :-)
rozplywal sie w ustach....
troche mi sie menu zmienia.... ale to norma
* nie bedzie ryby w zalewie pomidorowo- octowej, a tylko w octowej
w zamian za to bedzie
*ryba po grecku
znalazlam fajny przepis na salatke sledziowa i ja wlasnie tez zrobie.
Czekam za serem i bede piekla za chwile sernik wiedenski.
Odmrazam jeszcze jednego szczupaka, wyfiletuje go i zrobie klopsiki wigilijne dla dzieci.
zrobilam wczoraj sernik krakowski wedle przepisu z "moich wypiekow", wyszedl pycha, ale za puszysty. i mysle, ze to "wina" quark, ktorego uzylam. Dorota mowi, ze ona uzywa sera firmy President, ktory jest taki sam jak polski twarog tlusty. jak bede robila wiedenski, to quark sie nada w sam raz
Rybka,
masz rację - nie ma się co przejmować pierdołami .
mpk, lanie sie nalezy jak najbardziej
a ja sie Wam zapomniałam pochwalić - upiekłam w sobotę rano sernik wiedeński (wg przepisu z babińca) i byl przepyszny . Juz cały zjedzony. Mężus był zachwycony, tata i teściu też. Wcale nie był trudny, tylko 2 roboty kuchenne do tego są potrzebne .
Podaję,przepis na mój sernik wiedeński. Wink
Sernik wiedeński
-3/4-kostki masła
-5-jajek
-szklanka cukru
-4 serki waniliowe
-1 budyń waniliowe,lub smietankowy.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie.
Rozdzielamy jajka.Do żółtek dodajemy masło,cukier,serki potem robimy pianę z białek.Delikatnie łączymy z masą serowa,potem dodajemy budyń i na końcu proszek.Ciasto nalewamy do tortownicy,nasmarowanej masłem i opruszonej bułka tartą.Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp 180-stopniach,1h Jak bedzie sie wierzch rumienił za dużo to dajemy na 150-stopni.Po godzinie pieczenia,Ja jeszcze dopiekam 10-minut.
Ja zawsze sprawdzam wykałaczka,czy się sernik upiekł.
Życzę smacznego
Witam! A może utworzymy jakąś grupkę kulinarno-budowniczą?! Chętnie wymienię się jakimiś swoimi przepisami na słodkie wypieki?! ;) :) :D Ja preferuję ciasta mokre i owocowe, a najbardziej uwielbiam sernik wiedeński (bez ciasta, sam ser!)
Oj, ślinka mi cieknie!
:D :D :D
ulabrzydula ja zawwsze robilam sernik wiedenski (z rosa) z takiego mielonego w wiaderku i wychodzil przepycha! za to moja babcia dala raz taki do tradycyjnego, ciezkiego sernika i wogole nie wypalil... wiec to od przepisu zalezy. Podalabym moj przepis ale nie chce kusic, jak ktoras chce niech da znac to wysle na pw :)
Ahetka wlasnie sie tak zastanawiam czy zdrowo... a co z tluszczami? ok bez weglowodanow organizm moze sie obejsc, zwlaszcza przu duzej ilosci bialek, blonnika dostarczacie... Ale widze ze wszystko jecie 0% co sie tylko da. A przeciez bez tluszczu nie wchlaniaja sie witaminy A, D, E, K, wystepuja w blonie komorkowej kazdej komorki, sa budulcem roznego rodzaju kwasow i hormonow, soli zolciowej, syntezy wit. d... oczywiscie mowie tu o tych nienasyconych. ok macie w diecie ryby ale w moim przypadku jest tak ze lubie tylko lososia a zeby jesc go 2-3 razty w tyg to mnie nie stac.
I czy aby w przypadku tluszczow nie jest tak samo jak z wszystkim innym - jesli nie dostarczysz dopowiedniej ilosci, to organizm wytworzy rezerwy?
Obawiam sie jeszcze jednego. Otoz cwicze, chce cwiczyc, w miare jak bedzie cieplej doloze aktywnosc na dworze. Naprawde juz jestem masywna, szczegolnie nogi. Dieta bialkowa sprzyja rozbudowie miesni i wolalabym tego uniknac.
Aaaaa moj brat wlasnie przywlokl do domu parowar, jakis taki fansy philipsa, ide przetestowac:)
Sernik wiedeński
Składniki:
1 kg tłustego, doskonale zmielonego białego sera (idealnie nadaje się do tego twaróg sprzedawany w wiaderkach), 10 jajek, 25 dag masła, 2 szklanki cukru pudru, 2 kopiate łyżki mąki krupczatki, opakowanie budyniu waniliowego, opakowanie cukru waniliowego, szklanka rodzynek, garść smażonej skórki pomarańczowej, do formy: tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do posypania.
Przepis:
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy stopniowo, cały czas mieszając, po 1 żółtku.Gdy masa będzie jednolita, dodajemy partiami ser i, nadal ucierając, przesiewamy przez sito mąkę i budyń. Na końcu rozkładamy pianę ubietą z 5 białek i mieszamy. Do utartej, pulchnej masy wrzucamy bakalie. Całość wylewamy na przygotowaną dużą tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 80 minut w temp. 180oC. Sernik jest gotowy, gdy wierzch się zrumieni, a boki będą lekko odstawać od formy. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze przez ok. 15 minut w środku, po czym wyjąć i całkowicie ostudzić.
Dot.: pyszna, kaloryczna pascha - dla odchudzających się z przymróżeniem oka :)
A ja chyba wypróbuję przepis Katarzyny Likus.
Robi się ją podobnie, tylko z surowych żółtek, mniejszej ilości cukru, do środka suszone śliwki, rodzynki, suszone jabłka, daktyle, figi, orzechy i migdały a na wierzch wiśnie:p:.
Tylko nie wiem czy zrobić i sernik wiedeński i paschę, czy wybrać tylko jedno:confused:.
No! Wlasnie to lubie!
Temat zostal opisany wyczerpujaco i szczegolowo.
Dlatego wlasnie to Forum tak bardzo przypada mi do gustu.
Nigdy nie wiadomo czy jak sie zapytac o instalacje np. karty graficznej, nie dostanie sie przepisu na sernik wiedenski.
Pozdrowienia
Krajek
Zrobiłam własnie ciasto jabłkowe niedzwiedzicy. Pyszności :eating:
To lubię, człowiek zamiesza dwa razy łyżką, wsadzi do pieca i ma pyszne ciasto :evil_lol:
Ali, jako, że mój sernik jest słynny w mojej bliższej i dalszej rodzinie, czuję się wyzwana na pojedynek i wstawiam przepis na mój sernik :lol:
Dla odróżnienia, nazwę go:
SERNIK WIEDEŃSKI
1 kg białego sera, półtłustego (ser musi być dość mokry (miękki) i nie kwaśny)
6 jaj
40 dkg cukru pudru
10 dkg masła
10 dkg mąki
sól, rodzynki, cukier waniliowy
Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (przez sitko o maleńkich oczkach). Do makutry wrzucamy żółtka i masło, ucieramy dodając powoli cukier puder. Jak już mamy jednolitą masę, dorzucamy powoli zmielony ser i ucieramy, aż całość będzie gładziutka. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wykładamy do makutry mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Wrzucamy rodzynki i wanilię, na końcu powoli mąkę, cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do piekarnika, który podkręcamy do 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut, aż sernik będzie cudownie rumiany, a mieszkanie napełni się niepowtarzalnym aromatem :lol:
Dla podniesienia aromatu można wetrzeć odrobinę świeżej skórki cytrynowej, jeśli ktoś lubi, można też dodać skórkę pomarańczową (ja nie znoszę :p )
W tajemnicy powiem Wam, że ucieram to wszystko (przed dodaniem piany!) mikserem. Ale powinien to być mikser z otwartą miską (malaksery zabudowane są do luftu). Ja mam zwykły mikser na śmigiełka, więc ucieram wszystko mikserem w makutrze. 8)