Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Dnia 2005-12-22 15:53:52 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *cataztrof* skreślił te oto słowa:
| Sałata z czym?
Tez pytanie ;) do befsztyka - pokrojona dosc drobno (jak pekinska)
Czyli sałata lodowa?
Bo innych to się raczej nie kroi.
musi byc mit oliwa, troche kwasku (ocet winny/cytrynka ), bazylia,
sol,pfeffer zielony mielony (ale nie moze byc go czuc nosem- bazylia
jest od pachnienia ;) )
| - sernik krakowski?
| No i tu bym polecała inne ciasto, bo sernik nie jest jednak specjalnością
| domu ;)
Slucham slucham o ciescie?
Keks angielski? Brownies? Ciasto imbirowe? Tarta z jabłkami pod bezą?
Pavlova?
W sumie tylko te serniki to tak nie bardzo,ale to klątwa za to, że zgubiłam
przepis na sernik z wiśniami, który zawsze się udawał :[
A wina tez fundujesz? To czerwone wytrawne, mocne.
Chciałam zaznaczyć, że nie funduje biletu/benzyny na dojazd do Poznania :)
Jest na galerii pare ciast, ktore sa zrobione wylacznie z maki
orzechowej/migdalowej i jajek (czekoladowe, ciezkie, wilgotne -
pyszne).
Maka taka nadaje ciastu strukture (ziarnista) i aromat, ale
nie 'trzyma' go (w sensie - nie wytwarza polaczen glutenowych),
wiec przepis, bazujacy jedynie na takiej mace wymaga uzycia wielu
jajek (zeby to one, zapieklwszy sie, trzymaly ksztalt gotowego
wypieku). Mysle, ze smialo mozna laczyc make pelnoziarnista z
migdalowa/orzechowa - takie ciasto bedzie mialo lzejsza strukture i
z pewnoscia ma szanse na puszystosc.
Szarlotke imo warto minimalnie doslodzic, to wydobedzie aromat
jablek. Kruchy spod i kruszonka zrobione z pelnoziarnistej maki
beda mialy swietnie komponujacy sie z jablkami orzechowy posmak.
Noi sernik obywa sie bez bialej maki.
A co do fruktozy, to bym uwazala - pare lat temu (chyba w 2000r)
pisali, ze z powodu specyficznego metabolizmu idzie ona od razu w
biodra - tzn jest zamieniana na tluszcz i magazynowana w ciele o
wiele latwiej, niz weglowodany z innych zrodel.
Tu wyguglowane przepisy na ciasta z maki ryzowej - po angielsku:
tinyurl.com/8k4xzu
Mozesz zrobic pyszna angielska tarte twarogowa - cos w tym stylu
(przepis po angielsku, ale prosty):
www.ifood.tv/recipe/cottage_cheese_tart
Bo do sernika to trzeba mielic, i to pare razy.
Bardzo proszę o przepis,ale mam nadzieję na przetłumaczony.Tzn już z
angielskiego na polski,jeśli to możliwe.
Sernik duński ,który jadłam to 2 ciemne placki posypane cukrem pudrem a między
nimi pyszna masa serowa z rodzynkami.
Ola
M zrobil ten sernik z ciasteczkami Oreo.
Wszyscy sie zachwycaja...a mnie tak srednio zasmakowal.
Za slodki, za duzo tych Oreos, za malo sera (ale nie wiem, czy M
zachowal proporcje z przepisu, on czesto improwizuje).
Ale jak kto ciekawy, tu przepis po angielsku:
Sinful Oreo cookie cheesecake
sernik nowojorski z "Domestic Goddess"
co prawda wina moze byc tez tlumaczenia z angielskiego na amerykanski :-), bo
skapstwo kazalo mi kupic ksiazke przeznaczona na rynek amerykanski i teraz
cierpie szukajac skladnikow dostepnych jedynie za oceanem. Sernik byl OK, ale
tylko OK. Zdecydowanie lepszy (i autentyczniejszy) jest ten z przepisu RL
Beranbaum z "The Cake Bible".
Przepraszam za zwloke, ale jestem dosc zajeta ostatnio, na dodatek gdzies mi
sie zapodzialy spisane przepisy, wiec napisze Ci co ja robie z tofu.
Na poczatek kilka uwag ogolnych. Nie wiem jakie tofu mozna u Ciebie kupic. U
mnie jest: silken, bardzo gladkie w konsystencji, Japonczycy dodaja je
pokrojone w drobna koste do zupy miso, poza tym nadaje sie do robienia sosow i
deserow (de sernika zamiast sera, kremow itp); soft, medium, firm i extra firm,
te wszystkie maja jakby chropawa konsystencje i sprzedawane sa w pojemnikach z
plynem. Zanim sie zacznie cokolwiek z nimi robic, trzeba je odsaczyc, czyli na
deseczke albo talerz, przykryc drugsa deseczka, postawic na tym cos ciezkiego i
zostawic na pol godziny. Odsaczone pokroic w dowolne kawalki i marynowac.
Wlasciwie wszystkie marynaty uzywane do miesa nadaja sie do tofu. Ja czesto
polewam tofu sosem sojowym, posypuje granulowanym czosnkiem i imbirem i pieke.
Najlepiej sprawdzaja mi sie orientalne przepisy, ale mozna rowniez zamarynowac
w sosie bardziej swojskim (ocet albo wino, pieprz, majeranek, nastepnie
panierowac i usmazyc, do tego ziemniaki i kwaszone ogorki.
Ja robie rowniez nadzienie z tofu i szpinaku do pierogw, lasagni i nadziewania
roznych duzych makaronow - rurki, muszelki.
Mam nadzieje, ze troche Cie zainspirowalam, ale jesli nie, to chetnie wysle Ci
ksiazke z przepisami na potrawy z tofu(po angielsku). Jesli ja chcesz to
przyslij adres. Moj adres e-mailowy dziala, tylko usun NOSPAM.
katarzyna
Extract czy Flavouring ?
Dzisiaj ponownie zapodaje sernika w piekarnku i w zwiazku checia powrotu do
nautry postanowilam zakupic Vanilla EXTRACT a nie jak wczesniej Flavouring.
No ale okazalo sie ze extract nie pachnie waniliowo czego nie mozna zarzucic
flavouring-owi. Tak wiec chyba jednak do ciasta lepiej dodawac sztuczny smako-
zapach aby uzyskac lepsze efekty.
Notabene tydzien temu takze pieklam sernik tyle ze wedlug angielskiego
przepisu ale niebylo co pokazywac bo angielski sernik wyladowal w kibelku.
Ale moglo to byc takze spowodowane brakiem odpowiedniego sera poniewaz w ASDA
nie bylo potrzebnego Quarka wiec pomyslalam sobie ze zrobie z Mascarpone. Ale
okazalo sie ze powyzszy serek pochodzenia wloskiego stanowczo nie nadaje sie
do angielskiego sernika. Tak wiec pozegnalismy z zalem moje sernikowe
wypociny.
Aktualnie siedzi w piekarniku nastepny twor mojej wyobrazni jest to sernik
pomaranczowo waniliowy (ale wanili nie czuc). Tak wiec za jakas godzine
przekonam sie czy jest zjadliwy czy takze podzieli les tego z przed
tygodnia. :-))
wyspowamatka napisała:
> Dopiero dzisiaj kupilam forme do ciasta i to wlasciwie zastepcza. Tz taka
> okragla forme otwierana - taka jak do sernika na zimno. Innej nie moglam
> znalezc. Moze wiecie gdzie kupic taka prostokatna ale kanciata (jak w polsce)
a
> nie zaokraglana do pieczenia miesa.
>
> Dodatkowym produktem ktory udalo mi sie kupic i to pierszy raz w UK to
> angielski proszek do pieczenia (dzieki za porade mama5plus). Ale czy to taki
> sam jak polski? Czy nalezy dodawac wiecej?
>
> A no i jeszcze jedno. Jak juz mam forme do sernika na zimno to moze wtedy
> zrobie sernik na zimno ale oczywiscie nie mam galaretki. Wiec zadam kolejne
> banalne pytanie "A galaretku to ja kupiu na tej angielskoj ziemni". Bo
> slyszalam ze sa jakies expresowe ze zanim zamieszam po dodaniu wody to juz
jest
>
> sztywna. :)))
>
Duży wybór form widziałam w Wilkinson albo Robert Dyas.
Galaretka jest normalna, najczęściej w listkach.
Proszek do pieczenia jest też normalny, chociaż ja i tak ZAWSZE daję troche
więcej niz w przepisie.
Przepis na ser
Nie wiem czy znacie ten przepis, podaje sposob na zrobienie bialego sera
domowym sposobem. Nigdy nie robilam z niego sernika, ale wyglada i smakuje jak
polski.
Zagotowac mleko - 2 paint, jak chcecie sprobojcie na mniejszej ilosci,
Do gotujacego sie dodac 2 lyzki double cream, na single tez wychodzi,
I najwazniejsze - ok. lyzki soku z cytryny, albo bezposrednio wyciskac swieza.
Mleko zaczyna sie wazyc, oddziela sie bialko od wody i powstaje serwatka.
Odlac do sita z malymi oczkami.
Ten przepis powiedziala mi osoba z Mongoli, mongolscy pasterze robia takie sery
z koziego mleka. Moze troche prymitywny, ale najbardziej do polskiego dla mnie
zblizony. (oprocz tego drogiego w polskim sklepie)
Do hoanity: Kartofle - to sa po polsku ziemniaki, albo pyry - jesli slyszalas.
A Polska to taki kraj, troche bardziej na wschodzie.
Jesli nie rozumiesz, to zaloze dla Ciebie watek, gdzie bedziemy tylko po
angielsku pisac, abys kolezanko droga nas zrozumiala :P
Nie znam ani jednego przepisu na typowo angielskie danie, wiec na razie nie mam
wyboru. Moze sie kiedys podszkole, ale ... maz je w pracy, mlody w szkole, wiec
na weekendy jakis schaboszczak jest najlepszy. Ogorki kiszone w Szwecji, to
moim zdaniem totalna pomylka (przesolone do granic mozliwosci i w ogole nie
kwasne), w Anglii mozna kupic polskie w sloikach, ale to nie to samo, co swieze
z beczki. Nauczylam sie kisic kapuste (choc tez mozna kupic w sloikach) - nie
byla rewelacyjna, ale bigos wyszedl palce lizac.
Najsmieszniejsze jest to, ze w Anglii nie moglam znalezc ... angielskiego
ziela. Nie wiem, skad ta nazwa?!(po ang. pimento) W koncu znalazlam w
sloiczkach z mieszanka pieprzu.
No i wlasnie ten nieodzalowany ser bialy. Z czego robic ruskie, sernik,
nalesniki z serem
zzz12 jak sobie radzisz z twarozkiem, robisz z kwasnego mleka? tylko to chyba
b. pracochlonne i duzo tego mleka trzeba. czy sa moze jakies prostrze metody?
Nie tylko ja gotuje po polsku - takze moj angielski maz. Robi na przyklad
rewelacyjne golabki, podpatrzyl, jak moja mama je robi i teraz wychodza mu
rownie dobre. Chetnie gotuje tez barszcz, piecze sernik, chleb zytni itd. Ja
robie polskie nalesniki (nie tutejsze puszyste pancakes, lecz to, co tu bywa
nazywane z francuska crepes) ze slodkim nadzieniem, pierogi, kopytka.
Co do sera na sernik - wyprobowalam i quark i curd cheese, i polecam
zdecydowanie ten drugi, niestety nie jest zbyt latwo dostepny, bywa w Waitrose,
ja kupuje na lokalnym targu. Quark najczesciej jest odtluszczony i trzeba
modyfikowac przepisy, zeby sernik nie wyszedl zbyt "piankowaty".