Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Hej kochani,
Zrobilam dzis 1 raz sernik dukana no i jakas masakra;/
Wykorzystalam przepis taki:
4 jaja,
500g sera Dr'Oetkera
3/4 mleka
3łyżki otrąb
łyżeczka proszku do pieczenia
Pieklam 50min w 170st. na termoobiegu
No i co??wylalam ciasto przed wlozeniem do metalowej blachy na papierze do pieczenia...po upieczeniu ciasto w ogole nie urloslo...jest grubosci 1cm??jest zjadliwe no ale nie wyglada jak sernik tylko placek;/papier sie przykleil do sernika...ogolnie sernik mokry...czego to moze byc wina??!!przepis bralam z forum jakiegos dukanowskiego, byl pokazany piekny upieczony gruby sernik;/



to i ja w końcu upiekłam, bardzo się obawiałam bo moje zdolności do pieczenia ciast są kiepskie ale połowicznie się udało. Jako, że nie znam się na pieczeniu ciast to uznałam, po zmieszaniu prawie wszystkich składników, że mleka nie potrzeba bo strasznie mokry wyszedł. Wylałam zamiast do tortownicy to na kwadratową blachę więc byłą cieniutka warstwa sernika. Jak się piekł to trochę urósł ale po wyjęciu z pieca opadł w smaku dobry.
Następnym razem dodam mleko i może trochę proszku do pieczenia a przede wszystkim upiekę go w tortownicy
W każdym razie polecam przepis



Hej.ja dziś zrobiłam ten sernik i wyszedł REWELKA.
Czytając wasze opinie że wyjdzie za mokry bałam się go robić ale jest ok. Ja zrobiłam z przepisu na 1 stronie tylko dałam 1 kg chudego twarogu z mlekowity (nie mieliłam tylko mikserem ubijałam)a że jest on taki wodnisty dodałam do ciasta tylko odrobinę mleka i dlatego wyszedł w sam raz.Nawet mój mąż pałaszuje go



" />I na dzień dobry przepis na genialny sernik:

Mokry sernik z kokosem
który rozpływa się w ustach

Składniki:

Ciasto:
30dkg mąki, 15dkg cukru, 15dkg margaryny palmy,
1 jajko, 1 żółtko, 1łyżeczka proszku



Masa serowa:
1 kg sera zmielonego dwa razy lub taki w wiaderku którekgo nie trzeba mielić, 35dkg cukru, 2 jajka, 3 żółtka,
pół szklanki oliwy, 1 paczka cukru waniliowego, 2szklanki mleka,
2 budynie waniliowe, skórka pomarańczowa, 100gr rodzynek, kokos



Etapy przygotowania
1.
Składniki na ciasto zagnieść. Wysmarować blaszkę (lub tortownice o średnicy 28cm) tłuszczem i wysypać bułka tartą. Wylepić ciasto na blachę. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
2.
Masa serowa: cukier, jajka, żółtka i cukier waniliowy ubić mikserem. Dodać oliwę zamieszać. Do masy dodawać stopniowo przemielony ser i dalej ubijać. Budynie wymieszać z 2 szklankami mleka i powoli wlewać do masy serowej. Całość mieszać łyżką ponieważ masa jest dość rzadka. Wsypać rodzynki i 2 łyżki skórki z pomarańczy. Wylać na ciasto.
3.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec całą godzine nie zaglądając do piekarnika!! Cztery białka które nam zostały ubić, wsypać 4 łyżki cukru, dalej ubijać aż cukier sie rozpuści. Wsypać 10dkg kokosu lekko zamieszać. Po godzinie pieczenia sernika wyjąć i posmarować go pianą z kokosem. I jeszcze raz wstawić na 15 minut zmniejszając temperaturę pieczenia do 160 stopni.

Palce lizać



" />
">Dodałam szczypte soli, było ich aż 8. Znajoma mówiła, że kielich musi być idealnie suchy .... może tu popełniłam błąd
A sernik proponuję wypróbować, jest rewelacyjny, ja dodatkowo na spód podkładam ciasteczka (np. herbatniki). Mniam, mniam


Rapi, robisz smaka Przepis pewnie z książki niebieskiej, bo ja mam tą nową i nie ma tam wiedeńskiego, jest sernik Fredzi. Właśnie zrobiłam omlet i białka się ubiły. Może faktycznie naczynie musi być suche (było), a jak sobie przypomnę ostatnie tiramisu to przed ubijaniem śmietany naczynie było mokre... Hmm a już myślałam, że nie będę robić więcej tiramisu



Sernik truskawkowy

Co tu dużo mówić ... sernik jest rewelacyjny i nie przesadzam :)

http://img219.imageshack.us/img219/6124/obrazek41092.jpg

Składniki na spód:

* 170 g ciastek digestive
* 70 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.

Składniki na masę serową:

* 500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie, ja użyłam quarku
* 2 jajka
* 3 łyżki soku z cytryny
* 2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej). Ja użyłam mrożonych.

Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.

Piec w temperaturze 180oC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie - Sernik truskawkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

http://img219.imageshack.us/img219/3648/obrazek41093.jpg

Źródło:zpierwszegotloczenia.pl



Sernik na kruchym spodzie

Składniki - ciasto:
300g mąki
100g margaryny
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1 łyżka cukru-pudru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie - ciasto:
Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto.


Składniki - masa serowa:
750g twarogu
150g masła
4 jajka
250g cukru
olejek cytrynowy

Wykonanie - masa serowa:
Twaróg zemleć, utrzeć z cukrem, żółtkami i roztopionym masłem. Dodać ubitą pianę. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, rozłożyć masę serową. Z drugiej połowy ciasta zrobić kratkę na wierzchu ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1h.

Sam ten sernik już wykonałem nieraz i powiem wam, że smak przedni. Przepis zaczerpnięty z książki Ciasta Siostry Leonilli. Możecie dać więcej ciasta na spód, a mniej na drabinkę, to już wg uznania (: No i piec też wg uznania. Ja już nie pamiętam w jakiej temperaturze piekłem.



Serrnik z brzoskwiniami

Składniki - ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie - ciasto:
Wyrobić ciasto, rozwałkować 3/4 ciasta. 1/4 część dobrze schłodzić.


Składniki - masa serowa:
500g sera
1 jajko
1 budyń śmietankowy w proszku
1/2 szklanki cukru-pudru
1/2 kostki masła
1 puszka brzoskwiń
piana z 5 białek
1 szklanka cukru do piany

Wykonanie - masa serowa:
Twaróg, jajko, budyń, cukier, masło dobrze utrzeć i ułożyć na surowym cieście w blaszce. Na masę serową ułożyć pokrojone brzoskwinie, a na nie ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć (przez tarkę z dużymi otworami) schłodzone ciasto. Piec w temperaturze do 180 st. przez ok. 30-40 min.

Ten sernik wykonywała moja siostra, również z Ciast Siostry Leonilli! Również bardzo dobry, ale odsączcie dobrze syrop z brzoskwiń, bo inaczej będzie mokre i będzie ciężko je upiec, żeby upiec, a nie spalić.



" />Jak upiec sernik doskonały -
porady zebrane z forum IZBUSHKA


Niedawno na stronie, z której pochodzi przepis na torcik serowy wyczytałam szereg cennych rad dotyczących pieczenia serników. Od razu się zastosowałam do dwóch. Autor porad, doświadczony cukiernik, pisze, że im bardziej się ubija i napowietrza masę na serniki, tym bardziej rosną, a w konekwencji - bardziej opadają. Zaleca więc mieszanie składników tylko do ich połączenia. Radzi też, by cały cukier ubijać z białkiem, a nie dzielić jego ilość na pół i cześć ubijać na krem z żółtkiem, gdyż tylko wtedy piana jest na tyle "mocna", by była w stanie utrzymać puszystość masy serowej i nie opaść.
Dwa ostatnie serniki piekłam już zgodnie z tymi radami, a do tego - bez użycia miksera. Żółtka mieszałam po prostu z serem i resztą składników, a białka ubijałam ze szklanka cukru na lśniącą i gęsta masę i porcjami dodawałam do przygotowanej masy serowej. Serniki wyrosły pięknie i niemal nie opadły. A pracy z nimi było mniej.
Inne rady sernikowe - to obowiązkowe pieczenie w łaźni wodnej i staranne kontrolowanie czasu pieczenia, aby wyłączyć ogrzewanie w piekarniku, gdy ciasto zaczyna odchodzić od brzegów, a środek ciasta jest jeszcze lekko niedopieczony i zostawić w piekarniku na kolejną godzinę, oraz - chłodzenie wystygniętego sernika przez noc w lodówce. Wg autora porad te zabiegi wydobywają całą "sernikowość", czyli kremowość ciasta. Zbyt długie pieczenie wysusza też ciasto i powoduje powstawanie w nim szczelin i jest wg autora porad największym sernikowym grzechem.

Reasumując:
1.Nie przesadzać przy ubijaniu masy serowej. Im mniej ją napowietrzymy, tym mniej opadnie.
2. Cały cukier dodać do ubitej z białek piany.
3. Piec sernik w łaźni wodnej ( czyli w naczyniu wypełnionym wrzątkiem)
w temperaturze 160 -176 stopni przez 40 -60 minut w zależności od przepisu i pozostawić go w wyłączonym piekarniku jeszcze na godzinę.
Można też stosować z powodzeniem powyżej opisaną metodę z mokrymi gazetami.
4. Nie stosować do wypieku trybu turbo (czyli chyba termoobiegu ).
5. Upieczony i ostygnięty sernik włożyć na noc do lodówki, by dojrzał i ujawnił całą swoją sernikowatość .
6. Jeśli mimo wszystko w upieczonym serniku pojawią sie szczelinki, można je zamaskować bitą śmietaną lub kremem ze śmietany, cukru i wanilii. Po ostudzeniu sernik pokryć warstwą powyższego kremu i włożyć na 10 minut do piekarnika, włączając tylko górną grzałkę.
7.Lepszy jest do sernika ser w kostkach, niż ten, który był wcześniej już fabrycznie ubijany.
8. Powinien mieć pokojową temeraturę - zmniejszy to ryzyko powstania grudek i skróci czas ubijania i niepotrzebnego napowietrzania masy.
9. Serniki zawierające mąkę pszenną lub ziemniaczaną należy piec w umiarkowanej temperaturze, serniki bez tych dodatków - w niskiej i koniecznie w łaźni wodnej.
10. Naczynie z wrzącą wodą ( czyli łaźnia wodna) powinno mieć średnicę o co najmniej 5 cm większą od formy z sernikiem. Pod formę z ciastem można też podłożyć lnianą ściereczkę kuchenną.
11. Sernik jest gotowy, gdy przy poruszeniu formą jego środek lekko drży. Choć wygląda na niedopieczony, trzeba wtedy wyłączyć piekarnik i pozostawić go w nim jeszcze przez godzinę. Zapobiega to opadaniu ciasta i powstawaniu szczelin.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)