Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

nie lubie gotowac chociaz podobno mam do tego talent chetnie podziele sie kilkoma sprawdzonymi przepisami , uwagami . Was rowniez zachecam ...

Sernik Rossa

:
Ciasto:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 jajko
10 dkg margaryny
1 łyżka smalcu
Ser:
1 kg sera (przecisnąć)
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1,5 opakowania białego budyniu (śmietankowy lub waniliowy)
2 jajka
4 żółtka

Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej pergaminem formy. Ser wymieszać ze wszystkimi podanymi składnikami ( budyniu nie gotować tylko wsypać do masy serowej)i przelać na przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy około 55 min w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie z białek które nam pozostały ubijamy sztywną pianę ,wylewamy na ciasto i pozostawiamy w piecu jeszcze jakieś 15 min.

mowie wam palce lizac , czesto go robie



SERNIK
Jedna puszka brzoskwini
60 dag twarogu
40 dag maki (3 szklanki)
1 kostka palmy plus 1 lyzka oleju
7 jaj
1 zolty budyn
1 proszek do pieczenia 18g
1 szklanka cukru plus 3 lyzki
13 dag masla
20 dag cukru pudru

Z maki, palmy, 3 lyzek cukru, proszku do pieczenia i 5 zoltek zagniesc ciasto. Podzielic je na 2 czesci. Jedna wieksza, druga mniejsza. Wlozyc do zamrazalnika na 1 godzine.
Twarog zmielic, maslo utrzec z 1/2 szklanka cukru. Dodac 1 jajko i 1 zoltko. Do utartej masy dodawac twarog i jeszcze ucierac, a na koncu dodac budyn. Ciasto utrzec na tarce (wieksza czesc) i na to wylozyc mase serowa. Na mase serowa pokrojone brzoskwnie. Na to ubita piane z 6 bialek i 1/2 szklanki cukru. Na piane utrzec druga czesc ciasta. Piec okolo 50 min. Polukrowac zygzakiem

BISZKOPT

5 jajek ,1 szklanke cukru, cukier wanilowy i szczypte soli utrzepac robotem i do tego po ubiciu dodac 1 szklanke maki, 1 lyzke maki ziemniaczanej, plaska lyzeczke proszku do pieczenia. Wstawic do cieplego pierkaranika.

MASA MAKOWA

1 i 1/2 szklanka maku
3 jajka
2 lyzki maki zimniaczanej
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
zapach

Mak zalac wrzaca woda lub mlekiem i odtsawic do ostygniecia. Przepuscic przez maszynke 1 raz. Jajka ubic. make ziemniaczana zapach i margaryne wlozyc do garka. Gdy bedzie sie gotowac wkladac mak i mieszajac zagotowac. Wlozyc bakalie, orzechy, rodzynki i mieszac az masa zgestnieje. Ciasto przekroic na pol. Goraca masa przelozyc ciasto. Wierz oblac lukrem lub czekolada.
(sorrki za ewentualne bledy ortograficzne.)
SMACZNEGO !



Figura do letnich sukienek- WYKONAĆ! :)
  Hej Kobiety :)

Jestem u Was pierwszy raz więc może się przedstawię- Jestem 21 letnią studentką która chce troche zrzucić do wakacji. Niewiele bo tylko 3 kg, ale to chyba takie najtrudniejsze 3 kg:)
Ale do rzeczy- mam 160cm wzrostu i ważę 54kg. Chcę dojść do wagi 51kg, bo mimo że moja obecna nie jest nieprawidłowa, to mam taką sylwetkę, że nie wyglądam ładnie. W ciągu ostatniego roku moja waga zeszła z 58kg do 52kg ale teraz jak widać odrobiła 2 kilo.

Jeśli chodzi o plan to chcę ograniczyć kalorie (pilnuję się praktycznie od zawsze), moim bólem jest żółty ser, makarony, ziemniaczki, sery greckie i oliwa. Natomiast słodycze mogą nie istnieć (no chyba sernik). Mam nawet czas na gotowanie (choć teraz mniej bo SESJA! ) więc może mogłybyście mi coś zaproponować? Jakieś sprawdzone smaczne przepisy?

Co do ćwiczeń to cięzko u mnie ponieważ mam problem ze stawami. Jednakże niedawno biegałam i mam zamiar do tego wrócić- choćby 30minut 3 razy w tygodniu. Do tego gram w golfa i jest to bardziej wyczerpujący sport niż wam się wydaje, więc mam nadzieje ze coś spalam. Nie cierpię pływać! Ale lubie tańce i fitness :)

Czekam na rady i słowa wsparcia, nie moge jednak obiecać mojej regularności tu bo jak już wspomniałam - SESJA!:)

Buziaki i trzymajcie się!



szczesciara ja dzis robie nowy przepis... sernik gotowany jak nie wyjdzie... to mnie rodzina z domu wyrzuci... kto mnie przygarnie w razie czego ? gotowac umiem



:)witam ,mam pytanko czy ktos z was napisal ten przepis sernika emitowany na tvs 5.10 bo nie zdazylam notowac a na stronie ,,gotowanie po slasku,, maja blad w programie ...DZIEKI I POZDRAWIAM



Może to nie jest aż takie danie ligh, ale napewno ma zdecydowanie mniej kalorii niz tradycyjny sernik. Smakuje również bez żadnych upiekszaczy typu, polewa czekoladowa, lukier itp. A, i najważniejsze, nigdy nie opada :)

dla zainteresowanych podaje przepis

Jak zrobić biszkopt.

6 całych jaj
1 szklanka cukru (może być 3/4 szklanki jak kto woli mniej słodkie),
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Najpierw pieczemy biszkopt.
Do miski wrzucamy całe jaja i odmierzony cukier, ubijamy mocno miksrem, aż podwoi swoja objętość. Ubijamy intensywnie około 10 minut, do ubitych jaj dodajemy wymieszana w miseczce mąkę tortową z mąka ziemniaczaną i proszkiem. Mąka mieszamy z jajkami, albo na najniższych orotach mikserem, albo najlepiej delikatnie mieszając łyżką, aż mąka sie połaczy z jajkami. Ciasto przelewamy na blaszkę (wczesniej posmarowaną tłuszczem i wysypana mąką) i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około 20 minut.
Ja to zawsze robie na oko, bo każdy piekarnik jest inny, więc musicie same wyczuć.

Jak ciasto troche ostygnie o przekrawamy je wzdłuż zostawiaja spód na blaszce, a wierzch ciasta to będzie do przykrycia masy.

Masa serowa

1 kg sera albo zmielony twaróg, albo w wiadereczku taki homogenizowany
5 całych jaj
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
3/4 kostki margaryny
rodzynki i inne bakalie, skórki pomarańczowe itp.

Przygotować spory garnek (ważne żeby był taki co nie przypala) odpada napewno emaliowy. Najlepszy teflonowy, albo z tych srebrnych typu Zepter.
Do garnka wbijamy 5 jaj i wsypujemy cukier. Mikserem ubijamy dośc intensywnie tak jak na biszkopt. Po ubiciu jaj stawiamy garnek na gaz i leciutko zaczynamy podgrzewać dodaja jednoczesnie do tych jaj margarynę i ser. UWAGA: Bardzo ważne żeby ciągle mieszać bo sie natychmiast przypala. Cały czas mieszamy żeby nie przywarło do dna (najlepiej drewnianą łopatką). Jak już połączymy te wszystkie składniki i widzimy, że w garnku zaczyna sie ten ser gotować, musimy go zagęścić budyniem rozrobionym z mlekiem.
Cały czas mieszamy i widzimy, że masa serowa gęstnieje. Jak sie zaczyna gotować (uważać bo troche pryska) wyłaczamy gaz i wrzucamy bakalie i rodzynki. Delikatnie łyżka mieszamy z masą, ale nie za długo bo rodzynki puszczą sok i ser zmieni kolor na siny (mało apetycznie wygląda). I tak na przygotowany spód biszkoptu wylewamy tę gorąca masę starając się równo ja rozprowadzić po biszkopcie i przykrywamy zaraz wierzchem, delikatnie dociskając. Jak blaszka z sernikiem przestygnie to wkładamy na noc do lodówki żeby ser stężał, nie zapominając przykryć sernika przed wyscnięciem.
Na drugi dzień robimy polewe lub inne dekoracje.
Mojej rodzince smakuje taki sam bez niczego.
Mam nadzieję, że dosyś przejrzyście opisałam przygotowanie sernika, jeszcze raz uczulając, żeby cały czas mieszac łopatka do dna (natychmiast sie przypali bez mieszania).
Ja często męża stawiam przy kuchni do tego mieszania i wtedy mam pewnośc, że nie przypalę rozrabiając budyń w mleku. Dobrze jest mieć wszystko przygotowane jak się robi samemu, albo po prostu zdjąc na chwile z ognia garnek. Po wlaniu rozrobionego w mleku budyniu, ser zaczyna gęstnieć i wygląda jakby sie zważył. Nie zwracajcie na to uwagi, bo to tak jest.
Życze smacznego.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)