Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Oto mój debiut:
8:00 - 2 kromki chleba PP z 2 plasterkami białego sera 0% maźnięte dżemem truskawkowym słodzonym fruktozą, pomidorek, 3/4 szklanki maślanki
12.00 -owsianka (3 łyżki płatków owsianych, szczypta soli, mleko 0% około 200 ml, 4 śliwki suszone)
15.00 - pierś z indyka (15 deko) usmażona na oliwie panierowana w jajku, sałata z pomidorem pokropiona sosem - ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, bazylia i oregano, czosnek
19:00 - pół serka pleśniowego camembert, sałata jak wyżej,jajecznica smażona bez tłuszczu z 1 jaja ze szczypiorem

jutro:
6:00 - kiwi
8:00 - sałatka (ser żółty 10 deko, pieczarki 15 deko,cebula,majonez kielecki 1 łyżka,2 jajka na twardo, pieprz cayenne),pomidor
12:00 -2 kromki chleba z maki PP+ser biały 0% +szczypiorek+szklanka maślanki, sałata z pomidorem
16:30 -krewetki z groszkiem (przepis Krewety by Mira), pomidor
19:30 - mozarella+pomidor




misiu- słyszałam o tym,że nawet do naleśników można dodać wody gazowanej, by nabrały puszystości spróbuję zrobić omlet wg twojego/makłowiczowego przepisu
a jedliście naleśniki nie na wodzie mineralnej ale na piwie? Po usmażeniu kładzie się na naleśniku serek żółty, panieruje i podsmaża aby ser się roztopił. To wyśienita potrawa do piwa.... w sam raz dla panów.. jako dodatek do meczu...



Risotto na szybko:
ryż w woreczkach, mrożona marchewka, groszek, kukurydza, straty żółty ser, czosnek (ewentualnie), papryka, sól
wersja na trochę więcej czasu:
ryż bez woreczków, najpierw podsmażyć, zalać wrzątkiem i ugotować (zupełnie inny smak)

Ryż i warzywa ugotować, wymieszać, dodać ser póki gorące, zeby się stopił, przyprawić. Można to potem odsmażyć na patelni (pychotka), można dodac inne warzywa, można domieszać do masy surowa jajko, panierować w bułce tartej i zrobić kotlety. Moje dzieci polewają keczupem.

Makaron prawie po chińsku (wersja wegetariańska):

makaron, warzywa (marchew, kukurydza, groszek, inne wedle uznania), pokrojony por, przyprawy

W rondlu teflonowym (w innym tez można) - na dno trochę oliwy (oleju ryżowego), trochę wody (do mrożonek mniej), wsypać warzywa (dużo pora) i surowy makaron spaghetti, posolić i zalać wodą, ale tak tylko, żeby przykryć). Dusić do momentu, kiedy woda odparuje albo wsiąknie w makaron (około 10 min.). Por jest juz tak rozgotowany, że go w ogóle nie widać!

Wersja z mięsem:
Pokrojone w kawałeczki i przyprawione mięso kurze podsmażyć na oleju (krótko na bardzo rozgrzanym oleju, żeby nie wyschło). Dalej można albo dodać do mięsa wszystko jak w poprzednim przepisie, albo mięso domieszać do gotowego jedzonka.



Kotlet" Fantasy
  Składniki Przepis
schab,
ser żółty,
szynka,
papryka czerwona,
pomidor,
pieczarki z patelni,
natka pietruszki,
sól,
czosnek,
pieprz. Schab rozbić i posypać przyprawami. Na środku każdego plastra ułożyć plasterek sera, ociupinę masła, szynkę, plasterek pomidora, kawałek papryki, pieczarki. Zrolować i panierowac. Smażyć na głebokim tłuszczu.



Kotlety mielone pikantne
  Składniki Przepis
50-70 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki suszonych grzybów
1 kopiasta łyżka bułki tartej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka koncetratu pomidorowego
2 łyżki pikantnego keczupu
sól
pieprz
majeranek
przyprawa do mięsa mielonego
olej
bułka tarta
starty żółty ser Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy szklankę pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie drobno siekamy cebulę, sparzone grzyby i czosnek. Podsmażamy całość do zarumienienia się na patelni z tłuszczem (na małym ogniu pod przykryciem). Bułke tartą zalewamy ciepłym mlekiem - gdy napęcznieje dodajemy ją do mielonego wraz zesmażoną cebulą, grzybami i czosnkiem (bez tłuszczu z patelni). Całość wyrabiamy z jajkiem ( ja używam tylko żółtka), solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, keczup, koncentrat i majeranek. Jak masa jest za rzadka (cieżko jest sformować kotlety, to dodaję trochę kaszki mannej). Całość odstwiamy do lodówki na około godzinę. Następnie formuję płaskie kule, panieruję je w mące wymieszanej z tartym serem - kotlety lekko wciskam w panierkę - i smażę na gorącym tłuszczu (tym samym na którym podsmażyłem szybciej grzyby, czosnek i cebulę). Podawać z ziemniakami i czerwonymi startymi buraczkami. Smacznego



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)